شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۱۱ - ۲۴ آذر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۹۱۳۷۲
نفت و انرژی

ناترازی انرژی آدرس غلط بحران انرژی است

ناترازی انرژی,ناترازی انرژی آدرس غلط بحران انرژی

مهدی عرب صادق - کارشناس ارشد دیپلماسی انرژی در روزنامه شرق نوشت: اکنون در کشور دچار بحران انرژی شده‌ایم و مسئولین هنوز این شرایط را درک نکرده‌اند و اشتباها تصور می‌کنند که در شرایط ناترازی هستند! بدون آنکه مسیر علمی عملیاتی درستی برای برون‌رفت از این وضعیت ترسیم کرده باشند، آمارهای غلطی که به مردم و رسانه‌ها می‌دهند، باورشان شده است. در تابستان بیش از ۲۵ درصد نیاز مصرف برق کشور را خاموش می‌کنیم و از آن با آدرس غلط مدیریت مصرف و ناترازی عبور می‌کنیم. معلوم نیست این چطور ناترازی است که همواره تولید کمتر از مصرف است!

چطور ناترازی است که ماندگار و دائم شده است! چطور ناترازی است که مسئولان و برنامه‌ریزان کشور افقی برای رفع آن ارائه نمی‌دهند! امیدوارم پای برنامه پراشتباه هفتم را به عنوان برنامه عملیاتی مطرح نکنند که این برنامه با شرایط کشور نامنطبق است و البته بندهای مختلف این برنامه خود جمع نقیضین است. در زمستان نیز بیش از ۳۳ درصد نیاز مصرف گاز کشور را قطع می‌کنیم که بخشی از آن قطع سوخت‌رسانی به نیروگاه‌هاست! در شرایطی که حتی با رکورد تولید ۷۱۱ میلیون مترمکعب گاز در روز و در میادین مشترک پارس جنوبی و تولید روزانه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب، حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز در کشور وجود دارد که در مصرف بی‌رویه گاز باید تمرکز را به سوی مصرف برد چراکه تجهیزات گرمایش خانگی که بیش از ۸۰ درصد گاز کشور را مصرف می‌کند راندمان بسیار کمی دارد و این باعث کسری گاز در فصل زمستان شده و در عمل بحران برق در زمستان ناشی از این مسئله است. بیشتر از ۸۰ درصد انرژی ناشی از سوخت گاز در بخش مسکونی به هدر می‌رود که بخشی مربوط به عدم عایق‌بندی حرارتی صحیح است و بخش دیگری به راندمان و کنترل دمای تجهیزات حرارتی مربوط است.

در چنین شرایطی بخش خانگی در زمستان ۴ برابر آلودگی ترافیکی کربن تولید می‌کند و از متهمان مهم آلودگی محسوب می‌شود. لذا در فصل زمستان مصرف گرمایش بخش خانگی که بسیار کم‌بازده است، بیش از ۸۰ درصد تولید گاز را می‌بلعد و البته بیش از ۸۰ درصد این میزان گاز را تلف می‌کند، از طرفی ۹۳ درصد نیروگاه‌های کشور ما حرارتی و عمدتا تنها گازسوز و با راندمان بسیار پایین هستند و بخش دیگری از گاز برای خوراک این نیروگاه‌ها تخصیص می‌یابد و در سوی سوم هم صنایع مصارف گاز را با راندمان نامناسبی در چرخه خود دارند. این شدت مصرف گاز توسط مردم، فقط در بخش گرمایش سالانه حدود ۳۰۰ میلیون تن کربن تولید می‌کند و باعث شده تا با مصرف سالانه ۲۴۹ میلیارد مترمکعب گاز چهارمین مصرف‌کننده گاز در دنیا باشیم و در حالی که کمتر از نیم‌درصد شاخص GDP دنیا را داشته باشیم و فقط ۰.۲۵ درصد سهم از تجارت جهانی داشته باشیم. ایران سومین کشور تولیدکننده گاز دنیاست که بیش از ۹۵ درصد گاز خود را مصرف می‌کند و در این مصرف بیش از ۸۰ درصد گاز خود را هدر می‌دهد! آنچنان که برای سوخت نیروگاهی خود در زمستان گاز ندارد و این دردناک است. در این ماجرای تلخ وزرای راه و شهرسازی باید پاسخ‌گو باشند که چرا چنین الگوی نابسامانی را برای ساخت‌وساز در نظر گرفتند؟! اما سؤال دیگر اینجاست که چرا باید متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی که بیش از ۹۳ درصد ظرفیت تولید را در کشور بر دوش می‌کشند، از ۳۵ درصد هم کمتر باشد؟ دلیل روشن است و آن این است که تا زمانی که سوخت گاز تحویلی به نیروگاه‌ها تقریبا رایگان باشد و اکنون علیرغم بیش از ۲۰۰ درصد افزایش به ۱۸۰ تومان رسیده است که نسبت به هزینه فرصت انرژی آن تقریبا صفر تلقی می‌شود. طبعا اگر وزارت نیرو بخواهد برای نوسازی و ۱۵ درصد ارتقای راندمان نیروگاهی اقدام کند برای یک واحد ۱۶۰ مگاواتی باید بیش از ۶۰۰ هزار دلار هزینه کند تا مثلا یک واحد بخار در کنار نیروگاه گازی به‌عنوان بلوک سیکل ترکیبی اضافه کند.

برای چنین فرایندی قریب به ۱۰۰ میلیون دلار هزینه‌ای است که باید وزارت نیرو انجام دهد و به ازای آن ضمن حذف خاموشی در کشور و پایان‌دهی به چرخه معیوب مازوت‌سوزی، روزانه بیش از ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز ذخیره می‌شود و سالانه این صرفه‌جویی از ۲۲۰ میلیون مترمکعب نیز فراتر می‌رود و هزینه فرصت این ظرفیت قابل تأمل بیش از ۹۰ میلیون دلار است که فقط برای یک سال است و نه بیشتر، ضمن اینکه خسارات خاموشی و آلایندگی نیز حذف می‌شود. اما وزارت نیرو ترجیح می‌دهد به تولید برق با راندمان پایین ادامه دهد تا اینکه بخواهد به میزان خسارت وارده فقط برای یک سال، زیرساختی را با همان هزینه یک بار برای یک دوره حداقل ۳۰ساله انجام دهد.  اگر این سرمایه‌گذاری بخواهد توسط بخش خصوصی نیز انجام شود باز هم شرایط به گونه‌ای است که سود وزارت نیرو و همچنین سرمایه‌گذار در سرمایه‌گذاری کمتر و نر‌خ‌های ECA پایین‌تر است تا اینکه آقایان به فکر منافع ملی باشند. وزرای نیرو هم معتقدند ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی در حد یک رؤیاست و هدفمندی یارانه‌ها را مانع تحقق آن می‌دانند. نتیجه واضع آن است که تا زمانی که تمام ارکان چرخه تولید تا مصرف هزینه فرصت‌سوزی‌های انرژی خود را نپردازند طبعا وضعیت متفاوت از اکنون نخواهد بود. البته منصفانه است که این نیز گفته شود که در سوی مصرف نیز وضعیت بهتری وجود ندارد و همه چیزمان به یکدیگر می‌آید و تا زمانی که کارخانه‌دار ما صراحتا عنوان می‌کند که سود تولید بی‌کیفیتش در انرژی رایگان و مفت است و برای سرمایه‌گذاری و احداث کارخانه، خط تولید خود را از یک کشور دست‌چندم اروپایی یا چینی به قیمت اسقاط و آهن قراضه خریداری کرده و برای بهره‌وری از ارز رانتی استفاده یا انرژی رانتی به کشور وارد کرده و راندمان خط تولید زیر ۱۰ درصد هست نباید انتظار بهتری داشت. مهم اینجاست که برخی از اینها کارخانجات مربوط به شرکت‌های خصولتی است که تقریبا تمام اهل صنعت آنها را می‌شناسند.

وضعیت کنونی که مازوت‌سوزی حداکثری هم نمی‌تواند پاسخ‌گوی نیاز مصرف برق باشد نتیجه همین مسئله راندمان پایین است. در شرایطی که سخنگوی دولت محترم ادعا کردند که دولت محترم خاموشی را به آلودگی هوا و تولید سم ترجیح می‌دهد و آن هم در شرایطی که کمتر از یک درصد تولید برق در کشور توسط نیروگاه‌های مازوت‌سوز است، با برآورد تقریبی که تنها ۱۴ نیروگاه از ۱۴۳ نیروگاه کشور قابلیت مازوت‌سوزی دارند و این یعنی حدود ۱۰ درصد از ظرفیت کل نیروگاه‌های حرارتی و همچنین گفته شد فقط سه نیروگاه شازند، اراک و اصفهان مازوت نمی‌سوزانند و این در حالی بود که اولا والو مازوت‌سوزی این نیروگاه‌ها حدود ۱۰ سال است به دستور دادستان پلمب است و فقط در دولت سیزدهم با اصرار بر شورای عالی امنیت ملی در مقاطعی این والو‌ها رفع پلمب شد و منطقا امکان مازوت‌سوزی نداشته‌اند. دوم اینکه این سه نیروگاه حدود ۸ درصد از کل مازوت‌سوزی در ۱۴ نیروگاه مذکور را دارد پس کمتر از یک درصد خاموشی می‌تواند ناشی از عدم مازوت‌سوزی در این نیروگاه‌ها بوده باشد و نه بیشتر، به دولت چهاردهم توصیه می‌شود ضمن جذب سرمایه‌گذار خصوصی با تعهدات سودآوری ناشی از واقعی‌سازی تعرفه‌ای انرژی، از محل بودجه عمومی و همچنین با کسب مجوزهای لازم از صندوق توسعه ملی ۱۵ میلیارد دلار برای رفع ناترازی برق و پروژه‌های فشارافزایی گاز تخصیص دهد و پس از واقعی‌سازی کامل و مطلق نرخ انرژی، آورده فروش انرژی را به محل‌های تخصیصی برگرداند.

به دستگاه قضا توصیه می‌کنم به قصور وزیر نیروی دولت قبل نیز رسیدگی کند و اینکه چطور شده است که چنین شرایطی در کشور حاصل شده است، اگر راندمان نیروگاه‌های حرارتی بیش از ۳۹ درصد بود، اکنون نباید این ناترازی گاز اتفاق می‌افتاد و همچنین اگر دولت قبل ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه ساخته بود ناترازی در تابستان نیز وجود نداشت، خوب است وزیر نیروی قبل یا آدرس نیروگاه‌های ساخته‌شده را بدهد یا بابت ادعاهای غلط که دستگاه‌های تصمیم‌سازی کشور را دچار خطا کرده، محاکمه شود.

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش