سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۴:۰۴ - ۰۲ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۰۱۰۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

معمای یک «پرندۀ چوبی» که مصریان باستان ساختند

پرندۀ چوبی,معمای پرندۀ چوبی در مصر
پرنده سقاره (Saqqara) یک دست‌سازه‌ی جالب و اسرارآمیز از مصر باستان است؛ تا کنون نظرات بسیار متفاوتی دربارۀ این شیء معماگونه ابراز شده است که هرکدام از این نظرات مخالفان سرسختی هم دارند.

به گزارش فرادید، پرنده‌ی سقاره یک مجسمه چوبی کوچک است که سال ۱۸۹۸ از مقبره‌ای در سایت باستانی سقاره مصر کاوش شد. تخمین زده می‌شود این دست‌سازه حدود ۲۲۰۰ سال قدمت داشته باشد. شکل این دست‌سازه شبیه هواپیماهای امروزی با سر پرنده است.

این قطعه بحث‌برانگیز شده است چون برخی از مردم را به این فکر واداشت که شاید مصریان باستان فرآیندهای آیرودینامیک را درک می‌کردند و اینکه پرنده‌ی سقاره ممکن است مدلی از یک هواپیمای واقعی یا نوعی گلایدر بوده باشد. 

اما محققان این دست‌سازه را چیزی بیش از حکاکی یک پرنده واقعی که برخی ویژگی‌های گلایدر، اسباب بازی کودک، بومرنگ یا بادنمای اولیه را دارد، نمی‌دانند. 

با این حال، دکتر خلیل مسیحا سال ۱۹۹۱ مقاله‌ای به نام «هوانوردی تجربی آفریقایی: گلایدر مدل ۲۰۰۰ ساله» را منتشر کرد که در آن موارد زیر را شرح داد: 

«بال از یک تکه چوب ساخته شده و دهانه آن دقیقاً ۱۸ سانتی‌متر است. ضخیم‌ترین قسمت بدنه ۸ میلی‌متر است. سپس ضخامت آن به سمت نوک‌ها کاهش می‌یابد. می‌توان به این نکته اشاره کرد که یک زاویه دو وجهی وجود دارد که به دلیل انحراف جزئی چوب ناشی از گذشت زمان، از هر دو طرف کمی نابرابر است.» 

«زاویه‌ی دووجهی» در این مورد به همان اصل مورد استفاده در هواپیماهای امروزی برای صعود به سمت بالا اشاره دارد. این نمودار مقاله دکتر مسیحا است: دم مفقودشدۀ پرنده تا حدودی محل مناقشه بوده است، چون نمی‌توان با اطمینان گفت که پرنده ساقاره روزگاری واقعاً دم داشته است. با این حال، بدون دم، پایداری آیرودینامیکی لازم برای پرواز صحیح وجود ندارد. 

مسیحا برای اثبات توانایی پرواز پرنده سقاره نوشته است: «من یک مدل مشابه از چوب بالسا ساخته‌ام و دم (که گمان می‌کنم گم شده) را به آن اضافه کردم و از اینکه متوجه شدم وقتی با دست پرتاب می‌شود می‌تواند چند یاردی در هوا حرکت کند تعجب نکردم.» 

پرندۀ چوبی,معمای پرندۀ چوبی در مصر

با این حال، سال ۲۰۰۲، مارتین گرگوری، طراح گلایدر، مدل مشابهی از چوب بالسا ساخت (تصویر زیر) و خاطرنشان کرد پرنده ساقاره «بدون دم کاملاً ناپایدار است» و «حتی پس از نصب دم، عملکرد پرواز آن ناامیدکننده بود».

گرگوری گزارش خود را با این جمله به پایان می‌رساند: «به نظر من پرنده ساقاره احتمالاً به عنوان اسباب‌بازی یا بادنما ساخته شده است. از این نظر می‌توان گفت این یک دست‌سازه جالب است و مطمئناً نمونه‌ای از فناوری پیشرفته فراعنه یا دانش گمشده باستانی نیست.» 

اما صبر کنید! کانال تاریخ اخیراً برنامه‌ای را به پرنده سقاره اختصاص داده است و از سیمون ساندرسون متخصص آیرودینامیک برای ساختن یک ماکت از این مصنوع استفاده کرده است. ساندرسون ماکت را در یک تونل باد بدون دم (که توسط کابل‌ها برای پایداری در جای خود نگه داشته شده بود) آزمایش کرد و دریافت چهار برابر وزن خود گلایدر را در نیروی بالابرنده تولید می‌کند. 

البته دربارۀ تک تک این آزمایش‌ها امکان مناقشه وجود دارد اما به هر حال دیدن شیئی شبیه به دست‌سازه‌های مدرن در میان آثاری متعلق به بیش از دو هزار سال قبل، قطعا احساسی  همزمان از شگفتی و کنجکاوی را به ما می‌بخشد.

مسلما نمی‌توان از روی یک پرندۀ چوبی نتیجه گرفت که مصریان دانشی عجیب و غریب دربارۀ هوانوردی داشته‌اند اما باید این را هم اذعان کنیم که هنوز چیزهای زیادی در مورد تمدن‌های باستانی وجود دارد که ما از آن‌ها بی‌خبریم.

پرندۀ چوبی,معمای پرندۀ چوبی در مصر

  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش