سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۱ - ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۶۵۷
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

کشف ترازوی دو هزار ساله در یک دیوار باستانی

کشف ترازوی دو هزار ساله در یک دیوار باستانی,ترازو
تنها چهار هفته پس از شروع کاوش باستان‌شناسی روی دیوار هادریان در نورثامبرلند، باستان‌شناسان به یک یافته‌ی خارق‌العاده دست یافته‌اند: یک میلۀ کوچک با بازوهای مساوی از یک ترازوی روم باستان.

به گزارش فرادید، مایل‌کَسِل (Milecastles) قلعه‌های کوچکی بودند که در هر مایل رومی یا بیشتر در امتداد دیوارهای دفاعی مرزی ساخته می‌شدند. ۸۰ مورد آن‌ها در امتداد دیوار هادریان بین ۱۶ قلعه اصلی وجود داشت. مایل‌کَسِل شمارۀ ۴۶ درست در شمال قلعه‌ی ماگنا، نزدیک نورثامبِرلَند امروزی در شمال انگلستان قرار دارد.

تاثیر تغییرات آب و هوایی سبب تغییر پوشش گیاهی زمین‌های باتلاقی، خشک شدن خاک ذغال سنگ نارس و بی‌هوازی شده است، به همین دلیل است که قلعه‌ی ویندولاندا در نزدیکی قلعۀ ماگنا و سکونتگاه غیرنظامی دارای چنین بقایای ارگانیک حفاظت‌شده هستند، از جمله هزاران کفش چرمی، یک موش چرمی، نخستین صندلی توالت چوبی رومی و لوح‌های چوبی نمادین (مجموعه‌ای منحصربه‌فرد از مکاتبات باستانی که در سوابق باستان‌شناسی رومی بی‌نظیر است).

Steelyard-beamقلعۀ ماگنا مانند ویندولاندا به طور سیستماتیک کاوش نشده است، اما بررسی‌های ژئوفیزیکی نشان می‌دهد به همان اندازه منبع غنی مواد باستان‌شناسی است و تمام آن ثروت دست‌نخورده در معرض تهدید مستقیم است.

کشف ترازوی دو هزار ساله در یک دیوار باستانی,ترازو

به لطف کمک مالی هنگفت ۱.۶۲۵ میلیون پوندی از طرف «صندوق میراث ملی لاتاری»، ژوئن امسال، صندوق خیریه ویندولاندا تحقیقات باستان‌شناسی پنج ساله‌ی ۲.۵ میلیون پوندی را در ماگنا آغاز کرده است. نخستین منطقه‌ای که قرار است کاوش شود مایل‌کَسِل ۴۶ و خندق نزدیک آن است.

باستان‌شناسان انتظار نداشتند چیز زیادی در لایه‌های بالایی حفاری پیدا کنند، چون هر آنچه از قلعه‌ی ماگنا و دیوار موجود در سایت باقی مانده بود در قرن ۱۲ تا ۱۴ به طور کامل برداشت شده و نیم مایلی دورتر، از سنگ‌های آن مجدداً در ساخت ثِرل‌وال استفاده شده بود. ام حالا در هفته چهارم حفاری است که تیم کاوش پایه‌های سنگی مایل‌کَسِل ۴۶ را کشف کرده است. 

در هفته سوم کاوش، میلۀ ترازو در امتداد دیوار بیرونی پی پیدا شد. چند سانتی‌متر از آن بیرون زده بود. یک شب بارانی خاک سطحی را شسته شده و این میله در معرض دید قرار گرفته بود. باستان‌شناسان در آغاز نمی‌دانستند با چه چیزی مواجه شدند، اما پس از پیدا شدن شاهین ترازو (تکیه‌گاه)، هویت مخفی آن فاش شد. 

این میلۀ ۲۲ سانتی‌متری از جنس آلیاژ مس، دارای یک سوراخ زینتی مرکزی برای قرار دادن یک زنجیر معلق بود. یک سوی میله با طرح اریب سه‌گانه‌ی معمولی و سوراخ تعلیق ظریفی که زمانی یک تابه توزین از طریق زنجیرهای ظریف از آن آویزان می‌شد، کامل شده است. 

کشف ترازوی دو هزار ساله در یک دیوار باستانی,ترازو

از سوی دیگر آن برای آویزان کردن وزنه‌های کوچک از زنجیر دیگری استفاده می‌شده است. یکی از ویژگی‌های این میله این است که از تکیه‌گاه تا یک انتهای آن، یازده نقطه دایره‌ای شکل به طور مساوی با فاصله ۱۰ میلی‌متری از هم قرار دارند که از آن‌ها به عنوان نشانگر برای حرکت وزنه‌های اندازه‌گیری در امتداد بازوی ترازو استفاده می‌شده است. 

یک ترازوی قابل‌حمل با این اندازه و کالیبر می‌توانسته وسیله‌ی کار یک کارمند مالیاتی، تاجر یا بازرگان ماهر رومی برای وزن کردن اقلام کوچک و با ارزشی باشد که از میان مایل‌کَسِل در ماگنا می‌گذشتند. مکان‌های خرید و فروش کالا مانند این به هر دو صورت کار می‌کردند، یعنی هم از کالاهای ورودی و هم از کالاهای خروجی در مرزهای امپراتوری مالیات می‌گرفتند. ارتش روم و امپراتور از این تجارت سودآور بالقوه سهم خودشان را داشتند. 

اگرچه هر مایل‌کَسِلی برای این منظور مناسب نبود، شماره ۴۶ در ماگنا که به نقطه اتصال سه جاده اصلی رومی متصل بود، مکان ایده‌آلی برای مالیات و کنترل بود و دسترسی واضح و آسانی به شمال دیوار داشت. در دوره بعدی، جریان مصنوعات نقره‌ای و شیشه‌ای برش‌خورده از امپراتوری به سمت شمال سرازیر شد تا قبایل شمالی رام شوند. عملی که شاید در نهایت نقش خود را در تحریک حملات بیشتر از آن سوی مرزها ایفا کرد.

کشف ترازوی دو هزار ساله در یک دیوار باستانی,ترازو

  • 11
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش