پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۱۹:۲۸ - ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۱۱۹۱۴
صنعت و معدن

خطای دید دولت در رشد تولید

رشد تولیدی دولت رئیسی,رشد صنعت ایران

تازه‌ترین برآوردها از سوی نهادهای پژوهشی حاکی از آن است که تا پایان بهمن‌ماه سال گذشته همچنان شاخص تولید صنعتی برای چندمین ماه متوالی منفی شده و در این میان صنایع شیمیایی و فلزات اساسی به دلیل محدودیت‌های صادراتی و کاهش تقاضا بیشترین رشد منفی را تجربه کرده‌اند.

مطابق آخرین اطلاعاتی که پژوهشکده پولی و بانکی از آمار تولید صنعتی شرکت‌های بورسی منتشر کرده است، از پاییز سال گذشته مجدد روند رشد شاخص تولید صنعتی نزولی شده و در بازه منفی یک و صفر نوسان داشته است. همچنین این شاخص در دی و بهمن نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن (سال ۱۳۹۹) به ترتیب به منفی ۱/۰ و منفی ۷/۰ درصد رسیده است.

از سوی دیگر برآوردهای به عمل آمده از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد، شاخص تولید صنعتی شرکت‌های بورسی در بهمن نسبت به سال قبل با کاهشی شش درصدی و نسبت به ماه قبل از آن با کاهشی ۹/۱ درصدی مواجه شده است. این امر در حالی صورت گرفته که رشته فعالیت‌های شیمیایی بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند و اگر قرار باشد فعالیت‌های دارویی را به آن اضافه کنیم، این افت شاخص تولید به مراتب بیشتر نیز خواهد شد. علاوه بر این در حالی که تحلیلگران معتقدند معمولا در ماه‌های پایانی سال به واسطه افزایش تقاضا و رونق بازار، شاخص‌های تولید افزایش پیدا می‌کند، شواهد نشان می‌دهد که شاخص فروش شرکت‌ها نیز نسبت به سال گذشته با کاهشی ۱/۳ درصدی و نسبت به دی ۱۴۰۰ نیز با کاهشی ۱/۰ درصدی روبه‌رو شده است. طبق گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس در این خصوص منتشر کرده است، در بهمن سال گذشته رشته فعالیت‌های شیمیایی به جز دارو، بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش و رشته فعالیت تجهیزات برقی بیشترین سهم را در بالا نگه داشتن شاخص نسبت به ماه قبل از آن داشته است. همچنین لازم به ذکر است که کاهش فروش رشته فعالیت‌های منسوجات، غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر، شیمیایی به جز دارو و افزایش فروش رشته فعالیت‌های تجهیزات برقی، دارو و کاشی و سرامیک در این ماه قابل توجه بوده است. علاوه بر این در بهمن ماه سال گذشته نسبت به ماه قبل از آن، شاخص تولید و فروش رشته فعالیت خودرو و قطعات به ترتیب ۶/۱۸ و ۸/۳۱ درصد کاهش یافته که دلیل اصلی این امر کاهش زیرشاخص‌های تولید قطعات و خودرو سواری و سبک بوده است.

کاهش رشد و فروش صنایع

مطابق آخرین داده‌ها و اطلاعات طی ۱۱ ماه منتهی به بهمن ۱۴۰۰، شاخص تولید فعالیت‌های شرکت‌های صنعتی بورسی کاهش ۲۷/۱ درصدی و شاخص فروش آن نیز افزایشی ۴/۰ درصدی داشته است. همچنین طی سه ماهه منتهی به بهمن ۱۴۰۰ نیز، رشد میانگین متحرک سه ماهه شاخص تولید، کاهش ۶/۲ درصدی و شاخص فروش آن هم کاهش ۴/۰ درصدی را نشان می‌دهد. به همین دلیل مطابق شامخ ارائه شده از سوی اتاق بازرگانی ایران، رشد و فروش تولید در این دوره کمترین مقادیر خود را طی پنج ماه قبل از آن یعنی از مرداد تا بهمن ماه نشان داده و بر این مبنا انتظار کاهش تولید طی ماه‌های آینده نیز وجود خواهد داشت، زیرا بر اساس داده‌های به دست آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید در بهمن ماه گذشته و با وجود خوش‌بینی‌هایی که در ماه‌های منتهی به سال جدید وجود داشت، عدد ۵۰/۵۱ را به ثبت رسانده و همچنان اکثر صنایع کاهش سفارشات را تجربه کرده اند. به همین دلیل مطابق یافته‌های اتاق بازرگانی ایران، کاهش قدرت خرید و تقاضا و شرایط بی‌ثابت قیمت ارز باعث عدم تصمیم در خرید مشتریان و در نتیجه کاهش فروش شده و از سوی مقابل همزمان با نوسانات نرخ ارز در ماه‌های منتهی به سال جدید همچنان، اکثر صنایع با کمبود مواد اولیه و رکود مواجه بودند.

ناهمگنی در سودآوری صنایع

در مورد وضعیت سودآوری صنایع نیز آمارها حاکی از آن است که در سال ۱۳۹۹ از ۲۶۷ شرکت صنعتی بورسی، تنها ۳۴ شرکت زیان‌ده بوده‌اند، اما در شش ماه و نه ماهه سال گذشته، شرکت‌های زیان‌ده به ترتیب ۸ و ۱۰ شرکت افزایش یافته که این امر در کنار رشد اسمی بالای ۵۰ درصدی سودآوری شرکت‌ها، نشان‌دهنده درجه بالای ناهمگنی در سودسازی صنایع مختلف است.

در این رابطه در بین صنایع مهم مانند سنوات گذشته، شرکت‌های خودروسازی و ساخت قطعات بدترین وضعیت را از لحاظ سودآوری داشته‌اند، به طوری که مطابق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، این صنایع، تنها صنایعی هستند که جمع سود خالص شرکت‌های آنها منفی می‌شود و از آنجا که زیان تولید شده در این صنعت در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ تقریبا برابر با ۹ ماهه سال ۱۳۹۹ بوده، بیانگر نشانه‌های ناامید‌کننده‌ای از وضعیت سودآوری این صنایع است.

وعده‌های دور از واقعیت

در چنین وضعیتی و در حالی که آمار رشد صنعت در سال ۱۳۹۹ از سوی دولت گذشته هشت درصد عنوان شده است، سیدرضا فاطمی‌امین وزیر صمت اخیرا بار دیگر بر هدف‌گذاری رشد بیش از ۱۲ درصدی برای سال‌جاری تاکید کرده و در مراسم اختتامیه گردهمایی مدیران ارشد وزارت صمت گفت: همه مدیران وزارتخانه مکلف هستند با به‌کارگیری تمام ظرفیت‌های موجود و سازوکارهای طراحی شده، برای دستیابی به اهداف سال تلاش کنند که بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده به دنبال تحقق رشد ۵/۱۲ درصدی حوزه صنعت و ۱۰ درصدی بخش معادن و تجارت در سال ۱۴۰۱ هستیم.

البته فاطمی‌امین پیش از این نیز مساله رشد بیش از ۱۲ درصدی بخش صنعت در سال جدید را مطرح کرده بود، به طوری که در جلسه مشترک با هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در اوایل پاییز سال گذشته این وعده را مطرح کرده بود. به همین دلیل کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه وزیر صمت مکانیسم‌های این میزان افزایش رشد صنعتی را بیان نکرده و شرایط موجود نیز حاکی از تداوم مشکلات و کاهش رشد تولید به خصوص در شش ماهه دوم سال گذشته است، چنین هدف‌گذاری‌هایی، فارغ از شعارگونه بودن آن، حاکی از نوعی ناواقع‌گرایی در تحلیل مسائل جاری بخش صنعت کشور است که می‌تواند در سایه بی‌توجهی، همچنان طی ماه‌های آینده شاخص رشد تولید را در بازه صفر و منفی نگه دارد. در واقع کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه شاخص قیمت تولید‌کننده و به موازات آن هزینه‌های تولید در سال گذشته افزایش یافته و علیرغم اینکه نرخ ارز با وجود نوسان، به میزان بسیار کمتری از نرخ تورم افزایش یافته است، ارائه دورنمای مثبت از رشد تولید و نیز رونق در بازار صادراتی کشور چندان با واقعیت‌ها و شعارهایی که در این زمینه داده می‌شود،‌ همخوانی ندارد.

jahanesanat.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش