جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۵۵ - ۰۸ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۷۰۸
صنعت و معدن

نسخه فوری برای حل مشکل هپکو و آذراب

 هپکو و آذراب,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن

ضعف‌های خصوصی‌سازی و خصوصی‌سازی‌های غیرواقعی در دولت‌های نهم و دهم امروز به حدی آشکار شده که مسوولان کشور به این نتیجه رسیده‌اند که باید جلوی این‌گونه خصوصی‌سازی را بگیرند.

به گزارش  خبرآنلاین، این روزها نام دو شرکت صنعتی بسیار شنیده می‌شود: «هپکو و آذراب». این دو شرکت در ایامی نه‌چندان دور، در حوزه صنعت سرآمد بودند، اما حالا گزارش‌ها نشان می‌دهد که روزگار سختی را سپری می‌کنند و دل‌چرکین از سوءمدیریت‌های گذشته، خصوصی‌سازی غیرواقعی، پرداخت سود مبالغ کلان بابت اصل و سود وام‌های دریافتی و کالاهای رقیب وارداتی، وضعیت نابسامانی دارند.

 

شرکت هپکو در سال ۵۳ در زمینی ۹۰ هکتاری در اراک با هدف مونتاژ ماشین‌آلات راه‌‌سازی تاسیس شد و از سال ۵۴ با همکاری شرکت‌های آمریکایی، فرانسوی، ژاپنی، سوئدی و فنلاندی به‌طور رسمی شروع به فعالیت کرد. پس از انقلاب نیز با همکاری شرکت «لیبهر» آلمان طرح توسعه هپکو با مجموعه‌ای از مدرن ‌ترین ماشین‌آلات، با ظرفیت تقریبی سه هزار دستگاه در سال ۶۳ آغاز شد. این کارخانه با فراز و نشیب به کار خود ادامه داد تا در سال ۸۵، به بخش خصوصی واگذار شد و البته یکی از بیشترین انتقادها به شیوه خصوصی‌سازی را از آن خود کرد.

 

آن‌طور که جعفر سبحانی، مشاور سازمان خصوصی‌سازی گفته است؛ «این شرکت تا سال ۱۳۹۵ در اختیار خریداری بود که در این سال شرکت را خریده بود. مالک قبلی سعی داشت در وظایف خود کوتاهی نکند، البته سرمایه‌گذاری‌هایی نیز در نقاط مختلف کشور کرده است، اما در نهایت در سال ۱۳۹۲ در انجام تعهدات خود برای پرداخت اقساط و حقوق دچار مشکل شد. بر این اساس، سال ۱۳۹۴، وقتی خریدار این شرکت نتوانست به تعهدات خود عمل کند، طبق قانون و بنا بر وکالتی که از خریدار گرفته شد، اقداماتی برای واگذاری این شرکت در دستور کار قرار گرفت و در نهایت سه خریدار برای این شرکت پیدا شد که مذاکره با آنها در دستور کار قرار گرفت و شرکت هیدرو اطلس به عنوان خریدار انتخاب شد.»

 

به آذراب چه گذشت؟

همچنین شرکت صنایع آذرآب اراک در سال ۱۳۶۳ تاسیس، اما فعالیت رسمی این شرکت از سال ۶۸ آغاز شد و اکنون به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های پیمانکاری عمومی در ایران شناخته می‌شود. این شرکت مادر تخصصی در حوزه طراحی، ساخت و نصب انواع بویلرهای نیروگاهی و صنعتی، مخازن تحت فشار، مبدل‌های حرارتی و تجهیزات نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، صنایع قند، شکر و سیمان فعالیت دارد.

 

بنا به گزارش سازمان خصوصی‌سازی، سهام مدیریتی آذرآب به میزان ۳۵ درصد در سال ۱۳۸۲ واگذار شد و پیش از این بخشی از سهام این شرکت متعلق به بانک پارسیان و بخشی متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی بود. دولت در این شرکت ۴۴ درصد سهام داشت که ۳۵ درصد را به صورت مدیریتی به شرکت صدرا واگذار کرد و بخشی نیز سهام ترجیحی کارکنان بود. آبان ماه سال ۱۳۸۲ این شرکت به قیمت ۲۹۷ میلیارد ریال واگذار و مقرر شد ۴۰ درصد از این مبلغ به صورت نقدی و باقی‌مانده به صورت دو ساله پرداخت شود. به گفته سبحانی، مشاور سازمان خصوصی‌سازی، «صدرا بخش نقدی قرارداد را پرداخت کرد، اما اقساط را به حساب دولت واریز نکرد و در نتیجه بعد از طی روال عادی، حدود هشت سال پیش به دادگاه شکایت شد؛ البته بخشی از سهام تحت عنوان بدهی دوباره به دولت بازگردانده شد، اما هنوز سهام مدیریتی در اختیار صدرا است.»

 

ماموریت ویژه

در چنین شرایطی و با توجه به این سوءمدیریت‌ها، در حال حاضر كارگران هپكو و آذرآب دو سالی است كه حقوق خود را نگرفته‌اند و کارگران این دو کارخانه در روزهای اخیر چندین بار در اعتراض به عدم پرداخت حقوق معوقه چندماهه خود تجمع کردند و خواستار پیگیری و پرداخت مطالبات معوق شده بودند. در حال حاضر ضعف‌های خصوصی‌سازی و خصوصی‌سازی‌های غیرواقعی در دولت‌های نهم و دهم امروز به حدی آشکار شده كه مسوولان كشور به این نتیجه رسیده‌اند كه باید جلوی این‌گونه خصوصی‌سازی را بگیرند.

 

 بر این اساس، در هفته گذشته با دستور رییس‌جمهور سه وزیر و رییس كل بانك مركزی به اراك رفتند تا به همراه استاندار مركزی، نمایندگان اراك، كمیجان و خنداب و نمایندگان كارگران در خصوص این ماجرا به جمع‌بندی و تصمیمی عاجل برسند. به این ترتیب، در نشست مشترک وزیر صنعت، معدن و تجارت با وزرای اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رییس کل بانک مرکزی، استاندار و نمایندگان استان مرکزی در خصوص مشکلات شرکت آذرآب، مقرر شد پس از برگزاری مجمع و تعیین تکلیف مدیریت این شرکت، اقداماتی به منظور تقسیط بدهی این شرکت به تامین اجتماعی و امور مالیاتی، ترخیص مواد اولیه شرکت بدون نیاز به ضمانت‌نامه بانکی در گمرک، پرداخت تسهیلات رونق تولید و جلوگیری از لغو قراردادهای این شرکت انجام شود.

 

همچنین نظارت سازمان خصوصی‌سازی بر تعهدات مالک هپکو به اجرای مفاد قرارداد واگذاری، پرداخت حقوق و دستمزد کارگران و پیگیری و نظارت بر قراردادهای هپکو و ارائه گزارش روزانه در این مورد، از مهم‌ترین اقداماتی بود که مقرر شد در خصوص هپکو انجام شود.

 

حل فوری مشکل دو شرکت صنعتی

محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست، آذرآب را افتخار صنعت کشور دانست و با اشاره به برگزاری مجمع عمومی و تعیین تکلیف مدیریت جدید توسط استاندار، تصریح کرد: «پیگیری مدیریت حرفه‌ای و فنی و همچنین بخشودگی یا تقسیط جرایم و بدهی‌های تامین اجتماعی، اولویت‌های دیگر برای حل فوری مشکل پیش آمده هستند.»

 

وی همچنین از سازمان خصوصی‌سازی خواست تا بر روند واگذاری هپکو به سرمایه‌گذار خصوصی تا حصول نتیجه نهایی نظارت کند و تاکید کرد: «تعهد مالک به پرداخت حقوق و دستمزد باید توسط سازمان خصوصی‌سازی مورد نظارت کامل قرار گیرد.»

 

در عین حال، شریعتمداری به معاون امور صنایع خود دستور داد تا «تمامی قراردادهای موجود در شرکت‌های هپکو و آذرآب را نظارت و پیگیری کند.»

 

تاکید وزیر اقتصاد بر ترخیص کالاهای مانده در گمرک متعلق شرکت آذرآب

مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد نیز در این نشست با تاکید بر ترخیص کالاهای مانده در گمرک متعلق شرکت آذرآب، گفت: «تعیین حسابرس و بررسی وضعیت صورت حساب‌های موجود برای بورس باید در دستور کار واقع شود.» 

 

در این میان، یک نماینده مجلس به نقل از وزیر اقتصاد عنوان کرد: «اگر تا آخر هفته آینده تمامی حقوق معوقه کارگران هپکو پرداخت نشود، قرارداد خریدار شرکت لغو می‌شود.»

 

سید مهدی مقدسی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به جلسه هفته گذشته کمیسیون ویژه اصل ۴۴ مجلس، گفت: «در این کمیسیون با حضور وزیر اقتصاد و دارایی گزارشی در خصوص آخرین وضعیت و شرایط شرکت‌های هپکو و آذرآب ارائه شد.»

 

وی توضیح داد: «وزیر اقتصاد و امور دارایی در جمع‌بندی نهایی جلسه برگزار شده، اعلام کرد اگر تا آخر هفته آینده تمامی حقوق معوقه کارگران هپکو پرداخت نشود، قرارداد خریدار شرکت لغو می‌شود.»

 

ماموریت ویژه ربیعی

در این فضا، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که روز چهارشنبه هفته گذشته به شرکت آذراب رفته بود، در جمع کارگران این شرکت اعلام کرد: «امروز برای هماهنگی دو بانک جهت پرداخت حقوق کارگران انرژی عظیمی صرف شد، اما کار به سرانجام رسید.»

 

به گفته وی، «در قالب مصوبه دو وزیر صنعت و تعاون، بر عملکرد شرکت نظارت مستقیم خواهیم کرد و با مذاکره با سرپرست وزارت نیرو و خریداران، تضمین سفارش کار آذراب را پیگیری می‌کنیم.»

 

ربیعی در همین خصوص، روز پنج‌شنبه هفته گذشته اعلام کرد که «همان‌گونه که دیروز قول دادم، پرداخت معوقات به کارگران آذراب و هپکو از امروز آغاز شد و عزم و برنامه ما، تداوم تولید در این دو شرکت است.»

 

استاندار مرکزی نیز اعلام کرد: «با پیگیری هایی که تا ساعات پایانی روز پنجشنبه انجام شد، بخشی از معوقات کارگران شرکتهای هپکو و آذرآب به حساب آنها واریز شد.»

 

ربیعی همچنین خبر داد که «هیات دولت هفته گذشته مجوز خرید تولیدات هپکو را برای وزارت راه صادر کرده است. به گفته او، با وزارت راه قرارداد خرید سه هزار دستگاه از محصولات هپکو منعقد شده که تا پنج سال تولید را در این شرکت تضمین می کند. این قرارداد نیاز به ترک تشریفات دارد که در تهران پیگیری می شود. در همین رابطه، حدود ۱۰میلیارد تومان برای تکمیل کار و تامین نقدینگی برای شروع تولید هپکو نیاز است که با این کار عملا ۲۰میلیارد تومان آورده برای این واحد ایجاد می‌شود. از طرفی هپکو نیاز به نوسازی و تجهیزات جدید دارد تا در عرصه تولید ماشین آلات بتواند رقابت کند.»

 

وی در عین حال تاکید کرد: «دولت و وزارت کار مخالف فروش اموال و دارايی های شرکت هپکو اراک است و ما مخالف تعديل نيرو در دو شرکت هپکو و آذرآب هستيم، بنابراین نمی گذاريم نيرويی اخراج شود. ٧٠ درصد مشکلات شرکت آذرآب اراک که ناشی از سوءمديريت بود، حل شده است.»

 

وزیر کار متذکر شد: «در خصوص تامين اجتماعی کارگران مقرر شد دفترچه‌های تامين اجتماعی تمديد شده و خدمات درمانی کارگران بدون مانع ادامه داشته باشد و امور مالياتی و تامين اجتماعی نبايد نسبت به مسدودکردن حساب های اين واحدهای صنعتی اقدام کنند. ربيعی درباره تبديل وضعيت کارگران و طبقه‌بندی شغلی آنان نيز گفت: اين مساله در قالب امور فوری نمی‌گنجد، ولی پيگيری می‌شود.»

 

 

 

 

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش