«نفت به پایینترین قیمت خود از ۲۸ سال پیش تا کنون رسیده است. بورسهای جهانی در حال سقوط هستند. طلا رکورد تاریخی زده است.» این جملههای کوتاه، خلاصه وضعیتی است که در اولین روز هفته کاری جهان، در بازارها میگذرد. از یک طرف جنگ نفتی عربستان و روسیه در آخرین اجلاس اوپک و از طرف دیگر سرعت شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف، بازارها را در وضعیت آشفتهای قرار داده است.
بر اساس گزارش سیانانبیزینس، شاخص صنعتی داوجونز در بورس آمریکا بیش از ۱۲۰۰ واحد یا چیزی حدود۴.۷ درصد در معاملات روز دوشنبه فروریخت. شاخص آتی نزدک نیز ۴.۸ درصد از ارزش خود را از دست داد.
در دیگر نقاط دنیا اوضاع بورسی به همین شکل است. در استرالیا، شاخص S&P، ۷.۳ درصد از ارزش خود را از دست داد که بزرگترین سقوط این شاخص از اکتبر سال ۲۰۰۸ تا کنون بوده است. شاخص نیکی ژاپن ۵.۱ درصد کاهش یافت و به پایینترین سطح خود در بیش از یک سال اخیر رسید. شاخص کاسپی کردهجنوبی نیز ۴.۲ درصد از ارزش خود را از دست داد که بزرگترین زیان آن از اکتبر سال ۲۰۱۸ است.
شاخص هنگسنگ در هنگکنگ، ۳.۵ درصد از ارزش خود را از دست داد که بیشترین کاهش آن در یک سال اخیر بوده است. در چنین شرایطی، شاخص کامپوزیت شانگهای در چین بهترین عملکرد را در بورسهای آسیایی داشت و ۲.۹ درصد پایین آمد.
افت بورسهای جهانی در شرایطی اتفاق افتاد که قیمت نقت در یک شبانهروز بیش از ۳۰ درصد سقوط کرد و به کانال ۳۰ دلاری رسید. سیانان بیزینس مینویسد:«در این وضعیت، شیوع گسترده ویروس کرونا نیز همه چیز را بدتر کرده است. این مسئله روی سرمایهگذاران اثر مستقیم داشته، چرا که اقتصاد درگیر شوک غیرمنتظره شده است.»
همچنین بر اساس گزارش رویترز، شاخص گسترده MSCI’s در آسیا و اقیانوسیه که وضعیت بورسهای ۵ اقتصاد توسعه یافته و ۹ اقتصاد نوظهور را نشان میدهد، امروز ۴.۴ درصد افت کرد و بدترین روز خود از آگوست ۲۰۱۵ در اروپا نیز تا کنون را گذراند. شاخص یورو استاکس ۶ درصد، شاخص آتی داکس آلمان ۵.۶ درصد و شاخص آتی افتیاسای نیز ۶.۵ درصد سقوط کردند.
بر اساس گزارش رویترز، در این شرایط پناهگاههای امن سرمایهگذاری رشد کردند. در آسیا، ارزش ین ژاپن و دیگر ارزهای اقتصادهای نوظهور افزایش یافت. طلا بیشترین رکورد را زد و به قیمت ۱۷۰۰ دلار در هر اونس رسید. این قیمت برای طلا، پیک ۷ ساله به حساب میآید.
«مارتین وتون» رئیس ارز و اوراق در بانک CBA استرالیا، به رویترز میگوید:«بعد از گذراندن یک هفته که در آن حمایت از اوراق قرضه و دستمال توآلت(شاره به کمبود این کالا در اروپا) به یک مسئله تبدیل شد، بیایید امیدوار باشیم که بتوانیم واکنشهای مشخصی به این مسائل ببینیم. بانکهای مرکزی سیاستهایشان را تغییر میدهند؛ نه به عنوان راهی برای توقف همهگیری ویروس، بلکه برای مهار همهگیری ترس.»
زیان ۱۳۰ میلیارد پوندی شاخص بورس لندن با کاهش بهای نفت
توافق نرسیدن اعضای اوپک و اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت که به سقوط بهای طلای سیاه منجر شده، یقه بازارهای بورس جهان را گرفته است به گونهای که شاخص اصلی بورس لندن موسوم به «فوتسی۱۰۰ » امروز(دوشنبه) در نخستین روز کاری هفته ۱۳۰ میلیارد پوند از ارزش خود را از دست داده است.
براساس گزارش روز دوشنبه رسانههای انگلیس، سهام شرکت نفت انگلیس (بریتیش پترولیوم) ۲۴ درصد و شرکت نفتی رویال داچ شل نیز یک پنجم سقوط کرد.
همچنین صبح امروز ارزش سهام بورس فوتسی ۲۵۰ لندن پنج درصد سقوط کرد.
این تحول پس از آن صورت میگیرد که کشورهای تولیدکننده نفت هفته گذشته درباره کاهش بیشتر تولید نفت به توافق نرسیدند.
اعضای اوپک روز پنجشنبه(۱۵ اسفند) با صدور بیانیهای پیشنهاد کردند برای جلوگیری از آثار منفی شیوع ویروس کرونا در بازارهای جهانی، روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت از تولید خود را کاهش دهند.
بر اساس این بیانیه، سهم اوپک از این میزان یک میلیون بشکه و سهم غیراوپک ۵۰۰ هزار بشکه تعیین شده بود.
در حالی که همه انتظار داشتند این طرح در نشست پنجشنبه به نتیجه برسد و قیمتها افزایش یابد، روسیه با این توافق همراه نشد و همان روز نفت ۹ درصد از ارزش خود را از دست داد.
بامداد امروز(دوشنبه ۱۹ اسفند) نیز بهای نفت با سقوط شدید بیش از ۲۰ درصدی، بیشترین کاهش یک روزه را در نزدیک به ۳۰ سال اخیر تجربه کرد.
نفت برنت با ۲۲ درصد معادل ۹.۹۵ دلار کاهش به ۳۵.۳۲ دلار و شاخص نفتی «وست تگزاس اینترمیدیت» با ۸.۹۹ دلار افت، معادل ۲۱.۸ درصد به ۳۲.۲۹ دلار رسید.
پس از سقوط ۳۰ درصدی قیمت نفت برنت و شاخص وست تگزاس اینترمیدیت در سال ۱۹۹۱، این دومین سقوط بزرگ یک روزه در تاریخ آنهاست.
قیمت نفت برنت و وست تگزاس اینترمیدیت در ابتدای معاملات امروز کاهش شدیدتری را شاهد بود که به ترتیب به ۳۱.۰۲ و ۳۰ دلار رسیدند که از اوایل سال ۲۰۱۶ تاکنون سابقه نداشت.
- 16
- 5