پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۲ - ۰۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۰۷۴۵
بورس و سهام

هیجان بازار سهام با دو اقدام کاهش یافت

هواشناسی ریسک در بورس

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بورس تهران

در حالی بیش از یک ماه از سال ۹۶ را پشت‌سر می‌گذاریم که شاخص کل بورس تهران فقط یک روز با افت مواجه شده است. به این ترتیب، بازدهی بازار سهام از ابتدای سال به مرز ۳ درصد نزدیک شده است. بسیاری از کارشناسان هنوز عامل حمایتی بنیادی را برای صعود پرشتاب قیمت‌ها در بورس شناسایی نکرده‌اند و درنتیجه هیجان را چاشنی مهمی برای رشدهای اخیر بازار سهام ارزیابی می‌کنند.

 

توجه به این مساله باعث شد روز گذشته برخی سهامداران با شناسایی سود اقدام به فروش کردند که تا حدودی نشان داد توجه به جنبه هیجانی رشدهای اخیر میان اهالی بازار نیز بیشتر شده است. از سوی دیگر، طی اطلاعیه‌ای معاملات برخط نمادهای بازار پایه نیازمند اقرارنامه پذیرش ریسک از سوی سهامداران شد که بر کاهش هیجانات اخیر بازار سهام اثرگذار بود.

 

در این شرایط، وضعیت ۳۲۵ شرکت بورسی از منظر نسبت قیمت به درآمد مورد بررسی قرار گرفته که به‌نوعی شاخص ریسک سهام موجود محسوب می‌شود. گرچه متوسط این نسبت در کل بازار حدود ۷ مرتبه است، اما ۲۲۱ شرکت وجود دارند که P/‎ E بالای ۷ مرتبه دارند. تعدد شرکت‌ها با نسبت قیمت به درآمد بالاتر از متوسط کل بازار تاکید می‌کند عمده هیجانات معاملاتی میان شرکت‌های کوچک‌تر بازار سهام در جریان است.

 

با نگاهی به وضعیت ۳۲۵ نماد حاضر در تابلوی معاملات بورس تهران از منظر نسبت متوسط قیمت بر درآمد (P/‎ E) می‌توان دریافت در حال حاضر این نسبت در ۲۲۱ نماد معاملاتی بالای ۷ (متوسط P/‎ E بازار در شرایط کنونی) است. موضوعی که حکایت از افزایش انتظارات سهامداران دارد. انتظاراتی که موجب شده سهامداران امید بیشتری نسبت به رشد سودآوری شرکت‌ها داشته باشند. P/‎ E بالا برای نمادهای حاضر در بازار سهام نشانی از ریسک بالای این شرکت‌ها دارد. گزارش فعلی بر اساس آخرین قیمت‌ها و سودآوری شرکت‌ها در پایان فروردین تهیه شده است.

 

نسبت قیمت به درآمد (P/‎ E) یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های فعال بازار سهام به شمار می‌رود که بیانگر بازده مورد انتظار از خرید سهام شرکت است. این نسبت که به‌عنوان حلقه واصله میان قیمت و سود هر سهم به شمار می‌رود، یکی از متغیرهایی است که همواره مورد توجه سهامداران قرار دارد. در واقع، هرچند در بخش مهمی از شرکت‌های بزرگ نسبت مزبور پایین است؛ اما در تعداد زیادی از نمادها، رشد قیمت‌ها (صورت کسر) سریع‌تر از رشد سودآوری (مخرج کسر) بوده است.

 

موضوعی که تاکید می‌کند سهامداران همچنان نسبت به آینده سودآوری شرکت‌ها و بهبود فضای اقتصادی امیدوارند. به‌عبارت دقیق‌تر، خریدارانی که در قیمت‌های کنونی وارد این سهام شده‌اند امیدوارند در آینده، رشد سودآوری شرکت‌های موجود در سبد سرمایه‌گذاری‌شان موجب تعدیل نسبت P/‎ E شود.این سهامداران باید برای خرید دید بلندمدت داشته و از خریدهای هیجانی جلوگیری کنند تا به‌تدریج نسبت مزبور متناسب با انتظارات تعدیل شود.

 

ولی نادی‌قمی، تحلیلگر بازار سهام در این خصوص می‌گوید: در شرایط فعلی اقتصاد یکی از اولویت‌های مهم سیاست‌های اقتصاد، مهار منطقی سود بانکی و هماهنگ‌کردن آن با توجه به نرخ تورم است. نقدینگی قابل توجه ساکن که تاکنون به مدد نرخ سود سپرده‌های بانکی بالا در حالت سکون به سر می‌برد، باید از طریق سیاست‌های جدیدی (به غیر از پیشنهاد نرخ سود بانکی بالا)، از طریق واسطه‌های مالی وارد فعالیت‌های تولیدی و کارآفرینانه شود. به‌نظر می‌رسد این موضوع مورد توجه بسیاری از فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است.

 

آنها انتظار دارند کاهش سود بانکی منجر به افزایش P/‎ E بازار سهام شود. با توجه به افزایش میانگین بازدهی ماهانه بازار سهام طی حدود چهار سال اخیر و همزمان کاهش ریسک آن، افزایش نسبت P/‎ E بازار به نظر منطقی است. نتایج تحقیقات تجربی در بازارهای پیشرفته بین‌المللی نشان می‌دهد که هر یک درصد افزایش در نوسان‌پذیری بازار سهام، بیش از یک واحد از میانگین P/‎ E بازار سهام را کاهش می‌دهد.

 

همچنین بالا بودن میانگین بازده سهام یک شرکت یا یک صنعت در بلند‌مدت موجب بالا بودن P/‎ E آن شرکت یا صنعت می‌شود. در مجموع به نظر می‌رسد بازار سهام سیگنال‌هایی مبنی بر تداوم سیاست‌های اقتصادی فعلی حاکم، در اولویت قرار گرفتن حل مسائل بانکی، کاهش سود سپرده‌ها و عدم مشکلات جدی در روابط بین‌المللی دریافت کرده است که موجب شده است به بسیاری از صنایع خوش‌بین شده و میانگین P/‎ E بازار افزایش یابد.

 

سهام بورسی از منظر P/‎ E

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان فروردین ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/‎ E) مربوط به یکی از شرکت‌های فعال در گروه مواد و محصولات دارويي است. به‌طوری‌که سهام شرکت داروسازي داملران رازك با برآورد سود ۵ ریالی نسبت قیمت به درآمد ۱۱۷۷ مرتبه‌ای را به خود اختصاص داده تا از این منظر جایگاه اول بیشترین P/‎ E را در اختیار خود داشته باشد. رتبه دوم نیز به سهام گروه كارخانجات كاشي و سراميك حافظ تعلق دارد و نسبت P/‎ E آن با سود پیش‌بینی‌شده ۴ریالی برای سال مالی ۹۶ رقم ۵/ ۸۷۲ مرتبه است.

 

پس از آن سهام سایپا شیشه با نسبت ۵/ ۸۰۸ مرتبه‌ای بیشترین رقم P/‎ E را از آن خود کرده است. در مجموع در حال حاضر تعداد ۲۲ نماد با نسبت قیمت بر درآمد بالای ۱۰۰ واحد در تابلوی بورس مورد معامله قرار می‌گیرند و ۱۳۰ نماد با نسبت P/‎ E دو رقمی و بالاتر از ۱۰ واحد در بازار سهام وجود دارند. همچنین طبق آمارهای موجود، بیش از ۱۴۹ نماد معاملاتی در بازار دارای P/‎ E مثبت و زیر ۱۰ واحد هستند.

 

نگاهی به وضعیت صنایع مهم بورسی

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان فروردین ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/‎ E) مربوط به صنعت منسوجات است. بر این اساس گروه منسوجات با دو نماد «نبروج» و «نمرینو» با نسبت قیمت بر درآمد ۴/ ۷۳ در صدر دیگر صنایع بورسی قرار گرفته است. رتبه دوم بالاترین P/‎ E در میان صنایع بورسی نیز به میزان ۷/ ۶۳ واحد به گروه «دباغي، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش» با تک‌نماد «وملی» اختصاص پیدا کرده است. در ادامه نگاهی کلی به وضعیت مهم‌ترین‌ صنایع بورسی از منظر نسبت قیمت بر درآمد می‌اندازیم.

 

خاکستری‌های بورس: گروه سیمان، آهک و گچ ۳۲ شرکت را در خود جای داده است. ارزش این گروه ۷۱ هزار و ۱۴۶ میلیارد ریال است و ۲ درصد از بازار را در اختیار گرفته است. سیمان فارس و خوزستان بزرگ‌ترین شرکت حاضر در این گروه است که با دارا بودن ۱۹ درصد از ارزش بازار گروه بیشترین ارزش بازاری گروه سیمان، آهک و گچ یعنی ۸هزار و ۹۸۳ میلیارد ریال را از آن خود کرده است. از میان ۳۲ شرکت حاضر در گروه سیمان، آهک و گچ، دو شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل سیمان کردستان و سیمان شرق می‌شود.

 

در مقابل سیمان قائن به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. همچنین ۱۷ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/‎ E به میزان ۱۴۰ واحد به شرکت سیمان ایلام اختصاص دارد.

خودرویی‌ها: گروه خودرو و ساخت قطعات یکی دیگر از گروه‌های بزرگ و فعال بازار سهام است که در برخی مقاطع، در جهت‌گیری و حرکت بازار نقشی مهم و بسیار تاثیر‌گذار دارد. ارزش این گروه حدو ۱۸۸ هزار میلیارد ریال است و بیش از ۵ درصد از بازار کل را در اختیار دارد.

 

در مجموع از میان ۳۰ شرکت حاضر در گروه «خودرو و ساخت قطعات» ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین سال جاری زیان شناسایی کرده‌اند که به ترتیب شامل ایران‌خودرو دیزل، صنعتی محورسازان ایران‌خودرو و رینگ‌سازی مشهد می‌شود. ۶ شرکت در این گروه نسبت قیمت به درآمد زیر ۱۰ داشته است. در مجموع بالاترین P/‎ E این گروه را تولید‌محور‌خودرو با برآورد سود ۴ ریالی، ۷۳۱ مرتبه به خود اختصاص داده است.

محصولات شیمیایی: در گروه محصولات شیمیایی ۲۷ ‌شرکت قرار گرفته‌اند و ارزش این گروه حدود ۶۶۴ هزار میلیارد ریال است. بزرگ‌ترین شرکت در این گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس است که ۲۵درصد گروه را در اختیار دارد و در مجموع نیز بیشترین ارزش بازار را به میزان ۲۱۵ هزار میلیارد ریال در میان ۳۲۵ شرکت موجود از آن خود کرده است.

 

بیشترین میزان P/‎ E این گروه نیز به شرکت لعابیران به میزان ۸/ ۸۵واحد تعلق گرفته است. همچنین از میان ۲۷ شرکت حاضر در گروه محصولات شیمیایی، ۴ شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین ۹۶ زیان شناسایی کرده‌اند که شامل شیمیایی پارس پامچال، تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی، پتروشیمی فارابی و پلی اکریل ایران می‌شود.

 

مواد و محصولات دارویی: دارویی‌ها با دارا بودن ۲۸ شرکت و در بازار سهام ایران، ارزشی برابر ۱۴۱ هزار میلیارد ریال را به خود اختصاص داده‌اند. شرکت دارویی برکت بزرگ‌ترین سهامدار این گروه بوده و ۱۶ درصد از سهام گروه دارویی را از آن خود کرده است و شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تامین نیز با ارزشی برابر ۱۷ هزار میلیارد ریال بیشترین میزان ارزش بازار در گروه مواد و محصولات دارویی را به خود اختصاص داده است.

 

در میان ۲۸ شرکت حاضر در گروه مواد و محصولات دارویی، هیچ شرکتی در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین ۹۶ خود زیان شناسایی نکرده‌ و بیشترین میزان سود هر سهم نیز به داروسازی اسوه تعلق دارد که به ازای هر سهم خود ۳۳۴۷ ریال سود پیش‌بینی کرده است. ۶ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین P/‎ E به میزان ۱۱۷۷واحد از آن شرکت داروسازی داملران رازک بوده و سرمايه گذاري دارويي تامين کمترین P/‎ E گروه را به میزان ۳/ ۵ واحد از آن خود کرده است.

 

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بورس تهران

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش