به گزارش فرادید، پس از اینکه کارشناسان یک سکۀ کشف شده توسط یک جستجوگر آماتور را بررسی کردند، نام جدیدی به فهرست پادشاهان بریتانیا اضافه شد.
این سکه طلا که قدمت آن به حدود ۵۰ سال قبل از میلاد مسیح میرسد و کوچکتر از یک بند انگشت است، با نام «اسونرتوس» (Esunertos)، یک فرمانروای عصر آهن که قبلاً شناخته نشده بود، ضرب شده است. این سکه در یک حراجی به قیمت بیش از ۲۰۰۰۰ پوند فروخته شد.
این سکه را جستجوگری به نام لوئیس فاج که شغل اصلیاش کارگر ساختمانی است با فلزیاب خودش در مزرعهای در همپشایر کشف کرده بود. کارشناسان این سکۀ کوچک را به عنوان «یکی از اکتشافات برجستۀ دهههای اخیر» توصیف کردهاند.
او بعد از فروش سکه با قیمت بالا در حراجی گفت: «من روی ابرها راه میروم، اگر مردم در اتاق حراج نبودند، حتما بالا و پایین می پریدم. مجموعهدارانی که من با آنها صحبت کردم مات و مبهوت هستند. خیلی خوشحالم که قبل از حراج پیشنهادهای خصوصی آنها را قبول نکردم».
فاج افزود: «تصور اینکه یافتۀ من حالا صفحۀ ویکیپدیای مخصوص خودش را دارد، باورنکردنی است.»
قدمت این سکه به دورانی برمیگردد که زبان نوشتاری در جزایر بریتانیا تازه شکل گرفته بود. انتظار میرفت که قیمت آن حدود ۴۰۰۰ پوند باشد، اما پیشنهادها در حراج اسپینک قیمت را به ۲۰۴۰۰ پوند رساند و رکورد جهانی یک نوع مشابه سکه که ۱۰،۸۰۰ پوند بود شکسته شد.
این سکه زمانی بین ۵۰ قبل از میلاد و ۳۰ قبل از میلاد، یعنی مدت کوتاهی پس از اولین حمله ژولیوس سزار به بریتانیا ضرب شده است. سزار با نیروی کمی به سواحل کنت رسید، اما پس از تلاش ناموفق برای پیاده شدن در خشکی و شکسته شدن کشتیها در اثر امواج، مجبور به بازگشت شد.
کارشناسان برجسته عصر آهن که این سکه را مطالعه کردند، به این نتیجه رسیدند که این سکه توسط یک شخصیت مذکر برجسته به نام Esunertos ضرب شده است که در زبان سلتی که در آن زمان صحبت می شد به معنی «قدرتمند همچون خدای Esos» است. یک نظریه این است که او به عنوان پادشاه در قلعۀ دنبری هیل حکومت میکرد.
دکتر جان سیلز، از مسئولان موزه اشمولین، گفت: «این یکی از اکتشافات برجسته دهههای اخیر در سکه شناسی سلتی است».
گرگوری ادموند، متخصص سکههای عصر آهن در حراجی اسپینک نیز گفت: «این قطعه شگفتانگیز، تصویر ذهنی ما را از بریتانیای عصر آهن -با اسبها و ارابههای جنگیاش- را تکمیل میکند».
با وجود اندازه کوچک سکه، نام سازندۀ آن یعنی اسونرتوس که زمانی فراموش شده بود، حالا با این کشف دوباره از دل تاریخ بیرون آمده است.
- 11
- 2