یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۰ - ۰۵ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۰۵۱۹
بورس و سهام

کوچ سپرده‌های بانکی به بازار سرمایه

سازمان بورس و اوراق بهادار,صندوق‌های سرمایه‌گذاری

 سازمان بورس و اوراق بهادار به تازگی اساسنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری را ابلاغ کرده است که به موجب آن، اصل سرمایه خریداران یونیت‌های این صندوق، از دو طریق رکن ضامن یا دارندگان واحدهای ممتاز تضمین خواهد شد. گفته می‌شود این ابزار که برای نخستین‌بار در بازار سرمایه ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌تواند محل مناسبی برای جذب سرمایه‌های ریسک‌گریز باشد. احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» بر کارکرد مفید این صندوق‌ها در بازار سرمایه ایران تاکید کرده و عنوان می‌کند که تضمین اصل سرمایه می‌تواند اثر مثبتی در جذب سرمایه‌های خرد افراد غیرحرفه‌ای و ریسک‌گریز داشته باشد و در رقابت با صندوق‌های بادرآمد ثابت و سپرده‌های بانکی نیز موفق ظاهر شود؛ به نحوی که می‌توان امیدوار بود در صورت تخصیص بخش بزرگ‌تری از پرتفو به خرید سهام، نقدینگی بیشتری از طریق این صندوق‌ها به بازار سهام کوچ کند.

سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه همواره با ریسک‌های خاص همراه بوده و از این‌‌ رو لازم است سرمایه‌گذاران سرمایه مازاد خود را وارد این بازار کنند. اما با توجه به اینکه تضمین اصل سرمایه همواره دغدغه سرمایه‌گذاران بوده و ورود سرمایه‌گذاران جدید به بازار سرمایه غالبا در اتمام روندهای صعودی و پس از رشدهای تصاعدی شدت گرفته و تغییر روند بازار موجب زیان تعداد قابل‌توجهی از سرمایه‌گذاران از اصل سرمایه شده است، سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای ایجاد اطمینان خاطر برای سرمایه‌گذارانی که تمایل دارند به صورت غیرمستقیم از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری وارد بازار سرمایه شوند، اقدام به صدور موافقت اصولی برای ۲ صندوق سرمایه‌گذاری مختلط با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری در ۲ قالب تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط رکن ضامن و تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز کرده است. بر همین اساس، در قالب مشخص شده تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط رکن ضامن، شخص ثالثی خارج از ساختار سرمایه‌گذاران صندوق، اصل مبلغ سرمایه‌گذاری را در قبال دریافت کارمزد ضمانت می‌کند. این موضوع در هفتصد و نود و هفتمین جلسه هیات‌مدیره سازمان بورس که بیست و هشتم اردیبهشت‌ماه سال جاری برگزار شد، مطرح شد و مورد موافقت قرار گرفت. موضوع «صندوق سرمایه‌گذاری مختلط با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری» سال گذشته نیز در کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار مطرح شد و به تصویب رسیده بود. به‌تازگی نیز مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار با انتشار اطلاعیه‌ای به تمامی نهادهای مالی، اساسنامه و امیدنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری را ابلاغ کرده است.

نحوه سرمایه‌گذاری

در قالب تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری که شامل دو نوع واحد سرمایه‌گذاری عادی و ممتاز (دارای ۲ نوع «نوع اول: تحت مالکیت مدیریت صندوق» و «نوع دوم: دارای قابلیت خریداری توسط اشخاص») است، اصل مبلغ سرمایه‌گذاری واحدهای عادی توسط دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز که مشابه آن در صندوق‌های اهرمی نیز مشاهده می‌شود، تضمین شده و به صورت پلکانی در سود ایجاد شده صندوق سهم بیشتری را دریافت خواهند کرد. بنابراین، می‌توان گفت واحدهای ممتاز، واحدهایی با سود متغیر و واحدهای عادی، دارای ویژگی تضمین‌ اصل سرمایه هستند.

واحدهای ممتاز مختص به سرمایه‌گذارانی است که انتظار کسب سود و ریسک‌پذیری بالاتری داشته و واحدهای عادی مناسب اشخاص دارای انتظارات بازدهی و ریسک‌پذیری پایین‌تر است. در نتیجه، افراد بیشتری از آحاد جامعه، به سوی این نوع صندوق‌ها هدایت می‌شوند. سرمایه‌گذاران این صندوق‌ها باید دید بلندمدت داشته باشند و محدودیت‌ زمانی به پیشنهاد مدیر صندوق برای ابطال واحدهای این صندوق‌ها در نظر گرفته می‌شود. صندوق‌های سرمایه‌گذاری ضمانت، شامل دو نوع واحد سرمایه‌گذاری عادی و ممتاز (دارای ۲ نوع «نوع اول: تحت مالکیت مدیریت صندوق» و «نوع دوم: دارای قابلیت خریداری توسط اشخاص») می‌شود. واحدهای ممتاز، واحدهایی با سود متغیر و واحدهای عادی، دارای ویژگی تضمین‌ اصل سرمایه هستند. این واحدها، ویژه سرمایه‌گذارانی است که انتظار کسب سود و ریسک‌پذیری بالاتری داشته و واحدهای عادی مناسب اشخاص دارای انتظارات بازدهی و ریسک‌پذیری پایین‌تر است. در نتیجه، افراد بیشتری از آحاد جامعه، به سوی این نوع صندوق‌ها هدایت می‌شوند. واحدهای عادی صندوق‌های اهرمی شامل کف و سقف در سود و زیان می‌شود. به این معنی که حتی اگر بازدهی صندوق ضمانت اصل سرمایه منفی باشد، سرمایه‌گذارانی که واحدهای بدون ریسک عادی را خریداری کرده‌اند، حداقل سرمایه آنها تضمین شده است. از سوی دیگر، اگر بازدهی صندوق سرمایه‌گذاری ضمانت اصل سرمایه بالاتر از حداقل سود تعیین شده در سال جاری باشد به‌صورت تصاعدی سود حاصل شده با نسبت تعیین شده میان سرمایه‌گذاران دارای واحد ممتاز و سرمایه‌گذاران دارای واحد عادی تقسیم خواهد شد. از مزایای صندوق‌های سرمایه‌گذاری ضمانت اصل سرمایه دارا بودن همزمان تضمین اصل سرمایه، ثبات صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت و جذابیت و ریسک صندوق‌های سهامی، کاهش ریسک شناخت و ارزیابی عملکرد صندوق به‌دلیل وجود امکان تغییر راهبرد سرمایه‌گذاری پرریسک به کم‌ریسک یا برعکس در یک صندوق، ایجاد امکان دریافت اعتبار از کارگزاری‌ها به صورت غیرمستقیم برای سرمایه‌گذاران خرد و امکان استفاده از تسهیلات بانکی به منظور تجهیز منابع بالاتر به‌منظور سرمایه‌گذاری است.

ساختار صندوق‌ها

این نوع صندوق در قالب دو ساختار «صندوق سرمایه‌گذاری با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط رکن ضامن» و «صندوق سرمایه‌گذاری با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز» قابل راه‌اندازی است. همچنین، حداقل سرمایه صندوق سرمایه‌گذاری «با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط دارندگان واحدهای ممتاز»، برای شروع فعالیت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است.

براساس این اطلاعیه، واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز صندوق‌های موضوع بند (۲) در دو نوع واحدهای ممتاز نوع اول و واحدهای ممتاز نوع دوم هستند. حداقل تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز برای صدور مجوز فعالیت ۱۵۰ میلیون واحد خواهد بود. واحدهای ممتاز نوع اول در قبال آورده مؤسسین قابل صدور است. واحدهای ممتاز نوع دوم پس از تاسیس صندوق برای عرضه به عموم سرمایه‌گذاران قابل صدور است. واحدهای سرمایه‌گذاری عادی پس از صدور مجوز فعالیت صندوق صادر می‌شود. سرمایه ثبت‌شده مدیر صندوق سرمایه‌گذاری «با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط رکن ضامن» یا شخص حقوقی که مدیر صندوق مذکور تحت کنترل وی است، باید حداقل یک هزار میلیارد ریال باشد. همچنین، نصاب سرمایه‌گذاری «در سهام پذیرفته‌شده در بورس تهران یا بازار اول و دوم فرابورس ایران، سهام قابل معامله در بازار پایه فرابورس ایران، حق تقدم سهام، قرارداد اختیار معامله سهام آنها و واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های سرمایه‌گذاری پروژه و زمین و ساختمان» برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری موضوع این ابلاغیه، حداقل ۳۰ درصد و حداکثر ۷۰ درصد از کل دارایی‌های صندوق و نصاب «سرمایه‌گذاری در بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی اوراق» برای صندوق‌های مزبور حداقل ۳۰ درصد و حداکثر۷۰ درصد از کل دارایی‌های صندوق است، سایر حد نصاب‌ها، مطابق حد نصاب ترکیب دارایی‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلط است. براساس این اطلاعیه، صدور مجوز فعالیت صندوق سرمایه‎گذاری «با تضمین اصل مبلغ سرمایه‌گذاری توسط دارندگان واحدهای ممتاز» منوط به ایجاد زیرساخت نرم‌افزاری لازم به منظور محاسبه صحیح ارزش روز خالص دارایی‌های صندوق در سطح کل صندوق و نیز هر سرمایه‌گذار عادی به ازای هر صدور است.

جذب پول ریسک‌گریز

احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» این ابزار جدید را مفید برشمرده و می‌گوید: «تاکنون در بازار سرمایه هیچ ابزاری نداشته‌ایم که اصل سرمایه را تضمین کند. واقعیت آن است که بازار سرمایه هنوز بازاری ناشناخته برای بسیاری از سرمایه‌گذاران است و اغلب سرمایه‌گذاران در این بازار تجربه سرمایه‌گذاری مانند آنچه در بازارهایی نظیر سپرده بانکی و ملک را داشته‌‌اند ندارند.

در نتیجه چنین ابزاری می‌تواند ریسک‌گریزها را به بازار سرمایه جذب کند و در راستای توسعه ابزارهای ورود نقدینگی جدید به بازار و همچنین اعتمادسازی و آشنایی عموم سرمایه‌گذاران با این بازار مفید و امیدوارکننده است.» وی می‌افزاید: «ما این موضوع را به فال نیک می‌گیریم زیرا می‌توانیم امیدواریم باشیم جامعه هدف این صندوق‌ها افراد ریسک‌گریزی باشند که سرمایه خود را در سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و حالا به واسطه اصل تضمین بتوانیم این ریسک‌گریزی را پاسخ دهیم و سرمایه‌های آنان را جذب کنیم. وقتی پس از مدتی مشاهده کنند که بازدهی این صندوق‌ها بیش از سیستم بانکی است تمایل آنها برای ورود سرمایه به این صندوق‌ها هم افزایش یافته و حتی ممکن است ریسک بیشتری را هم بپذیرند.»

رقابت همزمان با درآمدثابت‌ها و سپرده‌های بانکی

اشتیاقی عنوان می‌کند: «صندوق‌هایی که اصل سرمایه را تضمین می‌کنند طبعا باید در چینش پرتفو احتیاط لازم را به خرج دهند و بر همین اساس ممکن است بازدهی آنها از صندوق‌های دیگر کمتر باشد اما به هر حال وقتی بازدهی آنها بیش از سپرده‌های بانکی باشد موجب ترغیب سرمایه‌گذاران ریسک گریز می‌شود و به مرور سرمایه‌گذار می‌تواند از ظرفیت‌های بیشتر بازار سرمایه استفاده کند.» این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این نوع از صندوق‌ها می‌توانند در جذب نقدینگی با صندوق‌های با درآمد ثابت رقابت کنند می‌گوید: «در صندوق‌های بادرآمد ثابت در واقع سود تضمینی نیست اما نوع پرتفویی که می‌چینند، پرتفوی بدون ریسک است و بازدهی مورد نظر را به دست می‌آورد. اما صندوق‌های مختلط جدید، با توجه به تضمین اصل سرمایه در واقع یک قدم از درآمد ثابت‌ها جلوتر هستند.»

اشتیاقی می‌افزاید: «اگر فرض کنیم صندوق‌های مختلط تضمینی ۵۰ درصد از پرتفو را به اوراق و ۵۰ درصد دیگر را به سهام اختصاص دهند. در واقع از همان ابتدا بازدهی ۵۰ درصد اوراق را مانند صندوق‌های بادرآمد ثابت تضمین کرده‌اند!

۵۰ درصد دیگری را هم که قرار است در سهام سرمایه‌گذاری کنند به نحوی می‌چینند که در سهام بنیادین و DPS محور سرمایه‌گذاری شود که در مجامع هم سود تقسیمی خوبی دارند.

در این صورت می‌توانیم بگوییم این صندوق‌ها بیش از درآمد ثابت‌ها بازدهی خواهند داشت و اصل سرمایه نیز در آنها ضمانت شده است.» وی عنوان می‌کند: «بر همین اساس می‌توان امیدوار بود که به واسطه این بازدهی و تضمین صندوق‌های مختلط جدید، وجوه بیشتری برای خرید سهام جذب شود چرا که صندوق‌های بادرآمد ثابت بخش زیادی از سرمایه‌گذاری را به سهام اختصاص نمی‌دهند. این روند حتی می‌تواند در سهام بنیادین هم جذابیت ایجاد کند و به طور کلی اقدام مثبتی در بازار سرمایه است.»

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش