دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۲ - ۰۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۰۷۴۵
بورس و سهام

هیجان بازار سهام با دو اقدام کاهش یافت

هواشناسی ریسک در بورس

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بورس تهران

در حالی بیش از یک ماه از سال ۹۶ را پشت‌سر می‌گذاریم که شاخص کل بورس تهران فقط یک روز با افت مواجه شده است. به این ترتیب، بازدهی بازار سهام از ابتدای سال به مرز ۳ درصد نزدیک شده است. بسیاری از کارشناسان هنوز عامل حمایتی بنیادی را برای صعود پرشتاب قیمت‌ها در بورس شناسایی نکرده‌اند و درنتیجه هیجان را چاشنی مهمی برای رشدهای اخیر بازار سهام ارزیابی می‌کنند.

 

توجه به این مساله باعث شد روز گذشته برخی سهامداران با شناسایی سود اقدام به فروش کردند که تا حدودی نشان داد توجه به جنبه هیجانی رشدهای اخیر میان اهالی بازار نیز بیشتر شده است. از سوی دیگر، طی اطلاعیه‌ای معاملات برخط نمادهای بازار پایه نیازمند اقرارنامه پذیرش ریسک از سوی سهامداران شد که بر کاهش هیجانات اخیر بازار سهام اثرگذار بود.

 

در این شرایط، وضعیت ۳۲۵ شرکت بورسی از منظر نسبت قیمت به درآمد مورد بررسی قرار گرفته که به‌نوعی شاخص ریسک سهام موجود محسوب می‌شود. گرچه متوسط این نسبت در کل بازار حدود ۷ مرتبه است، اما ۲۲۱ شرکت وجود دارند که P/‎ E بالای ۷ مرتبه دارند. تعدد شرکت‌ها با نسبت قیمت به درآمد بالاتر از متوسط کل بازار تاکید می‌کند عمده هیجانات معاملاتی میان شرکت‌های کوچک‌تر بازار سهام در جریان است.

 

با نگاهی به وضعیت ۳۲۵ نماد حاضر در تابلوی معاملات بورس تهران از منظر نسبت متوسط قیمت بر درآمد (P/‎ E) می‌توان دریافت در حال حاضر این نسبت در ۲۲۱ نماد معاملاتی بالای ۷ (متوسط P/‎ E بازار در شرایط کنونی) است. موضوعی که حکایت از افزایش انتظارات سهامداران دارد. انتظاراتی که موجب شده سهامداران امید بیشتری نسبت به رشد سودآوری شرکت‌ها داشته باشند. P/‎ E بالا برای نمادهای حاضر در بازار سهام نشانی از ریسک بالای این شرکت‌ها دارد. گزارش فعلی بر اساس آخرین قیمت‌ها و سودآوری شرکت‌ها در پایان فروردین تهیه شده است.

 

نسبت قیمت به درآمد (P/‎ E) یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های فعال بازار سهام به شمار می‌رود که بیانگر بازده مورد انتظار از خرید سهام شرکت است. این نسبت که به‌عنوان حلقه واصله میان قیمت و سود هر سهم به شمار می‌رود، یکی از متغیرهایی است که همواره مورد توجه سهامداران قرار دارد. در واقع، هرچند در بخش مهمی از شرکت‌های بزرگ نسبت مزبور پایین است؛ اما در تعداد زیادی از نمادها، رشد قیمت‌ها (صورت کسر) سریع‌تر از رشد سودآوری (مخرج کسر) بوده است.

 

موضوعی که تاکید می‌کند سهامداران همچنان نسبت به آینده سودآوری شرکت‌ها و بهبود فضای اقتصادی امیدوارند. به‌عبارت دقیق‌تر، خریدارانی که در قیمت‌های کنونی وارد این سهام شده‌اند امیدوارند در آینده، رشد سودآوری شرکت‌های موجود در سبد سرمایه‌گذاری‌شان موجب تعدیل نسبت P/‎ E شود.این سهامداران باید برای خرید دید بلندمدت داشته و از خریدهای هیجانی جلوگیری کنند تا به‌تدریج نسبت مزبور متناسب با انتظارات تعدیل شود.

 

ولی نادی‌قمی، تحلیلگر بازار سهام در این خصوص می‌گوید: در شرایط فعلی اقتصاد یکی از اولویت‌های مهم سیاست‌های اقتصاد، مهار منطقی سود بانکی و هماهنگ‌کردن آن با توجه به نرخ تورم است. نقدینگی قابل توجه ساکن که تاکنون به مدد نرخ سود سپرده‌های بانکی بالا در حالت سکون به سر می‌برد، باید از طریق سیاست‌های جدیدی (به غیر از پیشنهاد نرخ سود بانکی بالا)، از طریق واسطه‌های مالی وارد فعالیت‌های تولیدی و کارآفرینانه شود. به‌نظر می‌رسد این موضوع مورد توجه بسیاری از فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است.

 

آنها انتظار دارند کاهش سود بانکی منجر به افزایش P/‎ E بازار سهام شود. با توجه به افزایش میانگین بازدهی ماهانه بازار سهام طی حدود چهار سال اخیر و همزمان کاهش ریسک آن، افزایش نسبت P/‎ E بازار به نظر منطقی است. نتایج تحقیقات تجربی در بازارهای پیشرفته بین‌المللی نشان می‌دهد که هر یک درصد افزایش در نوسان‌پذیری بازار سهام، بیش از یک واحد از میانگین P/‎ E بازار سهام را کاهش می‌دهد.

 

همچنین بالا بودن میانگین بازده سهام یک شرکت یا یک صنعت در بلند‌مدت موجب بالا بودن P/‎ E آن شرکت یا صنعت می‌شود. در مجموع به نظر می‌رسد بازار سهام سیگنال‌هایی مبنی بر تداوم سیاست‌های اقتصادی فعلی حاکم، در اولویت قرار گرفتن حل مسائل بانکی، کاهش سود سپرده‌ها و عدم مشکلات جدی در روابط بین‌المللی دریافت کرده است که موجب شده است به بسیاری از صنایع خوش‌بین شده و میانگین P/‎ E بازار افزایش یابد.

 

سهام بورسی از منظر P/‎ E

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان فروردین ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/‎ E) مربوط به یکی از شرکت‌های فعال در گروه مواد و محصولات دارويي است. به‌طوری‌که سهام شرکت داروسازي داملران رازك با برآورد سود ۵ ریالی نسبت قیمت به درآمد ۱۱۷۷ مرتبه‌ای را به خود اختصاص داده تا از این منظر جایگاه اول بیشترین P/‎ E را در اختیار خود داشته باشد. رتبه دوم نیز به سهام گروه كارخانجات كاشي و سراميك حافظ تعلق دارد و نسبت P/‎ E آن با سود پیش‌بینی‌شده ۴ریالی برای سال مالی ۹۶ رقم ۵/ ۸۷۲ مرتبه است.

 

پس از آن سهام سایپا شیشه با نسبت ۵/ ۸۰۸ مرتبه‌ای بیشترین رقم P/‎ E را از آن خود کرده است. در مجموع در حال حاضر تعداد ۲۲ نماد با نسبت قیمت بر درآمد بالای ۱۰۰ واحد در تابلوی بورس مورد معامله قرار می‌گیرند و ۱۳۰ نماد با نسبت P/‎ E دو رقمی و بالاتر از ۱۰ واحد در بازار سهام وجود دارند. همچنین طبق آمارهای موجود، بیش از ۱۴۹ نماد معاملاتی در بازار دارای P/‎ E مثبت و زیر ۱۰ واحد هستند.

 

نگاهی به وضعیت صنایع مهم بورسی

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان فروردین ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/‎ E) مربوط به صنعت منسوجات است. بر این اساس گروه منسوجات با دو نماد «نبروج» و «نمرینو» با نسبت قیمت بر درآمد ۴/ ۷۳ در صدر دیگر صنایع بورسی قرار گرفته است. رتبه دوم بالاترین P/‎ E در میان صنایع بورسی نیز به میزان ۷/ ۶۳ واحد به گروه «دباغي، پرداخت چرم و ساخت انواع پاپوش» با تک‌نماد «وملی» اختصاص پیدا کرده است. در ادامه نگاهی کلی به وضعیت مهم‌ترین‌ صنایع بورسی از منظر نسبت قیمت بر درآمد می‌اندازیم.

 

خاکستری‌های بورس: گروه سیمان، آهک و گچ ۳۲ شرکت را در خود جای داده است. ارزش این گروه ۷۱ هزار و ۱۴۶ میلیارد ریال است و ۲ درصد از بازار را در اختیار گرفته است. سیمان فارس و خوزستان بزرگ‌ترین شرکت حاضر در این گروه است که با دارا بودن ۱۹ درصد از ارزش بازار گروه بیشترین ارزش بازاری گروه سیمان، آهک و گچ یعنی ۸هزار و ۹۸۳ میلیارد ریال را از آن خود کرده است. از میان ۳۲ شرکت حاضر در گروه سیمان، آهک و گچ، دو شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل سیمان کردستان و سیمان شرق می‌شود.

 

در مقابل سیمان قائن به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. همچنین ۱۷ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/‎ E به میزان ۱۴۰ واحد به شرکت سیمان ایلام اختصاص دارد.

خودرویی‌ها: گروه خودرو و ساخت قطعات یکی دیگر از گروه‌های بزرگ و فعال بازار سهام است که در برخی مقاطع، در جهت‌گیری و حرکت بازار نقشی مهم و بسیار تاثیر‌گذار دارد. ارزش این گروه حدو ۱۸۸ هزار میلیارد ریال است و بیش از ۵ درصد از بازار کل را در اختیار دارد.

 

در مجموع از میان ۳۰ شرکت حاضر در گروه «خودرو و ساخت قطعات» ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین سال جاری زیان شناسایی کرده‌اند که به ترتیب شامل ایران‌خودرو دیزل، صنعتی محورسازان ایران‌خودرو و رینگ‌سازی مشهد می‌شود. ۶ شرکت در این گروه نسبت قیمت به درآمد زیر ۱۰ داشته است. در مجموع بالاترین P/‎ E این گروه را تولید‌محور‌خودرو با برآورد سود ۴ ریالی، ۷۳۱ مرتبه به خود اختصاص داده است.

محصولات شیمیایی: در گروه محصولات شیمیایی ۲۷ ‌شرکت قرار گرفته‌اند و ارزش این گروه حدود ۶۶۴ هزار میلیارد ریال است. بزرگ‌ترین شرکت در این گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس است که ۲۵درصد گروه را در اختیار دارد و در مجموع نیز بیشترین ارزش بازار را به میزان ۲۱۵ هزار میلیارد ریال در میان ۳۲۵ شرکت موجود از آن خود کرده است.

 

بیشترین میزان P/‎ E این گروه نیز به شرکت لعابیران به میزان ۸/ ۸۵واحد تعلق گرفته است. همچنین از میان ۲۷ شرکت حاضر در گروه محصولات شیمیایی، ۴ شرکت در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین ۹۶ زیان شناسایی کرده‌اند که شامل شیمیایی پارس پامچال، تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی، پتروشیمی فارابی و پلی اکریل ایران می‌شود.

 

مواد و محصولات دارویی: دارویی‌ها با دارا بودن ۲۸ شرکت و در بازار سهام ایران، ارزشی برابر ۱۴۱ هزار میلیارد ریال را به خود اختصاص داده‌اند. شرکت دارویی برکت بزرگ‌ترین سهامدار این گروه بوده و ۱۶ درصد از سهام گروه دارویی را از آن خود کرده است و شرکت سرمایه‌گذاری دارویی تامین نیز با ارزشی برابر ۱۷ هزار میلیارد ریال بیشترین میزان ارزش بازار در گروه مواد و محصولات دارویی را به خود اختصاص داده است.

 

در میان ۲۸ شرکت حاضر در گروه مواد و محصولات دارویی، هیچ شرکتی در گزارش منتهی به ۳۰ فروردین ۹۶ خود زیان شناسایی نکرده‌ و بیشترین میزان سود هر سهم نیز به داروسازی اسوه تعلق دارد که به ازای هر سهم خود ۳۳۴۷ ریال سود پیش‌بینی کرده است. ۶ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین P/‎ E به میزان ۱۱۷۷واحد از آن شرکت داروسازی داملران رازک بوده و سرمايه گذاري دارويي تامين کمترین P/‎ E گروه را به میزان ۳/ ۵ واحد از آن خود کرده است.

 

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بورس تهران

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش