چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۴۱ - ۲۵ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۱۷۳۵
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

کشف غیرمنتظرۀ یکی از نخستین کتیبه‌های مسیحی امپراتوری روم

کتیبه,کشف غیرمنتظرۀ یکی از نخستین کتیبه‌های مسیحی امپراتوری روم
تیمی از کارشناسان بین‌المللی و محلی به رهبری پروفسور کریستف جِی. گُدارد، کتیبه‌ای با اهمیت تاریخی که توسط امپراتور بیزانس ژوستینینان تقدیم شده است را در سایت باستان‌شناسی اولپیانا در کوزوو کشف کرده‌اند.

به گزارش فرادید، تاریخ قلمروی کوزوو به رغم اینکه کشوری نسبتاً جوان است، غنی است. در دوران روم، اولپیانا مرکز سیاسی، پولی و فرهنگی امپراتوری بود. اولپیانا در یازده کیلومتری جنوب شرقی پریشتینا، یک سکونتگاه رومی پیش از بیزانس است.

کاوش‌های باستان‌شناسی در این شهر از سال ۱۹۵۴ آغاز شده است. بقایای زندگی پیش از روم طی کاوش‌های باستان‌شناسی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ کشف شدند. اولپیانا برای پادشاهی داردان مکان مهمی بود و در دوره‌ی کلاسیک، سکونتگاه داردان و ایلیاتی‌ها بود.

کشف موزاییکی که کتیبه امپراتور ژوستینیان بر روی آن نوشته شده و همینطور کشف یک کلیسای اسقفی باشکوه در سال ۲۰۲۲ نتایج ملموس پروژه‌ای هستند به نام «مأموریت باستان‌شناسی اروپا در کوزوو: از اولپیانا تا یوستینیانا سکوندا» که اتحادیه اروپا حامی مالی آن شده است و انتظار می‌رود در دسامبر ۲۰۲۴ به پایان برسد.

به گفته‌ی باستان‌شناسان، این مدرکی است دال بر ریشه‌ی داردانی امپراتور بزرگ بیزانس. امپراتور ژوستینیان (۵۲۷-۵۶۵) در تورسیوم متولد شد که گمان می‌رود نزدیک اسکوپیه کنونی باشد.

آربن حاجداری، استاد باستان‌شناسی دانشگاه پریشتینا، به BIRN گفته است این کتیبه دارای اهمیت تاریخی بسیار زیادی است و  مهم‌ترین یافته‌ی باستان‌شناسی کوزوو به حساب می‌آید. حاجدری تاکید می‌کند که یکی از عناصر مهم کتیبه ذکر شهر داردانیا است که نشان می‌دهد مردم داردانیان رومی نشده و هویت‌شان را از دست ندادند.

کتیبه,کشف غیرمنتظرۀ یکی از نخستین کتیبه‌های مسیحی امپراتوری روم

حاجداری توضیح می‌دهد: «بسیار مهم است، با توجه به این واقعیت که مقالات و مطالعات بسیاری وجود دارند که سعی می‌کنند نشان دهند هویت داردانیان در هویت رومی جذب و ناپدید شده است، این کشف به خاطر به چالش کشیدن این دیدگاه اهمیت زیادی دارد.»

این کتیبه از قسمت مرکزی کلیسا امتداد یافته و محققان در مساحتی بیش از ۴۶۰ متر مربع حفاری‌هایی را انجام داده‌اند و تزیینات مختلفی با نقوش گل و جانور را شناسایی کرده‌اند.

میلوت بریشا، باستان‌شناس و رئیس پارک باستان‌شناسی «اولپیانا» می‌گوید: «این کتیبه ما را شگفت‌زده کرد، چون به گونه‌ای حفظ شده که نشان می‌دهد ما به راستی با یک شهر داردانیایی روبه‌رو هستیم که توسط امپراتوری داردانی ساخته شده است».

از سوی دیگر، پروفسور کریستف گُدارد از مدرسه عالی نرمال در پاریس برای نخستین بار در سال ۲۰۱۶ از اولپیانا بازدید کرد و کاوش‌ها سال ۲۰۱۷ آغاز شد. گُدارد تاکید می‌کرد که کوزوو برای باستان‌شناسی یک مکان منحصر به فرد است، چون به ندرت می‌توان در اروپا مکانی دست‌نخورده پیدا کرد. به گفته وی، غیر از رم، کوزوو در اروپا برجسته است.

«آنچه اینجا می‌توانید ببینید، مکانی است که قبل از ما دست‌نخورده بوده است. در این مورد اطمینان داریم. شکی نیست. اینجا در اروپا بسیار منحصر به فرد است و تنها ۱ درصد یا شاید حدود ۲ درصد آن شناخته شده است. پس، تصور کنید ما اینجا چیزی شبیه دو پمپئی داریم: یکی ۳۵ هکتار و دیگری ۱۹ هکتار.»

اتحادیه‌ی اروپا با بودجه ۱ میلیون یورویی، حامی مالی این کاوش‌ها به عنوان بخشی از پروژه «ماموریت باستان‌شناسی اروپایی در کوزوو: از اولپیانا تا ژوستینیا سکوندا» است که در دسامبر ۲۰۲۱ آغاز شده و انتظار می‌رود در دسامبر ۲۰۲۴ به پایان برسد.

کتیبه,کشف غیرمنتظرۀ یکی از نخستین کتیبه‌های مسیحی امپراتوری روم

  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش