به گزارش ایران، چندین نطق در مخالفت و موافقت با این سهفوریت طرح که حاشیهساز هم شد، نهایتا با کاهش امضاها و به حدنصاب نبودن آنها، طرح مذکور به کلی از دستور کار مجلس خارج شد.
پس از جلسه علنی مجلس، «حسینعلی حاجیدلیگانی» نماینده شاهینشهر که بهعنوان طراح این طرح شناخته میشود درباره کاهش امضاها و کسانی که امضاهایشان را پس گرفتند به «شرق» گفت: «آقای دهقان با آنها رایزنی کرده بود». او تعداد افرادی را که امضایشان را پس گرفتند، ١٠ نفر اعلام کرد. او افزود: «١٠ نفر پس گرفتند که ٩ نفرشان آقایان کوهکن، قوامی، خادمی، موسوی لارگانی، آزادیخواه، سالک، ابطحی، نوروزی و حسینیکیا بودند.
اینها را یکییکی از خودشان پرسیدم». حاجیدلیگانی در این مورد که آیا به تصویب سهفوریت این طرح امید داشتید؟
هم گفت: «ما وظیفهمان بود. هر کداممان نماینده ملت هستیم. نتیجه فرع است. ما موظف به انجام تکلیف هستیم. ما میگوییم تکلیف را انجام میدهیم. حضرت امام هم همین را میفرمایند».
اما یکی از موافقان این طرح «جواد کریمیقدوسی» بود. او در حاشیه جلسه علنی مجلس درباره پسگرفتهشدن امضاها گفت: «حالا یک عدهای اینجور تشخیص دادند.
ظاهرا آقای دهقان مشورت داشت که اینطور شد». نماینده مشهد در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه آیا این مشورت از جای خاصی بود هم گفت: «خیر، تشخیص خودشان بود». او درباره اینکه چگونه است که ابتدا امضا میکنند و سپس پس میگیرند هم به آنها که امضایشان را پس گرفتند ارجاع داد: «از آنهایی که امضا پس گرفتند بپرسید».
اما «مصطفی کواکبیان» نماینده تهران که از مخالفان طرح بود، در بخشی از نطق خود گفت: «هنگامی که من امضاهای این طرح را دیدم فکر کردم فراکسیون روحانیت این طرح را داده است. امضای هشت الی نه روحانی پای این طرح بود. گویا روحانیون در زمینه نفتی هم تخصص پیدا کردهاند». این سخنان کواکبیان اعتراض برخی روحانیون مجلس را در پی داشت که باعث شد فضای مجلس برای دقایقی متشنج شود.
پس از آن بود که کریمیقدوسی اعتراضی به سمت عارف داشت. او درباره این اقدامش به «شرق» گفت که «به شخص آقای عارف اعتراضی نداشتم؛ به طور نمونه گفتم. بالاخره تاریخ باید بفهمد من چه گفتم، آقای عارف چه گفته، آقای نوروزی و بقیه چه گفتند. باید مواضع شفاف باشد و موضع گرفت.
موضعنگرفتن در قضایا باعث حیرانی و سرگردانی حتی شما هم میشود. من از آقای مازنی تشکر کردم که هم دستش را به علامت ٢ بالا برد و هم حرف زد که همه ببینند. بعضی از ما اینجور نیستیم. جوهر نمایندگی موضعگیری است».
اما او در نطق خود مسائلی مطرح کرد که پس از جلسه درباره آن توضیحاتی داد. کریمیقدوسی در بخشی از نطقش در موافقت با سهفوریت طرح مذکور و در مخالفت با قرارداد با توتال گفت: «فساد توتال را در سایت و فضای مجازی بروید؛ یک قلم به یک ایرانی ١٥ میلیون دلار رشوه داد که الان در زندان اوین است. یک قلم ١٢٣ میلیون دلار به یک مسئولی که قدرت جذب و جلب داشت رشوه داد که جلوی دهان مخالفان را ببندید و برخورد کنید که او هم الان در زندان است...کلوپ نفت و نیرو سال ٩١ در این کشور تشکیل شده؛ افرادش هم مشخص است.
چرا این کلوپ تشکیل شد؟...». او در حاشیه جلسه علنی درباره آنچه «کلوپ نفت و نیرو» نامیده گفت: «کلوپ نفت و نیرو سال ٩١ تشکیل شده. انشاءالله اسامیشان را بعدا میگویم که در کلوپ چه کسانی هستند و نقشه و برنامهشان چیست». او افزود: «اولین نشست بینالمللیشان قرار بود در لندن تشکیل شود ولی در دهکده المپیک برگزار کردند.
شرکتهای مختلف را هم دعوت کردند و ٥٣ پروژه جذاب نفتی را هم معرفی کردند. یک سخنران آن هم آقای علی لاریجانی بود که البته توصیه شده بود در جلسه شرکت نکنید و به مصلحت نیست». کریمیقدوسی ادامه داد: «آنجا بحثهای زیادی مطرح شده؛ افرادی هستند و حتی آقازادههایی هستند که این نقشها را مدیریت میکنند. برای ٥٠ سال مخازن ما براساس یک الگو واگذار میشود. قراردادی که یک طرفش آمریکاییها بهوسیله توتال هستند و یک طرفش ایران، چرا نباید صفر تا صد آن را همه بدانند».
با تمام این اوصاف سهفوریت طرح «الزام دولت به رعایت مصالح و منافع ملی در قراردادهای نفتی و گازی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی (آیپیسی)» بدون رأیگیری از دستور کار خارج شد. طرحی که سهفوریت آن برای تصویب به ١٩٤ رأی نمایندگان نیاز داشت و حتی هنگام بحث موافقان و مخالفان تعداد امضاهای آن هم ریزش کرد.
- 10
- 2