پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۵۵ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۳۱۳۳
اخبار کنکور و آزمون ها

منتقدان به افزایش ظرفیت پزشکی: از ۲۰هزار پزشک عمومی بیکار‌برای مناطق دورافتاده استفاده شود

افزایش ظرفیت پزشکی,

کارشناسان حوزه سلامت افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی را طرح کارشناسی‌شده‌ای نمی‌دانند اما براساس مصوبه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، خروجی کنکور امسال افزایش ۱۶۰۰نفری رشته پزشک عمومی نسبت به سال گذشته (۸هزار نفر) و ۱۰درصدی در دندانپزشکی خواهد داشت.

این در حالی است که ابوالفضل باقری‌فرد، معاون آموزشی وزارت بهداشت این افزایش را مغایر با نظر کارشناسی، توان و ظرفیت زیرساختی وزارت بهداشت عنوان کرده و گفته:«پذیرش دانشجو بدون درنظر گرفتن الزامات آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و رفاهی باعث افت کیفیت علوم‌پزشکی و صدمه به سلامت مردم می‌شود، چرا که برخی از ۱۶ هزار دانشجوی دندانپزشکی در مقاطع مختلف تحصیلی در کشور به تجهیزات و فضاهای مناسب آموزشی دسترسی ندارند.»‌

وزارت بهداشت تنها مخالف و منتقد این افزایش ظرفیت نیست، رئیس سازمان نظام پزشکی هم به‌عنوان مسئول مسائل صنفی پزشکان، نسبت به مصوبه جدید شورای‌عالی انقلاب فرهنگی واکنش نشان داده است. محمد رئیس‌زاده، روز گذشته به ایسنا گفته «هم‌اکنون ۱۵تا ۲۰ هزار پزشک عمومی فعال در حوزه‌های غیرمرتبط مشغول به فعالیتند و اگر مسئولان از کمبود پزشک در کشور گلایه دارند، این پزشکان را به‌کار بگیرند و توزیع عادلانه پزشکان و ماندگاری آنها در مناطق محروم را فراهم کنند.»

با این حال حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، به همشهری می‌گوید که افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی تصویب شده و براساس قانون، وزارت بهداشت موظف به اجرای آن است. شهریاری از وعده وزیر بهداشت برای فراهم کردن زیرساخت‌های افزایش پذیرش دانشجویان پزشکی خبر می‌دهد و می‌‌گوید: «در جلسه‌ای که پیرامون این طرح با حضور اعضای کمیسیون بهداشت مجلس و وزارت بهداشت برگزار شد، وزیر بهداشت وعده فراهم کردن زیرساخت‌ها را داد و برای این میزان افزایش پذیرش دانشجویان پزشکی هم با شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به توافق رسید. به همین دلیل مدیریت این وضعیت از سوی وزارت بهداشت انجام خواهد شد.»

افزایش پذیرش، بدون افزایش ظرفیت

با وجود افزایش پذیرش دانشجوی پزشکی اما همچنان مشکلاتی ازجمله بی‌رغبتی پزشکان برای ماندگاری در مناطق محروم، نبود تناسب در دستمزد پزشکان با افزایش تورم و هزینه‌ها، عقیم ماندن سیستم پزشک خانواده و نظام ارجاع، ماجرای مهاجرت پزشکان، تجمع ۴۲درصدی پزشکان متخصص تنها در ۵کلانشهر تهران، تبریز، شیراز، اصفهان و مشهد همچنان پابرجاست.

هرچند بهرام‌ عین‌اللهی، وزیر بهداشت از تصمیم جدید برای افزایش دسترسی مناطق محروم به پزشک خبر داده و گفته: «یکی از عوامل نابرابری‌ در ارائه خدمات سلامت در مناطق محروم، توزیع نامتوازن پزشک است. برای حل این مسئله، باید انگیزه پزشکان به‌منظور حضور در مناطق محروم و مراکز درمانی دولتی افزایش یابد و برای پزشکانی که در این بخش‌ها خدمت می‌کنند، رضایتمندی ایجاد شود. سیاست جدید جذب و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم وارد فاز نهایی شده و با اجرای آن، دسترسی عادلانه مردم به خدمات سلامت در همه نقاط کشور تسهیل می‌شود.» به‌گفته عین‌اللهی از این پس سقف کارانه و پلکان درآمد پزشکان متناسب با محل خدمت آنها تعیین خواهد شد و جذب پزشکان به بخش دولتی افزایش خواهد داشت.

محمد رئیس‌زاده، رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی کشور هم ضرورت افزایش پذیرش البته «متناسب» با ظرفیت‌های پزشکی را تأکید کرده و گفته: «جمعیت در حال افزایش است، عده‌ای از پزشکان یا از حوزه ارائه خدمت خارج می‌شوند یا مهاجرت می‌کنند، یا فوت می‌کنند، به همین دلیل سازمان نظام پزشکی، وزارت بهداشت و سایر مسئولان و صاحب‌نظران حوزه سلامت، قطعا با افزایش «متناسب» ظرفیت موافقند. اما مسئله اینجاست که افزایش ظرفیت باید متناسب با رعایت کیفیت باشد، تا به روزی نرسیم که کیفیت خدمات پزشکی کاهش پیدا کند.»

این مسئول به ماجرای اجرای نادرست طرح پزشک خانواده و نظام ارجاع نیز اشاره کرد‌:«تعرفه و سرانه پزشکان خانواده از ۹۵۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده و با ۲هزار تومان افزایش نمی‌توانند پول منشی، مراقب سلامت، هزینه مطب و وسایل مصرفی، مالیات، عوارض و... را هم بپردازند.»‌

پذیرش دانشجو‌ ‌ با اولویت‌ مناطق محروم

کمیسیون بهداشت مجلس هم از همان ابتدا بر تامین زیرساخت‌ها قبل از افزایش پذیرش تأکید داشته، اما حالا آنها هم معتقدند که با وجود مصوبه شورای‌عالی فرهنگی انقلاب، باید وضعیت موجود مدیریت شود و این مسئله برعهده وزارت بهداشت است.

 این نکته‌ای است که حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در گفت‌وگو با همشهری مطرح می‌کند: «برخی تصور می‌کنند با افزایش پذیرش مشکل حل می‌شود اما هم‌اکنون پزشکانی داریم که بیکار مانده‌اند. اما این امیدواری وجود دارد که شرایط خاص پذیرش این دانشجویان در کنکور ۱۴۰۱به میزان زیادی منجر به رفع مشکلات مناطق محروم شود.» او ادامه می‌دهد: «امسال افزایش پذیرش دانشجویان با تعهدات خاص و تعهد این افراد برای ماندگاری در مناطق محروم صورت می‌گیرد. از همان ابتدا تلاش کمیسیون بهداشت مجلس این بود که اگر قرار است این افزایش مصوب شود، حداقل با اولویت خدمت در مناطق محروم باشد. براساس عدالت آموزشی که در سال ۹۲تصویب شد، تعداد قابل توجهی از این متخصصانی که در شهرهای مختلف خدمت می‌کنند، افرادی هستند که از آن قانون آمده‌اند و این افزایش ظرفیت‌ها هم قرار است بر این اساس صورت بگیرد.»

شهریاری تأکید می‌کند: «باید این وضعیت مدیریت شود، ما اوایل انقلاب و در زمانی که چنین ظرفیت‌هایی نداشتیم، با پذیرش بالای دانشجوی پزشکی و تربیت آنها به جایی رسیدیم که دیگر بیماری به خارج از کشور اعزام نمی‌شود و ارزانی خدمات درمانی باعث حضور بیماران از کشورهای دیگر در ایران است. اما مشکلی که وجود دارد، این است که با وجود تلاش مجلس، بسیاری از استادان و اعضای هیأت علمی به‌دلیل قوانین تصویب شده، تمام وقت نیستند و فعالیت‌های متفرقه دارند. باید در این زمینه اقدامات جدی انجام شده و با ایجاد انگیزه، آنها مشتاق به آموزش شوند. برخی از استادان و پزشکان انگیزه کار کردن را از دست داده یا مهاجرت کرده‌ و یا به فعالیت‌های دیگر مشغولند که باید این روند اصلاح شود چرا که درصورت تداوم و پررنگ شدن چنین مشکلاتی در تربیت پزشکان خوب و حرفه‌ای به مشکل خواهیم خورد.»‌

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش