چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۷۰۰۶۷

رشته نوین و پرکاربرد فیزیک مهندسی

رشته فیزیک مهندسیرشته فیزیک مهندسی
رشته فیزیک مهندسی ترکیبی از دو حیطه فیزیک و مهندسی است که در صنایع بسیاری کاربرد دارد. این رشته نوپا است و تا به حال توانسته داوطلبان زیادی را به خود جذب کند. در ادامه این مقاله از سرپوش به تفسیر رشته فیزیک مهندسی می پردازیم.

رشته فیزیک مهندسی چیست؟

از آنجایی که علم فیزیک کاربرد وسیع و اهمیت بسیار زیادی در زندگی های امروزی دارد، هر کشور به افراد متخصص و توانمند در این حوزه نیاز دارد. رشته فیزیک مهندسی یکی از رشته های مهم در دانشگاه ها و مزاکر آموزش عالی کشور است. داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک در رشته فیزیک مهندسی دانشجو می پذیرد. 

در حقیقت رشته فیزیک مهندسی رشته ای است که بین فیزیک محض و علوم مهندسی ارتباط برقرار می کند و پیوند میان دو رشته باعث رشد و پیشرفت زیاد در تکنولوژی و تولید علم در چند دهه اخیر شده است. هدف اصلی این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند دروس علوم پایه را فرا بگیرند، همچنین میان علم و تکنولوژی رابطه برقرار کنند. در حقیقت فیزیک مهندسی مباحث پیشرفته بین فیزیک کاربردی و روش های استفاده از آن را در صنعت مطالعه می کند. 

در این رشته متخصصانی تربیت خواهند شد که علاوه بر آشنایی با فیزیک و مباحث پیشرفته در این علم با کاربردهای فیزیک هم آشنا می شوند و توانایی مهندسی و ارائه طرح های صنعتی در حوزه فیزیک جدید را به دست می آورند.

رشته فیزیک مهندسی یکی از رشته های مشکل می باشد که نخستین شرط برای موفقیت دانشجویان در این زمینه، ارائه تمام وقت مفید در زمینه مطالعه و تحقیق می باشد. دانشجویان باید پایه قوی در زمینه فیزیک و ریاضی داشته باشند و ایده و ابتکار حل مسائل فنی و صنعتی را در خود داشته باشند تا بتوانند از نتایج فیزیکی به دست آمده به خوبی بهره ببرند. 

درباره رشته فیزیک مهندسیمعرفی رشته فیزیک مهندسی

مزایای تحصیل در رشته فیزیک مهندسی

رشته فیزیک مهندسی دارای مزایای متعددی است، از جمله:

فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی دارای دانش و مهارت لازم برای طراحی، ساخت و آزمایش سیستم های پیچیده مهندسی هستند.

فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند در زمینه های مختلفی مشغول به کار شوند و فرصت های شغلی زیادی برای آنها وجود دارد.

فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند در شرکت های معتبر مهندسی و همچنین مراکز تحقیقاتی مشغول به کار شوند.

فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند درآمد خوبی داشته باشند.

معایب تحصیل در رشته فیزیک مهندسی

رشته فیزیک مهندسی دارای معایب چندانی نیست، اما یکی از معایب این رشته این است که حجم دروس آن زیاد است و دانشجویان باید برای موفقیت در این رشته تلاش زیادی کنند.

مزایا و معایب رشته فیزیک مهندسیمعایب تحصیل در رشته فیزیک مهندسی

گرایش‌های رشته فیزیک مهندسی

رشته فیزیک مهندسی گرایش های متعددی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود: 

محاسبات و اطلاعات کوانتومی:

در علوم کامپوتر و فیزیک اطلاعات کوانتوامی در حالت یک سیستم کوانتومی نگه داشته می شوند. اطلاعات کوانتومی موضوعی اساسی در مطالعه نظریات کوانتومی هستند و می توانند با استفاده از تکنیک های مهندسی به عنوان پردازش اطلاعات کواتومی شناخته شده و دستکاری شوند. 

اطلاعات کلاسیک می توانند به وسیله کامپیوترهای دیجیتال تحلیل شوند و از یک محل به محل دیگر منتقل می شوند، سپس از طریق الگوریتم های دستکاری خواهند شد. به همین شکل اطلاعات مشابهی درباره اطلاعات کوانتومی صدق می کند، این درحالی است که واحد پایه اطلاعات کلاسیک بیت می باشد و در اطلاعات کوانتومی واحد پایه کیوبیت خواهد بود. 

ذرات، شتابدهنده ‌ها و هسته ای:

یکی دیگر از شاخه های فیزیک مهندسی، مهندسی ذرات، شتابدهنده ها و هسته ای است. این رشته به کاربرد شکستن هسته های اتمی یا ترکیب هسته های اتمی یا کابرد سایر فرآیندهای زیراتمی و شتابدهنده در ذرات بر اساس اصول فیزیک هسته مربوط است. 

ماده چگال و حالت جامد:

یکی از گسترده ترین شاخه های فیزیک ماده چگال می باشد که درباره نحوه تشکیل مواد با توجه به تمام جزئیات حاکم بر نحوه قرارگیری اتم ها بحث می کند. در این شاخه تمام خواص فیزیکی همه اجسام فیزیکی، فلز یا غیرفلز، مورد بحث است. 

در بحث حالت جامد، اجسام به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

- رسانا

- نیمرسانا

- نارسانا

- ابررسانا

این مباحث تحقیقاتی، در زمینه تحصیلات تکمیلی به عنوان ادوات الکترونیک و در برخی از کشورها به عنوان مهندسی ماده چگال و حالت جامد ارائه خواهند شد. از جمله این موارد می توان به اقدامات بانو منیژه رازقی در دانشگاه Northwestern توجه کرد. 

اتمی، مولکولی و پلاسما:

پلاسما گاز یونیزه شده ای است که همه یا بخش زیادی از اتم هایش دچار کاهش یک یا چند الکترون شده اند و تبدیل به یون های مثبت می شوند. به عبارتی دیگر می توان گفت پلاسما به گاز شدیدا یونیزه شده ای می گویند که تعداد الکترون های آزاد آن تقریبا با تعداد یون های مثبت آن برابر باشد. به این رشته مهندسی پلاسما نیز گفته می‌شود.

لیزر، اپتیک و فوتونیک:

مهندسی فوتونیک یکی از علوم مهندسی است که به مطالعه خواص نور می پردازد. لیزر از جمله پرتوهایی محسوب می شود که در صنعت پزشکی، هنر و... به خوبی مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر به دنبال تقویت نور گسیل شده القایی کسب می شود. 

دانش اپتیک و لیزر پیشرفت های زیادی در دهه های اخیر داشته است، البته با توجه به آینده درخشان و کاربردهای گسترده، تربیت متخصصان در این زمینه کاملا منطقی و مهم به نظر می رسد. دوره کارشناسی مهندسی اپتیک و لیزر جهت یادگیری و آموزش مبانی علمی این زمینه و کاربرد آن در تجهیزات اپتیکی، اپتوالکترونیکی و لیزری برنامه ریزی شده است. 

از مسائل مهم در فناوری پیشرفته و به ویژه در صنایع دفاعی؛ تولید، انتشار و به‌کارگیری نور، آشکارسازی آن در نواحی مختلف بینایی و برهم‌کنش نور با ماده است. به همین منظور متخصصانی تربیت می شوند تا بتوانند با همکاری های لازم در زمینه طراحی و محاسبات ساخت و نگهداری تجهیزات اپتیکی، اپتو الکترونیکی و لیزری فعالیت داشته باشند. 

حوزه لیزر و اپتیک و رشته فیزیک مهندسیگرایش های رشته فیزیک مهندسی

افراد مناسب تحصیل در رشته فیزیک مهندسی

برای موفقیت در هر رشته ای افراد باید علاقه و استعداد مناسبی داشته باشند تا بتوانند انتخابی هوشمند انجام دهند و با علاقه در مسیر خود موفق شوند. این موضوع در خصوص رشته فیزیک مهندسی نیز صدق می کند، افراد باید بدانند که رشته فیزیک مهندسی یکی از رشته های سخت و سنگین می باشد که شرط اولیه برای موفقیت در آن مطالعه تمام وقت و انگیزه است. درصورتی که اهل مطالعه جدی و سخت هستید به شما توصیه می شود وارد این رشته شوید و درصورتی که این توانایی را در خود نمی بینید بهتر است رشته دیگری را انتخاب کنید زیرا ممکن است در نهایت به دنبال فشار زیاد از دانشگاه انصراف دهید. 

یکی دیگر از شرایط لازم برای انتخاب رشته، علاقه و مهارت اولیه در درس های ریاضی و فیزیک می باشد. داوطلبانی که قصد دارند در این رشته تحصیل می کنند باید مبتکر، خلاق و با پشتکار باشند تا ایده های نوین در زمینه حل مسائل فنی و صنعتی از خود ارائه دهند. 

دروس دانشگاهی رشته فیزیک مهندسی

با مطالعه اینجای مقاله از سرپوش توانستید با کلیات رشته فیزیک مهندسی آشنا شوید، در ادامه به دروس دانشگاهی مربوط با رشته می پردازیم: 

دروس عمومی:

-اندیشه اسلامی ۱

- اندیشه اسلامی ۲

- انقلاب اسلامی ایران

- تاریخ تحلیلی صدر اسلام

- تفسیر موضوعی قرآن

- فارسی

- زبان خارجه

- تربیت بدنی ۱

- تربیت بدنی ۲

- وصیت نامه امام (ره)

- دانش خانواده و جمعیت

- تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران

این دروس در هر سه گرایش یکسان هستند

دروس پایه:

-ریاضی ۱

- ریاضی ۲

- معادلات دیفرانسیل

- فیزیک عمومی ۱

- فیزیک عمومی ۲

- فیزیک عمومی ۴ (فیزیک مدرن)

- آزمایشگاه فیزیک عمومی ۱

- آزمایشگاه فیزیک عمومی ۲

- آزمایشگاه فیزیک عمومی ۴

- شیمی عمومی ۱

- آزمایشگاه شیمی عمومی ۱

- برنامه نویسی کامپیوتر

- رسم فنی

- کارگاه

این دروس در هر سه گرایش یکسان هستند. 

دروس اصلی:

-ریاضی فیزیک ۱

- ریاضی فیزیک ۲

- ترمودینامیک و مکانیک آماری ۱

- ترمودینامیک و مکانیک آماری ۲

- مکانیک تحلیلی ۱

- مکانیک تحلیلی ۲

- الکترومغناطیس ۱

- الکترومغناطیس ۲

- مکانیک کوانتوم ۱

- مکانیک کوانتوم ۲

- فیزیک حالت جامد ۱

- اپتیک

- آزمایشگاه اپتیک

- فیزیک مدرن کاربردی

- پلاسما

این دروس در هر سه گرایش یکسان هستند.

بازار کار در رشته فیزیک مهندسیدروس مربوط به رشته فیزیک مهندسی

بازار کار و آینده شغلی فیزیک مهندسی

یکی از اصلی ترین موضوعاتی که همه در زمان انتخاب رشته به آن توجه می کنند، بازار کار و تحصیلات رشته مدنظر می باشد، افراد باید با اطلاعات دقیق و کاملی وارد رشته مدنظر خود شوند تا بعد از اتمام رشته تصور غلط، آنها را تحت تاثیر قرار ندهد. 

در اکثر وسایل اندازه گیری دقیق از حسگرها استفاده می شود که در روش های فیزیکی طراحی شده اند، همچنین در ساخت آندها از فیزیک جدید استفاده می کنند. علاوه بر این موارد تمامی قطعات الکترونیک و کامپیوتر و تهیه و توزیع خواص نانو نیز به این رشته دانشگاهی مربوط است. پس فارغ التحصیلان می توانند بعد از کسب علم و تحصیلات لازم در حوزه های ذکر شده شروغ به کار کنند. 

فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند در صنایع اپتیک و لیزر،صنایع قطعات الکترونیک،قطعات و اجزای کامپیوتر در موسسات و مراکز خصوصی و یا دولتی مانند وزارت نیرو،انرژی اتمی،مخابرات،صنایع اتومبیل سازی و یا صنایع الکترونیک مشغول به کار شوند. البته باید اشاره شود که از رشته فیزیک مهندسی در زمینه ای زیر نیز استفاده می شود: 

-بررسی و ساخت تارهای اپتیکی که در مخابرات استفاده می شوند

- تخصص در کاربردهای مختلف پلاسما و لیزر در صنعت و پزشکی

- طراحی و هم چنین ساخت لوازم اپتیکی

- طراحی و ساخت لامپ های گوناگون دشارپ الکتریکی

- طراحی و ساخت آهنرباهای لازم در سیستم های الکترومغناطیسی و کلید های خودکار

همه موارد عنوان شده از واجبات صنایع کشور می باشند که در حوزه فعالیت فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی قرار دارند و فارغ التحصیلان می توانند در حوزه های ذکر شده جذب و سپس وارد بازار کار شوند. 

ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر برای رشته فیزیک مهندسی

درصورتی که ففارغ التحصیلان قصد ادامه تحصیل در رشته فیزیک مهندسی را داشته باشند می توانند در آزمون های ارشد ناپیوسته رشته های زیر شرکت کنند: 

-فیزیک،فیزیک کاربردی

- فوتونیک

- مجموعه مهندسی برق(الکترونیک،میدان مخابرات و قدرت)

- مهندسی مکانیک

- مهندسی مواد

- مهندسی صنایع

- مهندسی پزشکی

- فیزیک پزشکی

- ژئوفیزیک،هواشناسی

شغل در رشته فیزیک مهندسیبازار کار و آینده شغلی در رشته فیزیک مهندسی

نکات مهم درباره رشته فیزیک مهندسی

- رشته فیزیک مهندسی یک رشته مهندسی بین رشته ای است که با ترکیب اصول فیزیک و مهندسی، به حل مسائل پیچیده مهندسی می پردازد.

- فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی دارای دانش و مهارت لازم برای طراحی، ساخت و آزمایش سیستم های پیچیده مهندسی هستند.

- برخی از دروس اصلی رشته فیزیک مهندسی عبارتند از ریاضیات مهندسی، فیزیک مهندسی، مکانیک سیالات، ترمودینامیک، انتقال حرارت، مکانیک جامدات، مدارهای الکتریکی، الکترونیک، کنترل سیستم ها، طراحی مهندسی و آزمایشگاه مهندسی.

- فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند در زمینه های مختلفی از جمله طراحی و ساخت سیستم های هوافضا، طراحی و ساخت سیستم های انرژی، طراحی و ساخت سیستم های الکترونیکی، طراحی و ساخت سیستم های مکانیکی، طراحی و ساخت سیستم های پزشکی، طراحی و ساخت سیستم های حمل و نقل و تحقیق و توسعه مهندسی مشغول به کار شوند.

- رشته فیزیک مهندسی دارای مزایای متعددی از جمله فرصت های شغلی زیاد، درآمد خوب و امکان کار در شرکت های معتبر مهندسی و مراکز تحقیقاتی است.

سخن پایانی درباره رشته فیزیک مهندسی

رشته فیزیک مهندسی یک رشته جذاب و کاربردی است که فارغ التحصیلان آن دارای دانش و مهارت لازم برای طراحی، ساخت و آزمایش سیستم های پیچیده مهندسی هستند. فارغ التحصیلان رشته فیزیک مهندسی می توانند در زمینه های مختلفی مشغول به کار شوند و فرصت های شغلی زیادی برای آنها وجود دارد.

گردآوری: بخش معرفی رشته سرپوش

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش