چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۴۲ - ۲۷ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۸۱۹
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

«تمبری» که ۱۰۰ میلیارد تومان می‌ارزد

تمبر,تمبری با ارزش 100 میلیارد
هفتۀ قبل در یک حراجی، یکی از تمبرهای موسوم به «جِنی وارونه» به مبلغ ۲ میلیون دلار به فروش رسید؛ اما ماجرای این گنج کوچک کاغذی چیست؟

به گزارش فرادید، ویلیام تی رابی بعد از ظهر ۱۴ مه ۱۹۱۸ را در ترامواهای اطراف واشنگتن دی سی گذراند، در حالیکه کیفی پر از گنج حمل می‌کرد و در حال فرار از دست نمایندگان اداره پست ایالات متحده بود. این مجموعه‌دار ۲۹ سالۀ تمبر و کارمند بازار سهام وقتی شب به خانه برگشت به همسرش کارولین گفت که بازرسان پست دنبال این هستند که ۱۰۰ تمبر «غیرمعمول» را که در اختیار او قرار گرفته است دوباره پس بگیرند. آن‌طور که کارولین بعداً به خاطر می‌آورد: این زوج در حالی که مضطرب و پریشان بودند، کیف را زیر تخت خود گذاشتند و شب پر تب و تابی را به صبح رساندند.

چند روز قبل از این ماجرا، اداره پست آمریکا چاپ بیش از دو میلیون تمبر جدید ۲۴ سنتی را با طرحی خاص به مناسبت راه‌اندازی اولین سرویس پست هوایی منظم در جهان آغاز کرده بود. طراح دفتر حکاکی و چاپ ایالات متحده، تصویر مرکزی تمبر را عکسی از یک Curtiss JN-4H Jenny، قرار داده بود؛ یک هواپیمای تک موتوره که در پروازهای افتتاحیه این سرویس استفاده می‌شد.

با این حال، بعد از انتشار تمبر، دنیای مجموعه‌دارها از بحث درباره یک خطای احتمالی پر شده بود. دوستداران تمبر خاطرنشان می‌کردند که این طرح پیچیده است و به دو صفحه حکاکی شده جداگانه نیاز دارد، یکی برای چاپ تصویر مرکزی آبی و دیگری برای افزودن قاب قرمز تیره. این بدان معناست که کاغذ باید دو بار از یک پرس دستی عبور کند. مجموعه دارانی مانند ویلیام رابی می‌دانستند که هر فرآیند چاپ چند مرحله‌ای مستعد خطای انسانی است.

حق با کلکسیونرها بود؛ ادارۀ پست ۹ مجموعۀ ۱۰۰ تایی از تمبرهای اشتباهی را چاپ کرد که هواپیمای وارونه را نشان می‌دادند. کارکنان هشت مجموعۀ اشتباه را پیدا کردند و نابود کردند و تمبرهای دیگر را به دفاتری در واشنگتن، نیویورک و فیلادلفیا فرستادند؛ اما یک بستۀ صدتایی از تمبرهای اشتباه در بین بسته‌ها باقی ماند.

در ۱۴ می، یک روز قبل از بلند شدن اولین هواپیمای پستی، رابی از یک اداره پست واشنگتن دی سی بازدید کرد و پرسید که آیا تمبرهای جدید جنی موجود است یا خیر. هنگامی که منشی تمبرهای باقی‌مانده را به او نشان داد، او همانطور که بعداً بیان کرد، انگار «قلبش از حرکت ایستاد»؛ بسته‌ای که منشی نشان داده بود، همان بستۀ اشتباه بود. رابی تمبرها را به ارزش اسمی ۲۴ دلار (حدود ۵۱۰ دلار امروز) خریداری کرد و تنها پس از اتمام معامله به کارمند اطلاع داد که وارونه هستند. منشی ناشناس نیز به مقامات هشدار داد.

تمبر,تمبری با ارزش 100 میلیارد

اگرچه بازرسان پست سعی کردند برگه‌های رابی را مصادره کنند، اما هیچ دلیل قانونی برای توقیف تمبرها نداشتند. رابی می‌گفت: «بدون شک، اگر یک آدم تازه‌کار بود می‌ترسید و تمبر‌ها را پس می‌داد». رابی که مشتاق بود تمبرها را قبل از اینکه نمونۀ مشابه دیگر پیدا شود به فروش برساند و بنابراین شروع به تبلیغ یافته خود کرد. یک هفته بعد، او آنها را به فروشنده تمبر فیلادلفیا یوجین کلاین به قیمت ۱۵۰۰۰ دلار (حدود ۳۱۷۰۰۰ دلار امروز) فروخت. خانواده رابی از این پول برای خرید خانه و ماشین استفاده کردند.

حالا در ۱۰۵ سالی که از انتشار آنها می‌گذرد، این «جنی‌های وارونه» از هم جدا شده‌اند و ده‌ها بار به دست آدم‌های مختلف افتاده‌اند. شماره ۷۸ که بر اساس موقعیت آن در ورق ۱۰۰تایی مشخص شده بود، پس از مدتی مفقودی در داخل یک جاروبرقی پیدا شد. شماره ۶۶ هنگام نمایش در یک کنوانسیون فیلاتلیس در سال ۱۹۵۵ به سرقت رفت و هرگز پیدا نشد. دو تا از معکوس‌ها (شماره‌های ۲ و ۷۰) نیز در موزه پست در واشنگتن مشاهده می‌شوند.

در سال ۲۰۲۱، یک بستۀ چهارتایی از جنی‌های وارونه در یک حراجی به قیمت ۴.۹ میلیون دلار فروخته شد. و اما نهایتا در اوایل همین هفته، شماره ۴۹، که در سال ۲۰۱۸ پس از گذراندن چندین دهه در یک صندوق امانات دوباره پیدا شده بود، در یک حراجی به مبلغ ۲ میلیون دلار فروخته شد؛ رقمی که آن را به گران‌ترین تمبر ایالات متحده تبدیل کرد.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش