جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۰۶ - ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۵۸۵۲
مسکن، راه، عمران

ناگفته‌های تجزیه راه و شهرسازی

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران,راه ومسکن

هوشنگ عشايري عضو هیات مديره شركت عمران و بهسازي شهري ايران.

 

اگرچه ادغام دو وزارت مسکن وشهرسازی و راه و ترابری از ابتدا یک اشتباه و حرکت غیرکارشناسی بود، اما پس از ۶ سال، تفكیكش‌اشتباهي دوچندان است. شاید لازم به تاکید مجدد است که انفكاك وزارت راه و شهرسازي به دو وزارت قبلي اشتباهش بسيار بيشتر از ادغام قبلي‌شان است و این کار تنها موجب می‌شود به‌جاي حل آسيب‌هاي داخلي اين مساله، صورتش را پاک کنیم!

 

هرچند مسوولان دولت و نمايندگان مجلس برای اتخاذ تصمیم به تفکیک مجدد وزارت راه ‌و شهرسازی از زاویه‌ای حق دارند؛ چون ظاهرا مشاهده می‌کنند از تصميم قبلي فقط‌مديريت‌هاي انساني ادغام شدند و كوچك‌ترين تغييري در ساختار دروني اين وزارتخانه‌ها ازنوع ادغام‌ها، حذف‌ها و تغييرات بنيادي‌شركت‌ها و سازمان‌هاي زير‌مجموعه صورت نگرفته است؛ به‌عنوان مثال، چرا سازمان مجري ساختمان‌هاي دولتي و شركت ساخت و توسعه زيربناهاي حمل و نقل كه هر دو تابع نظام فني اجرايي سه‌عامله و چهارعامله هستند ادغام نشدند؟!

 

چرا شركت عمران و بهسازي شهري ايران با شركت عمران شهرهاي‌جديد كه هردو ماهيت اجرايي سياست‌هاي شهرسازي را دارند با هم‌ ادغام نشدند؟!

 

چرا سازمان‌هاي هوانوردي (سازمان هواپيمايي، شركت فرودگاه‌ها و. . . ) كه كاملا به هم تنيده هستند نتوانستند باهم ادغام شوند؟!

 

چرا شركت‌هاي غالبا تصديگري مانند آزمايشگاه فني و مكانيك خاك باجدا سازي نقش حاكميتي مثل كنترل كيفي و انتقال آن به مركز تحقيقات، بخش تصديگري‌اش از بدنه وزارت راه و شهرسازي حذف نشد؟! و چندين چراي ديگر. . . !

 

نخبگان اين امر باور كنند انديشه و اقدام تركيبي حمل و نقل وشهرسازي چه از نگاه كلان چه از نگاه خُرد براي توسعه پايدار ايران اسلامي بسيار بسيار نيازمند وجود وزارت راه و شهرسازي است تا دو وزارت جداگانه.

 

متاسفانه يكي از ايرادات وارده به این ادغام آن است كه ما اين وزارتخانه را از دو نگاه كالبد محض راه و مسكن مي بينيم كه به نظر می‌رسد فيزيك اين دو كمترين وظيفه وزارت راه و شهرسازي است؛ مهم‌ترين مقوله و ماموریت اين وزارت، پندار و كردار تركيبي حمل و نقلي و شهرسازي است نه صرفا ساخت و نگهداري راه و مسكن!

 

در مقطع زمانی فعلی، حقوق شهروندي، ارتقای كيفيت زندگي مردم، ارزش‌دهي به هويت ايراني و تحقق طرح ايرانشهري، مهم‌ترين مساله دولت و وزارت راه و شهرسازي است. براین اساس، شهرسازي مبتني بر پايه حمل و نقل مثل شهرسازی «ريل پايه» و اجراي «طرح جامع حمل و نقل» مبتني بر «حقوق شهروندي ساكنان آبادي‌ها» باعث ارتقاي كيفيت زندگي شهروندي مي‌شود. با استناد به تجربه ۲۵ ساله خود در حوزه راه و شهرسازی که قریب به ۲۰ سال آن در حوزه راه و حمل و نقل بوده است به یاد می‌آورم در زمان تصدی سمت معاون راهسازي و مديركل اداره راه زمانی که قصد داشتیم راهي را بسازيم نکته مهم برایمان اين بود كه از شهر دور باشيم؛ فقط كاربران راه برايمان مهم بود؛ اينكه شهري مثل آباده با احداث كمربندي از رونق اقتصادي و كيفيت زندگي عادي شهري خود بازماند، برايمان مهم نبود؛ همچنین وقتي برای احداث ايستگاه راه‌آهن برنامه‌ریزی می‌کردیم مهم اين بود که ایستگاه در يك جايي از شهر، حالا هرچه نزديك‌تر و كم هزينه‌تر بهتر، احداث شود؛ اینکه مردم از شهر چگونه به آنجا مي‌رسند برايمان مهم نبود؛ اينكه فرودگاه امام خمینی(ره) را در فاصله ٣٠ كيلومتري پايتخت احداث کردیم و موضوع جابه جایی مردم شهر تا آنجا، برايمان مهم نبود؛ اينكه در طراحي شهري و شهرسازي هيچ توجهي به سيستم حمل و نقل بار و مسافر شهري وحومه شهري نكنيم، مهم نبود؛ اينكه پايانه‌ها كجاي شهر باشند وارتباطشان با قطار شهري و بيروني و فرودگاه و بندر و. . . چگونه باشد مهم نبود؛ اينكه مبادي ورودي و خروجي شهر چه اتفاقي برايش بيفتد مهم نبود؛ چون مي‌گفتيم اينجا وظيفه راه هست آنجا وظيفه شهرسازي است؛ اينكه هويت راه‌هاي تاريخي، بناهاي تاريخي كه نشانه‌هاي مدنيت ايران باستان بوده چه بلايي سرش بياد مهم نبود؛ اينكه هدف از ايجاد راه فقط رساندن مردم از مبدا به مقصد نيست، بلكه لذت بردن از بودن در راه هست مهم نبود و صدها مهم نبودن‌هاي ديگر که در نهایت منجر به رنج شهروندان می‌شود!سوال مهم در ارتباط با همین نبودن‌ها و همین تفکیک‌ها این است که چرا به شرافت انسان‌ها در بعد ارتقاي كيفيت زندگي شهري حداقل در همين دو بخش حمل و نقل و سیاست شهری یا شهرسازی آن طور که باید توجه نمی‌شود؟ واقعیت آن است که این دیدگاه‌ها و نگاه‌هاي مشترك با مديريت يكپارچه همزمان با اصلاح ساختار دروني بهبودپيدا مي‌كند نه با جداسازی و تفکیک! بياييد يك بار ديگر اشتباه‌ بزرگ‌تر نكنيم!

 

 

 

donya-e-eqtesad
  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش