جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۵۲ - ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۰۵۷
آموزش و پرورش

انتقاد از سخنان یک امام جمعه درباره برخورد با روزه‌خواری دانش‌آموزان/ مشکل امروز جامعه اقتصادی است نه منکراتی!

روزه خواری دانش آموزان,اظهارات یک امام جمعه درباره روزه خواری
سخنان امام جمعه موقت شیروان درباره سختگیری نسبت به خوردن و آشامیدن دانش‌آموزان در مدارس به دلیل ماه رمضان در حالی بیان شد که تجربه نشان می‌دهد سختگیری درباره مسائل مذهبی در جامعه ما تاثیری منفی بر باور دینی نسل‌های جوان دارد.

هفته گذشته مهرپویان، امام جمعه موقت شیروان خطاب به مدیران مدارس و معلمان گفته بود: «خوردن و آشامیدن را در مدارس ممنوع کنید و مقابل این‌ بی‌تفاوتی بایستید.» سخنان خطیب جمعه شیروان در حالی بیان شد که اولا مدارس در شرایطی بازگشایی شدند که کرونا همچنان شهروندان را قربانی خود می‌کند و اینبار حتی کودکان را نیز در چنگال خود گرفتار می‌کند. در این شرایط مواردی همچون خوردن و آشامیدن و جلوگیری از ضعیف شدن کودکان و نوجوانان خصوصا در مدرسه که محل تجمع این گروه سنی بوده و بعید است فاصله‌گذاری اجتماعی چندان هم رعایت شود ضروری به نظر برسد. این درحالیست که از قدیم‌الایام شنیده‌ایم که در نگاه دین روزه‌گرفتن در شرایطی که احتمال خطری برای سلامت فرد است ضروری نیست.

نکته بعدی، اما توجه به گروه سنی دانش‌آموزان است چه آنکه بسیاری از دانش‌آموزان هنوز به سن تکلیف هم نرسیده‌اند که بخواهند روزه و قواعد آن را رعایت کنند.

چنین سخت‌گیری‌های غیرمنطقی و استفاده از زور و اجبار در رعایت رسوم مذهبی قطعا می‌تواند کودکان امروز و جوانان و بزرگسالان آینده را نسبت به دین بی‌اعتماد کرده و آن‌ها را به این سمت سوق دهد که دین‌باوری به معنای زور و تحمیل عقیده به دیگران است.

با حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم درباره این سخن امام جمعه شیروان و آثار و پیامد‌های آن گفتگو کردیم.

روزه اجباری اخلاقی نیست!

فاضل میبدی به جامعه ۲۴ گفت: اگر بخواهید با زور و ارعاب دستورات دینی را به نسل جوان و نوجوان تزریق کنید این اصلا میسر نخواهد بود.

وی گفت: روزه داری برای انسان سالم و مکلف واجب بوده و دستور دین ماست که انسان سالم نباید روزه‌خواری کند. اما اینکه در مدرسه به یک بچه دانش آموز بگویم تو چرا (غذا یا خوراکی) می‌خوری؟ درست نیست، شاید این بچه رشد کافی نداشته یا مریض باشد یا شاید حتی به سن تکلیف نرسیده است، لذا اینکه روی تک تک افراد دست بگذاریم و بگوییم تو نباید به علت ماه رمضان چیزی بخوری درست نیست.

این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: یک زمانی در ماه رمضان برخی در خیابان دست به خوردن و آشامیدن می‌زنند که بحث دیگری است، اما این شیوه برخورد در مدارس آن هم با دانش‌آموزانی که کودک و نوجوان هستند به نظر من یک نوع اجبار است که در بزرگسالی آن‌ها اثرات خیلی منفی به همراه خواهد داشت، زیرا با این نوع برخورد دانش‌آموز به این مسائل به عنوان چیزی که ضد آزادی و ضدخواسته‌های خودش است نگاه می‌کند.

کمیته‌های امر به معروف و نهی از منکر جوانان را دین‌دارتر نکرده 

وی با بیان اینکه اگرچه کمیته‌های امر به معروف و نهی از منکر تشکیل و نظارت‌هایی هم گذاشته شده اما با اینحال نسل جوان ما دین دارتر نشده است، خاطرنشان می‌کند: باید دقت کرد و دید مشکل از کجاست، ممکن است به خاطر عملکرد بد حاکمیت یا عملکرد کمیته امر به معروف و نهی از منکر باشد البته همه این عوامل موثر خواهد بود. دین موضوعی است که باید آن را با استدلال، محبت و برهان بیان کرد نه با زور و باید و نباید.

فاضل میبدی تاکید کرد: اینکه خواسته باشید سر کلاس و به عنوان یک معلم به دانش آموزان بگویید نباید چیزی بخورید و اگر چیزی هم بخورید مجازات می‌شوید این روش نه تنها عاقبت خوبی نخواهد داشت بلکه آثار سویی هم بر جای می‌گذارد. ما یک حدیث از پیامبر اکرم (ص) داریم که می‌فرمایند: هیچ وقت به زور و جبر بندگان خدا را به بندگی خدا وادار نکنید. دین مسئله‌ایست که باید با مدارا واردش شوید، با خشونت هیچ وقت به سراغ دین نروید.

این استاد حوزه و دانشگاه گفت: دنیای امروز دنیای باید و نباید نیست، دنیای امروز مبتنی بر آگاهی، علم و استدلال است. مثلا این که می‌گویند باید دختر‌ها در خیابان حجاب داشته باشند و الا با آن‌ها برخورد می‌شود، این جمله بسیار غلط است، ما نمی‌توانیم با باید و نباید حجاب را در جامعه درست کنیم.

روش‌های رایج برای امر به معروف و نهی از منکر عقلانی نیست

به گفته فاضل میبدی تا عقلانیت و اخلاق در میان مردم مفهوم و معنا پیدا نکند، اسلام و قرآن نمی‌توانند هیچ اثری بر جامعه بشری بگذارند. واقعیت این است که این نوع برخورد و روش‌هایی که به‌عنوان امر به معروف و نهی از منکر رواج یافته، نه شرعی است، نه عرفی و نه روشی عقلی. درنتیجه جز هزینه برای نظام و بدببینی برای اسلام، نتیجه‌ای درپی نخواهد داشت.

وی خاطر نشان کرد: درد امروز جامعه این مسائل نیست بلکه معضلات اقتصادی است که جامعه را تحت فشار قرار داده است. این منکراتی که از نگاه آقایان در جامعه وجود دارد، مولود و نتیجه مسائل دیگری است که باید آن مسائل را حل کنیم. امروز اوضاع بد اقتصادی مشکل و مسئله اساسی کشور است. تورم، سقوط ارزش پول ملی، تضاد طبقاتی و مواردی از این دست است که مشکل‌ساز شده، در حالی که این مصائب منجر به ایجاد منکرات و معضلاتی اساسی و خطرناک‌تر در جامعه می‌شود.

این مدرس حوزه و دانشگاه با بیان اینکه نمی‌شود به‌عنوان یک طلبه بگویید می‌خواهید با فساد مبارزه کنید، اما از ریشه‌های فساد غافل باشید، خاطرنشان کرد: برخی دوستانی که تحت عنوان طلبه یا هر عنوان دیگری وظیفه شرعی خود می‌دانند که به‌زعم خودشان با این مسائل برخورد کنند، باید توجه داشته باشند که آیا این رفتارشان نتیجه‌بخش است یا نه!

  • 17
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
شاه میخواست حجاب رو درکشور ممنوع کنه دینداری رو ازبین ببره دیدین همین مردم چکارش کردندوچه بلای سرش آمد حالا شما به زور مردم رو وادار به روزه گرفتن وحجاب داشتن کنید ببینید مردم چطوری جبهه میگیرند هرچی به زورباشه بایک واکنش منفی روبرو خواهد شد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش