به گزارش ایرنا به نقل از آسوشیتدپرس، کشف چند سکه عربی متعلق به قرن هفدهم از باغی در رود آیلند آمریکا و چند نقطه از نیوانگلند، ممکن است به حل شدن یکی از قدیمیترین پروندههای جنایی جهان کمک کند.
متهم این پرونده یک دزددریایی انگلیسی به نام کاپیتان هنری اوری (Capt. Henry Every) است که پس از غارت کشتی زائران مسلمان از مکه به هند، به یکی از تحت تعقیبترین مجرمان دنیا تبدیل شد و سپس در لباس یک تاجر برده از دستگیری فرار کرد.
یک تاریخدان آمریکایی به نام جیم بیلی با دستگاه فلزیاب خود اولین قطعات از این سکههای عتیقه را در چمنزاری واقع در میدلتاون کشف کرد. این سکه که یکی از قدیمیترین سکههای کشف شده در آمریکای شمالی است، میتواند توضیح دهد که مجرم این پرونده چطور به یک باره ناپدید شد.
غارت تاریخی با چاشنی خون
روز هفتم سپتامبر سال ۱۶۹۵ بود که کشتی فنسی (Fancy) با هدایت کاپیتان اوری، به کشتی سلطنتی متعلق به اورنگزیب، ششمین امپراطور گورکانی هند و از قدرتمندترین مردان تاریخ، حمله و آن را غارت کرد. در این کشتی علاوه بر مسلمانانی که در حال برگشت از خانه خدا بودند، حجم بالایی طلا و نقره به ارزش ده ها میلیون دلار نیز وجود داشت. غارت این کشتی، یکی از بزرگترین دزدیهای تاریخ را رقم زد.
براساس روایتهای تاریخی، دزدان دریایی فنسی پیش از آن که به باهاماس (بهشت دزدان دریایی) فرار کنند، مردانی که در این کشتی هندی بودند را شکنجه دادند، به قتل رساندند و به زنان تجاوز کردند. خبر جنایت آنها به سرعت پخش شد و ویلیام سوم پادشاه وقت انگلیس تحت فشار هند، برای سر این دزدان دریایی یک جایزه بزرگ گذاشت، جایزهای که یکی از بزرگترین تعقیب و گریزهای تاریخ را رقم زد.
سکههای افشاگر؛ ماهی که پشت ابر نماند
تاریخدانان تا به حال تنها میدانستند که کشتی کاپیتان اوری در سال ۱۶۹۶ در ایرلند پهلو گرفته و از این جا رد او گم شده است. اما بیلی میگوید سکههایی که او و دیگران پیدا کردهاند ثابت میکنند این دزد دریایی بدنام و همراهانش در راه فرار قبل از ایرلند به مستعمرات آمریکا رفته و در آنجا از سکههایی که به غارت برده بودند برای تامین هزینه های روزانه خود استفاده کردند.
اولین سکه کامل از این مجموعه، در سال ۲۰۱۴ در مزرعه سوییت بری واقع در میدل تاون پیدا شد. بیلی دو سال قبل از این تاریخ پس از پیدا کردن چند سکه قدیمی از دوران استعمار، یک سگگ کفش متعلق به قرن هجدهم و چند گلوله تفنگ فیتیلهای در این منطقه نسبت به آن کنجکاو شده بود.
او با یک فلزیاب به این منطقه رفت و پس از دریافت سیگنال، خاک را کند و به یک سکه نقره رسید. متن عربی حک شده روی این سکه توجه بیلی را جلب کرد. تحقیقات تکمیلی نشان داد این سکه در سال ۱۶۹۳ در یمن ضرب شده است و ابهامات زیادی به وجود آورد چون هیچ مدرکی وجود ندارد که اثبات کند استعمارگران آمریکایی در این دوره زمانی برای تجارت به خاورمیانه سفر کرده باشند.
از زمان پیدا شدن این سکه در سال ۲۰۱۴ تاکنون، ۱۵ سکه عربی مشابه در آن حوالی کشف شدند؛ ۱۰ سکه در ماساچوست، ۳ سکه در رود آیلند و دو سکه در کانکتیکات. یک سکه هم در کارولینای شمالی پیدا شد که گویا برخی از همراهان اوری اولین بار در آنجا وارد خشکی شدند.
سارا اسپورتمن باستانشناس دولتی ایالت کانکتیکات که یکی از این سکهها در سال ۲۰۱۸ طی کاوش یک مزرعه قرن هفدهمی در آن پیدا شد، میگوید: اینطور که به نظر میرسد، برخی از همراهان اوری موفق شدند در نیوانگلند ساکن شده و به بخشی از جامعه جدید تبدیل شوند.
به گفته اسپورتمن، کل ماجرا شبیه به یک نقشه پولشویی بود.
باستانشناسان و تاریخدانانی که در جریان تحقیقات بیلی قرار دارند، حسابی جذب این ماجرا شدهاند و معتقدند این تحقیقات میتواند پرده از راز یکی از قدیمیترین پروندههای جنایی جهان بردارد.
جنایت اوری و همدستانش در ادبیات، سینما و حتی بازیهای ویدئویی نیز بازتاب داشته است. در سال ۲۰۲۰ میلادی کتاب دشمن تمام بشریت (Enemy of All Mankind) به قلم استیون جانسون در این باره نوشته شد، مجموعه بازیهای معروف Uncharted پلی استیشن ریشه در این ماجرا دارد و فیلم سینمایی Uncharted با بازی تام هلند، مارک والبرگ و آنتونیو باندراس نیز با همین موضوع اوایل سال ۲۰۲۲ میلادی اکران خواهد شد.
- 19
- 3