جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳
۱۹:۴۷ - ۱۰ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۰۵۳۰
انتخابات ریاست جمهوری

قرائی‌مقدم، جامعه‌شناس: تورم ۴۰ درصدی و تنش های جامعه موجب ریزش آرای طرفداران دولت شد

قرائی‌مقدم,صحبت های قرائی‌مقدم درباره انتخابات 1403
قرایی مقدم جامعه‌شناس در پیش‌بینی خود از دور دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری گفت: یک عده‌ای که در دور اول رای دادند به دلیل نیاز به مهر شناسنامه بوده است بنابراین برای دور دوم دیگر این نگرانی را ندارند و شرکت نمی‌کنند. البته ممکن است با بیانیه آقای قالیباف در حمایت از آقای جلیلی تغییری وجود داشته باشد اما من فکر می‌کنم بخشی از آرای ایشان به سبد آقای پزشکیان برود چراکه گروهی سابقه پزشکیان را اندکی بهتر می‌دانند. به همین علت من فکر می‌کنم جامعه در این یک هفته ممکن است در دیدگاه خود تجدید نظر کند و به آقای پزشکیان تمایل بیشتری نشان دهد. گمانم بر این است که در دور دوم میزان مشارکت کمتر و گرایش به سمت نامزد اصلاح‌طلبان بیشتر می‌شود.

دور اول چهاردمین انتخابات ریاست جمهوری با مشارکت ۴۰ درصدی که کمترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری است، به پایان رسید. در دور دوم یک نامزد اصلاح‌طلب و یک نامزد اصولگرا با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. اما یکی از مواردی که این انتخابات را با انتخابات پیشین متمایز می‌کند، این است که برخلاف ادوار که اصلاح‌طلبان میدان را نه به رقیب خود بلکه به کاهش مشارکت واگذار می‌کردند، در این دوره هم میزان مشارکت پایین بود و هم نامزد اصلاح‌طلبان از رقیب خود پیشی گرفته است. علاوه بر این، سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰، ۱۸ میلیون رای داشت اما دو کاندید اصولگرای انتخابات اخیر روی هم رفته کمتر از ۱۳ میلیون رای دارند.

امان‌الله قرائی مقدم، جامعه‌شناس در تحلیل خود از کاهش مشارکت و درعین حال رای بالاتر مسعود پزشکیان، به دیده‌بان ایران گفت: «اصولا جامعه مرتبا تغییر می‌کند. شرایطی که اکنون جامعه دارد بر اساس تاثیراتی که از اعتراضات۸۸، ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۱ گرفته، دچار دگرگونی ذهنی و فکری شده است. از آنجایی که طبقه متوسط که اصولا سپر مقاومتی اقشار پایین در مقابل حاکمیت است، ضعیف شده، باعث شده است که طبقه پایین یک نوع آگاهی نسبت به مسائل و اقدامات اصولگرایان پیدا کند. بنابراین این تغییرات اجتماعی براثر آگاهی‌بخشی طبقه متوسط رخ داده و از این رو در در رای دادن مردم هم تاثیر گذاشته است. کمااینکه نرخ مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ مشارکت ۴۸ درصد بوده اما در این دوره ۴۰ درصد بوده است.»

وی ادامه داد: «من معتقدم در دور دوم میزان مشارکت کمتر می‌شود. در نتیجه جامعه با دگرگونی‌های اجتماعی و آگاهی‌هایی که نسبت به اصولگرایان و اصلاح‌طلبان دریافته باعث شده است که در ذهنیت و افکار خود تجدید نظر کند. همچنان که می‌بینیم آقای قالیباف که رئیس مجلس هم بوده، ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار رای آورده است. این نشان می‌دهد که جامعه دچار تغییر شده که طبیعتش است اما به سمتی رفته که متاسفانه میزان مشارکت کاهش داشته است.»

قرائی مقدم در پاسخ به اینکه درحالی که ممکن است عده‌ای از کسانی که در دور اول شرکت نکردند به دلیل نگرانی از واگذاری نتیجه به جناح تندرو تصمیم به مشارکت داشته باشند، معتقد است که میزان مشارکت کاهش پیدا می‌کند، گفت: «یک عده‌ای که در دور اول رای دادند به دلیل نیاز به مهر شناسنامه بوده است بنابراین برای دور دوم دیگر این نگرانی را ندارند و شرکت نمی‌کنند. البته ممکن است با بیانیه آقای قالیباف در حمایت از آقای جلیلی تغییری وجود داشته باشد اما من فکر می‌کنم بخشی از آرای ایشان به سبد آقای پزشکیان برود چراکه گروهی سابقه پزشکیان را اندکی بهتر می‌دانند. به همین علت من فکر می‌کنم جامعه در این یک هفته ممکن است در دیدگاه خود تجدید نظر کند و به آقای پزشکیان تمایل بیشتری نشان دهد. گمانم بر این است که در دور دوم میزان مشارکت کمتر و گرایش به سمت نامزد اصلاح‌طلبان بیشتر می‌شود.»

این جامعه‌شناس همچنین در پاسخ به اینکه کاهش رای دونامزد اصولگرا در مقایسه با میزان رای ابراهیم رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰، نشان دهنده نارضایتی در میان اصولگرایان هم است، به دیده بان ایران گفت: «طرفداران دولت مرحوم رئیسی هم کم شده است چون جامعه دچار تغییر شده است. تورم ۴۰ درصدی بسیاری از طرفداران ایشان را هم فرو ریخت. آقای قاضی‌زاده هاشمی که در منظرات از دولت رئیسی طرفداری می‌کرد، کنار کشید و این خود به طرفداران رئیسی ضربه زد. طرفداران مرحوم رئیسی هم گفتند وقتی کسی که مدام از دولت رئیسی دفاع می‌کرد، کنار کشید یعنی خودش هم به پیروزی‌اش اعتمادی ندارد. در نتیجه از طرفداران دولت سیزدهم هم کاسته شد و این وضع را به وجود آمد.»

قرائی‌مقدم در پیش‌بینی خود از پیروز دور دوم انتخابات، عنوان کرد: «آقای پزشکیان به دلیل رویکردی که نسبت به مسائلی همچون آزادی، FATF، روابط خارجی و... داردند جامعه مقداری نسبت به ایشان امیدوارتر است تا بتواند تغییراتی ایجاد کند. گرچه ایشان بر تبعیت از سیاست‌های رهبری تاکید داشتند اما جامعه نظر مثبت‌تری به ایشان دارد چراکه باتوجه به سابقه آقای جلیلی درخصوص برجام و سیاست خارجی، اقبالی به ایشان ندارند. من فکر می‌کنم آقای پزشکیان موفق به کسب آرای بیشتری از رقیب خود شوند.»

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش