به گزارش اقتصادآنلاین، استخراج بیتکوین یا همان ماینینگ بیتکوین، یک فعالیت داوطلبانه است که در آن استخراجکنندگان یا به اصطلاح ماینرها، قدرت پردازش دستگاههای استخراج خود را در اختیار شبکه قرار میدهند تا امنیت شبکه حفظ و تراکنشهای بیتکوین تأیید شود. فرآیند استخراج بیتکوین با مصرف انرژی و برق زیادی همراه است و به تجهیزات قدرتمند نیاز دارد. به همین خاطر، استخرهای استخراج ایجاده شده است تا به طور گروهی به استخراج بیتکوین بپردازد.
استخراجکنندگان بیتکوین در سرتاسر جهان فعالیت میکنند و از هر نقطه دنیا به ارتقای امنیت شبکه میپردازند. با توجه به هزینهبر بودن این فرایند و از سوی دیگر درآمد بالای آن، باید دید که کدام کشورها سهم بیشتری از پتانسیل استخراج بیتکوین را به خود اختصاص دادهاند. در ادامه این مقاله، به بررسی بزرگترین کشورهای استخراجکننده بیتکوین و سهم آنها از صنعت ماینینگ میپردازیم.
چین
بررسیهایی که در ۱۶ ژانویه توسط مدیر دارایی وفاداری و شرکت تحقیقاتی رمزنگاری «BitOoda» منتشر شد نشان میدهد که چین حدود ۵۰ درصد از استخراج بیتکوین را در اختیار دارد و رتبه نخست استخراج را در جهان از آن خود کرده است. البته به دنبال محدودیتهای اعمال شده، این نرخ پس از آوریل به شدت کاهش یافت و بسیاری معتقدند که اکثر استخراجکنندگان قبلاً به کشورهای دیگر نقل مکان کردهاند. همچنین بر اساس گزارشها برخی از شرکتها توانستهاند با استفاده از نرخ برق مشمول تخفیف ۰.۰۳ دلاری به ازای هر کیلو وات ساعت، به استخراج بپردازند که این یعنی هر بیتکوین ۲۱۶۰ دلار هزینه دارد که نسبت به قیمت فعلی بیتکوین برای استخراجکنندگان سود هنگفتی خواهد داشت.
قدرت هش شبکه بیتکوین بعد از سرکوبهای چین نصف شد و اما اکنون به سطوح قبل از تحریم رسیده است. این امر نشان میدهد که اکثریت ماینرها دوباره تجهیزات خود را به راه انداختهاند.
آمریکا
در ایالتهای مختلف آمریکا قانون استخراج رمزارز متفاوت است و در حالی که در بسیاری از ایالتها استخراج رمزارز قانونی اعلام شده و استخراجکنندگان باید به ازای میزان استخراج رمزارز، به دولت مالیات پرداخت کنند. اما ایالتهایی مثل پلاتسبورگ و نیویورک استخراج ارزهای دیجیتال را ممنوع اعلام کردهاند. با این حال بنا بر گزارش شرکت «BitOoda» حدود ۱۶درصد از استخراج رمزارزها در ایالات متحده آمریکا انجام میگیرد. درآمدهای رمزارزی در آمریکا جزو فعالیتهایی محسوب میشود که به آن مالیات تعلق میگیرد. در نتیجه، باید هنگام تشکیل پرونده مالیاتی فدرال، این درآمدها توسط مالیاتدهندگان قید شود. قوانین فرار مالیاتی در حوزه رمزارزها هم مانند قوانین پول رایج کشور بوده و در صورت متهمشدن به فرار مالیاتی رمزارز، تا پنج سال زندان و جریمهای تا سقف ۲۵۰ هزار دلار برای فرد به همراه خواهد داشت. گفته میشود قیمت هر کیلو وات برق در آمریکا حدود ۹ سنت است که نشان میدهد هر بیتکوین حدود ۶۴۸۰ دلار خواهد بود البته باید مالیات آن را هم در نظر گرفت.
قزاقستان
قزاقستان، کشور آسیای میانه در پی سرکوب استخراج BTC در چین و خروج میانرها، به مرکز استخراج بیت کوین تبدیل شد. این کشور با هشت درصد از کل حجم استخراج بیتکوین، در رده سوم قرار دارد. اما اخبار منتشر شده حاکی از آن است که این کشور بزودی مجبور خواهد بود عملیات استخراج بیتکوین را به طور موقت تعطیل کند. این کشور با قطعی برق مواجه است که در زمستان شدت میگیرد و ممکن است دولت مجبور شود محدودیتهایی را برای استخراج بیتکوین اعمال کند تا از کمبود برق جلوگیری کند. طبق گزارش کوین گیپ قزاقستان در زمستان با کمبود برق مواجه خواهد بود. قزاقستان جنوبی نیز در معرض اعمال محدودیت شدید برای ماینرها قرار دارد.
روسیه
در شرق سیبری و در شهر کوچکی به نام برتسک (Bratsk) نیروگاه برقآبیِ برتسک واقع شده است. این نیروگاه بتنی در زمان جنگ سرد روی رودخانه آنگارا بنا شده و اولین بار سال ۱۹۶۶ به بهرهبرداری رسید. کارخانجات شوروی سابق از این نیروگاه برای تأمین برق مورد نیاز خود استفاده میکردند اما حالا این نیروگاه وظیفه تأمین نیروی ماینرهای بیتکوین را بر دوش میکشد و مراکز متعدد استخراج بیتکوین اطراف رود ۱۸۵۰ کیلومتری آنگارا برپا شده است. این منطقه به دلیل هوای خنک و ارزانبودن برق، به بهشتی برای ماینرها تبدیل شده است. گفته میشود ۱۰ درصد از استخراج بیتکوین در روسیه انجام میشود و این کشور رتبه سوم استخراج بیتکوین را در اختیار دارد. قیمت هر کیلو وات برق در روسیه هم برابر ۶ سنت است که با این قیمت برق هر بیتکوین برای استخراجکنندهها ۴۳۲۰ دلار خواهد بود.
ایران
رویترز در گزارشی به نقل از یک شرکت تحقیقاتی حوزه بلاکچین به نام «Elliptic» گفته ایران ۴.۵ درصد از استخراج بیتکوین در جهان را به خود اختصاص داده است. آمارهای این گزارش مبتنی بر دادههای جمعآوریشده از ماینرهای بیتکوین از سوی «مرکز کمبریج برای امور مالی جایگزین» است. اما قیمت بیتکوین در کشور ما با توجه به نوع استخراج متفاوت است. یعنی اگر با مجوز اقدام به استخراج کنید بر اساس مصوبه وزارت نیرو، در ماههای گرم باید در ازای هر کیلووات ساعت برق ۱۹۳۰ تومان و در ماههای دیگر ۴۸۰ تومان پرداخت کنید که این باعث میشود قیمت هر بیتکوین در ماههای گرم حدود ۱۳۹ میلیون تومان و در ماههای سرد حدود ۳۵ میلیون تومان تمام میشود. اما اگر بخواهیم هزینه استخراج بیتکوین را به صورت قاچاق محاسبه کنیم باید بدانید که هر کیلووات ساعت برق خانگی معادل ۸۰ تومان است که با توجه به ۷۲ هزار کیلووات مورد نیاز برای استخراج هر بیتکوین مبلغی حدود ۶ میلیون تومان میشود.
سایر کشورها
به نظر میرسد منطقه اسکاندیناوی به لطف کاهش قیمت برق در ماههای آینده به منطقه جذابی برای استخراج ارزهای رمزنگاریشده تبدیل شود. گزارشها حاکی از آن است که هوای بارانی این منطقه باعث شده تولید نیروگاههای برقآبی افزایش پیدا کند و قیمت برق در سوئد و نروژ به یکی از ارزانترین قیمتهای برق در جهان تبدیل شود که تقریبا نزدیک به صفر است. اشباع تولید برق که مهمترین ماده خام در استخراج ارزهای دیجیتال است، از این منطقه بهشتی برای استخراجکنندگان رمزارز ساخته که میتواند سود استخراجکنندهها را بالا ببرد. البته کانادا و ایسلند هم کشورهای دیگری هستند که نسبت به سایر کشورها سهم بیشتری در استخراج رمزارز دارند.
محدودیتهای چین
ارزیابی صورت گرفته توسط مرکز مالی دانشگاه کمبریج نشان میدهد که میزان تمایل استخراجکنندگان در جهان برای اسخراج بیتکوین طی ماههای اخیر کاهش معناداری را تجربه کرده تا جایی که هش ریت شبکه بیتکوین از ۷۵.۵ واحد در سپتامبر ۲۰۱۹ به تنها ۴۶ واحد در ماه آوریل امسال کاهش پیدا کرده است. از جمله دلایل اصلی کاهش استخراج بیت کوین در جهان می توان به سختگیری های دولت و بانک مرکزی چین روی فعالان چینی اشاره کرد که بسیاری از آن ها را وادار به خاموشی دستگاه ها یا مهاجرت از چین کرده است.
جمعبندی
چین کماکان اصلیترین کانون استخراج بیتکوین در جهان باقی مانده و آمریکا نیز با افزایش سهم خود از ۴ درصد کل استخراجها به ۱۶ درصد به مقام دوم رسیده است. قزاقستان با هشت درصد کل استخراجهای انجام شده در رده سوم قرار دارد و پس از آن نیز نام ایران و روسیه در این ردهبندی دیده میشود.
***
راه اندازی ۱۴۵۰ مرکز استخراج رمز ارز مجاز در سال گذشته
مجری تامین برق مراکز استخراج رمز ارز از راه اندازی ۱۴۵۰ مرکز مجاز استخراج رمز ارز در سال گذشته خبرداد.
راه اندازی ۱۴۵۰ مرکز استخراج رمز ارز مجاز در سال گذشتهمحمد خدادادی بهلولی در گفتگوی تلفنی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما با بیان اینکه تهران رتبه نخست کشف مراکز استخراج رمز ارز غیر مجاز را دارد افزود:استانهای خوزستان، اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان در رتبههای بعدی کشف استخراج مراکز رمز ارز غیر مجاز را دارند.
وی با بیان اینکه مراکز مجاز استخراج رمز ارز در سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۱۱ میلیون کیلووات ساعت برق مصرف کرده اند گفت: این در شرایطی است که فروش برق در ماههای سرد و گرم سال به این مراکز متوقف بوده است.
مجری تامین برق مراکز استخراج رمز ارز ادامه داد:در استانهای کرمان، آذربایجان غربی و البرز بیشترین مراکز مجاز استخراج رمز ارز راه اندازی شده است.
خدادادی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ بیش از ۴۳۲ مرکز غیرمجاز رمز ارز کشف شده است گفت: همهی دستگاههای کشف شده توقیف و هرگز تحویل داده نخواهند شد همچنین برق مشترک بطور دائم قطع و جریمههای سنگین نیز تعیین خواهد شد.
***
برخورد با استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز
معاون هماهنگی توزیع شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) گفت: با تداوم ناترازی تولید و مصرف برق، احتمال انتشار جدول خاموشیها قوت خواهد گرفت.
به گزارش ایرنا، «محمد اله داد» امروز (دوشنبه) در حاشیه نخستین جلسه ستاد راهبری عبور از پیک تابستان ۱۴۰۱ در پاسخ به ایران اکونومیست درباره وضعیت تامین برق تابستان امسال افزود: شرایط ناترازی تامین برق امسال نیز وجود دارد و این ناترازی تا ۱۰ هزارمگاوات خواهد بود.
وی با بیان اینکه این انباشتگی ناترازی که در چند سال ایجاد شده است در کوتاهمدت جبران نخواهد شد، ادامهداد: از ابتدای امسال اقدامات بسیار خوبی برای مدیریت این ناترازی ها انجام شده است و از همان روزهای آغازین سال شخص وزیر نیرو و مدیرعامل توانیر برنامهریزیهای عمده ای تدارک دیده اند تا به جای اعمال خاموشی ها از ظرفیت همکاری بخش های مختلف مصرف مثل صنایع، کشاورزی و اداری و توان مردم استفاده شود.
معاون هماهنگی توانیر گفت: امروز نیز قرارگاه گذر از پیک تابستان فعالیت خود را آغاز کرده و جلسه ها و برنامه ریزی های لازم را انجام خواهد داد و امید است بتوان با وجود شرایط ناترازی در تولید و مصرف برق از سال قبل آماده تر باشیم تا آسیب های این ناترازی کمتر شود.
اله داد درباره وضعیت واردات و صادرات برق در این شرایط ادامهداد: به طور قطع صادرات برق در زمانی که کشور نیاز داشته باشد به حداقل یا صفر خواهد رسید و در بخش واردات هم کارهای خوبی انجام شده است و از همسایگان شمالی و هم از ترکیه برق وارد خواهیم کرد.
وی بیانداشت: برنامه ریزی برای تقویت خطوط موجود برای واردات انجام شده است و قراردادهای خرید برق هم در دست تنظیم است که امید است ظرفیت خوبی از بخش واردات برق داشته باشیم.
معاون هماهنگی توانیر اظهار داشت: در حوزه برق منطقه جمهوری آذربایجان، ترکیه و قره باغ امکان واردات برق وجود داشته ودستکم حدود ۶۰۰ مگاوات ظرفیت واردات داریم ضمن آنکه درحال رایزنی با ارمنستان برای واردات از این کشور نیز هستیم.
اله داد خاطرنشان کرد: عمده تلاش این است که با رایزنی با بخش کشاورزی و تلاش برای ایجاد نشدن تلاطم در بازار از ظرفیت وزارت صنعت، معدن و تجارت برای مدیریت بار بهمنظور کاهش میزان تقاضا استفاده شود.
وی با اشاره به برداشتهای بی رویه آب و برق در دشت های کشور گفت: با توجه به کنتورهای هوشمندی که نصب می شود و اصلاح تعرفه هایی که اتفاق افتاد، وزارت نیرو به دنبال آن است که هم برای حل مشکل تنش آبی و هم برای حل مشکل ناترازی تولید و براساس مجوزهای صادر شده میزان برداشت ها مهار شود هم در بخش برداشت و ساعت های برداشت مدیریت صورت گیرد.
معاون هماهنگی توانیر، یکی از دلایل ناترازی تولید و مصرف را ناترازی در دخل و خرج صنعت برق و قیمت ارزان انرژی برشمرد و خاطرنشانکرد: آنچه که وزارت نیرو دنبال می کند حذف یارانه های غیرضروری و ناعادلانه است.
اله داد درباره اعمال تعرفه های تازه برای مشترکان افزود: در بخش هایی از مصرف می توان با حذف یارانه ها این ناترازی را جبران کرد که البته همه گروه ها در این بین مدنظر نیستند و فقط بخش هایی از مشترکان نیاز به تنظیم مجدد تعرفه ها دارند و توجه به گروه های پایین و آنهایی که مصرف درحد الگو دارند شامل افزایش قیمت نخواهند شد.
وی ادامه داد: برای مشترکان پرمصرف که چند هزار مشترک با مصرف بیش از الگو هستند، برنامه جدی برای آنها داریم و این گروه باید توجه داشته باشند تا صورت حسابشان بیش از حد نشود.
معاون هماهنگی توانیر گفت: تاکنون و پس از اعمال تعرفه های جدید افزایش چشمگیری نداشته ایم و مشترکان خوش مصرف، مصرف خوبی داشته اند، اما از الان که سیستم های سرمایشی وارد مدار می شوند پرمصرف ها باید دقت بیشتری در میزان مصرف خود داشته باشند.
برنامه زمان بندی خاموشی
اله داد در باره احتمال انتشار جدول خاموشی ها با توجه به ناترازی موجود در تولید و مصرف، ادامه داد: امید است به این سمت نرویم اما باید شرایط بدبینانه را نیز مد نظر قرار داد و بهطور قطع با توجه به میزان توان تولیدی که در هر روز با توجه به شرایط دمایی خواهیم داشت و خروج از مدار اتفاقی نیروگاه ها، برنامه زمان بندی خاموشی خواهیم داشت که به موقع اطلاع رسانی می شود.
وی گفت: یکی از الزام های ما این است که اگر مشکلاتی هم بروز کرد تا آنجا که امکان دارد بی برنامگی نباشد و جداول مربوطه اطلاع رسانی خواهد شد.
معاون هماهنگی توزیع توانیر در ادامه یکی از بخش هایی که انتظار همکاری بیشتر با صنعت برق از آن می رود را بخش اداری عنوان و خاطرنشانکرد: بخش های اداری مصرف مولد واجد ارزش افزوده ندارند و با توجه به اینکه باید این ناترازی در بخش های غیرمولد درست شود تاکید می کنیم بخش های اداری مصرف خود را کاهش دهند، به خصوص از ساعت ۱۲ که باید اعمال شود.
اله داد گفت: برای بخش اداری باید از ساعت ۱۲ به بعد مصرف در حد سیستم های امنیتی و روشنایی حداقلی و سرورها در حد ۱۰ درصد بار باشد و در روزهای تعطیل هم باید حداقل باشد و این امر با کنتورهای هوشمند کنترل خواهد شد.
وی افزود: مشترکان اداری که رعایت نکنند و مصرف حداقلی در ساعت غیر اداری نداشته باشند با محدودیت تامین برق روبهرو خواهند شد.
برخورد با استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز
معاون هماهنگی توزیع درباره برخورد با استخراجکنندگان غیرمجاز رمز ارز گفت: یکی از اولویت ها مقابله با آنهایی است که از برق غیرمجاز برای استخراج رمزارز استفاده می کنند.
اله داد تاکید کرد: در ایام گرم سال هم استفاده از برق در مراکز مجاز و هم غیرمجاز ممنوع است و برای آنها که غیرمجاز استفاده می کنند جرایم سخت تری دیده شده و هم پاداش برای افرادی که این مراکز را معرفی کنند پیشبینی شده است.
- 17
- 4