
به گزارش خبرآنلاین، کارن ابرینیا، استاد دانشگاه تهران و دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه درخصوص بازگشت اساتید اخراجی به دانشگاهها و عدم تغییر برخی روسای دانشگاه که مانع از بازگشت استادان اخراجی به کلاس درس بودند، گفت: بازگشت اساتید به دانشگاهها بهطور کامل انجام نشده است.
وی افزود: برخی از اساتید بازگشتهاند، که این خود اتفاق مثبتی است، اما هنوز تعدادی با مشکلاتی مواجه هستند و بازنگشتهاند. دبیر کانون صنفی استادان دانشگاه علت این امر را عدم تغییر برخی از روسا پس از تغییر دولت دانست.
او درباره عملکرد وزیر علوم درباره تغییر روسای دانشگاه گفت: از دولت جدید و آقای صراف، وزیر علوم، انتظار میرفت تغییرات لازم را سریعتر انجام دهد، اما در برخی موارد نیز موانع قانونی مانع از بازگشت کامل اساتید و انتخاب روسای دانشگاه شد، ابزارهایی مانند استعلام بهانهای شده است برای تأخیر در انتصابات جدید. این موضوع حتی در سطح دانشکدهها هم دیده میشود، مانند دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران که انتصاب رئیس جدید آن ماهها به تأخیر افتاده است.
استعلام، ابزاری برای کنترل دانشگاه
ابرینیا ادامه داد: استعلام ابزاری برای کنترل شده و استقلال دانشگاهها را خدشهدار کرده است. اگر روند دولت قبلی ادامه مییافت، میتوان گفت که استقلال دانشگاهها تقریباً از بین میرفت. دانشگاهها نهادهای علمی هستند، نه سازمانهای اداری، و نیاز به استقلال در تصمیمگیری دارند. رؤسای جمهور مختلف همواره گفتهاند که دانشگاه باید اتاق فکر دولت باشد، اما در عمل زمانی این امر محقق میشود که دانشگاه استقلال و آزادی عمل داشته باشد. در کشورهای دیگر، دانشگاهها با آزادی فعالیت کرده و نتایج علمی آنها در توسعه کشور مؤثر است، اما در ایران، هنگامی که رؤسای دانشگاهها بدون مقبولیت علمی و مدیریتی منصوب شوند.
دانشگاه نیاز به آزادی دارد
او درخصوص وضعیت آزادی بیان در دانشگاهها نیز تصریح کرد: دانشگاه برای داشتن عملکرد مطلوب نیاز به آزادی دارد. هر نهاد علمی برای اینکه بتواند خروجی و راندمان مطلوبی داشته باشد، باید از حداقلهای ضروری برخوردار باشد. اگر این نیازها تأمین نشود، دانشگاه از ظرفیت واقعی خود خارج میشود و نمیتواند انتظارات جامعه را برآورده کند. متأسفانه، دانشگاههای ما عملاً معطل ماندهاند و جامعه از آنها بهره کافی نمیبرد، زیرا محدودیتهای زیادی بر آنها تحمیل شده است. هرگاه دانشگاهها حرکتی در جهت پویایی و پیشرفت میکنند، بلافاصله کنترل و محدودیتهایی بر آنها اعمال میشود. این وضعیت باعث شده که کارکرد اصلی دانشگاهها تضعیف شود.
حضور نیروهای موسوم به حجاببان در دانشگاه تهران
ابرینیا درباره مسئله حجاب در دانشگاهها نیز توضیح داد: نسبت به گذشته شرایط کمی بهتر شده است، اما هنوز برخی محدودیتها وجود دارد. برای مثال، در دانشگاه تهران همچنان در برخی دانشکدهها نیروهای موسوم به حجاببان حضور دارند و به دانشجویان تذکر میدهند. البته در بعضی دانشکدهها این نیروها حذف شدهاند، اما در برخی دیگر همچنان فعالاند، انتظار میرفت که این مسئله بهطور کامل حل شود.
نهادهای انتصابی در روند جذب هیات علمی دخالت دارند
او در ادامه نسبت به مهاجرت دانشجوهای با استعداد هشدار داد و گفت: جذب هیات علمی جدا از مهاجرت دانشجویان مشکلات دیگری هم دارد؛ جذب اساتید جدید به فرایندی پیچیده و زمانبر تبدیل شده است. حتی اگر دانشگاه بخواهد یک عضو هیئت علمی شایسته را استخدام کند، این فرآیند ممکن است یک تا دو سال طول بکشد. دلیل آن روند طولانی تأیید صلاحیتها و گزینشهای اداری است. در این مدت، بسیاری از نخبگان از کشور خارج میشوند یا به سراغ گزینههای دیگر میروند.
یکی از درخواستهای ما این است که فرآیند جذب به خود دانشگاهها واگذار شود. الان سیستم به گونهای است که نهادهای انتصابی در این روند دخالت دارند و همین امر باعث میشود که افراد با گرایشهای خاص انتخاب شوند. این روند نهتنها کیفیت علمی را پایین میآورد، بلکه موجب کاهش استقلال دانشگاهها هم میشود.
- 18
- 4