چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۰۳ - ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۲۲۱۹۳
نفت و انرژی

آیا نفت واقعا به ۲۰۰ دلار می‌رسد؟

قیمت نفت خام در معاملات امروز,قیمت نفت
قیمت نفت در روزهای اخیر تحت تاثیر تشدید تحریمهای غرب علیه مسکو به تلافی حمله نظامی به اوکراین، افزایش چشمگیری پیدا کرد و اگر تحریمهای جدیدی علیه صنعت انرژی روسیه اعمال شود، قیمتها ممکن است از این هم بیشتر صعود کند.

به گزارش ایسنا، قیمت فلزات از زمان آغاز جنگ در اوکراین، به شدت افزایش پیدا کرد و سپس افت چشمگیری یافت و بازار را دچار التهاب کرد؛ التهابی که نسبت به افزایش قیمت نفت هم دیده می شود. قیمت کالاهای کشاورزی هم جهش چشمگیری پیدا کرده اند و ریسک افزایش قیمتهای مواد غذایی و ایجاد ناآرامی در قسمتهایی از جهان را برانگیخته اند.

با این حال مهمترین قیمت کالا بدون شک قیمت نفت است.

قیمت نفت رو به رشد است

قیمتهای نفت و در اروپا، قیمتهای گاز طبیعی، روی هزینه های انرژی تاثیر می گذارد. به این ترتیب قیمتهای نفت حتی بدون در نظر گرفتن اقتصاد جهانی به طور کلی، تاثیر مستقیمی روی اقتصادهای ملی خواهند داشت.

قیمت بالای نفت برای مدت طولانی رکود اقتصادی را به دنبال خواهد داشت. قیمتهای بالا باعث از بین رفتن تقاضا در بلندمدت می شوند. در کوتاه مدت، کشورهای مصرف کننده منابع جایگزین نفت روسیه مانند اوپک را تشویق می کنند نفت بیشتری تولید کند که البته تاکنون تاثیر چندانی نداشته است. آمریکا به خصوص مذاکراتی با کشورهایی مانند ونزوئلا که در حال حاضر هدف تحریم قرار دارد، گشوده است تا منابع جدیدی از عرضه نفت را فراهم کند اما هنوز امتیازهای ویژه ای به ایران در مذاکرات پیرامون توافق هسته ای پیشنهاد نشده است.

اقدام آمریکا علیه نفت روسیه

دستور اجرایی بایدن برای ممنوعیت واردات نفت و فرآورده های نفتی روسیه تنها تاثیر جزئی روی صادرات روسیه و همین طور تامین نفت آمریکا خواهد داشت زیرا این تجارت درصد اندکی از صادرات و واردات هر دو کشور بود. حدود هشت درصد از واردات نفت و فرآورده های نفتی آمریکا در سال ۲۰۲۱ از روسیه بود. نفت کانادا و مناطق دیگر به راحتی می تواند جایگزین نفت روسیه شود. با این حال تامین فرآورده های نفتی چالش بیشتری خواهد داشت.

اگرچه این تصمیم ممکن است تاثیر اندکی روی آمریکا داشته باشد اما تاثیر بسیار بزرگتری روی خرید جهانی نفت روسیه دارد. متحدان و شرکتهای آمریکا تلاش می کنند از خرید نفت روسیه فاصله بگیرند. روسیه احتمالا خریداری برای عمده تولید خود پیدا خواهد کرد. در این بین بازیگران بزرگ مانند چین و هند و شرکتهای بازرگانی که نمی توانند در برابر پول سریع مقاومت کنند، تخفیف بیشتری درخواست خواهند کرد.

علاوه بر چین که عمده نفت روسیه را از طریق خط لوله دریافت می کند، محموله های دریابرد از آنچه که توسط فایننشیال تایمز "اعتصاب خریداران" توصیف شده است، آسیب بیشتری دیده اند زیرا مصرف کنندگان نگران آسیب دیدن شهرت خود به خاطر معاملات نفت روسیه و نگران خرید محموله هایی هستند که در صورت وخامت اوضاع، ممکن است نتوانند آنها را تحویل دهند.

روسیه تهدید کرده است تلافی می کند و اعلام کرده که از حق اقدام متقابل برخودار است. این به معنای قطع یا محدود کردن عرضه گاز طبیعی و نفت اروپا خواهد بود.

برای قیمت نفت چه پیش می آید؟

هر چه بازار  میزان بیشتری از صادرات نفت روسیه را دست دهد، قیمت نفت بالاتر خواهد رفت.

قیمت نفت نفت و وست تگزاس اینترمدیت هفته گذشته پس از صعود به قله ۱۴ ساله، عقب نشینی کردند. بهای معاملات نفت برنت روز جمعه در ۱۱۲ دلار و ۶۷ سنت در هر بشکه و وست تگزاس اینترمدیت آمریکا در ۱۰۹ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه بسته شد.

ممنوعیت کامل نفت روسیه، قیمتها را می تواند به ۲۰۰ دلار در هر بشکه برساند. با این حال چنین ممنوعیتی بعید است. بعلاوه نمی تواند به شکل گسترده اجرا شود تا موثر واقع شود.

روسیه، خریداران و فروشندگان مجددی دارد که اگر از طریق دریا نشود، می توانند فرآورده های نفتی را از طریق خط لوله منتقل کنند. اما فرار از نفت و فرآورده های نفتی روسیه روی پالایشگاههای روسیه تاثیر گذاشته است. تغییر تقاضا، باعث تغییر در فعالیت پالایشگاهها شده و تقاضای داخلی را سرکوب کرده است.

در بلندمدت شرکتهای نفتی به خوبی واقف هستند که دوره طولانی قیمتهای بالا به نابودی تقاضا منجر می شود. به این ترتیب افزایش قیمتهای نفت حرکت به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر را سرعت می بخشد. ژاپن و آلمان هر دو سرگرم بازبینی تصمیماتشان برای بستن نیروگاههای هسته ای هستند. صرفنظر از غیرقابل اتکا بودن عرضه، دولتها سرمایه گذاری بیشتر در منابع انرژی تجدیدپذیر را تشویق می کنند.

آیا اوج قیمت نفت اتفاق افتاده است؟

یقین قطعی در خصوص این که قیمت نفت به اوج خود رسیده است، وجود ندارد.

بر اساس گزارش اویل پرایس، تحریمهای رسمی و خودخواسته احتمالا با افزایش تلفات جنگ و عصبانیت فزاینده جهان از پیامدهای اقدامات روسیه، گسترش پیدا می کنند. رویدادهای جاری عامل تاثیرگذار روی قیمتهای کالا هستند. اگرچه فعلا دوباره آرامش ظاهری بازار است اما با تحولات جدید وضعیت بازار هم ممکن است دچار تغییر شود.

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش