
به گزارش ایسنا به نقل از یو تی، در حالی که بالگرد «نبوغ»(Ingenuity ) ۷۲ بار در سیاره سرخ اوج میگرفت، فناوری «موکسی»(MOXIE) با موفقیت از جو مریخ اکسیژن تولید کرد. با این حال تاکنون هیچکس به کشفی مانند تولید آب آشامیدنی که برای حضور بلند مدت در مریخ حیاتی باشد، دست نیافته است. ایدههای زیادی در مورد چگونگی انجام این کار وجود دارد.
ناسا اخیراً شروع به تأمین هزینههای مالی یک دانشجوی فارغالتحصیل از «مؤسسه پلیتکنیک ورسستر» (WPI) به نام «لیدیا الن تونانی-پنها»(Lydia Ellen Tonani-Penha) کرده است تا این مساله را زیر نظر برنامه «بودجه فرصتهای تحقیقاتی فارغالتحصیلان فناوری فضایی» (NSTGRO) بررسی و حل کند.
وی در پروژه «تتیس» (Tethys) راههایی را برای تصفیه آب شور منجمد یا مایعی که در مریخ فراوان است، بررسی خواهد کرد.
تونانی-پنها به همراه دکتر «رابرت هایرز»(Robert Hyers)، رئیس دپارتمان مهندسی مکانیک WPI، پروژه خود را به صورت چکیده در پنجاه و ششمین کنفرانس سالانه علوم قمری و سیارهای در تگزاس در ماه گذشته ارائه کردند.
وی در این پروژه، یک طرح پنج مرحلهای را برای ارزیابی و مقابله با چالش تصفیه آب مریخ و آماده کردن آن برای مصرف انسان ارائه کرد.
تحقیقات زیادی در مورد ترکیب سنگپوشههای مریخ و روشهایی برای پاکسازی آن از دوغاب سمی که با آن مخلوط است، انجام شده است. «پرکلراتها»(Perchlorates) یکی از مشکلات علاقهمندان به اکتشاف مریخ بودهاند. آنها تقریباً در هر قسمت از سطح مریخ نفوذ میکنند و برای تمام اشکال شناخته شده حیات بسیار سمی هستند. حذف آنها ممکن، اما دردسرساز و انرژیبر است. یکی از اهداف اصلی «تتیس» ایجاد روشی کارآمد برای انجام این کار است.
نمونهسازی اولیه گام بعدی خواهد بود. تونانی-پنها قصد دارد نمونه اولیه از این سامانه را بسازد تا با شبیهسازهای سیاره مریخ و شاید مقداری آب شور منجمد آزمایش شود. با این کار شرایط در نیمکره شمالی مریخ که در آن یخآب زیر سطحی نسبتاً رایج است، شبیهسازی میشود. عوامل دیگری مانند انتقال حرارت و خواص رسانایی الکتریکی سنگپوشه نیز در ساخت این نمونه اولیه نقش دارند.
تونانی-پنها قصد دارد کارهای آینده را در روند ادامه تحصیل خود انجام دهد. هنوز راه زیادی در پیش است تا یک سامانه کامل برای تولید آب آشامیدنی در مریخ آماده شود. جهت عبور از موانع فنی، به دست آوردن میزان برآوردهای تقریبی از خواص سنگپوشه در مناطق مختلف و میزان مصرف برق لازم برای تکمیل الزامات تصفیه آب، آخرین گام در برنامه بودجه یک ساله خواهد بود.
پروژه «تتیس» خود به تنهایی یکی از نمونههایی از تلاشهای بسیار در این زمینه است. با این حال، هر چه مقالات دانشگاهی بیشتر و بیشتر به این موضوع میپردازند، این موضوع توجه بیشتری را به خود جلب میکند.
اگر روزی انسانها بخواهند در سیاره سرخ حضوری بلند مدت داشته باشند، باید شیوه تولید و دریافت آب پاک را پیدا کنند. به احتمال زیاد در آینده، نسخههایی شبیه به پروژه «تتیس» در مریخ مستقر خواهند شد.
- 15
- 3