یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۰۳ - ۰۷ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۱۷۱۵
بورس و سهام

شاخص بازار سهام ۲۹۹ واحد رشد کرد؛

تغییر درجه ریسک در بورس

بورس تهران,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

دیروز شاخص کل با رشد بیش از ۳/ ۰ درصدی در آستانه کانال ۸۷ هزار واحدی قرار گرفت. در این شرایط، میانگین نسبت قیمت بر درآمد بازار به کمترین مقدار خود از ابتدای سال ۹۵ رسیده است؛ اما بررسی‌ها نشان می‌دهد از بین ۳۲۶ شرکت بورسی، ۲۱۳ شرکت نسبت P/‎ E بالاتر از میانگین بازار دارند. بنابراین کاهش نسبت مزبور متاثر از تعدیل مثبت سود شرکت‌های بزرگ بوده است. اکنون در صورت تقویت جریان ورودی نقدینگی به بورس، رشد عمومی قیمت‌ها محتمل است؛ در غیر این صورت اما، اصلاح کوچک‌ها به نفع بزرگ‌ترهای سهام دور از انتظار نیست.

 

با نگاهی به وضعیت ۳۲۶ نماد حاضر در تابلوی معاملات بورس تهران از منظر نسبت متوسط قیمت بر درآمد (P/‎ E) می‌توان دریافت در حال حاضر این نسبت در ۲۱۳ نماد معاملاتی (معادل ۶۵ درصد) بالای ۶۲/ ۶ (متوسط P/‎ E بازار در مهر) است. در این خصوص افزایش سودآوری شرکت‌های بزرگ سهامی همچون فلزی - معدنی‌ها با توجه به شرایط مناسب نمادهای زیرمجموعه این گروه‌ها (رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی و افزایش نرخ دلار) سبب شد تا این متغیر نسبت به شهریورماه کاهش ۳۳/ ۰ واحدی را تجربه کند.

 

رصد مهم‌ترین‌ تغییرات قیمت بر درآمد

آمارها نشان می‌دهد تا پایان مهر ماه، ۱۰۳ شرکت بورسی شاهد افزایش نسبت قیمت بر درآمد بودند. بیشترین میزان افزایش P/‎ E به یکی از نمادهای کوچک بازار سهام اختصاص پیدا کرد. بر این اساس شرکت تولید فیبر ایران با ارزش بازار حدود ۵۸ میلیارد تومانی به دلیل تعدیل منفی ۷۶ درصدی سود هر سهم، شاهد افزایش قابل توجه نسبت قیمت بر درآمد به میزان ۷۲/ ۱۰۳ واحد بود. پس از «چفیبر» نیز نماد معاملاتی شرکت سایپا آذین بیشترین رشد P/‎ E را تجربه کرد. به این ترتیب «خاذین» نیز با توجه به تعدیل منفی ۷۸ درصدی سود هر سهم در پیش‌بینی درآمد ۶ ماهه، شاهد افزایش بیش از ۴۶ مرتبه‌ای نسبت قیمت بر درآمد بود. 

 

در این میان، نماد معاملاتی شرکت سایپا از جمله شرکت‌های متوسط بازار بود که با ارزش بازاری بالغ بر ۴ هزار و ۲۱۷ میلیارد تومان، با توجه به تعدیل منفی ۲۰ درصدی سود هر سهم خود، شاهد افزایش ۶/ ۱ واحدی نسبت P/‎ E بود.  در آن سو اما شرکت سرمایه‌گذاری توسعه آذربایجان با توجه به تعدیل مثبت قابل توجه سود هر سهم به میزان ۶۸۰ درصد، شاهد بیشترین میزان کاهش نسبت قیمت بر درآمد بود.

 

«وآذر» با انتشار اصلاحیه اولین پیش‌بینی درآمد هر سهم برای سال منتهی شهریور ۹۷، سود هر سهم خود را از ۵ به ۳۹ ریال تبدیل کرد. این تعدیل مثبت سنگین سبب شد تا P/‎ E مهر «وآذر» نیز کاهش ۴۴/ ۸۷۰ واحدی را تجربه کند. «ددام» نیز در مهرماه با توجه به تعدیل مثبت ۲۰۰ درصدی سود هر سهم خود شاهد کاهش ۶۷/ ۶۹۱ واحدی نسبت قیمت بر درآمد بود. در میان بزرگان بورسی نیز شاهد تعدیل نسبت قیمت بر درآمد بودیم. بر این اساس «فولاد» با توجه به افزایش سود هر سهم خود از ۳۰۲ ریال به ۵۳۸ ریال (معادل ۷۸ درصد)، با تعدیل ۵/ ۲ واحدی نسبت P/‎ E همراه شد.

 

سهام بورسی از منظر P/‎ E

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان مهر ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/‎ E) مربوط به یکی از شرکت‌های فعال در گروه کانی غیرفلزی است، به‌طوری‌که سهام شرکت سایپا شیشه با برآورد سود ۲ ریالی، نسبت قیمت به درآمد ۷۴۹ واحدی را به خود اختصاص داده تا از این منظر، جایگاه اول بیشترین P/‎ E را در اختیار خود داشته باشد. رتبه دوم نیز به کارخانجات کمک‌فنر ایندامین تعلق گرفت. به این ترتیب نسبت P/‎ E، «خکمک» با سود پیش‌بینی شده ۲ ریالی برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۶، رقم ۵/ ۶۵۶ واحد اعلام شد.

 

سهام کارخانجات کاشی و سرامیک حافظ نیز با نسبت ۲/ ۶۳۶ واحدی در جایگاه سوم بیشترین میزان P/‎ E قرار گرفته است. در مجموع در حال حاضر تعداد ۱۸ نماد با نسبت قیمت بر درآمد بالای ۱۰۰ واحد در تابلوی بورس مورد معامله قرار می‌گیرند و ۱۲۴ نماد با نسبت P/‎ E دو رقمی و بالاتر از ۱۰ واحد در بازار سهام وجود دارند. همچنین طبق آمارهای موجود، ۱۶۰ نماد معاملاتی در بورس تهران، دارای P/‎ E مثبت و زیر ۱۰ واحد هستند. یکی از مشکلات موجود درخصوص محاسبه نسبت قیمت بر درآمد مربوط به شرکت‌هایی است که سودآور نبوده و از این‌رو EPS منفی دارند. بر این اساس محاسبه P/‎ E درخصوص سهام این شرکت‌ها محلی از اعراب ندارد. در حال حاضر ۲۴ نماد بورسی به دلیل پیش‌بینی زیان در این گروه قرار می‌گیرند.

 

نگاهی به وضعیت برخی صنایع بورسی

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان مهر ۹۶، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد مربوط به صنعت محصولات چوبی است. به این ترتیب این گروه با تک نماد «چفیبر» و نسبت قیمت بر درآمد ۵۶/ ۱۴۱ مرتبه در صدر دیگر صنایع بورسی قرار گرفته است. رتبه دوم بالاترین P/  E در میان صنایع بورسی نیز به میزان ۱۴/ ۷۸ واحد به گروه محصولات چرمی با تک نماد «وملی» اختصاص پیدا کرده است. نکته قابل توجه در این گزارش اما EPS منفی گروه بانکی در زمان تهیه گزارش است. بر این اساس به واسطه شناسایی زیان بانک صادرات به‌عنوان بزرگ‌ترین بانک حاضر در گروه (از لحاظ ارزش بازار) به میزان ۲۴۵ ریال برای هر سهم در کنار زیان‌دهی بانک تجارت به میزان ۲۶۸ ریال برای هر سهم، رقمی منفی را به کسر نسبت قیمت بر درآمد این صنعت تحمیل کرد تا این صنعت تنها گروهی باشد که بازار قادر به محاسبه P/‎ E برای آن نیست.

 

فلزی - معدنی‌ها: همان‌طور که پیش از این به دفعات در گزارش‌های «دنیای اقتصاد» بررسی شد، طی ماه‌های گذشته با توجه بهرشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی و افزایش نرخ دلار شاهد پیشتازی گروه‌های وابسته به بازارهای کالایی (کامودیتی‌ها) بودیم، به‌طوری که از ابتدای تابستان تا پایان مهرماه، گروه‌های فلزات اساسی و کانه‌های فلزی به ترتیب با ثبت بازدهی ۴۷ و ۳۳ درصدی در صدر دیگر صنایع بورسی قرار داشتند. تعدیل نسبت P/‎ E بازار نیز تا حدود زیادی با افزایش سودآوری این صنایع بورسی در ارتباط است.

 

در این خصوص بررسی گزارش‌های ۶ماهه نشان می‌دهد از ۱۷ نماد فلزی که پیش‌بینی درآمد هر سهم خود را بر اساس عملکرد ۶ ماهه منتشر کرده‌اند، تنها ۳ شرکت با تعدیل منفی سود هر سهم مواجه شدند. از ۹ نماد فعال در میان معدنی‌ها نیز هیچ شرکتی با تعدیل منفی در گزارش‌های ۶ماهه همراه نشد. موضوعی که سبب تعدیل محسوس نسبت قیمت بر درآمد این شرکت‌ها شد. به این ترتیب P/‎ E گروه فلزات اساسی از ۵۲/ ۷ مرتبه در شهریورماه به ۸۳/ ۵ مرتبه در مهرماه کاهش پیدا کرد. معدنی‌ها نیز شاهد تعدیل این نسبت بودند.

 

شیمیایی‌ها: عنوان بزرگ‌ترین صنعت بورسی در حال حاضر با ارزش بازاری بالغ بر ۷۱ هزار میلیارد تومان در اختیار گروه محصولات شیمیایی است. در این گروه ۲۹ ‌شرکت قرار گرفته‌اند. در این میان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس بیشترین ارزش بازار به میزان ۲۵ هزار میلیارد تومان را نه‌تنها در میان شیمیایی‌ها بلکه در میان ۳۲۶ شرکت مورد بررسی از آن خود کرده است. «فارس» که در حال حاضر ۳۵ درصد از کل ارزش این گروه را در اختیار گرفته است، نسبت قیمت بر درآمد خود را نیز ۱۳/ ۶ مرتبه گزارش داده است.

 

بیشترین میزان P/  E این گروه به شرکت بین‌المللی محصولات پارس به میزان ۵/ ۵۲۷ واحد تعلق گرفته و کمترین نسبت قیمت بر درآمد نیز به میزان ۱۳/ ۱۶ مرتبه از آن «شپمچا» شده است. همچنین از میان ۲۹ شرکت حاضر در گروه محصولات شیمیایی، ۵ شرکت در آخرین گزارش ارسالی زیان شناسایی کرده‌اند که شامل پلی‌اکریل ایران، پتروشیمی فارابی، پتروشیمی آبادان، تولید مواد اولیه الیاف مصنوعی و شیمیایی ارس پامچال می‌شوند. «شفارا» به‌عنوان زیان‌ده‌ترین نماد این گروه، در آخرین پیش‌بینی خود بر اساس عملکرد ۶‌ماهه با سرمایه ۱۵ ‌میلیارد تومانی به ازای هر سهم ۲۰۵۴ ریال زیان اعلام کرد.

 

خودرویی‌ها: گروه خودرو و ساخت قطعات یکی از گروه‌های بزرگ و فعال بازار سهام است که اغلب اوقات، در جهت‌گیری و حرکت بازار نقشی مهم و بسیار تاثیرگذار داشته است. ارزش این گروه بیش از ۱۴هزار میلیارد تومان است و افزون بر ۴ درصد از بازار کل را در اختیار دارد. در مجموع از میان ۳۰ شرکت مورد بررسی در گروه «خودرو و ساخت قطعات» ۷ شرکت در آخرین گزارش ارسالی خود روی سامانه کدال زیان شناسایی کرده‌اند.

 

این شرکت‌ها شامل ایران‌خودرو دیزل، صنعتی محورسازان ایران‌خودرو، رینگ‌سازی مشهد، سایپا‌دیزل، لنت ترمز ایران، صنایع ریخته‌گری ایران و فنرسازی خاور می‌شوند. همچنین ۴ شرکت در این گروه، نسبت قیمت به درآمد سه رقمی داشته‌اند. بالاترین P/‎ E این گروه را کارخانجات کمک‌فنر ایندامین به میزان ۵/ ۶۵۶ مرتبه با برآورد سود ۲ ریالی به خود اختصاص داده است. رشد قیمت حدود ۳ درصدی «خکمک» طی معاملات مهرماه، از مهم‌ترین‌ دلایل افزایش ۱۷ واحدی P/‎ E این شرکت است. «خساپا» و «خودرو» نیز که بیشترین سهم از ارزش این گروه را در اختیار داشته و به‌عنوان لیدرهای گروهخودرو و ساخت قطعات شناخته می‌شوند، به ترتیب نسبت قیمت به درآمد ۵/ ۹ و ۱۴/ ۲۲ مرتبه را در اختیار دارند.

فاطمه اسماعیلی

 

donya-e-eqtesad.com
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش