به گزارش دنیای اقتصاد، بررسی میزان عرضه آپارتمانهای مسکونی تا ۶۰متر مربع در روزهای اخیر نشان میدهد عمده این عرضه از گروه سنی ۱۰ سال ساخت به بالاست و یافتن آپارتمان کمسن در این حدود متراژی کاری دشوار است. گروهی از واسطههای ملکی فعال در نیمه جنوبی تهران میگویند اگر ساختوسازهایی که از سال گذشته آغاز شده و در جریان است، تا پایان امسال به سرانجام برسد، احتمالا مشکل عرضه آپارتمانهای نقلی در بازار مسکن شهر تهران تا حدود زیادی حل میشود چراکه در محلههای واقع در پایین خط خیابان انقلاب، ساختوسازهای کوچکمتراژ بسیاری آغاز شده یا در شرف آغاز است.
با این حال به نظر میرسد تا آن زمان متقاضیان خانه اولی که قصدشان برای خرید مسکن جدی است، با مشکل مواجه خواهند شد. آنها ناچار هستند از بین فایلهای عرضه شده که اغلب یا نیازمند بازسازی هستند یا از نظر نور، نقشه، موقعیت و بعضا حتی محله مطلوبشان نیست، خانهای را انتخاب کنند و این در حالی است که به طور معمول تمایل خانه اولیها خرید آپارتمانهای کمسن و سرپاست که دستکم چند سال آنها را از تبدیل ملکی بینیاز کند.
در جدول زیر آپارتمانهای فروشی تا ۶۰ مترمربع که ظرف سه روز گذشته فایل شده است، گردآوری شده که موید میانگین سنی بالای آنهاست.
***
کمکاری دولت سیزدهم در تولید مسکن
روزنامه جهان صنعت نوشت: رشد قیمت واحدهای مسکونی و کاهش قدرت خرید مردم اکنون باعث بروز وضعیت بحرانی در بازار مسکن شده است. از سوی دیگر رکود نیز بازیگر چندساله در این عرصه است و به نظر میرسد واحدهای مسکونی هم از سمت عرضه و هم از سمت تقاضا تحت تاثیر قرار گرفتهاند. چند سالی است که بازار مسکن تحت تاثیر عوامل مختلف در اقتصاد کلان روندی صعودی را پشتسر گذاشته است. از سوی دیگر، قدرت خرید مردم تا حد زیادی افت کرده و در نتیجه همدستی این عوامل، خرید سرپناهی حداقلی برای خانوارها، هر روز سختتر از روز گذشته میشود.
با این روند، زنگ خطر کاهش کیفیت مسکن و روی آوردن مردم به خانههای غیررسمی و حاشیهنشینی نیز به صدا درآمده و کارشناسان معتقدند دور از تصور نیست که در آیندهای نزدیک، تعداد بیشتری از مردم به کپرنشینی نیز روی بیاورند.
مسکن مناسب؛ حق هر خانوار ایرانی
نخستین جلسه شورای سیاستگذاری نخستین کنفرانس ملی «راهبردهای اقتصاد مسکن؛ انبوهسازی و معماری پایدار» در کمیسیون تلفیق بودجه مجلس برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین سیدمحمدرضا میرتاجالدینی رییس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی در مراسم کنفرانس ملی «راهبردهای اقتصاد مسکن؛ انبوهسازی و معماری پایدار» با اشاره به برگزاری این کنفرانس تاکید کرد: مسکن یکی از مسائل اصلی کشور است و این موضوع به این زودیها به سرانجام نمیرسد. اصل ۳۱ قانون اساسی میگوید که داشتن مسکن متناسب با نیاز حق هر خانواده ایرانی است و دولت موظف است برای آنان که نیازمندتر هستند، زمینه اجرای این اصل را فراهم کند. ما باید تصویر شفافی از وضعیت مسکن امروز داشته باشیم. آخرین آمار در این بخش مربوط به ۱۲ سال قبل است؛ در آن گزارش اشاره شده که ۶ میلیون مسکن باید بسازیم و حدود ۲ میلیون مسکن خالی داریم و این از نکاتی است که میتوان آن را بررسی کرد.
او گفت: پیشنهاد میدهم در این همایش وضعیت فعلی مسکن کشور را به خوبی تصویر و بررسی کنند که وضعیت مسکن در کشور چگونه است و این مهم به صورت کمی و کیفی مورد ارزیابی قرار گیرد. باید مطالعات بینالمللی هم داشته باشیم و ببینیم آنها چگونه مشکل مسکن خود را حل کردهاند؟ سوال من این است؛ آیا مشکل کمبود مسکن در کشورهای پیشرفته وجود دارد؟ این کشورها مشکل مسکن فرسوده را نیز حل کردهاند.
میرتاجالدینی ادامه داد: ساخت موشک سختتر است یا مسکن؟ تکنولوژی ما کمتر از کشورهای پیشرفته نیست. ساخت مسکن از تولید پهپاد راحتتر است، پس توانمندی داریم اما در کشور هنوز خیلی کار روی زمینمانده داریم. ۱۲ میلیون حاشیهنشین داریم و ۱۲ میلیون نفر هم در بافتهای فرسوده زندگی میکنند و ۲۴ میلیون نفر در بخش مسکن مشکل دارند و تا زمانی که یک خانه فرسوده در کشور وجود دارد، نباید آرامش داشته باشیم. مقاومسازی منازل روستایی از رسالتهای ما است.
در مسکن مهر کار خوبی شد و یک میلیون مسکن هدفگذاری شد، اما هنوز به ایدهآل نرسیدهایم.او با اشاره به عناوین مطرحشده در این جلسه با تاکید بر دائمیشدن دبیرخانه دائمی این همایش توضیح داد: طرح نهضت ملی مسکن باید در این همایش از جنبه مثبت و منفی بررسی شود. همچنین در بخش فناوریهای نوین باید پیشنهادات در این همایش مطرح شود و وزارت مسکن را به همکاری دعوت کرد. بحث انرژی ساختمان مساله مهمی است و در این بخش باید برنامهریزی جدی داشته باشیم. به عنوان مثال تولید گاز در کشور ما یک و نیم برابر کل کشورهای اروپایی است و آنها ۶۰۰ میلیون مترمکعب مصرف دارند و ما به ۹۵۰ میلیون مترمکعب تولید رسیدهایم که از این رقم، ۹۴ درصد مصرف و ۶ درصد صادر میکنیم که از آن ۷ میلیارد تومان درآمد کسب میکنیم که این رقم برابر با کل بودجه عمرانی کشور است.
ضرورت مشارکت بخش خصوصی در تولید مسکن
رییس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اگر در این بخش بهینهسازی شود و ۲۰ درصد صادرات داشته باشیم چقدر عمران بالا میرود؟ ما ۲۰ میلیون بخاری غیراستاندارد داریم که مقرر بود ۴ میلیون توسط بهینهسازی جابهجا شود. اگر شرکت نفت این بخاریها را جمعآوری کند و بخاریهای کممصرف به آنان بدهد، بهصرفه خواهد بود. تامین سرمایه نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد، کمپین جذب همکاری سرمایهگذاری هم باید اتفاق بیفتد و به رقم مشارکت ۲۰ میلیارد تومان در تولید مسکن برسیم. اگر بخش خصوصی پای کار نباشد وعده ۴ میلیون مسکن محقق نمیشود.
میرتاجالدینی همچنین گفت: در کشورهای دیگر خیلی افراد راغب به خرید ملک نیستند و اگر اجارهها به نوعی باشد که مردم قدرت تامین هزینهها را داشته باشند از این رو میتوان به طرح مسکن اجارهای رسید. دولت زمین و مصالح را تامین کند و سازنده پس از ساخت با ارقام دولتی این واحدها را اجاره دهد. این نرخ باید ثابت و با افزایش منطقی باشد و میتوان به این طرح فکر کرد.
تبعات عدم همکاری بانکها
عبدالجلال ایری دبیر شورایعالی این کنفرانس و سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: طرح جهش تولید مسکن که با ابتدای شکلگیری مجلس یازدهم در دستور کار قرار گرفت، یکی از قوانینی است که میتوانست در ایجاد استراتژی تولید مسکن برای دولت کمک کند.
دولت پنجم و ششم در راستای تدوین سیاستهای تولید مسکن با استراتژی تامین زمین و زیربنا و شهرکهای مختلف در این زمینه اقدام کرد و دولت هفتم و هشتم بر مبنای ایجاد تامین سرمایه در قالب وام این سیاست را ادامه داد و دولت نهم و دهم نیز به مسکن مهر روی آورد که معتقدم به خصوص در شهرهای کوچک کار بسیار خوبی بود. در دولت یازدهم و دوازدهم متاسفانه فاقد استراتژی تولید مسکن بودیم و یک چیزی به نام اقدام ملی مسکن در اواخر دولت دوازدهم شکل گرفت و قرارداد ساخت ۵۰۰ واحد مسکونی بر این اساس منعقد شد که به دولت جدید رسید و امیدوارم دولت سیزدهم از آن بهره ببرد.
او با اشاره به مباحث مطرحشده از جمله مصرف انرژی و قیمت تمامشده مسکن و… عنوان کرد: برای سیاست تولید مسکن فاقد استراتژی درستی هستیم و سیاستی نداریم. اصلیترین رکن برای تولید مسکن را به دلیل عدم همکاری بانکها از دست دادیم و بانکها موظف بودند ۲۰ درصد از منابع ارائه تسهیلات را به مسکن بدهند و در سال ۱۴۰۱، ۷ تا ۸ درصد این رقم اختصاص یافت.
برآیند نامطلوب اقدامات دولت در حوزه مسکن
ایری بیان کرد: در برخی شهرها موفق بودیم، اما اعداد را که بررسی میکنیم اتفاق مورد نظر نیست و تنها توانستیم برای تامین زمین ۲ میلیون واحد موفق باشیم، ولی در کلیت موفق نبودیم. هنوز نتوانستیم این مساله را جا بیندازیم که نیاز به استراتژی تولید مسکن داریم و تا این برنامهریزی وجود نداشته باشد خروجی خوبی نخواهیم داشت. مجلس در بحث ساماندهی اجارهبها و بازار مسکن ورود و در بحث مالیات بر خانههای خالی نیز اقدام کرد، اما کلیت این موارد باز انسجام را ندارد و ورود مجلس بر اساس شرایط و مقتضیات است.
او ادامه داد: در قانون جهش تولید مسکن، بسیاری از مسائل را لحاظ کردیم و اگر برای دستگاهی حکمی برای تخفیف در هزینهها دادیم، قبل از این موضوع صندوق ملی مسکن این درصد را به آنان پرداخت کند. انتظار دارم در این کنفرانس درباره طرح جهش تولید بررسی جدی داشته باشیم و نظرات حاضران را لحاظ کنیم.
- 15
- 1