دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۵۸ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۱۲۳۸
اخبار فلزات، طلا و ارز

تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد، در حال مسجل شدن برای دولتمردان است

اغتشاش ارزی؛ دشمن فرضی!

دلار 60 هزارتومانی,دلار آزاد
هر چند رییسی و مردانش در کابینه سیزدهم از به کار بردن عبارت تاثیر تحریم‌ها بر بازار ارز پرهیز دارند و تلاش می‌کنند با استفاده از عبارات جنگ ترکیبی و ... موضوع را توضیح دهند اما در حقیقت این طور به نظر می‌رسد که تاثیر تحریم بر اقتصاد در حال مسجل شدن برای مردان سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی ایران است .

روزنامه توسعه ایرانی: در حالی مقامات دولتی همسو با یکدیگر بحران ارزی را ناشی از حمله دشمن می‌دانند که پیش از این مساله مدیریت را در حوزه اقتصاد تاثیرگذار تلقی می‌کردند.

سید ابراهیم رئیسی که حالا بیش از یک سال و نیم از حضورش در پاستور می‌گذرد پیش از این معتقد بود که دولت روحانی قادر به اداره زندگی مردم نبوده و همه چیز را به تحریم نسبت می‌دهد. نسبت دادن بحران ارزی به تحریم با نسبت دادن بحران کنونی ارز به دشمن، در حقیقت یک معنای مشترک دارد: تاثیرگذاری عامل بیرونی بر وضعیت اقتصادی ایران.

 نرخ ارز حالا به درجه حرارت اقتصاد ایران تبدیل شده است. به محض افزایش قیمت آن، سایر اقلام نیز روندی افزایشی را تجربه می‌کنند؛ این در حالی است که کاهش بهای ارز تاثیر چندانی بر بازار سایر کالاها ندارد. کارشناسان به این پدیده چسبندگی بازار می‌گویند. میل بازار به رشد قیمت ناشی از چشم‌انداز آتی است و انتظار بالا فتن نرخ تورم.

رئیسی، در سخنان اخیر خود از واژه جنگ ترکیبی بهره برده و اعلام کرده است: جنگ ترکیبی وجوه مختلفی دارد که جنگ روانی و تشویش اذهان عمومی یکی از ابعاد آن است و دشمن وقتی در اغتشاشات ناکام ماند، التهاب‌آفرینی در بازار را دنبال می‌کند.

او همچنین در دیدار با نمایندگان ولی فقیه و ائمه جمعه، در اظهاراتی عجیب گفت: چطور ممکن است که قیمت ارز در سه روز تعطیلی که هیچ معامله‌ای در بازار صورت نمی‌گیرد، افزایش پیدا کند. نمی‌گوییم که جهش قیمت این روزهای ارز صرفا به خاطر دشمنی‌هاست، اما بدانید همان جریانی که اغتشاشات خیابانی را به ‌راه انداخت، در التهابات ارزی نقش دارد.

 در یازدهمین روز اسفند ماه نیز رئیسی در دیدار با مردم بوشهر گفت: در مسائل اقتصادی می‌گویند که ذخایر ارزی ما کافی نیست. اعلام می‌کنیم به برکت تولید در کشور و حضور مردم، ذخایر ارزی کشور به هیچ‌عنوان نگران‌کننده نیست.

وی ادامه داد: شایعه پخش می‌کنند و می‌خواهند در جامعه التهاب ایجاد کنند، اما مردم ما دست آن‌ها را خوانده‌اند. دشمن به دنبال ناکامی در اغتشاشات خیابانی، به ایجاد اغتشاش ارزی روی آورد. همان‌گونه که مردم در خیابان اجازه توفیق به دشمن را ندادند، در این اغتشاشات ارزی هم آن‌ها را ناکام خواهند گذاشت.

دفاع از عملکرد دولت

رئیسی تنها مسئولی نیست که در این حوزه مشکل را گردن دشمن می‌اندازد و تلاش دارد دولت خود را مبرا از بی‌تصمیمی کند. اتفاقا سخنگوی دولت نیز در این خصوص اظهاراتی متفاوت داشته و ضمن دفاع از عملکرد دولت متبوع، دست به قیاس این دولت با دولت پیشین زده و گفته است: در شروع دولت قبل دلار سه هزار تومان بود و در انتهای آن نزدیک ۳۰ هزار تومان شد و در یک مقطع زمانی به ۳۲ هزار تومان هم رسیده بود، اما این دولت حدود یک سال و سه ماه یک ثبات‌بخشی نسبی در بازار ارز ایجاد کرد تا آبان‌ماه که هم‌زمان با ناامیدی دشمن از آشوب‌های خیابانی، قیمت ارز شروع به افزایش کرد. وی به این نکته اشاره نکرده است که افزایش نرخ ارز و رسیدن قیمت دلار به سقف اعلامی، در شش سال و نه در یک سال رخ داده است. دفاع سخنگوی دولت از عملکرد دولت سیزدهم در حالی رخ می‌دهد که بهای ارز از محدده ۲۵ هزار تومان حالا به بیش از ۵۰ هزار تومان در بازار آزاد و ۴۴ هزار تومان در مرکز مبادله طلا و ارز رسیده است. به این ترتیب در کمتر از دو سال ارزش پول ملی با سقوط آزاد روبرو شده است.

احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی هم پس از جلسه مشترک تیم اقتصادی دولت با مجلس گفت: سرشبکه‌های اخلال در بازار ارز توسط نیروهای امنیتی شناسایی شده و بزودی با آنها برخورد خواهد شد.

وی پیش از این نیز در اظهاراتی اعلام کرده بود که نرخ دلار در بازار واقعی نیست . او که زمزمه استیضاحش در راهروهای مجلس به گوش می‌رسد، از عملکرد دولت و وزارت تحت تصدی خود دفاع محکمی دارد.

خاندوزی همچنین مدعی شد اخلال‌گران زیادی در بازار ارز دستگیر شده‌اند که تعدادی از آنها به صراحت به هدف و برنامه‌شان برای ایجاد اخلال در بازار ارز اشاره کرده‌اند.

قیمت دلار چند؟

حالا دلار در حاشیه بازار ارز ایران قیمت مشخصی ندارد. دلالان ارز کنار خیابان هر کدام برای دلار قیمتی متفاوت اعلام می‌کنند؛ اما بهای هر لار در مرکز مبادله طلا و ارز بیش از ۴۴ هزار تومان گزارش شده است.

 هر چند دولت تلاش دارد با تعطیلی بازار خرید و فروش غیرقانونی ارز و محدود کردن تقاضای دلار، قیمت را کنترل کند اما رصد بازار نشان می‌دهد حتی در مرکز مبادله طلا ارز نیز قیمت دلار ۱۵ هزار تومان افزایش را در قیاس با ۱۴ ابان ماه، یعنی دوره آغازین افزایش نرخ ارز تجربه کرده است.

به نظر می‌رسد حتی تغییر رئیس‌ کل بانک مرکزی نیز نتوانست زمینه را برای مهار بازار ارز مهیا کند. در این میان بسیاری از مقامات دولتی تلاش دارند بگویند که افزایش نرخ ارز سودی برای دولت ندارد این در حالی است که راغفر، کارشناس اقتصادی صراحتا از نفع دولت در افزایش نرخ ارز سخن گفته است.

 راغفر معتقد است: دولت به دلیل کسری بودجه نسبت به افزایش نرخ ارز اقدام کرده است و به نظر می‌رسد توان اداره امور را ندارند.

هر چه هست جای پای دلار در بازار آزاد در محدوده بالاتر از ۵۰ هزار تومان در حال تثبیت است و بانک مرکزی نیز قدرتی برای مدیریت این شرایط ندارد. حالا دولت رئیسی در وضعیتی است که خود روزگاری منتقد آن بود. وضعیتی که دشمن توانسته است بازار ارز را از وضعیت عادی خارج کند. هر چند رئیسی و مردانش در کابینه سیزدهم از به کار بردن عبارت تاثیر تحریم‌ها بر بازار ارز پرهیز دارند و تلاش می‌کنند با استفاده از عبارات جنگ ترکیبی و ... موضوع را توضیح دهند؛ اما در حقیقت این طور به نظر می‌رسد که تاثیر تحریم بر اقتصاد در حال مسجل شدن برای مردان سیزدهمین دولت جمهوری اسلامی ایران است.

باران زرین قلم

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش