جمعه ۰۵ بهمن ۱۴۰۳
۰۷:۵۵ - ۰۸ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۱۷۳۶
بورس و سهام

 واکنش شاخص سهام به سقف ۱۶ ماهه;

توقف رشد بورس از دو نگاه

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام,بورس

شاخص بورس تهران طی معاملات روز گذشته پس از هشت روز صعود متوالی، با افت ۸۸ واحدی به سطح ۸۱ هزار و ۴۲۱ واحد رسید. این در حالی است که شاخص بورس پس از پایان فصل مجامع تقریبا به‌طور پیوسته از میانه‌های تیر ماه تا‌کنون ۵/ ۳ درصد رشد داشته است. حالا پس از رشد مذکور، به نظر می‌رسد که دو دیدگاه تکنیکال و بنیادی بر سر ادامه راه شاخص کل اختلاف نظر دارند. از نگاه تکنیکال شاخص کل بورس روی محدوده مقاومتی نیمه‌کانال ۸۱ هزار واحدی قرار گرفته است و احتمال افزایش فروشندگان و کاهش خریداران سهام به‌صورت همزمان وجود دارد. از طرف دیگر و از نگاه بنیادی، به واسطه پتانسیل شرکت‌های بزرگ و شاخص‌ساز، به‌نظر می‌رسد که شاخص کل بورس می‌تواند از محدوده فعلی عبور کند.

 

برگشت نسبی قیمت‌ها

طی روزهای اخیر، شاخص کل بورس تهران به مدد نمادهای شاخص‌ساز حاضر در گروه‌های فلزی و معدنی رشد کرد. رشد قیمت‌های جهانی و البته عملکرد مثبت این شرکت‌ها در بازه زمانی سه ماهه ابتدای سال، باعث شد فعالان بورس برای خرید سهام شرکت‌های معدنی و فلزی رغبت بیشتری نشان دهند. رقیق شدن قیمت سهام شرکت‌های مذکور، پس از تقسیم سود در مجامع عمومی سالانه نیز مزید بر علت شد و در نهایت شاخص بورس بیش از ۸/ ۳ درصد رشد نشان داد.اما آنچه در انتهای هفته گذشته، بیش از همه باعث اقبال خریداران سهام و رشد ارزش

 

معاملات شد، ادامه رشد قیمت‌ جهانی فلزات اساسی از جمله مس و روی بود. این در حالی بود که در روزهای پنج‌شنبه و جمعه، این نرخ‌ها تا حدودی اصلاح شدند، بنابراین این انتظار وجود داشت که در ابتدای هفته جاری قیمت‌های سهام فلزی و معدنی نیز تا حدودی کاهش یابد. بر همین اساس روز گذشته شاخص گروه فلزات اساسی ۷/ ۰ درصد و شاخص گروه استخراج کانه‌های فلزی بیش از یک درصد افت نشان داد. تجربه نشان داده است که فعالان در نمادهای وابسته به قیمت‌های جهانی در روزهای ابتدای هفته با توجه به تعطیلی بازارهای جهانی با

 

احتیاط بیشتری اقدام به خرید سهام می‌کنند. در نتیجه، برگشت خفیف قیمت‌های جهانی و تعطیلات آخر هفته بازارهای جهانی باعث شد که فعالان بازار سهام روز گذشته احتیاط بیشتری در معاملات خود نشان دهند. در گزارش آخر هفته گذشته «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود که رشد سریع قیمت‌های جهانی در هفته گذشته احتمالا اصلاح به دنبال خواهد داشت و چنانچه نمادهای پالایشی در هفته آینده (هفته جاری) بازگشایی نشوند، احتمال ریزش شاخص وجود خواهد داشت. دیروز اما اولین نماد پالایشی (پالایشگاه بندرعباس) به تابلوی معاملات بازگشت.

 

آغاز بازگشایی پالایشی‌ها

آخرین بهانه‌های رشد شاخص بورس در برهه زمانی فعلی نمادهای پالایشی هستند که پیش‌تر درباره اقبال احتمالی فعالان بازار سهام به این نمادها، پس از بازگشایی، اشاره شده بود. از آنجا که حاشیه سود پالایشگاه‌ها کاملا به‌صورت دستوری اعمال می‌شود، یک تصمیم می‌تواند زیان‌دهی این شرکت‌ها را به سوددهی و بالعکس تبدیل کند. حال چنانچه فرض شود پالایشگاه‌ها روند فعلی سودآوری خود را ادامه می‌دهند، می‌توان ادعا کرد که در محدوده جذاب قیمتی قرار گرفته‌اند، به‌ویژه آنکه فعالان بورس تهران به‌طور سنتی، عملکرد این شرکت‌ها را دارای رابطه مستقیم با بهای نفت می‌دانند، بنابراین با فرض ثبات روند فعلی پالایشگاه‌ها و توجه به این مطلب که قیمت هر بشکه نفت در بازارهای جهانی به محدوده‌های بالاتر از ۵۰ دلار رسیده است،

 

می‌توان چنین استنباط کرد که این صنعت توانایی رساندن سوخت جدید به ادامه روند صعودی شاخص کل را داراست.روز گذشته اولین نماد پالایشگاهی بازگشایی شد و تقریبا ۶/ ۵درصد رشد نشان داد. همین موضوع سبب کاهش ریزش شاخص بورس شد. در حالی که در نیمه‌های بازار روز گذشته، شاخص کل بیش از ۱۵۰ واحد افت نشان می‌داد، پس از بازگشایی «شبندر»، ریزش شاخص تعدیل شد و در نهایت با ۸۸ واحد افت بسته شد. با رشد قیمتی که برای «شبندر» رخ داد، می‌توان امیدوار بود که شاخص بورس در انتهای هفته جاری با موفقیت از قله ۱۶ماهه خود عبور کند.

 

واگرایی دو دیدگاه عمده

عبور از نیمه کانال ۸۱ هزار واحدی حالا نقل مجالس بورسی‌ها است و از طرفی فعالانی که با استفاده از تحلیل تکنیکال معاملات خود را مدیریت می‌کنند، معتقدند که شاخص توان عبور از محدوده فعلی را ندارد و به‌زودی وارد فاز اصلاحی خواهد شد. شاخص بورس طی ۱۶ ماه گذشته، سه نوبت به نیمه کانال ۸۱ هزار واحدی نزدیک شد و از پس عبور از این محدوده برنیامده است.

 

حالا این چهارمین‌بار است که شاخص کل، شانس خود را برای عبور از این محدوده امتحان می‌کند. تکنیکالیست‌ها معتقد هستند که شاخص کل این‌بار هم از سقف مقاومتی خود عبور نخواهد کرد. این گروه بعضا معتقدند تحریم‌های جدید ایالات‌متحده آمریکا علیه برخی بنگاه‌های اقتصادی و همچنین نبود ‌اطمینان ناشی از تنش‌های سیاسی می‌تواند بهانه‌‌ای برای اصلاح شاخص بورس باشد.

 

در طرف دیگر اما فعالانی قرار دارند که با نگاهی بنیادی‌تر اقدام به خرید و فروش می‌کنند و معتقدند این‌بار شاخص بورس توان عبور از محدوده مذکور را دارد. اقتصاد کشور از طرفی چشم‌اندازی تورمی دارد. چنانچه این انتظار برآورده شود، احتمالا باید شاهد بهبود رونق اقتصاد باشیم. علاوه بر آن دولت و بانک مرکزی مصرانه تلاش دارند نرخ سود سپرده‌های بانکی را کاهش دهند. علاوه بر آن چشم‌انداز نرخ ارز در نیمه دوم سال نیز رشدی است که می‌تواند منجر به رشد سودآوری شرکت‌های صادراتی شود. قیمت‌های جهانی نیز تا به این‌جای کار با صنایع همراهی داشته‌اند و دست‌کم افت معناداری در این قیمت‌ها متصور نیست.

 

بنابراین به‌صورت عام می‌توان به بهبود روند شاخص بورس در آینده نزدیک خوشبین بود. از طرف دیگر شرکت‌های بزرگ و شاخص‌ساز بورسی می‌توانند همچنان مورد‌توجه فعالان بازار قرار بگیرند. انتظار می‌رود که بورس‌بازان امروز هم با احتیاط تابلوی معاملات را رصد کنند و منتظر بازگشایی بازارهای جهانی و نمادهای پالایشی بمانند. نکته دیگری که از یک‌طرف می‌تواند تأییدی باشد بر تحلیل فوق و از طرف دیگر می‌تواند تا حدودی باعث دلگرمی فعالان بازار شود، رفتار فعالان حقیقی و حقوقی بورس طی معاملات روز گذشته است. روز گذشته خالص خرید سهام توسط اشخاص حقوقی مثبت شد و به رقم هشت میلیارد تومان رسید.

 

به عبارت دقیق‌تر طی معاملات روز گذشته تغییر مالکیت سهام به نفع اشخاص حقوقی بود و حقوقی‌ها بیش از آنکه فروشنده باشند، خریدار بودند. این در حالی است که تغییر مالکیت سهام بین اشخاص حقیقی و حقوقی در اغلب روزهای هفته گذشته به نفع اشخاص حقیقی بود. این موضوع، از آنجا که اغلب حقیقی‌ها با روش‌های تکنیکی اقدام به خرید و فروش می‌کنند، نشانگر رسیدن به سقف انتظارات کوتاه‌مدت شاخص بورس است و هراس تکنیکی بورس‌بازان را به تصویر می‌کشد.

 

چرخش مالکیت به سمت اشخاص حقوقی از طرفی می‌تواند به منزله پایان دوره رشد سریع باشد و از طرف دیگر نشان می‌دهد که حقوقی‌ها که اغلب دیدگاه بنیادی‌تری دارند، آماده‌اند در قیمت‌های فعلی از بازار حمایت کنند. در نهایت می‌توان چنین انتظار داشت که بورس در روزهای آینده برای مدتی کم‌نوسان به راه خود ادامه خواهد داد و پس از بازگشایی نمادهای پالایشی، تصمیم خود را برای ادامه مسیر خواهد گرفت. به عبارت دقیق‌تر در شرایط فعلی به نظر می‌رسد که کفه بنیادی بازار به کفه تکنیکی غلبه دارد و ادامه رشد شاخص پس از استراحت کوتاه‌مدت محتمل‌ترین سناریو به‌نظر می‌رسد.

 هاشم آردم

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش