دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۵۶ - ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۴۲۲۰
نفت و انرژی

آیا اوپک شکست خورده است؟

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی,اوپک
با نزدیکتر شدن به برگزاری اجلاس آتی اوپک، تحلیلگران بازار نفت و گاز ابراز نگرانی می کنند که اوپک شکست خورده است.

به گزارش خبرآنلاین، گمانه زنی ها برای تمدید توافق ماه ژانويه اوپک که منجر به کاهش تولید شد،ادامه دارد. هدف نخست از اتخاذ سياست كاهش توليد اين بود كه بازار بار ديگر متعادل شود و قيمت‌ها بالا برود.

 

اين راهبرد در ابتدا اثر مثبتي برجا گذاشت اما سنجش اثرگذاري نهايي آن با دشواري روبروست چرا كه مجودي ذخاير تدريجا كاهش يافته است اما محموله‌هاي نفت ارسالي در جاهن روندي افزايشي داشته است. توليد جديد خارج از اوپك به‌ويژه در ايالات‌متحده موجب بالا ماندن ذخاير جهاني شده است.

 

اين اعتقاد كلي وجود دارد كه اعضاي اوپك لزوم كاهش توليد را قبول دارند و برخي نيز آن را احتمالي صددرصدي مي‌دانند. برخي نيز بر اين باورند كه روسيه، كشوري خارج از اوپك كه همكاري‌اش براي موفقيت راهبرد اوپك از اهميت حياتي برخوردار است، هنگام طرح موضوع كاهش مجدد از آن سرپيچي كند. اما اين باور هفته گذشته كه رييس‌جمهور روسيه به رعايت تقريبا صددرصدي تصميم پيشين اذعان كرد، كمرنگ شد.

 

تا جايي كه توليدكنندگان عمده اوپك مانند عربستان، عراق و ايران اهميت مي‌دهند، تمديد راهبرد فعلي توجيه‌پذير است. رياض بيش از ديگران توليد خود را كاهش داده است و به منظور بالابردن ارزش سهام شركت سعودي آرامكو، خواستار بالارفتن بهاي نفت است. ايران و عراق هر دو تا حدي از كاهش توليد معاف شدند و ايران توليد خود را به ۳.۸ ميليون بشكه در روز رساند.

 

در حالي كه بعيد است ايران و عراق با كاهش توليد خود موافقت كنند، چندان مخالفتي با تمديد سياست فعلي نيز نخواهند داشت؛ به خصوص اينكه موفق شده‌اند سهم بازار عربستان سعودي را نيز در نتيجه كاهش توليد كسب كنند. ترس از سقوط بهاي نفت به زير ۴۰ دلار در صورت عدم تمديد راهبرد فعلي، موجب فشار بر اوپك براي تمديد آن شده است.

 

نمي‌توان انكار كرد كه كاهش ۱.۲ ميليون بشكه‌اي توليد اوپك همراه با كاهش عرضه روسيه بر عرضه جهاني نفت اثر داشته و موجب كاهش حجم ذخاير شده است. همچنين آشكار است كه كاهش سرمايه‌گذاري از زمان سقوط بهاي نفت در سال ۲۰۱۴ موجب كاهش عرضه در آينده خواهد شد. نتيجه‌اي كه اوپك بي‌ترديد به آن نظر دارد و اميد دارد كه اعضاي آن به خصوص كشورهاي حاشيه خليج فارس با افزايش توليد خود از آن فرصت و بهاي بالاي نفت استفاده كنند.

 

اما در كوتاه‌مدت توافق اوپك به موفقيتي كه از آن انتظار مي‌رفت نرسيده است. توليد آمريكا پس از وقفه‌اي در سال ۲۰۱۶ به سطح قبل رسيده و نشانه‌هاي كمي از كاهش توليد دست‌كم تا پايان سال نشان مي‌دهد. تجديد توليد نفت شيل آمريكا با افزايش توليد در خليج مكزيك تقويت شده است. مطمئنا اوپك توليد خود را كاهش داده است اما به نظر نمي‌رسد راهبرد آن به كاهش واردات مشتريان اوپك به خصوص چين منجر شده باشد چرا كه علي‌رغم ادعاي كاهش، افزايش يافته‌اند. واردات نفت عربستان در آمريكا نيز افزايش يافته است. كل واردات از اوپك در ماه ژانويه رشد داشته است كه البته در ماه فوريه كاهش يافت.

 

آرامكو تخفيف‌هايي براي فروش نفت و محصولات خود در بازار آسيا اعطا كرده است. اين حركت نه تنها براي كسب سهم بيشتر از بازار انجام شده است، بلكه هدف ارتقاي عملكرد شركت آرامكو را نيز دنبال مي‌كند كه نخستين انتشار سهام خود را در سال آينده پيگيري مي‌كند و ترديدهايي درخصوص ارزش‌گذاري ۲ تريليون دلاري آن به وجود آمده است.

 

با آغاز كاهش توليد، محموله‌هاي ارسالي اوپك كاهش كمي افزايش را نشان داد كه نشان‌دهنده يك عدم ارتباط ميان تئوري و عمل بود. پالايشگران غربي همچنان از بهاي نازل نفت خام بهره مي‌برند. كاهش ذخاير نفت آمريكا اثر كمي بر بهاي نفت داشت. در عين حال رقم حفاري در آمريكا رو به افزايش است و انتظار مي‌رود توليد اين كشور به بالاترين سطح ممكن پس از دهه ۷۰ ميلادي برسد.

 

تصادفي نيست كه در دهه ۷۰ اوپك موجوديت خود را در بازار اعلام كرد. اكنون كاملا روشن است كه اعضاي اوپك در اجلاس آتي، تصميم به تمديد سياست كاهش توليد خواهند گرفت. اما سوال اين است كه آيا اين كاهش توليد از طرف اوپك، اثرگذاري اين سازمان بر بازار را اثبات خواهد كرد يا خير.  

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش