چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳
۱۱:۳۸ - ۰۷ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۰۴۵۵
نفت و انرژی

اتاق بازرگانی: از بوی اگزوز خودروها هم می‌توان متوجه بی‌کیفیتی بنزین شد

بنزین,کیفیت بنزین در ایران
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: عرضه بنزین سوپر کم شده و کیفیت بنزین‌ها پایین آمده است‎؛ حتی به‌صورت ظاهری و از بوی اگزوز خودروها نیز می‌توان این کاهش کیفیت را احساس کرد.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: کیفیت نازل بنزین تولید ایران، همواره از مسائلی بوده است که هم در اظهارات کارشناسان نمود پیدا کرده است و هم مشاهدات مردم از آن حکایت دارد. بعضا نیز در اخبار سیاسی مشاهده می‌شود، مانند خبر مرجوع شدن چندباره بنزین ایرانی توسط طالبان.

پیش از این، مسئولین مربوطه از اقرار به این عدم کیفیت ابا داشتند و بنزین ایران را باکیفیت معرفی می‌کردند. برای مثال هشتم آذرماه، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی گفته بود: «بنزین معمولی که در تهران هم‌اکنون توزیع می‌شود، آنقدر باکیفیت است که تقریبا با بنزین سوپر برابری می‌کند.» به گزارش انصاف نیوز، جعفر سالاری‌نسب در جمع خبرنگاران، کیفیت کل بنزین توزیعی در تهران را با استاندارد یورو ۴ بوده و اکتان ۹۲ دانسته بود.

آغاز آلودگی هوا و شروع تکذیب‌های سوختی!

۳۰ آذرماه و در اوج آلودگی‌های هوای تهران نیز، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با صدور اطلاعیه‌ای، در خصوص کیفیت بنزین تولیدی کشور گزارش داد.

طبیعی است طبق نظر عمده کارشناسان، دلیل اصلی آلودگی هوا سوزاندن مازوت بود اما بی‌شک بنزین بی‌کیفیت ایرانی نیز سهمی در این آلودگی دارد. در گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، تاکید شد: «طبق گزارش‌های روزانه سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران حتی در آلوده‌ترین روزهای هفته گذشته شاخص آلایندگی SOx که بخشی از آن می‌تواند ناشی از گوگرد موجود در بنزین باشد حدود ۱۵ بوده که بسیار پایینتر از حد مجاز آن یعنی ۵۰ بوده است. این امر نشان‌ از کیفیت بالای سوخت توزیعی اعم از بنزین و گازوئیل در کلانشهر تهران دارد.»

براساس این گزارش، علاوه بر توزیع روزانه بنزین باکیفیت و با میزان گوگرد زیر ۵۰ پی پی ام مطابق استاندارد یورو ۴ در حال حاضر نفت گاز یورو ۴ در هشت کلانشهر کشور و کل استان تهران و ۳۲۰ جایگاه در جاده‌های اصلی مواصلاتی کشور توزیع می‌شود.

در گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، همچنین تصریح شده است که طی هفته‌های گذشته سازمان ملی استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دستگاه‌های متولی کنترل و نظارت بر استاندارد سوخت، به دفعات بنزین توزیعی در کشور را مطابق استاندارد دانسته‌اند.

تایید توزیع بنزین غیراستاندارد در برخی استان‌ها

اما به نظر می‌رسد برخی مسئولین دیگر نمی‌خواهند این عدم کیفیت را کتمان کنند. معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور تاکید کرد: طبیعتا میزان تولید سوخت در کشور محدود است. اولویت توزیع با کلانشهرها و شهرهایی که بیشترین آلودگی را به ویژه در شش‌ماه دوم دارند و جایگاه‌های سوخت بین‌راهی است.

البته باز مانند همیشه بخشی از تقصیر متوجه مصرف مردم شد. ایرج حشمتی در گفتگو با سایت دیده‌بان ایران گفت: «البته نباید از یاد برد که مصرف سوخت نیز بسیار افزایش یافته است. بنابراین علیرغم تلاش‌های انجام شده، گاهی شرکت نفت نمی‌تواند یورو۴ را برساند. کما این که گزارش‌های پایش ما در استان البرز - که کلانشهر است- حاکی از آن است که بنزین یورو توزیع نمی‌شود، اما وزارت نفت تعهد دارد و دنبال این موضوع است که این میزان را افزایش دهد.»

او در توضیح توزیع سوخت بی‌کیفیت در برخی جایگاه‌ها گفت: وزارت نفت دنبال آن است که تعداد و بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها کیفیت سوخت را افزایش و ارتقا دهد. اما نباید غافل باشیم که مصرف سوخت در کشور با سرانه جهان متفاوت است. به عنوان مثال در ترکیه با ۸۰ میلیون جمعیت حدود ۱۲ میلیون لیتر سوخت مصرف می‌شود. در صورتی که در ایران حدود ۸۰-۹۵ لیتر سوخت مصرف می‌شود و گاهی این مصرف تا ۱۰۴ میلیون لیتر هم می‌رسد. در حالی که از نظر جمعیت تقریبا با ترکیه یکسان است. مصرف بیش از حد باعث می‌شود که تولید براساس تقاضا باشد.

این مسئول در پاسخ به این سوال که چرا گازوئیل مصرفی در نیروگاه‌ها یورو۴ نیست، تاکید کرد: قبول دارم که در شرایط ناترازی گازوئیل هستیم، اما قابل توجه است که نیروگاه‌های نزدیک کلانشهرها می‌توانند آسیب بیشتری داشته باشند و برخی از نیروگاه‌هایی که با فاصله‌ای مناسب و خارج از شهرها و کلانشهرها قرار دارند، اگر گازوئیل هم بسوزانند می‌توانند شرایط را پاس کنند. اما مجموعه سازمان حفاظت محیط‌زیست به پایش‌های مداوم و مجدانه از نیروگاه‌ها اقدام و هر جا خارج از قاعده و استاندارد باشد با آن برخورد می‌کند.

در پالایشگاه‌ها با بحران آنالایزر مواجهیم

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» درباره علل کاهش کیفیت بنزین عنوان کرد: کیفیت نفت ایران همیشه ثابت بوده و دو علت باعث کاهش کیفیت بنزین شده است. یکی از آنها این است که کیفیت ماشین‌آلات و کارخانه‌های پالایشگاهی ما پایین آمده و مستهلک شده است.

مهراد عباد افزود: پالایشگاه‌ها به‌دلیل تحریم‌ها نتوانستند وسایل مورد نیاز خود را بازسازی کنند. آنها حتی تجهیزات خود را به سختی تامین می‌کنند.

این کارشناس انرژی تصریح کرد: موضوع دیگر در کاهش کیفیت بنزین به آزمایشگاه‌ها برمی‌گردد. هر ماده شیمیایی که استاندارد باشد و تولید شود به‌صورت مستمر آنالیز و تست می‌شود. بنزین روزانه چندین بار باید آنالیز شود. این در حالی است که در آزمایشگاه‌ها به علت نخریدن آنالایزرهای جدید به دلیل تحریم‌ها و استفاده از آنالایزرهایی با عمر ۳۰ تا ۴۰ سال، این آنالیز با مشکل مواجه است. عباد درباره کنترل کیفیت بنزین تاکید کرد: موضوع بعدی  تنظیم کردن دستگاه‌هاست که مواد اولیه برای کالیبره کردن دستگاه‌ها وارد نشد و از تولیدکنندگان داخلی تامین کردند که در یکسری مخروط‌های گازی حساس، باعث شد تنظیم این دستگاه‌ها در آزمایشگاه‌های ما ایراد پیدا کند و خروجی محصولات طبق استاندار نباشد.

او خاطرنشان کرد: قابلیت تست و آنالیز نداریم و با بحران آنالایزر مواجهیم،‌ به همین دلیل نمی‌توانیم محصولات شیمیایی باکیفیت تولید کنیم و خروجی پالایشگاه‌های ما محصولات بی‌کیفیت می‌شود.

این عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی درباره آلودگی کلان‌شهرها اظهار کرد: آلودگی هوا در کلان‌شهرها فقط به واسطه بنزین نیست. اما بنزین عامل مهمی است و میزان مصرف سوخت‌های مختلف، آلودگی زیادی ایجاد می‌کنند. هرچه کیفیت بنزین پایین‌تر باشد، آلودگی بیشتری از خروجی‌ اگزوزها بیرون می‌آید.

عباد ادامه داد: همچنین صنایع ما آلایندگی بسیاری دارند. CO2 تولیدی ایران ۵ برابر متوسط میانگین جهانی و سه برابر آمریکاست. هرچه انرژی بیشتری مصرف شود آلایندگی بیشتر است.

او در پایان درباره رابطه آلودگی هوا و کیفیت بنزین تصریح کرد: عرضه بنزین سوپر کم شده و کیفیت بنزین‌ها پایین آمده است‎؛ حتی به‌صورت ظاهری و از بوی اگزوز خودروها نیز می‌توان این کاهش کیفیت را احساس کرد.

تا   کی  قربانی   تحریم؟

اکنون در شرایطی هستیم که هر مشکل اقتصادی را باز کنیم بی‌شک تحریم‌ها اگر عامل اول مخرب نباشد، عامل دوم است. در شرایط تحریمی، توانایی استفاده از تکنولوژی به‌روز را در تولید بنزین و در پالایشگاه‌ها از دست داده‌ایم. در شرایط تحریمی ایران به درآمد و ارزآوری بیشتری نیاز دارد و بنزین هم می‌تواند یکی از اقلام صادراتی باشد. اما تحریم‌ها خود توانایی تولید بنزین باکیفیت را خنثی کرده است.

همچنین تحریم‌ها یک عدم اطمینان در اقتصاد به وجود آورده که سرمایه‌گذاری در ایران را با خطر مواجه کرده است. مسلم اینکه در وضعیت فعلی پالایشگاه‌ها و آزمایشگاه‌های ما نیاز به سرمایه‌گذاری دارند اما عدم اطمینان اقتصادی، این عامل را نیز خنثی می‌کند.

رامتین موثق

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش