جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۵۶ - ۱۲ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۱۱۱۲
نفت و انرژی

از اصرار همسایگان تا انکار مسئولان کشور؛

جدال بر سر کیفیت فرآورده‌های نفتی ایران

کیفیت فرآورده های نفتی ایران,جدال بر سر کیفیت فرآورده‌های نفتی ایران
دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: درمورد بازگشت محموله‌های نفتی ایران و برنامه گمرک برای نمونه‌برداری از این محوله‌های صادراتی، بنده به هیچ‌وجه قبول ندارم که فرآورده‌های ایران بی‌کیفیت بوده و به همین دلیل برگشت خورده‌اند.

به گزارش توسعه ایرانی، برخی شرکت‌های پتروشیمی و پالایشگاهی که اقدام به تولید بنزین پیرولیز می‌کنند سال‌ها است که این بنزین را به کشور‌های همسایه از جمله افغانستان صادر می‌کنند. این بنزین به خودی خود قابلیت استفاده به عنوان سوخت را ندارد و باید در فرایندی اصلاح شود تا بتواند به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرد. مدتی است که صادرات این نوع بنزین به افغانستان دچار مشکل شده است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی، درباره علت بازگشت بنزین صادراتی به عراق و افغانستان، اعلام کرد: ایران تا پیش از این ۷۰ تا ۹۰ درصد بازار صادراتی محصولات نفتی این کشور‌ها را در اختیار داشت اما این دو کشور از مدتی قبل اقدام به خرید بنزین مورد نیاز از ازبکستان و روسیه کرده و استاندارد کالا‌های ورودی را افزایش داده‌اند. به همین دلیل دیگر هر کالایی را با هر کیفیتی نمی‌پذیرند.

حمید حسینی، افزود: باید مجوز تولید محصولات باکیفیت مانند بنزین یورو ۳ و گازوئیل به پالایشگاه‌های کوچک مقیاس داده شود تا در زمستان بخشی از سوخت داخلی برای نیروگاه‌ها تأمین شود. در چنین شرایطی امکان استفاده از نفتا برای پتروشیمی‌ها و گازوئیل برای نیروگاه‌ها وجود دارد.

البته موضوع بازگرداندن بنزین ایران از افغانستان بارها در دو سال اخیر مطرح شده است که بخشی از آن مربوط به مشکلات سیاسی است تا کیفیت بنزین. اما وقتی صحبت از عراق نیز می‌شود به نظر موضوع جدی بوده و نیاز به ورود سازمان‌های مربوطه مانند استاندارد است، چون در صورت کاهش کیفیت آن سلامتی مردم با خطر جدی مواجه می‌شود.

بنزین مصرف داخلی هم عموماً کیفیت یورو ۴ دارد و مناسب است، اما با توجه به مصرف بالای بنزین در کشور، مقداری از آن هم بنزین با اکتان ۸۷ است که مشکلی از لحاظ کارکرد خودرو ایجاد نمی‌کند. پالایشگاه‌های ایران، روزانه توان تولید ۷۵ میلیون لیتر بنزین با کیفیت یورو ۴ و ۵ را دارند که نشان می‌دهد ظرفیت تولید بنزین با این استاندارد در کشور حدود ۷۰ درصد از کل ظرفیت است.

برخی ادعاها مبنی بر اینکه تنها ۳۸ درصد بنزین تولیدی در کشور استاندارد است، درست نیست. آمارهای تولید در ۱۰ پالایشگاه کشور در کنار نمونه‌گیری‌هایی که از بنزین تولیدی و توزیعی در کشور از سوی سازمان استاندارد و سازمان محیط زیست می‌شود، این ادعا را تکذیب می‌کند.

فرآورده‌های ایران به دلیل بی‌کیفیتی برگشت نخورده‌اند

دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در گفت‌وگو با خبرنگار «توسعه ایرانی» درباره بازگشت محموله‌های نفتی ایران و برنامه گمرک برای نمونه‌برداری از این محوله‌های صادراتی اظهار داشت: ابتدا اینکه بنده به هیچ‌وجه قبول ندارم که فرآورده‌های ایران بی‌کیفیت بوده و به همین دلیل برگشت خورده‌اند.

فریدون اسعدی افزود: همیشه از تمامی محموله‌های نفتی ایران نمونه‌برداری می‌شود و غیرممکن است بدون آزمایش و نمونه‌برداری کار صادرات انجام شود. همیشه روال به همین شکل بوده که اداره نظارت بر صادرات در شرکت ملی نفت این کار را انجام می‌دهد.

دبیرکل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی تصریح کرد: در بسیاری از نقاط دنیا گاه استانداردها مورد بازنگری قرار می‌گیرند و دلیل بر این نیست که کیفیت محصولات ارسالی ایران پایین است. در حال حاضر میعانات گازی ایران از ۲۸ فاز برداشت می‌شود، مثلا گاز فاز ۵ و ۶ ترش است و میعانات آن نیز کیفیت متفاوتی دارد بنابراین وقتی میعانات با سولفور متفاوت در اختیار پالایشگاه‌ها قرار داده می‌شود، طبیعتا فرآورده‌های تولیدی هم متفاوت‌تر از میعانات تحویلی در روز قبل باشد. این‌ موارد باعث می‌شود کیفیت تاحدی دچار تغییر و فراز و فرود شود و استانداردهایی که طالبان یا هر کشور دیگری وضع می‌کند با استاندارهای ایران یکسان نباشد.

وی تاکید کرد: ما استانداردها را پاس می‌کنیم اما با تغییر خوراک‌های تحویلی به پالایشگاه‌ها چه میعانات و چه نفت خام از میادین مختلف؛ کیفیت فرآورده‌های تولیدی هم تاحدی متفاوت شده و ممکن است مطابق استاندارد کشور مقصد نباشد.

اسعدی یادآور شد: نفت خام و میعانات به لحاظ ترکیبات تنوع دارند و همین باعث می‌شود کیفیت فرآورده‌ها هم تاحدی دچار تغییر شده و بعضا دچار اشکالاتی از ناحیه شاخص شوند.

وی با تاکید بر اینکه این نگاه را که محصولات تولیدی ایران بی‌کیفیت است قبول ندارم، خاطرنشان کرد: کیفیت هر محصول بستگی به خوراکی دارد که به پالایشگاه‌ها و مینی‌ریفاینری‌ها تحویل داده می‌شود، بنابراین محتوای فرآورده هم متفاوت خواهد بود و این موضوع در محصولات پتروشیمی و پالایشگاهی طبیعی است.

دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی متذکر شد: کیفیت فرآورده‌ تولیدی در مینی‌ریفاینری‌ها بستگی به خوراک میعانات و نفت خام تحویلی دارد اگر ترکیبات مناسب باشد فرآورده باکیفیت‌تری تولید خواهند کرد.

به گفته وی؛ تفاوت کیفیت فرآورده‌های نفتی تولیدی در پالایشگاه‌ها و مینی‌ریفانیری‌ها بستگی به خوراک تحویلی به آنها اعم از نفت خام و یا میعانات دارد که روی کیفیت فرآورده‌های تولیدی اثرگذار است و اگر شاخص‌های استاندارد کشور مقصد بالا باشد ممکن است استاندارد لازم احراز نشود و اگر به لحاظ شاخص منعطف باشند وارد بازار کشورهای هدف خواهد شند.

اسعدی بیان داشت: اکنون مینی‌ریفاینری‌ها روزانه بین ۳ تا ۴ میلیون لیتر محصول نزدیک به گازوئیل تولید می‌کنند که می‌تواند ظرفیت خوبی برای تامین سوت نیروگاه‌ها باشد و درواقع بهتر از نفت کوره‌ای است که با ۳۵ هزار ppm تولید می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه اگر دولت سیاست درستی دنبال کند می‌تواند از ظرفیت مینی‌ریفاینری‌ها برای تولید سوخت نیروگاه‌ها بهره ببرد و استفاده از نفت کوره را به صفر برساند، گفت: امیدواریم که دولت و مجلس این امکان را فراهم کنند تا از ظرفیت‌ها برای تامین سوخت نیروگاه‌ها در شرایط ناترازی که قرار داریم؛ استفاده شود.

آرش زاهدی

  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش