پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۰ - ۰۱ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۰۰۱۵
بورس و سهام

سقوط ۹ درصدی آیفکس در ماه

سقوط آیفکس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

به گزارش دنیای اقتصاد، فرابورس ایران طی ماهی که گذشت فراز و نشیب‌های فراوانی را متاثر از رخدادهای جهانی و وقایع داخلی تجربه کرد. امری که با احتیاط بیشتر سهامداران و انتظارات منفی آنها از آینده سهام همراه شد و به افت و خیزهای شاخص کل در ۲۰ روز کاری این ماه دامن زد. برآیند این نوسانات، روندی نزولی را برای نماگر بازار در پی داشت. روندی که منجر به افت در مجموع ۲/ ۹ درصدی (معادل بیش از ۱۹۴ واحد) آیفکس شد. این در حالی است که طی معاملات ماه مهر، نماگر فرابورس ایران رشد نزدیک به ۱۲ درصدی (معادل بیش از ۲۱۰ واحد) را به ثبت رسانده بود.

 

بازارهای جهانی در یک ماه گذشته

معاملات فرابورس در آبان‌ماه در حالی آغاز شد که معامله‌گران در انتظار فرا رسیدن دور دوم تحریم‌ها بودند. عملی شدن تحریم‌ها و در نتیجه کاهش عرضه نفت در ابعاد جهانی، امری تهدیدآمیز برای قیمت آن به شمار می‌رفت. از سویی دیگر جدال بین آمریکا و چین به‌عنوان دو قدرت تجاری، عامل فشاری بر بازار فلزات پایه شد که با رشد شاخص دلار و کاهش تقاضای فلزات از سوی ارزهای غیردلاری تقویت شد.

 

ریاست ‌جمهوری آمریکا نیز اعلام کرده بود در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، طیف وسیعی از کالاهای چینی را مشمول پرداخت تعرفه وارداتی می‌کند. با این حال زمزمه‌های امیدوارکننده به منظور پایان دادن به جنگ تجاری و امکان مذاکرات بین دو کشور، فضای معاملاتی بازارهای کالایی و نفت را بهبود بخشید. امری که با اعطای معافیت واردات نفت ایران به ۸ کشور، نرخ نفت را مجددا کاهش داد. در همین برهه محصولات پتروشیمی نیز در مسیر سراشیبی قیمت قرار گرفت.

 

در این خصوص بهای متانول تحت فشار عرضه محموله‌های ایرانی به سطوح پایین‌تری خزید و در ادامه شدت بیشتری به خود گرفت. امیدواری نسبت به حصول توافق تجاری نیز به یأس بدل شد و با حرکت شاخص دلار به سوی مراتب بالاتر، قیمت فلزات دوباره تحت تاثیر قرار گرفت. با وجود رسمیت یافتن تحریم‌ها، بازار سهام واکنش چندانی نشان نداد و حرکت کم‌نوسانی را در پیش گرفت. امری که حاکی از صحت پیشخور شدن آثار تحریم‌ها بر قیمت‌ها بود. از طرفی دیگر افت قیمت‌های جهانی کالاها و تنگناهای به وجود آمده ناشی از تحریم‌ها اثری منفی بر قیمت سهام وابسته داشت و توجهات، بیشتر معطوف به صنایع کوچک‌تر شد. در همین حین نرخ نفت نیز تحت‌تاثیر کاهش تقاضای جهانی، افت بیشتری را تجربه کرد.

 

نگاهی به روند معاملات

در جریان معاملات ماه گذشته، نزدیک به ۱۶ میلیارد برگه بهادار به ارزش بیش از ۸ هزار و ۵۳۷ میلیارد تومان در بازارهای چندگانه فرابورس مورد‌معامله قرار گرفت. از این مقدار، بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان نقدینگی در بازارهای اول و دوم به گردش درآمد. همچنین در بازارهای اوراق مشارکت، تسهیلات مسکن و صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله، نقدینگی افزون بر ۳ هزار میلیارد تومانی رقم خورد.  در بازارهای پایه نیز ارزش معاملات آبان ماه به بیش از یک هزار میلیارد تومان رسید.

 

شاخص کل که در ابتدای این برهه در سطح ۲۱۰۵ واحدی ایستاده بود؛ به دنبال عوامل تاثیرگذار منفی شامل تلاطم بازارهای جهانی و افت قیمت‌ها، فشارهای ناشی از تحریم‌ها بر شرکت‌ها و صنایع، رد لایحه CFT از جانب شورای نگهبان، دلسردی نسبت به کانال مالی بین اروپا و ایران و پیمان سپاری ارزی که برخلاف انتظارات سهامداران به تصویب رسید؛ دست به دست هم دادند تا سایه شک را بر فراز معاملات سهام گسترده‌تر و به‌تبع آن واکنش‌های ناپایدار سهامداران افزایش یابد؛ امری که به روند نزولی آیفکس طی این ماه دامن زد.

 

همچنین ابهام در نحوه عملکرد صنایع کالایی منجر به کاهش سهام مربوطه و افزایش فشار فروش در آنها شد در نتیجه شاخص کل که تاثیر قابل‌توجهی از سهام نام‌برده پذیراست، به سطوح پایین‌تر سقوط کرد به‌طوری که شاخص کل از کانال ۲ هزار واحدی خارج و با افت نزدیک به ۲۰۰ واحدی در سطح ۱۹۰۸ واحدی متوقف شد. ارزش بازار نیز در این مدت، بیش از ۷/ ۱ درصد کاهش یافت. از سویی دیگر، ماه آبان با حمایت سهامداران حقیقی به‌کار خود پایان داد.

 

در این فرآیند بیش از ۶۳ میلیارد تومان از جانب سهامداران حقوقی به سوی معامله‌گران حقیقی جابه‌جا‌ شد.همچنین در ماه آبان شاهد ۳ عرضه اولیه در فرابورس بودیم. پتروشیمی قائد بصیر با نماد معاملاتی «شبصیر» در ۱۵ آبان ماه وارد گردونه معاملات شد و اوراق اسناد خزانه اسلامی به نماد «اخزا۷۰۷» ۲۸ ماه، با سررسید ۲۷ شهریور ۹۸ برای اولین‌بار در بازار ابزارهای نوین مالی عرضه شد. اما عرضه اولیه سنگ‌آهن گهرزمین، در ۲۶ آبان بود که از منظر مشارکت سهامداران رکوردی جدید را به ثبت رساند و در روز اول معاملاتی خود نقدینگی نزدیک به ۴۲۰ میلیارد تومانی را رقم زد.

 

از «اخزا»ها چه خبر؟

معاملات اسناد خزانه اسلامی طی ۲۰ روز کاری آبان، شاهد ورود اوراق جدیدی در نماد «اخزا۷۰۷» بود. اوراق مزبور در ۲۷ ماه، عرضه شد. نرخ سود موثر این اوراق به ۳/ ۲۵ درصد و همچنین ارزش معاملات آن به بیش از یک میلیارد تومان رسید. از سویی دیگر با پایان ماه و نزدیک شدن به زمان سررسید نماد معاملاتی «اخزا۶۱۱»، اوراق خزانه مزبور با نرخ سود موثر بیش از ۴/ ۲۲ درصدی، به منظور پرداخت مبالغ اسمی متوقف شد. بازده دوره نگهداری این اوراق در سطح ۷۲/ ۰ واحد درصد تثبیت شد. در ابتدای این بازه زمانی، نرخ سود مؤثر بر سطح ۵/ ۲۵ درصدی قرار داشت اما با حرکت تقریبا ممتد نزولی این نرخ، در پایان راه با افت دو واحد درصدی مقدار ۵/ ۲۳ درصد را به خود اختصاص داد.

 

مینا افروزی

 

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش