یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۳۰۱۰۰۳۶

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر: قطب آموزشی حوزه علوم دریایی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهردانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
در این مقاله ازسرپوش به بررسی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر و جایگاه آن در آموزش و پژوهش علوم دریایی می‌پردازیم. دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر به عنوان یکی از دانشگاه‌های تخصصی و پیشرو در حوزه علوم دریایی، نقشی مهم در تربیت نیروی انسانی متخصص و انجام پژوهش‌های کاربردی در این زمینه ایفا می‌کند.

تاریخچه تأسیس دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در کنار بندر خرمشهر و دانشکده ای تحت عنوان دانشکده علوم دریایی ایجاد شد که هدفی مبنی بر تبدیل به قطب علمی دریایی کشور و منطقه داشت. متاسفانه بعد از شروع جنگ تحمیلی فعالیت این مرکز نوپا تمام شد و در سال ۱۳۷۲ این دانشکده مجددا احیا شد و توانست تعداد ۱۰ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد با دو رشته فیزیک دریا و بیولوژی ماهیان دریایی در دانشگاه شهید چمران جذب کند. 

در سال ۱۳۷۷ زمانی که شهرهای آبادان و خرمشهر بازسازی شدند، دانشگاه به این شهرها منتقل شد و فعالیت مجدد خود را با پذیرش دانشجو در رشته های زیست دریا، محیط زیست و شیلات در مقطع کارشناسی توسعه داد. بعد از فعالیت های بسیار این دانشگاه با مصوبه دولت مبنی بر بازسازی شهرهای آبادان و خرمشهر، توسعه این دانشگاه از سال ۱۳۸۳ به صورت جداگانه از دانشگاه شهید چمران اهواز با نام دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برای دستیابی به هدف تبدیل شدن به قطب علمی و علوم دریایی منطقه با توجه به موقعیت مناسب و بهره گیری از امتیازاتی نظیر دستیابی آسان به آبهای آزاد و دو رودخانه اروند و بهمنشیر و مجاورت با تالابهای مهمی مانند تالاب شادگان و هورهویزه ، واقع شدن در منطقه آزاد اروند و با داشتن کادری توانا و مجرب، دو چندان شد. باتوجه به اینکه دانشگاه در یک منطقه آزاد اروند قرار دارد؛ دانشگاه برای تاسیس یک واحد پردیس خودگردان اقدام کرد. 

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در استان خوزستان، در جوار اروندرود و در نزدیکی خلیج فارس واقع شده است. این موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد، امکان دسترسی مستقیم دانشجویان به دریا و انجام فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی مرتبط با علوم دریایی را فراهم کرده است. وجود تاسیسات بندری و دریایی در اطراف دانشگاه نیز می‌تواند به عنوان یک امتیاز برای کارآموزی‌های عملی دانشجویان تلقی شود.

 

دانشکده مهندسی دریایی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهرساختمان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

رشته‌های تحصیلی در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر طیف وسیعی از رشته‌های تحصیلی را در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه می‌دهد. این رشته‌ها عمدتا در حوزه‌های مرتبط با دریا هستند، از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کارشناسی:

- اقیانوس شناسی

- زیست شناسی دریا

- زیست شناسی سلولی و مولکولی

- شیمی محض

- علوم و مهندسی محیط زیست

- علوم و مهندسی شیلات

- زمین شناسی

- اقتصاد

- مدیریت و بازرگانی دریا

- مهندسی دریا

- مهندسی ماشین آلات دریایی

- الکترونیک و مخابرات دریا

-ریاضیات و کاربردها

کارشناسی ارشد:

- زیست فناوری دریا

- شیمی گرایش شیمی دریا

- اقیانوس شناسی فیزیکی

- ریست شناسی دریا کرایش جانوران دریا

-زیست شناسی دریا گرایش بوم شناسی دریا

- زیست شناسی دریا گرایش آلودگی دریا

- زیست شناسی جانوری - سلولی و تکوینی

- زیست شناسی دریا گرایش گیاهان دریا

- علوم و مهندسی شیلات - تکثیر و پرورش آبزیان

-علوم و مهندسی شیلات - فرآوری محصولات شیلاتی

- علوم و مهندسی شیلات - بوم شناسی آبزیان

- علوم و مهندسی شیلات - صید و بهره برداری آبزیان

- محیط زیست دریا

- ژئومورفولوژی - ژئومورفولوژی و آمایش محیط

- زمین شناسی زیست محیطی

- مدیریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای

- اقتصاد انرژی 

- حمل و نقل دریایی

- مهندسی معماری کشتی - هیدرومکانیک کشتی

- مهندسی برق - کخابرات امن و رمزنگاری

- ریاضی کاربردی - آنالیز عددی

- مهندسی عمران - آب و سازه های هیدرولیکی 

-مهندسی عمران - سواحل بنادر و سازه های دریایی

دکتری:

- زیست شناسی دریا - جانوران دریا

- زیست شناسی دریا - بوم شناسی دریا

- علوم و مهندسی شیلات - تکثیر و پرورش آبزیان

- علوم و مهندسی شیلات - بوم شناسی آبزیان

- فیزیک دریا

ساختمان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهردانشکده های دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشکده های دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر از ۴ دانشکده ایجاد می شود که در ادامه به شرح هرکدام از آنها و فعالیت های آموزشی مربوط به آنان می پردازیم:

معرفی دانشکده های دانشگاه:

- دانشکده مهندسی دریا

- دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی

- دانشکده مهندسی منابع طبیعی دریا

- دانشکده اقتصاد و مدیریت

دانشکده مهندسی دریا:

مهندسی دریا یکی از رشته های تخصصی دارای اهمیت برای ایران است که اهمیت آن در حمل و نقل ناوگان دریایی کشور، نیاز به بهره‌برداری از منابع نفت و گاز در خلیج فارس، تهدیدات موجود در خلیج فارس و دریای خزر همه نهفته است، درنتیحه انتخاب این رشته در دانشگاه های ایران با این دلایل الزامی می شود. 

براساس پیش بینی های انجام شده در برنامه پنج ساله چهارم توسعه، ایران به ۳ هزار نیروی دریانورد احتیاج دارد، همچنین با همزمانی شکوفایی صنعتی در کشور، سایر بخش هایی مهندسی دریا به نیروهای مهندس مجرب در بخش ساخت و تعمیرات سکو و کشتی احتیاج پیدا می کنند. رشته های این دانشکده در گروه فنی و مهندسی قرار می گیرند. بر همین اساس دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر با عزمِ تبدیل شدن به قطب دریایی کشور، اقدام به تاسیس دانشکده مهندسی دریا نموده و رشته های زیر در آن راه اندازی شده اند:

- مهندسی معماری - کشتی سازی (کارشناسی)

- مهندسی الکترونیک و مخابرات دریایی (کارشناسی)

- مهندسی عمران - سازه های دریایی (کارشناسی ارشد)

- مهندسی سواحل (کارشناسی ارشد)

- مهندسی رودخانه (کارشناسی ارشد)

رشته های مصوب و در حال تصویب این دانشکده شامل موارد زیر می باشند:

- مهندسی کشتی

- موتور (کارشناسی) مصوب، کارشناسی ارشد برنامه ریزی حمل و نقل دریایی (در حال تصویب)

- کاردانی فنی دریا

- کاردانی فنی برق

- کاردانی فنی مکانیک

- موتورهای دریایی

این دانشکده با زیربنای ۷۰۰۰ مترمربع احداث شده است و دارای ۱۶ کلاس درس، سالن اجتماعات، سالن مطالعه، فضای اداری، آموزشی، آزمایشگاهی و خدماتی است.

دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی:

این دانشکده اولین دانشکده ای بود که همزمان با شروع فعالیت مجدد دانشگاه، راه اندازی شد و در ابتدا نام آن دانشکده علوم دریایی بود و به عنوان یکی از دانشکده های زیرمجموعه ای دانشگاه شهید چمران اهواز در مجمتمع شهر دانشگاهی اهواز در محل کنونی دبیرستان دانشگاه در سال ۱۳۷۲ بنا شد و توانست با ۱۰ دانشجو در رشته های بیولوژی ماهیان دریا و فیزیک دریا در مقطع کارشناسی ارشد، فعالیت خود را آغاز کند، سپس در سال ۱۳۷۷ رشته زیست دریا در مقطع کارشناسی شروع به کار کرد. دانشکده در سال ۱۳۷۷ از اهواز به خرمشهر منتقل شد و به عنوان شاخه جنوبی دانشگاه شهید چمران در محل کنونی دانشگاه به فعالیت خود ادامه داد.

دو رشته شیلات و محیط زیست در مقطع کارشناسی در سال ۱۳۷۸ به این دانشکده اضافه شد و در سال ۱۳۸۲ نیز با جدایی از دانشگاه و تاسیس دانشکده منابع طبیعی دریا به آن دانشکده منتقل شدند. 

در سال ۱۳۸۲ برای اولین بار در کشور، رشته زیست دریا ـ جانوران دریا در مقطع دکتری با پذیرش ۶ نفر دانشجو در این دانشکده راه اندازی شد.

هم اکنون رشته های این دانشکده که جزء علوم پایه هستند به قرار زیر است:

در گروه کارشناسی:

- زیست دریا

- اقیانوس شناسی

در گروه کارشناسی ارشد:

- زیست دریا (گرایشهای جانوران دریا ،آلودگی دریا ، بوم شناسی دریا)

- زیست شناسی جانوری گرایش بافت شناسی آبزیان - فیزیک دریا

- زیست فناوری دریا

- شیمی

- شیمی دریا

در گروه دکتری:

- زیست دریا گرایش  جانوران دریا

- زیست شناسی بوم دریا

- فیزیک دریا

دانشکده منابع طبیعی دریا:

این دانشکده در سال ۱۳۷۸ پایه گذاری شد و توانست در دو رشته مهندسی منابع طبیعی – شیلات و مهندسی منابع طبیعی- محیط زیست و در مقطع کارشناسی در دانشکده علوم دریایی فعالیت کند. 

در سال ۱۳۸۲ پس از استقلال دانشگاه، دانشکده منابع طبیعی دریا نیز به عنوان یک دانشکده مستقل با دو گروه شیلات و محیط زیست. مقطع کارشناسی ارشد رشته شیلات نیز از سال ۱۳۸۳ راه اندازی شده و از سال ۱۳۸۵ نیز عنوان این رشته در مقطع کارشناسی ارشد به تکثیر و پرورش آبزیان تغییرنام یافته است . رشته های این دانشکده جزء گروه کشاورزی می باشد.

دانشکده اقتصاد و مدیریت:

دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه جندی شاپور یکی از دو دانشکده شاخه جنوبی در سال ۱۳۵۵ تاسیس شد و نخستین واحد آموزش عالی است که در خرمشهر شروع به کار کرد. زمان جنگ هشت ساله همه بخش های این دانشکده به اهواز منتقل شد.

این دانشکده پیش از جنگ تحمیلی دو دوره دانشجوی کارشناسی رشته مدیریت یک دوره کاردانی شروع به پذیرش دانشجو کرد. ساختمان این دانشکده در سال ۱۳۸۲ به پایان رسید و اکنون ساختمان مرکزی دانشگاه در این دانشکده قرار دارد. رشته های این دانشکده جزء گروه علوم انسانی می باشد.

درباره دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهرمحیط خارجی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

امکانات آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر برای ارائه آموزش‌های باکیفیت و انجام پژوهش‌های کاربردی در حوزه دریا، از امکانات آموزشی و پژوهشی پیشرفته‌ای برخوردار است، از جمله:

  • آزمایشگاه‌های مجهز به تجهیزات به‌روز در زمینه‌های مختلف علوم دریایی
  • کتابخانه تخصصی با منابع علمی مرتبط با رشته‌های دریایی
  • کارگاه‌های آموزشی برای مهارت‌آموزی دانشجویان
  • شبیه‌سازهای دریایی برای شبیه‌سازی شرایط دریایی و تمرین دانشجویان
  • اسکله اختصاصی دانشگاه برای پهلوگیری شناورهای آموزشی و پژوهشی

اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر 

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر متشکل از اعضای هیئت علمی مجرب و متخصص در حوزه‌های مختلف علوم دریایی است. این اساتید با سابقه تدریس و پژوهش در دانشگاه‌های معتبر، نقش مهمی در ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش در دانشگاه ایفا می‌کنند.

افتخارات و رتبه‌بندی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در طول فعالیت خود، به واسطه دستاوردهای علمی و پژوهشی، موفق به کسب افتخارات متعددی شده است. این دانشگاه در رتبه‌بندی‌های مختلف دانشگاهی، رتبه‌های برتر را در بین دانشگاه‌های کشور کسب کرده است.

ارتباطات بین‌المللی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر 

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در راستای گسترش همکاری‌های علمی و بین‌المللی، با دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر در سایر کشورهای جهان تفاهم‌نامه همکاری امضا کرده است. این همکاری‌ها شامل تبادل دانشجو، استاد، برگزاری سمینارها و کنفرانس‌های مشترک و انجام پروژه‌های پژوهشی مشترک می‌شود. 

دانشجوهای دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهرمحیط داخلی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

سخن پایانی درباره دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر در طول بیش از سه دهه فعالیت خود، به عنوان یکی از دانشگاه‌های پیشرو در حوزه علوم دریایی در کشور شناخته شده است. این دانشگاه با ارائه رشته‌های تحصیلی متنوع، امکانات آموزشی و پژوهشی پیشرفته، اعضای هیئت علمی مجرب و تحصیلکرده توانسته به رنک بالای علمی دست پیدا کند.

گردآوری: بخش معرفی دانشگاه های سرپوش

  • 10
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش