شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۳۹ - ۲۱ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۲۰۰۲
آموزش و پرورش

رتبه‌بندی معلمان پشتوانه‌ مالی ندارد/ سرچشمه‌های بودجه رتبه‌بندی کجاست؟

رتبه‌ بندی معلمان,بودجه دولت
با وجود تأکید مجلس بر اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان هزینه این طرح در بودجه دولت پیش‌بینی نشده است

به گزارش همشهری، ماجرای رتبه‌بندی معلمان ذیل سند تحول بنیادین، موضوع امروز و دیروز نیست؛ بیش از ۱۰سال است که این موضوع در راستای ارتقای سطح آموزشی در مدارس و همچنین بهبود معیشت معلمان به میان آمده است. شهریور امسال بالاخره اقدامات اولیه برای رتبه‌بندی معلمان آغاز شده و این روند همچنان ادامه دارد. سابقه فعالیت معلمان در آموزش و پرورش و تجربه سال‌های تدریس از مهم‌ترین معیارهای این رتبه‌بندی است. با اعلام خبر رئیس کمیسیون آموزش مجلس مبنی بر تأکید به اجرای این طرح، شنیدن اظهارنظرهای وزیر آموزش و پرورش و البته معلمان خالی از لطف نیست.

رتبه‌بندی معلمان از شهریور امسال آغاز شده است؛ اقدامی که به‌گفته رئیس کمیسیون آموزش مجلس تا پایان سال۱۴۰۰ باید به پایان برسد. ماجرای لایحه رتبه‌بندی معلمان به سند تحول بنیادین و اجرای آن در وزارت آموزش و پرورش برمی‌گردد و امسال بعد از اما و اگرهای فراوان، رتبه‌بندی معلمان آغاز شده است. این طرح با هدف بهبود سطح معیشتی معلمان و همچنین ارتقای شایستگی حرفه‌ای معلمان مطرح شده و انتظار می‌رود متضمن بهبود کیفیت آموزشی دانش‌آموزان هم باشد.

براساس این طرح، رتبه‌بندی‌های ۵گانه‌ای برای معلمان درنظر گرفته شده است. آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم، استاد معلم تقسیم‌بندی‌های این طرح است و اولویت مهم برای قرار گرفتن هر معلم در هریک از این رتبه‌ها، ۴ تا ۵سال است؛ معلمان از بدو ورود به نظام آموزش و پرورش عنوان آموزشیار را دریافت می‌کنند و بعد از حداکثر ۲۲سال به رتبه استاد معلم می‌رسند.

بزرگ‌ترین مانعی که تا‌کنون برای اجرای این طرح پیش پای  آموزش و پرورش بوده، تامین مالی این طرح و نبود بودجه کافی برای آن است.

۱۰سال تأخیر در اجرای یک طرح

هیأت‌های ممیزی شهرستان و استان، از ارکان مهم اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان هستند که به‌گفته وزیر آموزش و پرورش به‌محض تصویب آیین‌نامه، این هیأت‌ها تشکیل خواهد شد. نوری می‌‌گوید: «برای سال آینده و در لایحه بودجه ۲۵هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان پیش‌بینی شده است. در حوزه کارکنان اداری، یک عده از همکاران ما آموزشی و یک عده اداری صرف هستند که تعداد اداری‌ها که مشمول رتبه‌بندی نمی‌شوند بسیار کم است و شاید به حدود ۱۰هزار نفر برسد.»

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که در سال۱۳۹۰ به‌تصویب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی رسیده و طرحی نظام‌مند و مورد تأیید رهبر معظم انقلاب  است، به‌عنوان سند بالادستی طرح رتبه‌بندی معلمان شناخته می‌شود. با این حال تاکنون عدم‌تخصیص بودجه اجرای این طرح را ۱۰سال به تأخیر انداخته است.

سرچشمه‌های بودجه رتبه‌بندی کجاست؟

به‌گفته کارشناسان، به‌رغم تأکید مجلس برای اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان، به‌دلیل نبود تامین مالی کافی و تامین اعتبار از منابع متفرقه، اجرای طرح رتبه‌بندی چالش‌های تازه‌ای برای آموزش و پرورش در پی‌ خواهد داشت. «شهرام جمالی» معلم و کارشناس آموزش و پرورش این موضوع را اینگونه توضیح می‌دهد: «دولت ماهیت بودجه رتبه‌بندی و نحوه اختصاص آن را با بودجه‌هایی نظیر حق‌التدریس معلمان یا پاداش پایان خدمت بازنشستگان یکسان دیده است که یعنی هر وقت بودجه آن تأمین شد، پرداخت می‌کند. درحالی‌که بودجه رتبه‌بندی باید به‌صورت ماهانه و همراه با حقوق و مزایا پرداخت شود که به‌نظر می‌رسد کمیسیون تلفیق بودجه مجلس هنگام بررسی بودجه آموزش‌وپرورش باید نسبت به رفع ابهام و تعیین تکلیف این موضوع اقدام کند.»

به‌گفته جمالی، در پایان ماه جاری دولت باید حدود ۸۳۰۰میلیارد تومان افزون بر حقوق فعلی معلمان، براساس طرح رتبه‌بندی به معلمان بپردازد: «بدیهی است که شرایط این پرداخت در ماه‌های پایانی سال برای دولت دشوارتر خواهد شد و این شواهد حاکی از آن است که احتمال اجرای رتبه‌بندی در سال‌جاری را باید بسیار ضعیف و تقریبا منتفی دانست. چنانچه دولت به هر دلیلی نتواند اعتبار ۱۲هزار و۵۰۰میلیارد تومانی بابت بودجه نیمه دوم امسال را بر اساس مصوبه مجلس و تا قبل از پایان سال‌جاری اختصاص دهد، باید توسط مجلس ملزم شود که این اعتبار را در قالب دیون و در بودجه سال آینده به‌صورت مازاد بر اعتبار تعیین‌شده، عملیاتی کند.»

به‌گفته او از طرف دیگر تعیین بودجه ۱۲هزار و۵۰۰میلیارد تومانی برای اجرای رتبه‌بندی در یک نیمه از سال‌ جاری به‌معنای نیاز به اعتباری بیش از ۲۵هزار میلیارد تومان برای کل سال آینده است؛ چراکه با افزایش رقم بندهای حقوقی مؤثر در فوق‌العاده رتبه‌بندی، قطعا بودجه بیشتری نیاز است و مشخص نیست تعیین اعتبار ۲۵هزار میلیارد تومانی بر چه مبنایی بوده است.

با اعلام دقیق آیین‌نامه اجرایی طرح رتبه‌بندی معلمان می‌توان تخمین درست‌تری از بودجه مورد نیاز این طرح به‌دست آورد.

۳۴هزار معلم، راهی مناطق محروم می‌شوند

علاوه بر جزئیات اجرای طرح رتبه‌بندی، دیروز خبر مهم دیگری هم درباره معلمان منتشر شد. فراخوان وزارت آموزش و پرورش برای علاقه‌مندان به حرفه معلمی که در سایر دانشگاه‌ها تحصیل کرده‌اند، قرار است ۳۴هزار و۸۰۰نفر را جذب آموزش و پرورش کند. «یوسف نوری» وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد: «براساس فراخوانی که به‌زودی از طریق وزارت آموزش و پرورش خواهیم داد، ۳۴هزار و۸۰۰نفر از علاقه‌مندان به حرفه معلمی که در سایر دانشگاه‌ها تحصیل کرده‌اند، برای معلمی در مناطق محروم جذب آموزش و پرورش خواهند شد.»

روستاهای محروم کشور علاوه بر کمبود کلا‌س‌های درس و مدارس استاندارد با کمبود معلم در مقاطع مختلف تحصیلی روبه‌رو هستند.

یوسف نوری همچنین به طرح مدرسه هوشمند اشاره کرد و گفت: «طرح «هوشمندسازی مدارس» را از سال‌های۹۰ و ۹۱ آغاز کردیم و در سال۱۳۹۲ «طرح توزیع تبلت» در برخی مدارس تهران به‌صورت پایلوت اجرا شد که با انتقاد برخی از افراد روبه‌رو شد و در نهایت به محض ورود کرونا، مجبور شدیم از همان طرح استفاده کنیم.»

وزیر آموزش و پرورش همچنین با بیان اینکه ۵درصد مدارس ما در دوره ابتدایی با اجرای طرح «ارتقای مهارت برنامه‌نویسی و سواد دیجیتال دانش‌آموزان و معلمان ابتدایی»، «کدنویسی» را آغاز خواهند کرد، گفت: «این اتفاق بسیار خوبی است که توانستیم رقم بزنیم و می‌تواند ما را یک‌قدم در رسیدن به اهداف سند، به جلو هدایت کند.»

  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش