دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۰۶ - ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۱۳۶
نفت و انرژی

کدام ۸۰ میلیارد دلار، آقای وزیر نفت؟/ «عدم‌النفع» همان یارانه نیست

نفت ایران,درآمد نفت ایران

عصرایران نوشت: «اگر میزان مصرف سوخت کشور- نفت، گاز و بنزین- نصف شود، تعهد می‌دهم سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار به دولت تحویل دهم.» این جمله را آقای جواد اوجی وزیر نفت گفته و توضیح داده:‌ « هر سال ۸۰ میلیارد دلار یارانۀ سوخت پرداخت می‌شود و اگر میزان مصرف سوخت نصف شود...»

چنانچه از جملۀ دوم پیداست، پایۀ چنین سخن و ادعایی این است که سالانه ۸۰ میلیارد دلار «یارانۀ سوخت» پرداخت می‌شود.

دربارۀ این دو مدعا البته باید معاون اقتصادی رییس جمهوری، رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس سازمان هدف مندی یارانه‌ها توضیح دهند. از معاون اول محترم رییس جمهوری هم که همواره به او ارجاع می‌شود می‌توان جویا شد اما عجالتا اشاره به نکات زیر می‌تواند مفید باشد:

۱. وقتی هشتاد میلیارد دلار ادعایی از کل درآمد نفتی کشور بیشتر است چگونه پرداخت می‌شود در حالی که هیچ بازتاب و جلوه‌ای در سند مادر دخل و کشور – بودجه – ندارد؟

یارانه‌ها یا مستقیما و بر اساس قانون هدف‌مندی پرداخت می‌شود یا به صورت غیر‌مستقیم. ارز ترجیحی هم نقش یارانه ای دارد. هر چند دولت بر آن است با اجازه‌ای که از مجلس دریافت کرده حذف کند. در قانون بودجه اما ۸۰ میلیارد دلار یارانۀ سوخت نداریم.

۲. مراد آقای مهندس اوجی از یارانۀ سوخت، در واقع همان «یارانۀ پنهان انرژی» است یعنی: «مابه التفاوت حداکثر درآمد قابل تحقق با قیمت های جهانی با درآمد فعلی».

این یارانۀ پنهان، به تعبیر درست‌تر همان «عدم‌النفع» است نه این که واقعا یارانه‌ای در کار باشد.

مثل این است که رستورانی چلوکباب خود را به مشتریان هر پرس ۵۰ هزار تومان بفروشد و چون هر روز ۱۰۰ پرس غذا به قیمت ۲۰ هزار تومان به یک خیریه می‌دهد ادعا کند هر روز ۳ میلیون تومان به آن خیریه می‌پردازد چون اگر به مشتری می‌فروخت ۵ میلیون تومان درآمد داشت و حالا که به خیریه می‌دهد سه میلیون تومان کمتر دریافت می‌کند!

درست است که بابت این ۱۰۰ پرس سودی دریافت نکرده و سه میلیون تومان نگرفته اما به لحاظ حسابداری نپرداخته بلکه نفع نبرده است. اگر سهام‌دار رستوران همان خیریه باشد البته ماجرا جالب‌تر می‌شود!

۳. مبنای محاسبه «مابه‌التفاوت ارزش نرخ صادراتی یا فوب خلیج فارس است با درآمد حاصل از فروش داخلی» که در دی ۹۷ و در سازمان برنامه و بودجه برای اولین بار ۹۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد شد. اگر از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان سال ۹۷  به این عدد رسیده‌ایم به خاطر افزایش نرخ دلار است. 

وزیر نفت می‌خواهد بگوید اگر نفت را کمتر به مردم بفروشیم و صادر کنیم درآمد آن بیشتر است. اگر چنین است چرا برای توافق برجام تعلل می‌کنند تا بتوانند هم در داخل بفروشند هم در خارج؟

درست است که فروش نفت بسیار بیشتر و دو نیم برابر شده اما با توافق و استفاده از شرایط جدید پس از تحریم روسیه می‌توان بیشتر هم فروخت بی‌آن که از سفرۀ مردم بزنند. نانوا باید نان بیشتری پخت کند و بفروشد نه آن که روی نان خانه هم به عنوان منبع درآمد حساب کند.

۴. این نکته هم جالب است که وزیر نفت دولت آقای رییسی در حالی چنین ادعایی را مطرح می‌کند که کمتر از ۶ ماه قبل رییس سازمان هدف‌مندی یارانه‌ها به عنوان «مسؤول تهیه و تدوین منابع و مصارف هدف‌مندی یارانه ها» مشخص شد و مأموریت یافت «‌امکان شناسایی و بازنگری کلی در وضعیت یارانه‌های پنهان» را بررسی کند و هنوز گزارشی نداده است.

۵. ظاهرا چون اصرار دولت بر نگاه به داخل به جای جذب سرمایه خارجی و شعارها و تصورات برای دولت به پول بدل نشده اول به این فکر افتادند که یارانۀ مستقیم عده‌ای را حذف کنند و به دیگران بپردازند و حالا به اسم یارانۀ پنهان در فکر افزایش قیمت سوخت‌اند تا درآمد آن را هزینه کنند.

شاید گفته شود از افزایش قیمت هیچ سخنی گفته نشده اما وقتی مدام خودرو تولید و فروخته و بر افزایش جمعیت تأکید می‌شود چگونه انتظار دارند مصرف سوخت نصف شود؟ پس رویای آقای اوجی جز با افزایش قیمت محقق نمی‌شود و می‌توان ایدۀ نصف شدن مصرف را به دو برابر شدن قیمت تفسیر کرد!

۶. مگر قرار نبود یارانۀ آشکار و پنهان سوخت با هدف‌مندی یارانه‌ها منتفی شود و به جای آن یارانۀ مستقیم پرداختند. هرچند در همان مرحلۀ اول ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی مانده‌اند؟ آیا طرح هدف‌مندی یارانه‌ها شکست خورده است؟

مقایسه با قیمت فوب خلیج فارس هم از این نظر جالب است که بر پایۀ افزایش قیمت دلار صورت می‌پذیرد. اگر قیمت واقعی دلار همین است خوب دستمزدها را هم به دلار بپردازید. اگر نیست و باید کمتر شود چرا آن را مبنای محاسبۀ یارانۀ پنهان قرار داده‌اید؟

۷. با منطق وزیر نفت و کمی بزرگ‌نمایی، وزیر آموزش و پرورش هم می‌تواند ادعا کند در مدارس دولتی یارانۀ پنهان می‌پردازند! چرا؟ چون مدارس غیر انتفاعی (با قیمت فوب خلیج فارس) سالی ۲۰ میلیون تومان شهریه می‌گیرند ولی دولتی‌ها سالی دو میلیون تومان. پس ۱۸ میلیون تومان یارانه می‌پردازند و اگر تعداد دانش آموزان نصف شود یا همۀ مدارس غیر انتفاعی شوند  می‌توانند کیفیت را بالا ببرند!

۸. در سال ۸۴ که مرحوم هاشمی رفسنجانی سه باره نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد خبرنگار یو‌اس تودی از او پرسید «درآمد متوسط ایرانیان ۲۰۰ دلاری است ولی سبک زندگی شان ۷۰۰ دلاری. من راز این را نمی‌فهمم». آقای هاشمی پاسخ زیرکانه‌ای داد و گفت: اگر به قیمت برق و بنزین و گاز توجه کنید بخشی از پاسخ خود را دریافت می‌کنید. منظور او این بود که بخشی از فاصلۀ دستمزد پرداختی با سطح مطلوب رفاهیات با یارانه تأمین می‌شود. ( هنوز هدف‌مندی اجرا نشده بود). بنا بر این حذف و کاهش مصرف به معنی تقلیل سطح زندگی است که با صعود دلار همین حالا هم به شدت آسیب دیده است.

۹. این نوشته مطلقا نمی‌خواهد اصل مصرف بی‌رویه را تأیید و پایین بودن قیمت بنزین با توجه به افزایش قیمت دلار را انکار کند اما به لحاظ فنی عدم‌النفع یا یارانۀ پنهان به این معنی نیست که به معنی واقعی یارانه پرداخت می‌شود چرا که اگر چنین بود در سند بودجه انعکاس می‌یافت.

بله، کودکی که روزی ۱۰ هزار تومان پول توجیبی از پدر می‌گیرد و یک ساندویچ به ارزش ۱۰ هزار تومان هم مادر برای او آماده می‌کند در واقع ۲۰ هزار تومان از خانه به مدرسه می‌برد اما اگر آن ساندویچ نباشد باید به جای ۱۰ هزار تومان ۲۰ هزار تومان پول توجیبی بگیرد. بنا‌بر این پدر و مادر در واقع به اقتصاد خودشان کمک می‌کنند و منتی ندارند! مادر ساندویچ می‌دهد تا پدر ۱۰ هزار تومان کمتر بپردازد.

۱۰. این را هم در نظر داشته باشیم که اعدادی که دربارۀ یارانۀ پنهان اعلام می شود در حد برآورد است و واقعی نیست و به خاطر نرخ دلار بالا رفته است.

صریح‌تر این که اگر بنزین ۱۵۰۰ تومانی سهمیه‌ای و ۳۰۰۰ هزار تومانی آزاد باعث شده دولت نتواند درآمد بیشتری از آن داشته باشد که همان عدم‌النفع است (نه یارانۀ پنهان) و سر به ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان می‌زند عدم‌النفع یک ملت بابت سیاست‌های نادرست و مدیران بی‌تجربه و حذف و رماندن و کوچاندن متخصصان و تحمیل هزینه‌های کلان چقدر است و این را چگونه باید مطالبه کرد؟

بله، یارانۀ پنهان یا عدم‌النفع هست اما تنها نه در سوختی که به قیمت زیر قیمت فوب خلیج فارس به خلق‌الله می‌فروشند. در واقع مردم ایران‌اند که یارانۀ پنهان کشورداری به این سبک را به کار به دستان می‌پردازند.

نویسنده: مهرداد خدیر

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش