به گزارش مهر، تیمور سپهوند ظهر دوشنبه در نشست با خبرنگاران با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: در این انتخابات نظارت شورای نگهبان همچون سایر انتخابات ها بود و تمام تلاش این بود که انتخاباتی با نهایت سلامت و صحت در کل کشور برگزار شود.
فعالیت شبانه روزی هیئت نظارت در انتخابات ۹۶
وی با بیان اینکه هیئت های نظارت بر انتخابات نیز به نحوی پیش بینی شده بود که به صورت شبانه روزی بر فرآیند انتخابات نظارت داشته باشند گفت: در صحنه انتخابات ۹۶ از ۲۲ فروردین ماه رسما اقدامات و فعالیت های انتخابات دوازدهم کلید خورد و همه تمهیدات، مقررات، ضوابط و قوانین لازم در سطح کلان و استان ها صورت گرفت.
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات لرستان با بیان اینکه هیئت های نظارت در این انتخابات دو مسئولیت مهم را عهده دار بودند گفت: یکی از این مسئولیت های مهم هیئت های نظارت در استان لرستان و انتخابات ۹۶ سازماندهی مطلوب ناظرین و ارائه آموزش های لازم در رابطه با قانون، مقررات و دستور العمل های شورای نگهبان و قانون انتخابات ریاست جمهوری بود.
سپهوند با بیان اینکه بالغ بر هزار و ۸۰۰ شعبه اخذ رای در لرستان داشتیم گفت: از آنجایی که انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا با ریاست جمهوری همزمان بود حساسیت هیئت نظارت بر انتخابات خیلی زیاد تر شد و هیئت های نظارت برای آموزش، سازماندهی، توجیه و ... سنگ تمام گذاشتند.
وی با بیان اینکه همچنین یکی دیگر از مسئولیت ها هیئت نظارت بر انتخابات، رسیدگی به صلاحیت معتمدینی که فرمانداری ها و بخشداری ها به هیئت نظارت معرفی می کردند بود گفت: این کار در فاصله زمانی بسیار محدود باید صورت می گرفت و ظرف سه روز باید صلاحیت این معتمدین بررسی می شد.
معرفی افراد مسئله دار به عنوان معتمدین انتخابات
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات لرستان با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در انتخابات ۹۶ معرفی افراد مسئله دار به عنوان معتمدین شهرستان ها و بخش ها بود ادامه داد: این افراد سابقه داشتند، صلاحیت مکتبی و محلی نداشتند، توانایی انجام کار هیئت های اجرایی را نداشتند و یا افرادی بودند که اصلا شناختی از مسائل انتخابات نداشتند.
سپهوند با بیان اینکه یکی از چالش هایی که در انتخابات ۹۶ با آن مواجه بودیم معرفی بعضی از افراد که فاقد صلاحیت بودند و تایید معتمد بودن را نداشتند، بود که به هیئت های نظارت معرفی می شدند تصریح کرد: هیئت های نظارت پس از بررسی صلاحیت ها در زمان بسیار محدود متوجه می شدند که این افراد اولا حسن شهرت ندارند، دوما صلاحیت مکتبی ندارند و سوما التزام به مسائل دینی و اسلام ندارند.
وی با بیان اینکه بر اساس تبصره سه ماده ۳۹ قانون انتخابات ویژگی فرد معتمد که باید به هیئت های نظارت معرفی شود آمده است افزود: اگر مسئولین به این قانون عمل می کردند مشکلی را در صحنه انتخابات مشاهده نمی کردیم.
رئیس هئیت نظارت بر انتخابات لرستان بیان داشت: ما برای حل این مسئله خیلی مشکل داشتیم به نحوی که می بایست هیئت های اجرایی در ۲۴ و ۲۵ فروردین ماه شکل بگیرند و این در حالی بود که بعضی هیئت های اجرایی ما پنجم و ششم اردیبهشت ماه توانستند شکل بگیرند.
زیاده خواهی برخی از مسئولان در انتخابات
سپهوند با بیان اینکه در یکی از شهرستان ها به گونه ای مشکل ایجاد شده بود که هیئت اجرایی در اردیبهشت شکل نگرفته بود گفت: این امر به این دلیل بود که فردی وجود داشت روی یک سری تعصبات حزبی و گروهی فکر می کرد و معتقد بود که فقط اعضای معتمدین باید عضو یک گروه خاص باشند که معتمد شوند و این در حالیست که هیچ جای قانون این موضوع وجود ندارد.
وی بیان داشت: با وجود اینکه رسیدگی به این موضوع جزء وظایف ما نبود هیئت نظارت استان به شهرستان رفت و تا ساعت ۳.۵ نیمه شب با آن مسئول برای حل مشکل هیئت اجرایی صحبت کرد و ما این موضوع را به وزارت کشور و شورای نگهبان منتقل کردیم و در نهایت بعد از دو تا سه روز همان پیشنهاد ما که تا ساعت ۳.۵ نیمه شب با آن مسئول صحبت می کردیم مبنی بر اینکه حالا که شما نظر ما را قبول ندارید و خودتان هم آدم های مطلوب و درستی را معرفی نمی کنید بگذارید ما فردی را مشخص کنیم که هم شما و هم ما آن را قبول داشته باشیم تحقق پیدا کرد.
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات لرستان با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین چالش های ما در انتخابات عدم پایبندی به اجرای قانون انتخابات ریاست جمهوری توسط بعضی از مسئولین اجرایی بود گفت: مشکل دیگر ما زیاده خواهی بعضی از مسئولین بود که ما این مسئول را به مرجع قضایی معرفی کرده ایم و پرونده او در حال رسیدگی است.
تخلف علنی برخی فرمانداران در معرفی نمایندگان خود
سپهوند با تاکید بر اینکه یکی دیگر از مشکلات ما در صحنه انتخابات زیاده خواهی و فراتر از قانون عمل کردن بعضی از مسئولین اجرایی بود گفت: به صراحت در قانون انتخابات ریاست جمهوری و در ماده ۴۷ و ۴۸ این قانون اعلام شده که فرماندار می تواند بین پنج تا هفت نفر را به عنوان عوامل اجرایی شعبات برای اجرای انتخابات معرفی کند و این در حالیست که بعضی از فرمانداران این قانون را رعایت نمی کردند و بیش از پنج تا هفت نفر را معرفی می کردند.
وی با تاکید بر اینکه قانون به صراحت اعلام کرده است که هر فرماندار یک نفر را باید به عنوان نماینده فرماندار برای حضور در شعب اخذ رای معرفی کند ادامه داد: این در حالیست که بعضی از آقایان دو نفر را معرفی می کردند و این امر خلاف قانون انتخابات بود و با چه هدفی باید این کار صورت می گرفت؟
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات با تاکید بر اینکه البته ما با قاطعیت در مقابل این کار ایستادیم و قبل از انتخابات به صراحت به وزارت کشور اعلام کردیم که فلان مسئول در فلان شهرستان دو نماینده فرماندار در شهرستان معرفی کرده و نباید این کار را انجام دهد گفت: اینها بهانه های برای خودشان می آوردند که وزارت کشور اعلام کرده که در کلان شهرها فرماندار دو نماینده داشته باشد و این در حالیست که ما در لرستان کلان شهر نداریم، شهر خرم آباد که بزرگترین جمعیت را دارد کلان شهر نیست چه برسد به شهر دیگری در استان که فرماندار دو نماینده را معرفی کند.
سپهوند با تاکید بر اینکه این امر تخلف علنی بود تصریح کرد: در نهایت این افراد را برداشتند اما متاسفانه با اسامی دیگری این افراد را می فرستادند.
استفاده از رنگ بیرق کاندید خاص توسط کاربران برگزاری انتخابات
وی با اشاره به تخلف دیگر در شعب اخذ رای گفت: بر اساس قانون وزارت کشور می تواند بازرسینی را به شعب اخذ رای شهرستان ها و بخش ها اعزام کند، اما در قانون نیامده که فرماندار هم می تواند در شعبه اخذ رای بازرس ویژه داشته باشد.
رئیس هئیت نظارت بر انتخابات لرستان با بیان اینکه در برخی از شهرستان ها فرمانداران به شعب اخذ رای بازرس ویژه فرستادند و در این حالیست که این امر تخلف بود و اینها در تلویزیون، مصاحبه و گفتگوهای خبری مانور می دادند که ما مر قانون را می خواهیم اجرا کنیم، کجاست مر قانون؟ گفت: یکی از تخلف های دیگری که توسط بعضی از مسئولین اجرایی در بعضی شهرستان ها صورت گرفت این بود که نیروهای بازرس و کاربران دستگاه احراز هویت در شعب اخذ رای لباس و رنگی که یک کاندید خاص در هنگام تبلیغات داشت، استفاده کرده بودند و این به صراحت قانون جرم و تخلف است.
سپهوند با بیان اینکه ۲۴ ساعت قبل از شروع رای گیری باید تمام آثار تبلیغاتی برداشته شود گفت: این در حالیست که بعضی از آقایان آمده بودند خانم ها و کاربران شعب را با مانتوهای رنگ بیرق آن کاندید تجهیز و محیا کرده بودند و در شعب اخذ حضور پیدا کرده بودند.
صندوق ها از ورود آرای تقلبی مصون ماند
وی با بیان اینکه این تخلف ها مستند سازی شده و موجود هستند تصریح کرد: این تخلفات در صحنه انتخابات اتفاق افتاد و حقیقتا دل بسیاری از ناظرین ما را بعضی از این افراد «خون کردند» و جلوی این تخلف را می گرفتیم از جای دیگری، روش دیگری و رنگ دیگری نمود و بروز پیدا می کرد.
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات لرستان با بیان اینکه در حین تبلیغات و در روز اخذ رای تخلفات فراوانی در فرآیند انتخابات مشاهده کردیم گفت: بسیاری از تخلفات مستند سازی و جمع بندی شده و در اختیار شورای نگهبان قرار گرفت و شورای نگهبان نیز با جدیت دنبال پیگیری این موضوع است و از قوه قضائیه خواسته است که به طور حتم این تخلفات پیگیری شوند و در استان نیز در حال پیگیری است.
سپهوند در ادامه سخنان خود تاکید کرد: نکته مهمی که برای ما با اهمیت و این نکته مهم باعث شد که شورای نگهبان صحت انتخابات را تایید کند این بود که علیرغم همه تخلفاتی که در صحنه انتخابات اتفاق افتاد اما ناظرین و بازرسین ما با قاطعیت کامل از هر گونه ورود و ریختن رای تخلف در درون صندوق ها جلوگیری کردند.
وی گفت: تلاش هایی صورت گرفت، اقداماتی انجام شد اما خوشبختانه درون صندوق ها سالم باقی ماند و نزدیک به هزار و ۸۰۰ گزارش ناظر مسئول را ما در نظارت استان داریم که همه به صورت کتبی وارد سامانه شورای نگهبان شده اند و همه اینها را رویت کرده است.
رئیس هئیت نظارت بر انتخابات لرستان با بیان اینکه ناظر مسئول ما در شعبه می نوشت که فلان تخلف و تقلب در حال تلاش بود اما مانع ورود به درون صندوق شد افزود: صندوق ها از ورود آرا تقلبی مصون بود و در این بخش ناظرین ما تلاش های فراوانی کردند.
تلاش برخی برای وارد کردن افراد ناصالح به هیئت های اجرایی
سپهوند با بیان اینکه ما در یک تا دو جا به صراحت دیدیم که آرا تقلبی وارد صندوق شد که همانجا هیئت نظارت ورود پیدا کرد و صندوق را در همان ساعات اولیه در یکی از شهرستان ها باطل اعلام کردیم و جلوی شمارش صندوق را گرفتیم گفت: اما جای تاسف است که علیرغم اینکه قانون مشخص کرده اگر هیئت نظارت تشخیص داد تخلفی صورت گرفته آنجا باطل شود اما متاسفانه مسئول آن شهرستان و فرماندار آن شهرستان آرا آن صندوق را وارد سامانه وزارت کشور کرد که ما به این آقا تذکر دادیم که چرا آرا صندوق باطل را وارد سامانه وزارت کشور به عنوان آرا صحیح وارد کردید و اینها آرا باطله بوده است.
وی با تاکید بر اینکه برگزاری انتخابات خیلی سخت بود گفت: به دلیل اینکه در همان مراحل اولیه بعضی از افراد دنبال وارد کردن بعضی از افراد ناصالح به درون هیئت های اجرایی بودند که بعد بتوانند در شعب اخذ رای فعالیت داشته باشند اما خوشبختانه با تلاش دلسوزانه ناظرین و برخی عوامل اجرایی دلسوز و متعهد در شعب اخذ رای درون صندوق ها را سالم نگهداری کردند که شورای نگهبان نیز پس از بررسی همه گزارش ها و تخلفات به این جمع بندی رسید که تخلفات در حین و روز انتخابات صورت گرفته اما خدشه ای به درون صندوق ها وارد نشده و انتخابات تایید شد.
رئیس هیئت نظارت بر انتخابات لرستان از تهیه گزارش تخلف حدود ۳۰ نفر از مسئولان استان در رده های مختلف استانی و شهرستانی در جریان انتخابات خبر داد و گفت: این گزارش مستند سازی و جمع بندی شده و به دادگستری استان، شورای نگهبان و دادستانی کل ارسال شده است.
- 14
- 3