شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۰۶ - ۰۳ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۰۷۰۲
مسکن، راه، عمران

اجرای طرح اقدام ملی مسکن با کدام ضمانت اجرایی؟

بازار مسکن,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,مسکن و عمران

بالاخره ثبت‌نام تهرانی‌ها هم در طرح اقدام ملی مسکن پایان یافت تا بنابر اعلام وزیر راه‌ و شهرسازی، تا کنون ۲۶۰ هزار نفر برای خانه‌دار شدن از طریق این طرح در سامانه مربوطه ثبت نام کرده باشند. قرار است دولت طی طرح اقدام ملی مسکن، ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را تا سال ۱۴۰۰ به متقاضیان مسکن تحویل دهد. از سوی دیگر، وزیر رفاه نیز خبر داده است که بر اساس تفاهمنامه جدید با وزارت راه قرار است دولت تا دو سال دیگر ۲۰۰ هزار واحد مسکونی برای کارگران، بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تامین اجتماعی بسازد.

این در حالی‌ست که بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر از سال‌های گذشت تا کنون همچنان بلاتکلیف مانده است. از همین رو نگرانی‌هایی مبنی بر تکرار تجربه شکست‌خورده مسکن مهر وجود دارد. یک نماینده مجلس اخیرا اظهار کرده نیاز است دولت برای طرح ملی مسکن ضمانت اجرایی قرار دهد تا به عاقبت مسکن مهر دچار نشود.

دولت طرح اقدام ملي مسکن را در حالي آغاز کرده که گفته مي‌شود ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر در بلاتکليفي به سر مي‌برند. در دوره وزارت عباس آخوندي در وزارت راه، عناويني چون مسکن اجتماعي يا مسکن استيجاري در جهت خانه‌دار کردن مردم بر سر زبان‌ها بود. حتي دولت نقشه‌هايي هم براي واگذاري واحدهاي روي دست مانده مسکن مهر داشت که البته تمامي آنها تاکنون مسکوت مانده است. با اين حال وزارت راه و شهرسازي در دوره محمد اسلامي طرح جديدي را با عنوان طرح اقدام ملي مسکن ارائه داده که اگرچه برخي آن را يک کپي گرانقيمت از طرح مسکن مهر محمود احمدي‌نژاد دانسته‌اند اما به نظر مي‌رسد در کنار برخي تفاوت‌هاي فني و بنيادين، در هزينه‌هاي توليد مسکن، واقع‌نگرتر بوده و به دنبال عوام‌فريبي نيز نبوده است.

اما تجربه تلخ مسکن مهر که دست بسياري از مردم و پيمانکاران را در حنا گذاشت و بدون بازدهي ملموس، مانند باتلاقي سرمايه‌ها را در خود فرو داد، نگراني از آينده مبهم مسکن ملي را به دنبال داشته است. اگرچه گفته مي‌شد که طرح اقدام ملي مسکن قرار است با سرمايه بخش خصوصي اجرا شود اما به نظر مي‌رسد انبوه‌سازان بخش خصوصي به دليل نرخ بالاي سود تسهيلات، تمايلي به مشارکت در اين طرح نداشته و اين پيمانکاران دولتي هستند که ۴۰۰ هزار واحد مسکوني تعهد‌شده را به سرانجام مي‌رسانند.

اکنون با توجه به شرايط وخيم اقتصادي دولت و کسري بودجه‌هاي سالانه از يکسو و کاهش درآمدهاي نفتي به‌عنوان منبع اصلي هزينه‌هاي عمراني در سال آينده، اين سوال مطرح است که آيا دولت خواهد توانست طرح اقدام ملي مسکن و نيز تعهدات دو وزارتخانه راه و رفاه براي تامين مسکن کارگران را به سرانجام برساند يا خير؟ سرنوشت اين طرح چه خواهد شد؟

ساخت مسکن ملي با پيمانکاران دولتي

عدم استقبال انبوه‌سازان از مشارکت در طرح اقدام ملي مسکن را نمي‌توان از دايره توجه بيرون گذاشت. خروج بخش خصوصي از اين پروژه فشار مضاعفي را به دولت وارد خواهد کرد. از سوي ديگر، جامعه هدف طرح نيز توانايي افزايش سهم آورده را نخواهند داشت. حتي در همين شرايط نيز، سهم ۳۰ درصدي مشارکت براي شروع کار، بسياري از خانوارهاي هدف را از جمع متقاضيان خارج خواهد کرد. انبوه‌سازان چارچوب اين طرح را از منظر مشارکت در ساخت، سود و زيان، ميان دولت و سازنده مثبت ارزيابي کرده بودند اما در نهايت آنچه باعث فراري‌دادن بخش خصوصي شد نرخ سود ۱۸ درصدي تسهيلات بود. همچنين جزئيات قراردادهاي مشارکتي اين پروژه، اندک‌اندک به سمت يک‌طرفه شدن پيش‌ رفته بود تا جايي که بخش خصوصي از مشارکت در اين طرح منصرف و دولت مجبور به عقد قرارداد با بنياد مسکن و شرکت‌هاي دولتي براي انجام پروژه شد.

