به گزارش روزنامه جهان صنعت، دولت چین مقابله با سیاستهای آمریکا در اعمال تعرفه بر واردات کالاهای چینی را آغاز کرده و در نخستین اقدام بانک مرکزی این کشور ارزش یوآن در برابر دلار را ۰.۶ درصد کاهش داد. بر همین اساس در حالی که دوشنبه گذشته هر دلار آمریکا ۷۹۵۴.۶ یوآن بود، دیروز هر دلار آمریکا ۸۳۶۵.۶ یوآن دادوستد شد.
یکی از راهکارهای چین برای کماثر کردن تعرفههای اعمال شده بر کالاهای چینی در آمریکا پایین آوردن ارزش یوآن در برابر دلار و در نتیجه کاهش دادن قیمت دلاری کالاهای خود است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بانک مرکزی چین از ابزار کاهش ارزش یوآن برای توسعه صادرات استفاده میکند.
دولت چین و بانک مرکزی این کشور مدتهاست در حال کنترل ارزش یوآن، پول ملی این کشور هستند و این موضوعی است که از دیرباز مورد اختلاف پکن و واشنگتن بوده است. از دیدگاه آمریکا هر تلاشی از سوی بانک مرکزی چین برای این صورت میگیرد که ارزش پول ملی این کشور به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان چینی باشد و باعث شود کالاهای تولیدی و صادراتی آنها، با قدرت رقابتی بیشتری در بازار بینالمللی ورود کند.
همین موضوع موجب شده آمریکا بارها چین را تحت فشار قرار دهد و با انواع حربهها، این امکان را به وجود آورد که چین نرخ پول ملیاش را تضعیف نکند زیرا تضعیف آن باعث میشود همچنان تولیدات چینی توان رقابتی بیشتری در برابر کالاهای دیگر داشته باشند.
آنچه مهم است، اینکه آمریکا میداند بانک مرکزی چین حربههای فراوانی در اختیار دارد که با استفاده از آنها فورا بتواند ارزش پول ملی را تغییر دهد. از دیدگاه آمریکا و شماری از متحدان این کشور، بانک مرکزی چین در تعیین نرخ ارز ملی این کشور مستقیما مداخله میکند و هر زمانی که اراده کند این کار را انجام میدهد. رییسجمهوری آمریکا بارها به چین در این باره هشدار داده و تلاش کرده با نامیدن چین به عنوان انحصارگر ارزی، این کشور را در عرصه بینالمللی تحت فشار قرار دهد.
گفتنی است بین ماه مارس تا اکتبر سال ۲۰۱۸ نرخ یوآن، پول ملی چین نزدیک به ۱۲ درصد ریزش کرد و همین نشان داد که هر زمان دولت مرکزی چین تحت فشارهای تجاری قرار میگیرد برای مقابله به سمت تغییر ارزش یوآن گام برمیدارد و کارشناسان بر این باورند که چین خیلی راحت قادر به چنین کاری است.
جمعه گذشته آمریکا تعرفه گمرکی بر واردات ۲۰۰ میلیارد دلار کالا از چین را از ۱۰ به ۲۵ درصد افزایش داد و با این اقدام تنش بین دو کشور مجددا شعلهور شد. به گفته ترامپ، واشنگتن قصد دارد بر واردات ۳۰۰ میلیارد دلار دیگر واردات کالا از چین نیز تعرفه اعمال کند. دوشنبه گذشته پکن اعلام کرد در پاسخ به این اقدامات آمریکا از ابتدای ماه ژوئن در پنج هزار و ۴۱۰ کالای آمریکایی به ارزش وارداتی ۶۰ میلیارد دلار تعرفه ۲۰ و ۲۵ درصدی اعمال خواهد کرد.
**تعرفه چین بر ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی
بر اساس اعلام روزنامه چاینادیلی، چین در اقدامی تلافیجویانه علیه آمریکا از این پس تعرفه ۱۰ تا ۲۵ درصدی روی نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از این کشور از جمله گاز مایع، باتری، قهوه و سبزیجات یخزده اعمال خواهد کرد.
چین پیشتر نزدیک به ۱۱۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا را در اقدامی تلافیجویانه مشمول ۵ درصد تعرفه کرده بود که حالا ۶۰ میلیارد دلار دیگر شامل ۱۰ تا ۲۵ درصد تعرفه خواهد بود و مابقی مشمول همان پنج درصد است. تعرفههایی که چین در نظر گرفته است حدود پنج هزار قلم کالای آمریکایی را دربر میگیرد و از روز نخست ماه ژوئن امسال اجرایی خواهد شد.
چین تاکید کرده اعمال تعرفه روی کالاهای آمریکایی نتیجه سیاستهای واشنگتن است و پکن نشان داد که برای حراست از موسسات و شرکتهای خود از هیچ اقدام ضروری و مقابلهجویانهای علیه آمریکا دریغ نخواهد کرد.
