دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۸ - ۱۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۴۵۸
مسکن، راه، عمران

امرالله امینی، عضو هیئت‌علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی؛

زلزله هم قیمت مسکن را پایین نمی‌آورد

مسکن,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

بازار مسکن در آذر امسال تکانی اساسی خورد و آمارها، نشان از تحولات معنادار در بخش مسکن می‌دادند. براساس گزارش اتاق بازرگانی ایران، تنها در آذرماه بازار مسکن شهر تهران افزایش ۵۰.۲ درصدی در تعداد معاملات را تجربه کرده است. براساس این گزارش ۴۹.۴ درصد کل معاملات به واحدهای با زیربنای کمتر از ۸۰ متر و ۵۳.۴ درصد معاملات به واحدهای با ارزش کمتر از ۴۰۰ میلیون تومان اختصاص داشته است.

 

این به معنی تکان بازار در مسکن‌های میان‌قیمت است. درحالی‌که برخی از کارشناسان معتقدند این تحولات برخلاف سال‌های ۹۰ و ۹۱ به دلیل تقاضای واقعی در بخش مسکن است و ارتباطی با سوداگران بازار مسکن ندارد. یک اقتصاددان معتقد است رونق ‌بخش مسکن مربوط به کاهش بازدهی سرمایه و افزایش ریسک در دیگر بازارهاست.

 

به گفته امرالله امینی، کاهش سود بانکی و ریسک‌پذیری بازارهای طلا و ارز باعث شده کسانی که نقدینگی بالایی دارند سرمایه خود را به بخش مسکن منتقل کنند و این تحولات بخش مسکن به معنای افزایش تقاضای واقعی نیست. در این زمینه، گفت‌وگویی با امرالله امینی، عضو هیئت‌علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

 

در ماه گذشته معاملات بخش مسکن در تهران دچار تحولات مثبتی شده است. این رشد را می‌توان دلیل بر رفع رکود در بازار مسکن دانست؟

وضعیت بازار مسکن این است که سال‌ها قبل قیمت مسکن در ایران به‌صورت حبابی بالا رفت و این حباب هرگز از بین نرفت و قیمت‌ها بالا ماند. کسانی هم که در آن سال‌ها سازنده مسکن بودند یا مالکان کنونی، حاضر نیستند قیمت‌هایشان را پایین بیاورند. بخشی از سازندگان هم که در حال حاضر اقدام به ساخت می‌کنند با توجه به بالا بودن قیمت مواد اولیه و مصالح، قیمت برایشان بالا درآمده است؛ البته با توجه به این‌که قدرت خرید قشر متوسط و ضعیف تغییر چندانی نکرده است، خیلی نمی‌توان امیدوار بود به این‌که بخش مسکن رونق پیدا ‌کند. من فکر می‌کنم حتی بخشی از رونق ‌بخش مسکن که الان از سوی عده‌ای می‌شنویم به‌خاطر بسته‌شدن بازارهای دیگر است.

 

نرخ بازدهی سود در بازارهای دیگر مثل سپرده‌های بانکی پایین آمده است. به دلیل ریسک‌پذیری بازارهای سرمایه، ارز و طلاست که ما شاهد رشد در بازار مسکن هستیم. این رشد به نظر من نمی‌تواند رشد واقعی باشد. دلیل این امر هم این است که ما در بخش تقاضای مسکن، هیچ تغییر و اصلاحی نمی‌بینیم؛ مگر این‌که نقدینگی موجود در این بازارها و بانک‌ها، به‌خاطر بازدهی پایین آمده و در بخش‌های تولیدی هم رکود حاکم است، آن‌هایی که نقدینگی دارند چاره‌ای ندارند جز این‌که به‌طریقی در بخش مسکن ورود کنند. بخش عمده این رونق بازهم می‌گویم حبابی است و متعلق به کسانی که نقدینگی دارند یا بخش‌هایی مثل مؤسسات پولی و بانکی است؛ پس خیلی نمی‌توان به آن امیدوار بود.

 

با توجه به سرمایه‌ای‌بودن مسکن، احتمال دارد زلزله‌های اخیر این بخش را ریسک‌پذیر کند و جلوی رونق این بازار را بگیرد؟

همیشه همین‌گونه بوده که وقتی زلزله می‌آید رونق مسکن را کم می‌کند. همین آماری که الان منتشر شده راجع‌به ماه گذشته و قبل از وقوع زلزله‌های اخیر بوده است. حالا که زلزله آمده دوباره بازار راکد شده است و حتی آن‌هایی هم که نقدینگی دارند الان دست نگه‌داشتند، چراکه ریسک‌پذیری به این بازار هم رخنه کرده است. زلزله همان‌طور که می‌دانیم یک عامل روانی است که در ابعاد مختلفی ازجمله اقتصادی تاثیر دارد. افراد و عاملین اقتصادی هم متأثر از این عامل روانی شده‌اند و دست نگه‌داشته‌اند ببینند چه می‌شود. من به یاد دارم که در زلزله‌های قبلی هم‌ چنین تاثیری داشت. حتی زلزله سال ۸۲ در بم، روی بازار مسکن تهران تاثیر گذاشت. نکته‌ای که باید اشاره کرد این است که چنین ‌تاثیراتی، روانی و موقتی است و پس از گذشت مدتی، بازار به حالت عادی بازمی‌گردد.

 

مسلم تقوی

 

 

 

asemandaily.ir
  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش