چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۳۰ - ۰۶ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۴۴۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

ساختمانی شبیه «سفینۀ فضایی» که برای اثبات نظریۀ اینشتین ساخته شد

ساختمانی شبیه به سفینۀ فضایی,برج انیشتین
برج انیشتین تا امروز بازسازی‌های گستردهای را پشت سر گذاشته است تا به عنوان نمادی از یک دوران پر شور علمی برای آیندگان حفظ شود.

به گزارش فرادید، یک رصدخانه‌ی خورشیدی که برای اثبات نظریه نسبیت آلبرت اینشتین ساخته شده بود، پس از یک پروژه‌ی نوسازی جهت حفظ آن برای نسل‌های آینده، نزدیک پایتخت آلمان بازگشایی شد. 

اینشتینتورم (برج اینشتین) در تپه تلگراف در پوتسدام در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی برلین، یک سال را زیر داربست گذراند در حالی که کار مرمت آن با استفاده از تکنیک‌های مدرن برای مهر و موم کردن هزاران شکاف و برطرف کردن رطوبت زیاد آن در حال انجام بود.

این برج ۲۰ متری که آن زمان گفته می‌شد شبیه یک سفینه فضایی است، توسط اریش مِندِلسون معمار با همکاری اِروین فینلی-فروندلیچ ستاره‌شناس بین سال‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۲۲ ساخته شد و مدت‌ها برای علاقه‌مندان به معماری و ستاره‌شناسی جذاب بوده است. 

مندلسون قصد داشت کارش نظریه نسبیت انیشتین را به نمایش گذاشته و تسهیل کند و استدلالش این بود که این برج از جذابیت جهان اینشتین الهام گرفته است. 

این سازه‌ی بی‌نظم، نخستین اثر مهم مندلسون که سبک کارکردگرای پویا پیشگام خود را در جاهای دیگر نیز به کار برده بود، نقطه عطفی در معماری اکسپرسیونیستی به حساب می‌آید. این سازه بدون داشتن یک زاویه‌ی راست و یک پلکان چوبی منحنی دارای سیستم پیچیده‌ای از آینه‌ها و عدسی‌هایی است که نور خورشید را از تلسکوپ‌های روی پشت بام به سمت طیف‌نگار و آزمایشگاه‌های رصدی زیرزمین می‌کشند.

آلبرت انیشتین در تراس برج انیشتین که اخیراً به پایان رسیده است، سال ۱۹۲۱، قبل از اینکه محوطه بیرونی کاشته شود. 

ساختمانی شبیه به سفینۀ فضایی,برج انیشتین

این برج امروزه به عنوان یک رصدخانه خورشیدی فعال که توسط موسسه اخترفیزیک لایبنیتز (AIP) اداره می‌شود، هنوز پابرجاست، جایی که عمدتا برای مطالعه میدان‌های مغناطیسی خورشیدی از آن استفاده می‌شود. 

در آغاز این سازه با بتن برنامه‌ریزی شده بود. با این حال، کمبود مصالح پس از جنگ جهانی اول باعث شد که آن را با آجری با پوشش گچ تولید کردند و در نتیجه ساختمان از همان ابتدا از نظر ساختاری مشکل داشت. بعدها در جریان بمباران متفقین در جنگ جهانی دوم آسیب زیادی به این سازه وارد شد. 

در سخنرانی مراسم افتتاحیه، هاگن مِهمِل، مهندس پروژه و ناظر بازسازی‌هایی که به حدود ۱.۲ میلیون یورو هزینه و حدود ۱۰۰۰۰ ساعت کار نیاز داشت، آن را ساختاری خارق‌العاده و یک مجسمه توصیف کرد، اما از نقطه‌نظر مهندسی سازه، آن را یک شکست خواند. 

این برج در اصل با هدف اصلی تایید نظریه نسبیت عام انیشتین، قضیه پیشگامانه حرکت، نور و فضا که او سال ۱۹۱۱ منتشر کرده بود، طراحی و ساخته شد. این سازه به ویژه برای اندازه‌گیری پدیده شناخته شده در تئوری حرکت خفیف خطوط طیفی در میدان گرانشی خورشید که اکنون به عنوان «تغییر قرمز» شناخته می‌شود، مفید بود. 

ساختمانی شبیه به سفینۀ فضایی,برج انیشتین

الکساندر وارموث، معاون رئیس بخش فیزیک خورشیدی AIP که زیر گنبد زیر آسمان آبی ایستاده بود، خاطرنشان کرد که تلسکوپ‌هایی که او در حال استفاده از آن‌ها بود، تلسکوپ‌هایی بودند که تقریباً ۱۰۰ سال پیش نصب شده بودند. 

داخل رصدخانه، جایی که دیوارها باید به طور کامل رنگ‌آمیزی و کف‌ها اصلاح می‌شد.

وارموث گفته است: «برج اینشتین شاید دیگر در خط مقدم تحقیقات نباشد، اما سازه‌ای نیست که صرفاً سزاوار نگهداری در موزه باشد. این سازه هنوز هم برای آموزش دانش‌آموزان و همچنین توسعه و آزمایش ابزار دقیق برای تلسکوپ‌های خورشیدی بزرگتر جدید و آزمایش، استفاده می‌شود.» 

«پس از بازسازی، احتمالاً این سازه در وضعیت بهتری نسبت به زمانی که تقریباً ۱۰۰ سال پیش افتتاح شد، قرار دارد. از آنجا که من زمان زیادی را در زیرزمین آن صرف ساختن بخش‌هایی از یک ابزار در فضاپیمایی می‌کنم که در حال حاضر به دور خورشید می‌چرخد، بسیار برای من عزیز است.»

طبق گفته‌ها، انیشتین هیچ‌گاه اشتیاق زیادی به ساختمان نشان نداد. پس از اینکه مندلسون مشتاقانه او را به گشت و گذار در این سازه برد، ظاهراً ساعت‌ها منتظر واکنش اینشتین بود. اما او فقط یک کلمه را زمزمه کرد: «ارگانیک.»

ساختمانی شبیه به سفینۀ فضایی,برج انیشتین

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش