پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۴ - ۱۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۲۵۲۴
اقتصاد جهانی

خطر بحران مالی و رکود جهانی افزایش یافته است

بحران رکود جهانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد جهان

نوریل روبینی، یک اقتصاددان امریکایی است و در دانشکده تجارت دانشگاه نیویوک تدریس می‌کند. او در یادداشتی در پایگاه اینترنتی مارکت واچ(دیدبان بازار) به تحلیل وضعیت بازارهای جهان و تأثیر سیاست‌های امریکا بر آنها پرداخته است. تحلیل این اقتصاددان امریکایی سراسر طعنه و کنایه است. ایده اصلی او که هم در تیتر و هم در پایان تحلیلش آورده به این صراحت است:«پرزیدنت ترامپ با تخریب اقتصاد جهان معاشقه می‌کند.» روبینی بر این باور است که ترامپ دنبال چیز خاصی نیست، او هم پول دارد و هم قدرت، تنها چیزی که به او حس رضایت می‌دهد، خرابکاری در اقتصاد امن و امان جهانی است. اقتصاد امریکا، همیشه یک عامل بسیار مؤثر روی اقتصاد جهان بوده است.

 

هر تغییری در امریکا به خاطر قدرت دلار مستقیم روی بازارهای دیگر در تمام جهان تأثیر دارد. آنقدر که یک اشتباه ارتباطاتی در گفتار وزیر خزانه‌داری امریکا درباره وضعیت بانک‌های داخلی این کشور، می‌تواند باعث وحشت بازارهای آسیایی شود. حالا هم چند هفته‌ای است که با تصمیمات و اقدامات عجیب و غریب ترامپ در دولت امریکا، وضعیت بازارها در تمام جهان متأثر شده است.

 

روبینی در این مورد در مارکت واچ نوشت:«بازارهای مالی بالاخره این واقعیت را درک کرده‌اند که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکاست. البته سرمایه‌گذاران این استدلال را باور کرده‌اند که ترامپ فقط پارس می‌کند اما گاز نمی‌گیرد!» بر اساس تحلیل او، در سال ۲۰۱۷ به خاطر اقدامات ترامپ برای کاهش مالیات و دیگر سیاست‌های سودمند برای بخش خصوصی و کسب و کارها، عملکرد بازار بورس قوی شد و شاخص سهام ایالات متحده ۲۰ درصد افزایش یافت اما در سال ۲۰۱۸ و بخصوص در چند ماه اخیر اوضاع بشدت عوض شد.

 

بر خلاف درآمد بالاتر از ۲۰ درصد شرکت‌های بزرگ که به لطف کاهش مالیات بوده است، بازارهای بورس افت کردند و رو به سراشیبی بسیار شدیدی رفتند. حالا شاخص‌های گسترده در وضعیت اصلاح قرار دارند و شاخص‌های فنی مانند نزدک نیز در وضعیت بازار خرسی قرار گرفته اند؛ یعنی بازاری که افتی بیشتر از ۲۰ درصد داشته باشد.

 

تحلیل اقتصاددان ایرانی: سقوط یا نوسان؟

در این وضعیت، رسانه‌های ایران هم گزارش‌های متعددی را درباره اقتصاد امریکا منتشر می‌کنند. پویا ناظران، اقتصاددان جوان ایرانی هم در کانال تلگرامی خود نوشت:«میگن: بازار بورس امریکا در حال سقوطه؛ بحران مالی باعث تعطیلی دولت امریکا شده؛ امریکا بدهکارترین کشور دنیاست؛ اقتصاد امریکا در آستانه ورود به رکوده. صداوسیما چهل ساله وعده سقوط و متلاشی شدن اقتصاد امریکا رو می‌ده. اما چیزی که تا حالا دیدیم نوسان بوده نه سقوط. واقعیت قضیه چیه؟»

 

ناظران در ادامه با توجه به وضعیت صندوق‌های بازنشستگی امریکا به‌عنوان یکی از ریسک‌های اقتصاد ایالات متحده نوشت: «در سال گذشته، صندوق بازنشستگی امریکا تقریباً یک تریلیون دلار حقوق پرداخت کرد. این صندوق گردش مالی بالایی داره و در اقتصاد امریکا نقش مهمی ایفا می‌کنه. تو امریکا، زاد و ولد در دهه ۵۰ میلادی به اوج خودش رسید و نسلی مشابه دهه شصتی‌های ایران ایجاد کرد. از تأسیس صندوق بازنشستگی امریکا ۸۳ سال می‌گذره. در تمام این سال‌ها، ورودی صندوق همواره بیشتر از خروجی‌اش بوده، به نحوی که الان ۲/۹ تریلیون دلار تو صندوق جمع شده.

 

اما بازنشسته شدن دهه پنجاهی‌ها، داره این شرایط رو عوض می‌کنه. مشکل اصلی اینجاست که هیأت امنای صندوق بازنشستگی امریکا، در گزارش سالانه‌اش اعلام کرده که پیش‌بینی می‌کنه امسال برای اولین بار خروجی صندوق بیشتر از ورودیش باشه و انتظار داره این‌ کسری، هر سال بیشتر بشه. این کسری به این دلیل شکل می‌گیره که هر سال درصد بیشتری از اون نسل پر جمعیت‌ دهه ۵۰ بازنشسته خواهند شد.» ناظران در ادامه اثبات کرده است که این شرایط باعث بحران اقتصادی در امریکا نخواهد شد: «میشه با افزایش سن بازنشستگی، تموم شدن ذخایر رو چند سالی به تأخیر انداخت. البته احتمالاً سیاستمدارهای کاخ‌سفید و کنگره تا مجبور نشن، سرمایه سیاسی‌شون رو صرف چنین کاری نمی‌کنند.

 

اگر چه، به‌خاطر افزایش امید به زندگی، در نهایت همه کشورهای دنیا از جمله امریکا و ایران، مجبور خواهند شد سن بازنشستگی رو افزایش بدهند. با مرگ نسل دهه ۵۰ امریکا، مجدداً خروجی صندوق بازنشستگی کم می‌شه و تراز منفی صندوق، مجدداً مثبت خواهد شد. پس فقط کافیه با افزایش سن بازنشستگی، اتمام ذخایر صندوق بازنشستگی رو اینقدر عقب بیندازند تا تراز منفی صندوق، مجدداً مثبت بشه. این کار اینقدر شدنی هست که با وجود ابعاد و اندازه صندوق بازنشستگی و اثرش بر اقتصاد امریکا، احتمالاً ریسک کاهش ذخایرش در عمل تبدیل به یک بحران اقتصادی نخواهد شد.»

 

البته با وجود این تحلیل ناظران، اقتصاددان جوان، صحبت از سقوط اقتصاد امریکا تنها یک مسأله سیاسی در داخل ایران نیست. رسانه‌های جهانی البته از سقوط حرف نمی‌زنند اما در روزهای اخیر هشدارهای زیادی درباره تبدیل شدن این نوسانات به یک بحران جدی مالی نه تنها در امریکا بلکه در دنیا داده‌اند. روبینی، اقتصاددان امریکایی می‌نویسد:«حالا که بازارهای مالی خطر ریاست جمهوری ترامپ را درک کرده‌اند، خطر بحران مالی و یک رکود جهانی افزایش یافته است.» ماجرا هم تنها محدود به بازار بورس و صندوق‌های بازنشستگی نیست. بر اساس گزارش رویترز جنگ تجاری امریکا با چین میلیاردها دلار هزینه روی دست هر دو کشور گذاشته است.

 

اقتصادهای امریکا و چین هر کدام سالانه حدود ۲.۹ میلیارد دلار به خاطر عوارض چین بر دانه‌های سویا، ذرت و گندم از دست می‌دهند. تنها در یک مورد، کل صادرات کشاورزی امریکا به چین در ۱۰ ماه اول ۲۰۱۸، ۴۲ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت و به حدود ۸.۳ میلیارد دلار رسید.

 

نوریل روبینی نیز در مارکت واچ نیز در تحلیل خود به ماجرای چین نقش برجسته داده است و در انتهای گـــــــــــزارش اش می‌نویسد:«دونالد ترامپ حالا تبدیل به دکتر استرنج لاوِ بازارهای جهانی شده است؛ دیوانه پارانوئید فیلم کلاسیک استنلی کوبریک. پرزیدنت ترامپ با خرابکاری در اقتصاد امن جهان معاشقه می‌کند.»

 

نکته

روبینی اقتصاددان امریکایی: دونالد ترامپ حالا تبدیل به دکتر استرنج لاوِ بازارهای جهانی شده است؛ دیوانه پارانوئید فیلم کلاسیک استنلی کوبریک. پرزیدنت ترامپ با خرابکاری در اقتصاد امن جهان معاشقه می‌کند

 

پویا ناظران، اقتصاددان جوان ایرانی : «صداوسیما چهل ساله وعده سقوط و متلاشی شدن اقتصاد امریکا رو می‌ده. اما چیزی که تا حالا دیدیم نوسان بوده نه سقوط»

 

حالا که بازارهای مالی خطر ریاست جمهوری ترامپ را درک کرده‌اند، خطر بحران مالی و یک رکود جهانی افزایش یافته است.

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش