روزنامه جهان صنعت نوشت: اصولا کاهش قیمت به معنای افزایش جذابیت بازارهاست، اما نکته حائزاهمیت درخصوص بازار املاک و مستغلات این است که به دلیل افت چشمگیر قدرت خرید مردم و در نتیجه فرورفتن این بازار در فاز رکودی، جذابیت سرمایهگذاری نیز در این بازار از بین خواهد رفت. به این ترتیب، کمبود عرضه مسکن بیش از پیش تشدید خواهد شد.
از سویی فعالان بازار مسکن روند قیمت مسکن در ماههای آینده را همچنان افزایشی برآورد میکنند و به ثبات قیمتها امیدی ندارند. فعالان بازار مسکن معتقدند متوسط هر مترمربع آپارتمان در تهران به کانال ۶۴ میلیون تومان رسیده و رشد اندکی را نسبت به ماههای گذشته تجربه کرده است. به اعتقاد آنها در چند ماهه اخیر بازار مسکن نوسانات اندکی داشته، هرچند به دلیل حبس آمارهای رسمی در حوزه بازار مسکن تخمین قیمت دقیق دشوار است.
به اعتقاد آنها نوسانات اندک قیمت در بازار مسکن این پیام را میدهد که معاملات کمرونق شده است. این کارشناسان یکی از دلایل سردی بازار مسکن را اوج گرفتن قیمت مسکن میدانند و معتقدند افزایش قیمت مسکن به اندازهای است که خریداران توان خرید مسکن ندارند و بسیاری از عرضهکنندگان نیز حاضر به فروش مسکن به قیمتهای پایینتر نیستند، زیرا برای تبدیل آن به داراییهای دیگر به مشکل برمیخورند.
فعالان بازار مسکن به ثبات قیمتها در ماههای آینده هم امیدوار نیستند و معتقدند روند قیمت مسکن همچنان در ماههای آینده افزایشی خواهد بود.
رصد فایلهای فروش مسکن نشان میدهد تعداد فایلهایی که بیش از نرخ میانگین منطقه قیمتگذاری شده، کاهشی است. بیشتر فایلهای پیشنهادی فروش براساس میانگین قیمت محله تعیین شده و در میان فایلهای فروش میتوان موارد خوبی هم پیدا کرد که حاضرند زیر قیمت بازار املاک خود را به فروش برسانند. به گفته یکی از مشاوران مسکن خریدارانی که پول نقد در دسترس دارند در این بازار میتوانند خریدهای خوبی انجام دهند، زیرا مواردی که به دلیل سفر یا مهاجرت حاضر به حراج املاک خود شدهاند، در مقابل تخفیف بالا، پول نقد میخواهند قابل توجه است.
رکود و کاهش جذابیت سرمایهگذاری در بازار مسکن
سال گذشته افزایش روزافزون قیمت دلار و در نتیجه کاهش ارزش پول ملی باعث شده بود مردم به دنبال راهی باشند تا از سرمایه خود محافظت کنند. در این راستا برخی که مبلغ بالاتری در دست داشتند تصمیم گرفتند وارد بازار مسکن شوند و از آنجا که قیمت خانه در تهران سر به فلک میکشید سرمایه خود را راهی شهرهای اطراف کردند.
فرآیندی که فعالان مسکن اعتقاد داشتند چرخه را در این مناطق تغییر خواهد داد و قیمتها در بازار مسکن را وارد روند صعودی میکند. تاثیر این رفتارهای هیجانی هنوز هم در بازار مشهود است و اکنون به نظر میآید در حال نمایش آثار خود در بازار مسکن پردیس است.
طی ماههای گذشته قدرت خرید و تورم دو مسیر معکوس را طی کردهاند. به این ترتیب خانه با قیمت بالا دیگر مشتری فعالی ندارد. بر همین اساس فروشندگان واقعی، ملک خود را با قیمتی کمتر از فی بازار عرضه میکنند تا بتوانند مشتری جذب کنند. این روند قیمتها را کاهشی کرده، اما با این حال بازار در رکود فرو رفته است.
اگرچه کاهش قیمت به معنای افزایش جذابیت بازار است، اما در همین حال، به دلیل افت جدی توان خرید مردم و در نتیجه فرورفتن بازار در فاز رکودی، جذابیت سرمایهگذاری نیز در این بازار از بین خواهد رفت. به این ترتیب، کمبود عرضه مسکن بیش از پیش تشدید خواهد شد.
تاثیر ابلاغ افزایش وام خرید مسکن
عضو هیاتمدیره کانون سراسری انبوهسازان مسکن گفت: ابلاغ افزایش وام خرید مسکن در ابتدای ماه تاثیر خود را گذاشته و شرایط بازار مسکن رو به بهبود است.
فرشید پورحاجت عضو هیاتمدیره کانون سراسری انبوهسازان مسکن درباره وضعیت بازار مسکن اظهار کرد: خیلی از دوستان سوال میپرسند که شرایط بازار مسکن در ماههای آینده به کدام سمت خواهد رفت.
او افزود: آنچه به نظر میرسد، ابلاغ افزایش وام خرید مسکن در ابتدای ماه تاثیر خود را در بازار مسکن گذاشته است و شرایط خرید و فروش در مسکن مصرفی در شرایط بهتری قرار خواهد گرفت.
عضو هیاتمدیره کانون سراسری انبوهسازان مسکن عنوان کرد: بازار مسکن در حال خارج شدن از شرایط ماههای گذشته خواهد بود.
سرکوب انتظارات تورمی در بازار مسکن
عضو هیاتمدیره کانون سراسری انبوهسازان مسکن همچنین گفت: ابتدای سال جاری با تفکر انتظارات تورمی در بازار، قیمت مسکن افزایش یافته بود، اما از ابتدای خرداد امسال به بعد با توجه به ثبات اقتصادی این انتظارات سرکوب شده و شاهد تخفیفات در برخی فایلهای ارائهشده هستیم.
پورحاجت اظهار کرد: طبق برآوردهای تقریبی که از کف بازار مسکن داریم در دو ماه اخیر معاملات در بازار مسکن بالغ بر ۸۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
او افزود: بخشی از ساختوسازها در سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ برنامهریزی شده و واحدهای مسکونی سال ۱۴۰۲ وارد بازار شده است. بخشی از این املاک که در ماههای اخیر به بازار آمده با هزینه کمتری نسبت به الان ساخته شده است. قیمت این واحدها در ابتدای سال جاری با تفکر انتظارات تورمی برای سازندگان اعلام شده است. این انتظارات از ابتدای خردادماه به بعد با توجه به رکود، سرکوب شده است. بنابراین شاهد تخفیفاتی در برخی فایلهای ارائهشده هستیم.
دبیر کانون انبوهسازان با توصیه به متقاضیان مصرفی برای خرید مسکن در شرایط رکودی فعلی گفت: هزینه تولید مسکن با نوساناتی مواجه شده و ممکن است در آینده بر روی واحدهای نوساز و کلیدنخورده تاثیر بگذارد. بنابراین در حال حاضر با توجه به ثباتی که در بازار ایجاد شده اگر متقاضیان برنامهریزی برای خرید مسکن دارند میتوانند ورود کنند.
چالش کنونی بخش مسکن
پورحاجت تصریح کرد: بازار مسکن بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور را دربر میگیرد، بنابراین زمانی که ثبات اقتصادی ایجاد میشود بخش مسکن به آرامش میرسد. در شرایط فعلی باید سیاستهایی در پیش بگیریم که منتج به رکود نشود. دولت باید با حمایتهای خود برای این موضوع برنامهریزی کند که ساختوساز در کشور رونق بگیرد.
او چالش کنونی بخش مسکن را کمبود شش میلیون واحد مسکونی ناشی از کاهش ساختوساز در دورههای گذشته دانست و گفت: ما با یک تقاضای انباشتهشده مواجهیم که میتواند بازیگر اصلی بازار مسکن در آینده باشد. این کارشناس بازار مسکن تاکید کرد: چالش دیگر عملکرد سیستم بانکی در پرداخت تسهیلات بخش مسکن است. برای بنگاههای تولید مسکن و کسانی که میخواهند از تسهیلات بانکی استفاده کنند منابع به نحو مطلوبی توزیع نمیشود. نه سازندگان بخش خصوصی و نه پیمانکارانی که در طرح نهضت ملی مسکن قرارداد بستهاند نمیتوانند به تسهیلات دسترسی داشته باشند.
- 15
- 3