تعرفهها در شرایطی از سوی چین اجرایی میشود که تنها ساعاتی پیش از آن دونالد ترامپ که ظاهرا از تصمیم چین اطلاع پیدا کرده بود به این کشور هشدار داد تعرفهها علیه آمریکا را افزایش ندهد. ترامپ در صفحه توئیتر خود نوشت: دلیلی ندارد که مصرفکننده آمریکایی هزینه تعرفههایی را که امروز در مورد چین به اجرا درمیآید، بپردازد.
او اضافه کرد: این مساله به تازگی اثبات شده است زمانی که فقط چهار درصد این تعرفهها را آمریکا و ۲۱ درصد آن را چین پرداخت کرد زیرا چین به میزان زیادی برای کالا یارانه میپردازد. همچنین در صورت خرید از کشوری که مشمول تعرفه نمیشود یا خرید کالا از داخل آمریکا که بهترین ایده است، میشود به طور کامل از تعرفهها صرفنظر کرد این یعنی تعرفه صفر.
ترامپ ادامه داد: بسیاری از شرکتهایی که مشمول تعرفه شدهاند، چین را به مقصد ویتنام و دیگر کشورهایی از این دست در آسیا ترک خواهند کرد. به همین دلیل است که چین به شدت درصدد دستیابی به توافق است.
رییسجمهوری آمریکا در توئیت دیگری نوشت: دیگر هیچ کس در چین نمیماند که بتوان با او تجارت کرد این برای چین خیلی بد و برای آمریکا خیلی خوب است، اما چین طی سالهای زیادی به حدی از آمریکا سوءاستفاده کرده که آنها به مراتب جلوتر هستند. (روسایجمهوری ما کار لازم را انجام ندادند). از اینرو، چین نباید تلافی کند، زیرا اوضاع بدتر خواهد شد. ترامپ در توئیت دیگری افزود: من آشکارا به پرزیدنت شی و همه دوستانم در چین میگویم که چین به شدت آسیب خواهد دید، اگر به توافق نرسید، زیرا شرکتها مجبور خواهند شد چین را به مقصد کشورهای دیگر ترک کنند. خرید در چین بسیار پرهزینه خواهد بود، توافق خوبی داشتید که تقریبا کامل شده بود، اما کنار کشیدید.
رییس کاخ سفید همچنین به چین هشدار داده که بهترین زمان برای دستیابی به توافق تجاری همین حالاست، در غیر این صورت اگر مذاکرات به دور دوم ریاستجمهوری وی بینجامد، شرایط دستیابی به توافق به مراتب بدتر و سختتر خواهد شد. تازهترین دور مذاکرات تجاری آمریکا و چین جمعه گذشته بدون دستاورد پایان یافت و ترامپ به بخش بازرگانی آمریکا دستور داد شروع به اعمال تعرفه بر همه کالاهای وارداتی باقی مانده از چین کند.
رابرت لایتیزر، مذاکرهکننده تجاری آمریکا اعلام کرد که ترامپ به تیم مذاکراتی واشنگتن دستور داده است فرآیند افزایش تعرفهها بر همه کالاهای وارداتی از چین را در دستور کار قرار دهند چین نیز بخش کشاورزی آمریکا را با اعمال تعرفههای تلافیجویانه، تهدید کرده است. گزارش رسانهها حاکی است که چین تدابیر مقابلهجویانه فراوانی برای رویارویی با آمریکا در جنگ تجاری دارد. مانند اکثر موارد پیشین سرمایهگذاران به داراییهای قابل اتکا پناه بردهاند و در نتیجه ارزش ین، واحد پول ژاپن، افزایش یافته است.
کریستینا هوپر، از تحلیلگران ارشد موسسه مدیریت سرمایهگذاری اینوسکو در آمریکا، به رویترز گفت: روشن است که بسیاری از مذاکرات تجاری چین و آمریکا دلنگران شدهاند و نگرانیها از زوال چشمگیر اوضاع بر تمامی عرصههای بازار تاثیر گذاشته است. ویلیام رینش، تحلیلگر دیگری در مرکز مطالعات بینالمللی و راهبردی هم به اسوشیتدپرس گفت: بهنظر میرسد در قطار خرابی که با سرعت آرام در حال حرکت است گیر افتادهایم، در حالیکه طرفها حاضر نیستند از موضع خود کوتاه بیایند.
**ریزش سنگین بورسهای جهان
با بالا گرفتن تنشها بین دو اقتصاد بزرگ جهان، بازارهای جهانی متلاطم شد. منحنی سود اوراق ۳ ماهه و ۱۰ ساله آمریکا، برای دومین بار در کمتر از یک هفته اخیر معکوس شد. معکوس شدن این منحنی یکی از مهمترین نشانههای هشداردهنده در مورد رکود اقتصادی در آینده نزدیک است.
پس از اینکه چین اعلام کرد در نظر دارد تعرفههای تلافیجویانهای برای واردات آمریکایی وضع کند، با وحشت از اینکه دور جدیدی از جنگ تجاری، اقتصاد جهان را به رکود بکشاند، سهام والاستریت در همان آغاز معاملات دو درصد سقوط کردند و از طرف دیگر بورسهای چین روز خوبی را سپری نکردند.
- 13
- 6