دوشنبه ۰۵ آذر ۱۴۰۳
۲۰:۴۴ - ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۱۰۲۹۱۴
بورس و سهام

عرضه شستا در بورس؛ دولت به دنبال چیست؟

عرضه شستا در بورس,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام
عرضه شرکت‌های زیر مجموعه تامین اجتماعی در بازار بورس توجه‌ها را به خود جلب کرده است. هفته گذشته شرکت سرمایه گذاری صبا تامین وارد بورس شد و قرار است به زودی هم هولدینگ شستا عرضه شود.

به گزارش فرارو، قرار است شرکت‌های دیگری نیز از زیر مجموعه‌های تامین اجتماعی وارد بازار بورس شود. تحلیل‌های مختلفی درباره این اقدام دولت مطرح شده است و در روز‌های اخیر برخی از آن استقبال کرده و برخی آن را زیر سوال برده اند.

سعید لیلاز کارشناس اقتصادی از این اقدام استقبال کرده و گفته است: "عرضه شستا در بورس هم مازاد تقاضای خرید در بورس را تغذیه می‌کند و جلوی نوسانات بورس را می‌گیرد. این که سهام شستا در بورس عرضه شود برای اقتصاد کشور نیز بسیار خوب است، زیرا یک حجم سنگینی از نقدینگی و ریال در جامعه وجود دارد که اگر جذب بورس نشود موجب تورم در سایر حوزه‌های اقتصادی می‌شود. "

بیشتر مخالفت‌ها از این جهت است که دولت برای کسب درآمد بیشتر در وضعیت اقتصادی کنونی دست به این عرضه زده و احتمالا درآمدی که حاصل می‌شود صرف توسعه اقتصاد نمی‌شود و وارد خزانه دولت می‌شود تا کسری بودجه‌ها و هزینه‌های جاری را جبران کند.

سیامک قاسمی کارشناس اقتصادی در این‌باره در توئیتی نوشت: "خبر عرضه ١٢ درصد سهام شستا در بازار بورس آغاز همان داستانى است كه پيش‌بینی شده بود. دولتی که به شدت بی‌پول است و با کسری بودجه جدی مواجه است و به دلیل تحریم درآمد نفت ندارد و به دلیل کرونا درآمد مالیاتی چندانی ندارد و شبیه آدم‌های پول لازم به دنبال فروش دارایی هاست!"

برخی دیگر می‌گویند این واگذاری‌ها را هم نمی‌توان در راستای خصوصی سازی واقعی دانست و باز هم شاهد نوعی خصولتی سازی خواهیم بود. از طرف دیگر عده ای هم میگویند دست دولت از این شرکت‌ها کوتاه نمی شود و با وجود عرضه آنها در بورس دولت با زیرکی بازیگر اصلی در تحولات همه این شرکت‌ها خواهد بود.

با این حال بهروز ملکی به یک نکته مثبت مهم درباره عرضه شستا اشاره کرده است "هر چند نظرات متفاوتی در خصوص نکات مثبت و منفی عرضه شستا مطرح می‌شود با این حال نمی‌توان کتمان نمود که صورت‌های مالی مجموعه‌ای که منافعش متعلق به بخش بزرگی از مستمری بگیران کشور است در دسترس قرار می‌گیرد و این شفافیت را باید به فال نیک گرفت."

امیرحسین بنی‌صدر کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه نیز عرضه شرکت‌های زیر مجموعه تامین اجتماعی را مثبت ارزیابی می‌کند.

او در این باره به فرارو گفت: «دولت به دنبال کوچک کردن خود است و می‌خواهد نقش خود را در قبال این شرکت‌ها از حالت بنگاهداری به سهام‌داری بدل کند.»

او افزود: «دولت تاکنون در بحث خصوصی سازی موفق عمل نکرده و اقداماتش در این حوزه حرف و حدیث‌های فراوانی در پی داشته است. اما در یکی دو سال اخیر با افزایش ارزش گردش مالی بازار بورس، جذابیتی در این بازار برای شرکت‌های بزرگ ایجاد کرد که درصدی از سهام‌شان را وارد این بازار کنند. بخشی از این شرکت‌ها وابسته به دولتند و دولت هم در این مقطع زمان را برای تبدیل بنگاهداری به سهامداری مناسب دید.»

بنی صدر ادامه داد: «ازطرف دیگر ظرف یک سال گذشته بازار بورس شاهد ورود نقدینگی بسیار بزرگی بوده است، بازار‌های مالی دیگر، عملا جذابیت بالایی از خود نشان ندادند و سیاست‌های دولت هم به نحوی بود که نقدینگی را به سمت بازار سرمایه هدایت کرد و حالا بسیاری از مردم وارد بورس شده‌اند. با ورود شرکت‌های بزرگ به بازار بورس این امیدواری وجود دارد که بتوانند نقدینگی را جذب کنند. این اقدام باعث می‌شود که از هیجانات بازار و رشد‌های بالای برخی سهام‌های خرد فاصله بگیریم و حرکت بازار منطقی‌تر شود.»

به گفته او «پس این عرضه‌ها اثر دو طرفه‌ای دارد هم باعث می‌شود که شرکت‌های بزرگتر وارد بازار شوند و عمق بازار سرمایه را افزایش دهند و از طرف دیگر به خود شرکت‌ها کمک می‌کند که وابستگی‌شان به دولت کمتر شود و برای دولت درآمد زایی هم دارد.»

بنی صدر در پاسخ به این پرسش که آیا واگذاری شرکت‌های تامین اجتماعی در بورس می‌تواند در روند مدیریت آن‌ها تغییر و تحولی ایجاد کند؟، گفت: «خیر سهامدار عمده فعلا خود دولت است. اما این شروع کار است حتی اگر ۱۰ درصد سهام این شرکت‌های هم واگذار شود، قدم مهمی است. درست است که هنوز سیاستگذار عمده این شرکت‌ها همچنان دولت خواهد بود، اما با ورود سهامداران کوچک، مسئولان و حاکمان آن شرکت‌ها ناچارند به سهامداران خرد گزارش دهند. شرکت‌ها ناچارند شفاف‌سازی انجام دهند. این اجبار‌ها به مرور باعث تغییر فرهنگ مدیریتی و حاکمیتی در آن شرکت می‌شود.»

این کارشناس بازار سرمایه درباره شبهه "خصولتی سازی" شرکت‌های دولتی با استفاده از بورس گفت: «با ورود شرکت‌های دولتی به بورس می‌تواند خصوصی‌سازی خاص که در گذشته مسائل زیادی ایجاد کرده بود را کمرنگ‌ کند. واگذاری شرکت‌ها به افراد در بسیاری از موارد با ارتباطات و رانت همراه بود، اما در بازار بورس این موضوع کمتر وجود دارد، در بازار سرمایه واگذاری فقط به چند نفر نخواهد بود. بلکه افراد زیادی سهام شرکت را می‌خرند و بر اتفاقات درونی آن نظارت می‌کنند. حتی فردی نیز که فقط یک میلیون تومان سهم خریده باشد به همان اندازه می‌تواند موثر باشد و از شرکت شفافیت را مطالبه می‌کند.»

او افزود «البته نباید انتظار داشته باشیم شرایط اید‌ئالی رقم بخورد ما با ایدئال‌های خیلی فاصله داریم. اما این روش می‌تواند به آینده اقتصاد و همان شرکت‌ها کمک کند.»

این تحلیلگر بازار سرمایه درباره این ادعای برخی که دولت برای جبران مشکلات مالی و کسری بودجه خود در حال فروش شرکت‌های تامین اجتماعی و دولتی است گفت: «من اینطور ماجرا را نمی‌بینم. به نظر می‌رسد این اتفاق بیشتر ناشی از شرایط بازار است. بازار بورس در یکسال اخیر نقدینگی فراوانی به خود جلب کرده و بسیاری از شرکت‌های خصوصی و دولتی مایلند وارد آن شوند و از جذابیت موجود در بازار استفاده کنند. حجم نقدینگی ۶ هزار میلیارد تومان در روز عدد کمی نیست که دولت و بسیاری از شرکت‌های خصوصی بخواهند از آن بگذرند.»

بنی صدر در ادامه درباره احتمال اصلاح بازار بورس گفت: «بازار سرمایه رشد بسیار زیادی کرده و در شرایط کنونی احتمال ریزش در آن کاملا مشهود به نظر می‌رسد. ما پیشرفت اقتصادی نداشته ایم، اما نرخ ارز مقداری افزایش یافته است و و ضعیت اقتصادی به گونه‌ای پیش رفته که بورس رشد چشمگیری داشته باشد. یکی از دلایل اصلی این اتفاق نبود جذابیت در بازار‌های موازی است که نقدینگی را به بازار سرمایه هدایت کرده است. وقتی که در بازار‌های موازی جذابیت ایجاد شود، صاحبان سرمایه آن بازار‌ها از بورس خارج و به بازار‌های خود باز می‌گردند.»

این تحلیلگر بازار بورس افزود: «از دیدگاه تکنیکال هم پس از هر رشد شارپ و بی‌رویه طبیعتا باید شاهد یک اصلاح و ریزش باشیم تا بازار بتواند روند طبیعی خود را طی کند. بازار بورس باید اصلاح داشته باشد، نه تحلیل تکنیکال و نه فاندامنتال هیچکدام ادامه سیر صعودی را تائید نمی‌کنند. به همین خاطر است که تحلیلگران به سهامداران هشدار می‌دهند که مراقب روند حرکت بازار باشند.»

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش