ارج و آزمایش صاحبنامترین کارخانههای نیمهتعطیلی بودند که نام آنها در سیاههای بود که روبهروی دولت یازدهم قرار داشت. سیاههای که نشان میداد هزار و ٩٧٧ واحد تولیدی، در سال ٩٢ دچار مشکلات جدی بودند. آزمایش، ارج، کارخانه قند پیشوا، لبنیات پاک ورامین، روغن نباتی جهان، پلیاکریل ایران، واگنسازی کوثر و... حتی محمدرضا نعمتزاده در وزیر سابق صنعت هم در آخرین اظهاراتش گفته بود که تعطیلی این کارخانهها ربطی به دولت یازدهم نداشته است، بلکه برخی از آنها ١٠ تا ١٥سال پیش تعطیل شدهاند.
این کارخانهها به افرادی کاربلد و علاقهمند واگذار نشده و برخی از آنان در خارج کشور به سر میبرند یا از سرمایه کافی برخوردار نیستند.سروصدای ناشی از ورشکستگی این کارخانهها آنقدر بالا گرفت که تصمیم بر این شد که بخش خصوصی وارد کار شود. البته برخی منابع خبری میگویند که پرونده واگذاری کارخانههای ارج و آزمایش مدتها پیش باز شده است.
روز گذشته ایسنا خبر داده که ارج در گام آخر، فروخته میشود. بنابر گفته مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، واگذاری کارخانه ارج قطعی است و درصورت مهیاشدن شرایط طی کمتر از یکماه به سرانجام میرسد. این درحالی است که در مورد کارخانه آزمایش شرایط امیدوارکنندهای وجود ندارد و به دلیل مشکلات موجود واگذاری این کارخانه منتفی به نظر میرسد. حالا هاشمی مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت به ایسنا خبر داده که واگذاری ارج قطعی است و حتی قیمت پایه کارشناسیشده آن اعلام شده.
برای خرید آن هم ٢ متقاضی جدی وجود دارد که باید از سختگیریهایشان کم کنند. گفتنی است، برحسب پیشبینیها قرار بر این بود که کارخانه ارج تا ابتدای خردادماه سالجاری واگذار شود اما سرنوشت کارخانه ارج در وضع مبهمی قرار گرفت و با توجه به محدودیتهای موجود در سیستم بانکی سرمایهگذار ایرانی که اعتباراتش خارج از کشور قرار داشت، با مشکل انتقال وجه مواجه شد و اعلام کرد که این جابهجایی پولی زمانبر است.
مسائل آزمایش حل نمیشود
هاشمی با اشاره به اینکه کارخانه آزمایش در اختیار بانک ملت قرار دارد، به ایسنا گفت: مالکیت این کارخانه مربوط به بخش خصوصی بوده که به بانک مذکور بدهکار است، بنابراین درحال حاضر واگذاری کارخانه آزمایش به یک بخش خصوصی دیگر با مشکلات عدیدهای روبهروست تا با وجود برگزاری جلسات متعدد اما تا این لحظه موضوع واگذاری با پیشرفتی روبهرو نشده است. مدیرکل صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت تنها راهکار موجود در ارتباط با کارخانه آزمایش را واگذاری برند این کارخانه عنوان کرد و گفت: تنها راهحل موجود در مورد آزمایش این است که برند آن واگذار شود و محصولات جدیدی که بنابر تکنولوژی روز تولید میشوند، با برند معتبر این کارخانه در بازار عرضه شوند.
گفتنی است؛ در همه جای جهان بعد از طی مدت زمان طولانی و دورههای ٣٠ و ٤٠ساله، کارخانههای قدیمی یا منحل میشوند یا با تغییر رویه و بهروزرسانی سیستم به عرصه رقابت جهانی و بهروز وارد میشوند. در ایران اما همه چیز دچار بازیهای احساسی میشوند. وقتی کارخانهای توان رقابت با نمونههای موفق در بازار را ندارد، به صرف اینکه نوستالژیک و خاطره است، چرا باید مشمول تسهیلات دولتی شود؟
از طرفی واگذاری ارج به خودی خود، اتفاق بدی نیست. وقتی کارخانههای مهم در صادرات بخش خصوصی باشند، هم بدنه دولت کوچکتر میشود، هم دل مدیران برای بنگاههای اقتصادی که زیردست دارند، بیشتر میسوزد.
- 19
- 2