روزنامه جهان صنعت نوشت: محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره مسائل ارزی گفته است: در هفتههای گذشته هم مسائل مربوط به ارز در حضور رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد بررسی قرار شد، البته این موضوع منطبق بر قانون پیش نرفت و این اشکال وارد است.
بازار ارز با همکاری دولت و مجلس به ثبات میرسد.
درباره این سخنان قالیباف چند پرسش مهم خودنمایی میکنند که برخی را یادآور میشویم:
یکم- اگر با وزیر اقتصاد و رییس بانک مرکزی نشست داشتید و پس از آن دیدید که توافقها مطابق قانون پیش نرفت چرا آن را به اطلاع افکار عمومی نرساندید؟ آیا مردم نامحرم هستند و نباید بدانند که چرا کارها مطابق قانون پیش نمیرود؟
دوم- قانونشکنی یا رفتاری خلاف قانون از سوی کدام مدیر اقتصادی و نهاد دولتی بوده است. آیا وزیر اقتصاد خلاف قانون عمل کرده یا رییس کل بانک مرکزی و واکنش مجلس در اینباره چه بوده است؟
سوم- اگر یک بار مدیران را گردهم آورده و به نتیجهای نرسیدهاید چه تضمینی وجود دارد این بار به نتیجه برسید. در حالی که دلیل رفتار غیرقانونی اعضای به مجلس آمده را نمیدانید؟
چهارم- مهمترین پرسش اما این است که اگر تصور میکنید بازار ارز با همکاری مجلس و دولت به ثبات میرسد چرا تاکنون این همکاری اتفاق نیفتاده است؟ مجلس کمکاری کرده یا اینکه دولت شرایط همکاری را نپذیرفته است؟
اخلاق و اعتماد قربانی دلار
«جهانصنعت»- در سالهای پس از ۱۳۹۷ که دونالد ترامپ رییسجمهور سابق آمریکا با صراحت اعلام کرد از برجام خارج میشود و تحریم علیه اقتصاد ایران را تشدید میکند نرخ تورم ایران هر سال بالاتر از ۳۵ درصد بوده و پیشبینی میشود نرخ تورم امسال به ۵۰ درصد برسد.
دلار ایالاتمتحده آمریکا نیز در واقعیت یک کالا است که از همین نرخ تورم عمومی تبعیت میکند و قیمت آن در بازار ارز روندی فزاینده یافته است. افزایش رشد تقاضای دلار نسبت به رشد عرضه آن و تثبیت بیهوده قیمت آن از سوی بانک مرکزی و نیز دولت موجب شده است در دورههایی از روند فزاینده قیمت دلار شتاب بگیرد.
سیاستهای ناکارآمد دلارشویی دولت سیزدهم و ادعای رییس کل بانک مرکزی که میتواند به همه متقاضیان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی بدهد موجب شده است شکاف دلار بازار آزاد و دلار نیمایی به ۶۰ درصد برسد و متقاضیان دلارخوار را در صف خریداران دلار نیمایی قرار دهد. به این ترتیب بوده و هست که وعدههای چند ده باره و هشدارهای رییس دولت سیزدهم برای کاهش قیمت دلار واژگونه شده است. افزایش قیمت دلار در بازار آزاد و نیز ادامه دلارشویی در صرافیها راه را برای قربانی کردن اخلاق عمومی در جامعه هموار کرده است. خانوادههای ایرانی همه نیروی خود را به کار میگیرند تا از این سفره پهن شده لقمه بگیرند.
با توجه به وضعیت موجود شوربختانه خانوادههای تهیدست کارت ملی خود را اجاره میدهند و دارایان بخشی از سود باد آورده را به آنها میدهند. از سوی دیگر اما نهاد دولت خسته و ناتوان و البته با ادعای دستاوردهای بیشمار از جمله اینکه امسال درآمد نفت از محل صادرات به اندازه چند برابر دوره روحانی بوده است با دادن وعدههای بیفایده درباره به زیر کشیدن قیمت دلار هر روز بخش بیشتری از اعتماد حتی هواداران خود را از دست میدهد.
جامعهای که اخلاق را باخته و شهروندانی که دیگر به وعدههای دولت دستکم درباره قیمت ارزهای خارجی اعتماد ندارند و دولتی که در متقاعد کردن شهروندان ناتوان است بسیار آسیبپذیر شده و در روزهای سختتر، شیرازهاش از هم میپاشد. راه را برای برگشت اخلاق و اعتماد باید از جایی و با رفتارهای دگرگونشونده با سالهای سپریشده هموار کرد. کارشناسان باور دارند تعدیل در سیاست خارجی کارسازترین راه است.
- 12
- 3