به گزارش پیام ما،ناتوانی در اجرای قانون هوای پاک و کنترل آلودگی هوا، وزیر آموزش و پرورش را وادار به ادعاهای عجیب و غریب درباره شیوه مدیریت کشورهای دیگر در زمان افزایش شاخصهای کیفیت هوا و آلودگی کرد.
با افزایش خطرناک و پیدرپی آلودگی هوا در پاییز و زمستان سال جاری، مدارس طبق قانون و استانداردی بینالمللی تعطیل شدند. این تعطیلیها که پیروی افزایش شدید آلودگی هوا بیشتر از هر سال شد، نگرانیها را بابت افت تحصیلی دانشآموزانی که پس از دوره طولانی آموزش مجازی به مدارس بازگشته بودند، بیشتر کرد.
اوضاع به نحوی شد که از طرفی آلودگی هوا و شاخصهای کیفیت هوا یا در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس و ناسالم برای همه و در برخی شهرها، خطرناک قرار گرفت و از طرف دیگر دانشآموزان مدت زیادی تحت آموزش مجازی کند و پر از اختلال، در معرض خطر یادگیری ناکافی و فقر آموزشی قرار گرفتند. این وضعیت با اعتراض معلمان و همه اقشار جامعه مواجه شد و وزیر آموزش و پرورش را وادار به واکنش کرد.
یوسف نوری، روز سهشنبه در اختتامیه سومین جشنواره طب ایرانی ادعای عجیبی را مطرح کرد: «بر اساس بررسی شاخص جهانی هوا برخی کشورها مانند مکزیک و یا چین آلودگی شدیدتری حتی با شاخص ۳۰۰ دارند ولی مدارسشان تعطیل نمیشود ولی در کشور ما یا با بارش برف یا آلودگی با شاخص ۱۵۰، مدارس تعطیل میشود.» احمد وحیدی، وزیر کشور هم در ادامه از طرح پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست جهت جلوگیری از تعطیلی مدارس چنین گفت: «با کمک سازمان محیط زیست، پیشنهاد جدیدی برای تغییر استانداردها در دولت تهیه شده تا لازم نباشد در این شرایط مدارسمان را تعطیل کنیم.»
طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده و مراکز کنترل بیماری یا همان CDC، تعطیلی مدارس و مکانهای عمومی در جهان بر اساس شاخصهای آلودگی چارچوبهای خاصی دارد. شاخصهای آلودگی هوا به پنج دسته تقسیم میشوند که اگر عدد این شاخص بر اساس کیفیت هوا بین ۰ تا ۵۰ باشد، هوا به عنوان هوای پاک و سالم برای همه افراد به حساب میآید.
اگر در فاصله ۵۱ تا ۱۰۰ باشد، قابل قبول است اما اگر افرادی خیلی حساس هستند باید در صورت امکان فعالیتهای طولانی یا سنگین را کاهش دهند. همچنین در عدد ۱۰۱ تا ۱۵۰، هوا ناسالم برای گروههای حساس است و افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را به حداقل برسانند.
شاخص بالای ۱۵۱ تا ۲۰۰، ناسالم است و همه گروههای حساس باید از فعالیت خارج از خانه خودداری کنند و سایرین هم باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. در هوای بسیار ناسالم، شاخص کیفیت هوا در بین بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ قرار میگیرد و همه افراد باید تا حد امکان در خانه بمانند. در نهایت وقتی شاخص کیفیت هوا به بیش ۳۰۰ تا ۵۰۰ میرسد یعنی وضعیت خطرناک و هیچ کس نباید از خانه خارج شود.
مدارس مکزیک و چین در آلودگی هوا تعطیل میشوند
برخلاف ادعای وزیر آموزش و پرورش، به گزارش پایگاه خبری چاینا دیلی، کمیسیون آموزش پکن وقتی شاخص کیفیت هوا به هشدار زرد رسید (یعنی در وضعیت قابل قبول قرار داشت)، از تمام مدارس ابتدایی و راهنمایی و همچنین موسسات آموزشی این شهر خواست تا فعالیتهای خارج از خانه را متوقف کنند. همچنین به گزارش رویترز، دولت مکزیک نیز در اقدامی فوقالعاده به دلیل افزایش سطح آلودگی در پایتخت این کشور، دستور تعطیلی مدارس شهر مکزیکوسیتی و اطراف آن را در روز پنجشنبه صادر و به بیش از ۲۰ میلیون کودک توصیه کرد که از ورزش اجتناب کنند، در خانه بمانند و از لنزهای تماسی استفاده نکنند.
تعطیلی مدارس با افزایش آلودگی، یک ضرورت است
استانداردهای جهانی میگویند فقط در مواردی که هوا پاک است، کودکان بدون نظارت میتوانند از خانه بیرون بروند. اما حتی در هوای قابل قبول هم توصیه شده که کودکان به دلیل شدت حساسیت آنها و آثار زیانبار آلودگی هوا، ترجیحاً در منزل بمانند. همچنین استاندارد دستهبندی شاخص کیفیت هوا توصیه میکند که مدارس در هوای ناسالم برای گروههای حساس، فقط مجازند به فعالیتهای کوتاهمدت بپردازند اما فعالیتهای طولانی مانند تمرینات ورزشی باید کم و فشرده باشد. همچنین دانشآموزان مبتلا به آسم باید برنامههای مرتبط با بیماری خود را دنبال کنند و داروهایشان خود را در این هوا، به همراه داشته باشند.
این دستورالعمل با تشدید آلودگی هوا توصیه اکید کرده که افراد از خانه خارج نشوند و به این ترتیب مدرسهها در وضعیت قرمز هوا یعنی ناسالم برای همه و بنفش که به معنی هوای خطرناک است، باید تعطیل شوند. اولیا و معلمان نیز باید حواسشان به علائم کودکان در روزهای آلوده باشد.
به این ترتیب هر چند وزیر آموزش و پرورش روز سهشنبه به این تعطیلیها اعتراض کرد و حتی مدعی شد که «در دنیا در موقعیت آلودگی هوای بنفش مقطع متوسطه را هم اصلاً تعطیل نمیکنند و در دوره ابتدایی برخی جاها مدارس را تعطیل میکنند.»
اما بررسی «پیام ما» نشان میدهد که این ادعا نادرست است و اکثر کشورها در شرایطی که با آلودگی کمتری در مقایسه با آلودگی هوای این روزهای ایران مواجه میشوند، مدارس خود را برای حفظ سلامت دانشآموزان تعطیل و فعالیتهای خارج منزل را نیز محدود میکنند.
وزارت کشور: موافقان تغییر استاندارد آلودگی هوا معتقدند تعطیلی مدارس باعث افزایش آسیبهایی نظیر چاقی، تنبلی در یادگیری و افت تحصیلی شده
مرکز اطلاعرسانی وزارت کشور روز شنبه در پی انتشار برخی مطالب انتقادی در رسانهها از طرح احتمالی اصلاح شاخصهای آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس در توضیحاتی عنوان کرد: موضوع آلودگی هوا و تعطیلی مدارس موضوع مهمی است که با شدت گرفتن آلودگیها در فضای رسانهای کشور مطرح شده است.
این اطلاعیه افزود: آموزش و پرورش پس از این انتقادها و تماسهای مکرر و فراوان خانوادهها که از این ها ناراحت بودند، ایده تعریف استاندارد شاخصهای آلودگی برای تعطیلی مدارس را مطرح کرد و سپس وزیر کشور هم در یک گفت و گوی مطبوعاتی از وجود چنین طرحی خبر داد.
وزارت کشور تصریح کرد: استدلال وزارتخانههای کشور و آموزش و پرورش بر این مبناست که تعطیلی مدارس به خاطر آلودگی هوا ضربه جدی به تعلیم و تربیت دانشآموزان و افت تحصیلی معنادار آنها میانجامد.
این اطلاعیه خاطرنشان کرد: براساس گزارشهای تحقیقی صورت گرفته، موافقان تغییر استاندارد آلودگی هوا معتقدند تعطیلی مدارس باعث افزایش آسیبهایی نظیر چاقی دانشآموزان، کم تحرکی، افت تحصیلی شدید و تنبلی در یادگیری شده است.
وزارت کشور عنوان کرد: در کنار این امر دانشآموز به خاطر فقدان ارتباط اجتماعی در مدارس زمینه افسردگی و انزواطلبی بیشتری میگیرد. در برابر مخالفان با استناد به آمار عوارض آلودگی و نیز تحقیقات معتبر داخلی و بین المللی در خصوص عوارض آلودگی هوا بویژه در کودکان، با این ایده مخالفت کردهاند.
این اطلاعیه یادآور شد: باید توجه داشت که تعطیلی مدارس در گام نخست با هدف حراست از سلامت دانشآموزان است و این موضوع به صورت مستقیم ارتباطی با کاهش آلودگی هوا ندارد.
وزارت کشور افزود: نگاهی به تجربه سایر کشورها همچون هند هم گویای این واقعیت است که مدارس ابتدایی در اولویت نخست تعطیلی در شرایط اضطرار آلودگی هوا هستند. اگرچه موضوع آلودگی هوا یک چالش مهم جهانی است و کشورهای توسعه یافته جهان نظیر هند و چین هم درگیر این چالش هستند اما هر کشوری متناسب با شرایط خود، استاندارد و سیاستگذاریهای مختلفی را برای حل این چالش اعم از تعطیلی مدارس و مشاغل برای افراد و گروههای حساس جامعه در پیش میگیرند و یک راه حل جهانی برای آن وجود ندارد.
این اطلاعیه خاطرنشان کرد: برای نمونه مالزی در صورت رسیدن شاخص آلایندگی به عدد ۲۰۰ میکرون، به تعطیلی مدارس اقدام میکند و در پکن و چین هم این عدد بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تعریف شده است. این مساله در هند هم هنگامی که شاخص به ۳۰۰ رسید، منجر به دستور مقامات برای تعطیلی مدارس شد.
وزارت کشور تصریح کرد: به این ترتیب چند نکته درخصوص خبر بررسی تغییر استانداردها برای تعطیلی مدارس باید مورد توجه قرار گیرد.
این اطلاعیه عنوان کرد: با توجه به تاثیرگذاری معنادار آموزش حضوری، سیاستگذاریها بایستی معطوف به حضور مداوم دانشآموزان در کلاسهای درس باشد.
وزارت کشور افزود: باید توجه داشت که تلاش برای تغییر استاندارد آلودگی هوا به مفهوم بیتوجهی به اجرای قانون هوای پاک نیست. مصوبات این قانون به صورت مستمر و ماهیانه با حضور دستگاههای ذیربط با راهبری وزارت کشور در حال پیگیری است.
این اطلاعیه یادآور شد: تعطیلی مدارس برای کاهش آلودگی هوا نیست اما این اقدام بر اساس یک مصوبه انجام میشده است. وزیر کشور هم متناظر به این مساله اظهار کرد "احتمال وجود دارد که پیشنهاد جدیدی با کمک سازمان حفاظت محیط زیست به دولت ارائه شود".
وزارت کشور در این اطلاعیه افزود: ملاحظه میشود که این مساله تنها یک احتمال بوده است و باید در شوراهای مربوطه و با حضور اعضا پس از بررسیهای دقیق علمی و با رویکرد حفاظت از سلامت جسمی و روانی هموطنان مورد بحث و ارزیابی قرار گیرد.
- 13
- 3
کاربر مهمان
۱۴۰۱/۱۱/۳۰ - ۴:۲۸
Permalink