جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۷:۲۲ - ۱۴ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۳۱۵
نفت و انرژی

بررسی آمار دولتی در گفتگو با رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی:

صادرات نفت ۶۰ درصد کمتر از بودجه است

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی,صادرات نفت ایران
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی گفت: اگر منظور از افزایش درآمدهای نفتی، افزایش ریالی است، نمی‌تواند ملاکی برای افزایش صادرات باشد. از آنجایی که در بودجه ۱۴۰۱ ارز ترجیحی حذف و ارز ETS جایگزین آن شده است و اگر صحبت از افزایش صادرات به میان است، احتمالا منظور افزایش قیمت ارز است، چراکه درآمدهای ریالی دولت افزایش یافته است.

به گزارش فراز، مقامات دولتی آمار اقتصادی تازه‌ای رو کرده‌اند؛ ۲ و نیم برابر شدن فروش نفت توسط دولت سیزدهم. این ادعایی است که امروز سخنگوی دولت مطرح کرده. دو هفته قبل‌تر دیوان محسبات هم مدعی افزایش ۴۴۰ درصدی درآمدهای نفتی شده بود. این اعداد و ارقام اما هیچ نشانه دیگری در زمین اقتصاد ایران جز همین نقل قول‌های رسمی ندارند.

تا همینجای کار کسری بودجه ۱۴۰۱ حتی توسط مقامات دولت هم غیرقابل انکار شده. میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه روز ۱۸ آبان فقط در یک قلم از کسری ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه آن هم فقط طی ۷ ماه خبر داد. کسری بودجه‌ای که دولت برای جبران آن متوسل به راهکارهایی چون افزایش اخذ مالیات‌ها یا برداشت از صندوق توسعه ملی شده است. مساله ساده است؛ افزایش چشمگیر فروش نفت توسط دولت سیزدهم آثار خود را کجا نشان داده؟

حالا چه روایت ۲ و نیم برابر شدن این فروش توسط سخنگوی دولت را مد نظر قرار دهیم و چه به عدد ۴۴۰ درصد افزایش فروش مد نظر دیوان محاسبات تکیه کنیم.

با این حال به جز واقعیت‌های کف بازار، یک آمار رسمی هم در کار است که این اعداد و ارقام را با تردید جدی مواجه کرده؛ آمارهای رسمی گمرک از فروش بنزین. جایی که گزارش شده دولت بنزین تولیدی کشور را با نصف قیمت فوب خلیج فارس صادر کرده است.

بر اساس گزارش گمرک ایران، ‌حدود ۴۶۳ میلیون لیتر بنزین به ارزش ۱۳۷ میلیون دلار به کشورهای امارات متحده عربی، افغانستان، عراق و ارمنستان صادر شده، اما فقط یک ضرب و تقسیم ساده تلخی این حقیقت را روشن می‌کند که دولت هر لیتر بنزین را به قیمت ۲۹.۵سنت صادر کرده در حالی که میانگین قیمتی آن با شاخص فوب خلیج‌فارس، حداقل ۶۰ سنت بوده است.

البته هیچ وزارتخانه‌ای زیر بار این قیمت نمی‌رود و وزارت‌خانه‌های نفت و صمت به صورت جداگانه از پذیرش مسئولیت فروش بنزین ارزان شانه خالی کردند. وزارت نفت بر این باور است که بخش خصوصی این بنزین را صادر کرده و وزارت صمت اصرار دارد که به هیچ بخشی اجازه صادرات بنزین نداده است.

آمار جدید، ابهام جدید!

با این وضع بیشتر انتظار این بود که بهادری جهرمی، سخنگوی دولت درباره تناقض آماری به وجود آمده و گزارش گمرک از فروش بنزین توضیح دهد و آن را شفاف کند، نه اینکه خود با طرح عددی جدید بر تناقض‌ها بیافزاید.

در دل این همه آمار چند سوال بی پاسخ مطرح است؛ نخستین سوال این است که چگونه درآمدهای نفتی ۴۴۰ درصد افزایش یافته یا ۲ و نیم برابر شده، درحالی که بنزین با یک دوم تا یک سوم قیمت فوب خلیج فارس صادر شده است؟ این افزایش از نظر حجم بوده یا قیمت؟

از طرف دیگر نمودار مصرف انواع فرآورده نفتی در کشور نشان می‌دهد که در شش ماهه نخست ۱۴۰۱ روزانه به طور متوسط ۱۰۲/۷ میلیون لیتر بنزین مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۲۴ درصد افزایش همراه بوده است. این درحالی است که دغدغه سبقت گرفتن مصرف از تولید چند سالی است که وجود و پرونده افزایش قیمت بنزین با هدف کنترل مصرف آن همواره روی میز قرار دارد.

موضوعی که هرچند به صورت علنی مطرح نمی‌شود اما نشانه‌ها آن را تایید می‌کنند. برای مثال سهمیه بنزین ۳۰۰۰ تومانی از ماهانه ۲۵۰ لیتر به ۱۵۰ لیتر کاهش پیدا کرد. موضوعی که برخی تعیین نرخ سوم را برای مصرف بیش از این مقدار دور از ذهن ندانستند. بنابراین در شرایطی که هر آن احتمال افزایش قیمت این فراورده نفتی در کشور وجود دارد، چرا بنزین باید با نصف قیمت جهانی، صادر شود؟

اما و اگرهای تناقضات آماری

هرچند مسئولان دولتی هیچ پاسخ شفافی برای این سوالات ارائه نکرده‌اند اما برخی صاحب نظران با طرح اما و اگرهایی سعی رد روشن شدن ماجرا دارند. در این راستا نیز، سید حمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی بر این باور است که احتمالا افزایش ۴۴۰ درصدی که دیوان محاسبات به آن اشاره کرده به دلیل افزایش نرخ ارز بوده است و فروش بنزنی با نصف قیمت جهانی، زمانی رخ داده که قیمت‌ جهانی نفت کم‌تر از قیمت کنونی بوده است.

حسینی با اشاره به گزارش تفریغ بودجه توضیح داد: اگر منظور از افزایش درآمدهای نفتی، افزایش ریالی است، نمی‌تواند ملاکی برای افزایش صادرات باشد. از آنجایی که در بودجه ۱۴۰۱ ارز ترجیحی حذف و ارز ETS جایگزین آن شده است و اگر صحبت از افزایش صادرات به میان است، احتمالا منظور افزایش قیمت ارز است، چراکه درآمدهای ریالی دولت افزایش یافته است.

او ادامه داد: باید بررسی شود آیا صادرات یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه نفتی که در بودجه پیش‌بینی شده بود، تحقق یافته است یا خیر؟ البته گزارش چهار ماهه دیوان محاسبات نشان می‌داد که صادرات نفت ۶۰ درصد کمتر از بودجه مصوب بوده است. در هر حال باعث خوشحالی است که دولت بتواند منابع درآمدی خود را از محل نفت تامین کند و کسری بودجه نداشته باشد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی همچنین درمورد صادرات بنزین گفت: ایران صادرات بنزین چشم‌گیری ندارد. گزارشی که مسئولان نفتی اعلام کردنده بودند این بود که بنزینی که تحویل داده شده است برای زمان کرونا بوده که مصرف بنزین در داخل کشور کاهش داشته است. در آن زمان ایران میزان زیادی فرآورده را به کشورهای همسایه با قیمت‌های روز صادر کرده و بنابراین شرکت ملی پالایش و پخش مجبور شده است با قیمت‌هایی که قبلا توافق شده بود، این محموله ها را تحویل دهد.

حسینی افزود: ضمنا قیمت‌هایی که توسط گمرک اعلام می‌شود واقعی نیست. یعنی گمرک قیمت حداقلی را به عنوان قیمت پایه در نظر می‌گیرد و اعلام می‌کند. به طور کلی نیز قیمت فرآورده تابع قیمت نفت بوده و قیمت نفت طی دو تا سه سال گذشته نوسان زیادی را پشت سر گذاشته است.

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش