به گزارش تسنیم، با توجه به ناترازی انرژی در کشور و لزوم کاهش وابستگی به منابع انرژی غیرقابل تجدید، وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت راه و شهرسازی اقداماتی را برای مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها اجرا کردهاند. یکی از مهمترین این اقدامات، تدوین و ویرایش مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان است که بهطور خاص به مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها پرداخته و در حال حاضر در مرحله بازنگری و تصویب نهایی قرار دارد.
این برنامهها از اوایل دهه ۹۰ آغاز شد، زمانی که افزایش مصرف انرژی و مشکلات ناشی از آن، ضرورت توجه بیشتر به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر را ایجاب کرد. وزارت راه و شهرسازی در راستای کاهش مصرف انرژی در ساختمانها، ابتدا به اقدامات مربوط به عایقبندی حرارتی، بهینهسازی نورپردازی و سیستمهای سرمایشی و گرمایشی پرداخت. اما با توجه به اهمیت روزافزون انرژیهای تجدیدپذیر، نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها به یکی از موضوعات محوری تبدیل شد.
در ویرایش جدید مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان، وزارت راه و شهرسازی در نظر دارد الزامات جدیدی برای نصب سامانههای خورشیدی به ازای هر مترمربع بنا تعیین کند. این اقدام در راستای بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش وابستگی به منابع غیرقابل تجدید در سطح ملی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
تفاهمنامه نصب پنلهای خورشیدی
در نیمه تابستان امسال، تفاهمنامهای بین شرکت توانیر و سازمان نظام مهندسی ساختمان به امضا رسید که بر اساس آن، ساختمانهای چهار طبقه به بالا یا ساختمانهایی با مساحت بیش از ۱۰۰۰ متر مربع ملزم به نصب پنلهای خورشیدی شدند. این تفاهمنامه، همراه با اظهارات مسئولان توانیر در خصوص الزامی شدن نصب سامانههای خورشیدی، نگرانیهایی را در میان مالکان و سازندگان ساختمانها ایجاد کرده است.
محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، در اینباره گفته است: «در این تفاهمنامه، ساختمانهایی که قصد دریافت پروانه ساخت دارند، باید از پنلهای خورشیدی استفاده کنند. هدف از این طرح، فرهنگسازی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و حفظ محیط زیست است.»
وی همچنین اشاره کرد که یک نظامنامه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان برای تدوین روشهای اجرایی نصب سامانههای خورشیدی تهیه خواهد شد و ظرفیت سامانهها در هر ساختمان بر اساس فضای پشتبام تعیین میشود. همچنین امکان نصب پنلها در محوطهها و پارکینگها نیز وجود دارد. در صورت عدم نصب پنلهای خورشیدی، سازمان نظام مهندسی ساختمان تاییدیههای لازم را صادر نخواهد کرد و شرکتهای توزیع برق نیز به این ساختمانها انشعاب برق واگذار نخواهند کرد.
واکنش وزارت راه و شهرسازی
اما اظهارات معاون توانیر با واکنش مسئولان وزارت راه و شهرسازی روبهرو شد. حامد مانیفر، مدیرکل دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان وزارت راه و شهرسازی، در این خصوص توضیح داد: نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانهای چهار طبقه و بالاتر، در حال حاضر تنها بهعنوان یک تفاهمنامه مطرح است و هنوز الزامآور نیست.
وی افزود: وزیر نیرو اخیراً نامهای به وزیر راه و شهرسازی ارسال کرده و در آن تاکید شده که نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها بهطور رسمی در ویرایش پنجم مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان پیشبینی شده، اما این الزام نیازمند تصویب قانونی و طی مراحل اجرایی است.
مانیفر تصریح کرد: در حال حاضر مالکان میتوانند بهطور اختیاری سامانههای خورشیدی را نصب کنند و هیچ اجباری در این خصوص وجود ندارد.
نامه فرزانه صادق به وزیر نیرو
اواخر آذرماه امسال فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، در نامهای به وزیر نیرو، الزامی شدن نصب پنلهای خورشیدی در ساختمانهای چهار طبقه به بالا را تکذیب کرد. در این نامه آمده است:
« بازگشت به نامه شماره ۱۳۰۳٫۵۱۷۵۷٫۱۰۰ مورخ ۱۲۰۳٫۰۷٫۲۹ در خصوص سامانه های خورشیدی بامی به استحضار می رساند وفق قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۳ تمامی ساختمانهای جدید الاحداث در کشور مکلف به رعایت الزامات مندرج در مقررات ملی ساختمان هستند.
ویرایش جدید مبحث ۱۹ این مقررات با عنوان مدیریت مصرف انرژی در ساختمان در معاونت مسکن و ساختمان این وزارتخانه تدوین و در حال طی مراحل تصویب و ابلاغ است.
در این ویرایش الزام به طراحی و نصب میزان مشخصی از سامانه های خورشیدی به ازای هر متر مربع بنا تبیین شده است و وزارت راه و شهرسازی با درک به موقع از میزان ناترازی انرژی در کشور نسبت به موضوع توجه لازم را معمول داشته لیکن اجرای آن نیازمند تصویب در قالب مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان است و پیش بینی میشود ویرایش جدید این مبحث تا پایان سال جاری جهت اجرا ابلاغ شود. در حال حاضر نسخه پیش نویس این ویرایش ضمن انتشار عمومی در تارنمای معاونت مسکن و ساختمان جهت اعلام نظر به وزارتخانه های ذیربط نیز ارسال شده است. از این رو خواهشمند است دستور فرمائید تا همکاریهای لازم جهت تسریع در بررسی و اعلام نظر معمول گردد.»
به گزارش تسنیم، طبق قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۳، تمامی ساختمانهای جدیدالاحداث در کشور باید مطابق با مقررات ملی ساختمان عمل کنند.
ویرایش جدید مبحث نوزدهم این مقررات که به مدیریت مصرف انرژی در ساختمانها مربوط میشود، در حال تدوین و طی مراحل تصویب است. این ویرایش جدید الزام به طراحی و نصب سامانههای خورشیدی در ساختمانها را بهطور مشخص به ازای هر مترمربع بنا تعیین میکند.
وزارت راه و شهرسازی با توجه به نیاز مبرم کشور به مدیریت بهتر مصرف انرژی و کاهش ناترازی انرژی، نسبت به این موضوع توجه ویژهای داشته است. با این حال، اجرای این طرح نیازمند تصویب نهایی و ابلاغ رسمی در قالب مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان است.
پیشبینی میشود که ویرایش جدید این مبحث تا پایان سال جاری برای اجرا ابلاغ شود.
در حال حاضر، پیشنویس ویرایش جدید مبحث نوزدهم، که الزام نصب سامانههای خورشیدی را دربر میگیرد، منتشر شده و برای بررسی و اعلام نظر به وزارتخانههای ذیربط ارسال شده است. این نسخه پیشنویس همچنین در تارنمای معاونت مسکن و ساختمان به صورت عمومی در دسترس قرار دارد تا نظرات مختلف دریافت شود.
این تغییرات قانونی در راستای ارتقای بهرهوری انرژی در ساختمانها و کاهش وابستگی به منابع انرژی غیرقابل تجدید در کشور است. از سوی دیگر، انتظار میرود این طرح باعث افزایش استفاده از انرژیهای پاک و کاهش هزینههای انرژی در بلندمدت برای ساکنان ساختمانها شود.
وزارت راه و شهرسازی درخواست کرده است تا تمامی وزارتخانهها و دستگاههای ذیربط همکاری لازم را برای تسریع در بررسی و اعلام نظر در خصوص این پیشنویس داشته باشند تا روند تصویب و اجرایی شدن آن بهسرعت پیش رود. این گام میتواند به عنوان یکی از اقدامات مهم برای ارتقا سطح بهرهوری انرژی و کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی در کشور تلقی شود.
- 14
- 1