حال با توجه به مشکلات مختلف بخش‌هاي دولتي و تجربه‌هاي ناموفق مشارکت بخش دولتي در پروژه‌ها، اين نگراني وجود دارد که اگر ساخت و تکميل اين طرح تا پايان دولت دوازدهم به پايان نرسد و واحدها به متقاضيان تحويل نشود، چه تضميني وجود دارد که مسکن ملي نيز به عاقبت مسکن مهر دچار نشده و با استقرار دولت جديد، طرح به فراموشي سپره نشود؟ چنانکه اکنون مسکن مهر نيز در بلاتکليفي کامل به سر مي‌برد.

حذف خودکار بخشي از جامعه هدف

به هر روي به نظر نمي‌رسد اين طرح بتواند چه از لحاظ تعداد واحدها و چه از لحاظ ميزان آورده متقاضيان، بخش بزرگي از خانوارهاي غيرمالک را صاحب‌خانه کند. نياز سالانه مسکن در ايران بيش از يک ميليون واحد برآورد مي‌شود که ۴۰۰ هزار واحد در دو سال، قطعا بخش بزرگي از اين نياز را پوشش نخواهد داد. با اين حال در صورتي که هر خانوار را به طور ميانگين سه نفر در نظر بگيريم همين اندک نيز خواهد توانست براي يک ميليون و ۲۰۰ هزار نفر سرپناه ايجاد کند، اما يکي از موارد مهم در اين پروژه که سبب مي‌شود اقشار کم‌درآمد از فهرست متقاضيان حذف شوند، عدم در نظر گرفتن تسهيلات ملموس و سازنده براي سمت تقاضاست.

متقاضيان بايد در ابتداي پروژه ۳۰ درصد از هزينه ساخت را نيز نقدا متقبل شوند و بازپرداخت تسهيلات ساخت که پس از تنفس دو ساله آغاز مي‌شود نيز اقساطي بالاي يک و نيم ميليون تومان را بر عهده متقاضي خواهد گذاشت. به همين علت تنها بخشي از جامعه خواهند توانست طي اين طرح خانه‌دار شوند که از يکسو آورده اوليه خوبي براي اثبات توانايي در بازپرداخت اقساط را داشته باشند و از سوي ديگر بتوانند پس از دو سال، اقساط ميليوني را بازپرداخت کنند.

سرنوشت اقدام ملي مسکن در ابهام

حال اين سوال مطرح است که با خروج بخش خصوصي از پروژه و کاهش تضامين اجرايي آن در نتيجه اين فقدان، ناتواني متقاضيان از پذيرفتن سهم بيشتر براي ساخت و خريد خانه و نيز قدرت کاهنده دولت در تامين مالي پروژه‌ها، آيا مي‌توان توقع داشت که مسکن ملي در مهلت تعيين‌شده تا سال ۱۴۰۰ اجرايي شود؟ در صورتي که وزارت راه نتواند پروژه‌ها را تکميل کرده و در اختيار متقاضيان قرار دهد، تکليف مسکن ملي در دولت سيزدهم چه خواهد بود؟ بايد بر اين پروژه، ۲۰۰ هزار واحد مسکوني کارگري را نيز افزود که به تازگي به تعهدات وزارت راه در قبال مردم افزوده شده است.

در اين ميان حسين مقصودي- نماينده مجلس- گفته است که طرح ملي مسکن بايد ضمانت اجرايي داشته باشد. عضو کميسيون امور داخلي کشور و شوراهاي مجلس در گفت‌وگو با خانه ملت اظهار کرده است: طرح ملي مسکن در شرايط کنوني ضمانت اجرايي ندارد، زيرا دولت در دو سال پاياني عمر خود قرار دارد و تضميني نيست که دولت‌هاي آينده، اين پروژه را ادامه داده و تکميل کنند.

او با غيرواقعي خواندن اين پروژه ابراز کرده است: وزارت راه و شهرسازي از آغاز، طرح ملي مسکن را براي خانه‌دار کردن اقشار کم‌درآمد جامعه معرفي کرد اما در شرايط کنوني تنها متقاضيان پردرآمد و متمولان قادر به ثبت نام هستند. حال بايد منتظر ماند و ديد که آيا وزارت راه تضاميني را براي حسن اجراي پروژه و تکميل و تحويل واحدها ارائه خواهد داد يا خير؟

زینب مختاری

armanmeli.ir
  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش