سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۳:۲۵ - ۲۹ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۹۵۹
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

این «شهر صخره‌ای» یک راز باستان‌شناسی در قلب اقیانوس آرام است

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام
این ویرانه‌های تاریخی در جزیره‌ای میان اقیانوس آرام، یک شگفتی کم نظیر مهندسی به حساب می‌آیند. هنوز کاوش‌ها و تحقیقات بسیار کمی دربارۀ این شهر شگفت‌انگیز صورت گرفته و کسی نمی‌داند چگونه صدها سال قبل این مردم با دست خالی چنین سنگ‌های عظیمی را جا به جا کردند.

به گزارش فرادید، ما به آرامی در قایق‌مان اطراف دماغه‌های مرجانی کم‌عمق اطراف پونپی زیگزاگی حرکت می‌کنیم. این جزیره که کمی کوچکتر از شهر نیویورک است، بخشی از ایالات فدرال میکرونزیا است و میان کلاف گسترده‌ای از صخره‌های مرجانی قرار گرفته است. فراتر از موج‌شکن‌ها، اقیانوس آرام ۵۵۷۸ مایل تا کالیفرنیا امتداد دارد.

مقصد ما «نان مادول» است در نزدیکی ضلع جنوبی جزیره؛ این تنها شهر تاریخی دنیاست که تا کنون بر فراز صخره‌های مرجانی ساخته شده است. ویرانه‌های باشکوه و در عین حال زیبنده آن از سنگ‌ها و ستون‌هایی ساخته شدند که به قدری سنگین هستند که هیچ‌کس متوجه نحوه ساخت آن‌ها نشده است. این یک راز باستانی مهندسی است که شگفتی این شهر را بیشتر می‌کند.

غیر از ظرافت دیوارها و سکوها، هیچ کنده‌کاری و هنری وجود ندارد، هیچ چیز جز افسانه‌ای از مردمانی به نام Saudeleur که بیش از یک هزار سال بر جزیره حکومت می‌کردند. آن‌ها آیین‌هایی منحصر به فرد و گاه خشن داشتند؛ مردمان محلی امروزی این ویرانه‌ها را مکانی مقدس و ترسناک می‌انگارند، جایی که ارواح مالک شب هستند. 

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

نان مادول که قرن‌ها پیش متروک شده بود و اکنون بیشتر آن پوشیده از جنگل است، شاید به زودی دستخوش تغییر و تحول شود. قبل از کشف این مکان، در مورد آینده آن با مردی که بر این قسمت از جزایر پونپی تسلط دارد صحبت کردم. 

ما به سمت خشکی حرکت می‌کنیم و روی بقایای یک دیوار دریایی می‌پریم. من رافینو موریسیو، تنها باستان‌شناس پونپی را دنبال می‌کنم، در امتداد یک مسیر و بالای یک تپه تا جایی که به نظر یک انبار است؛ انباری به رنگ سفید با سقف فلزی راه‌راه. اینجا به قصر قلع معروف است. یک خانه کوچک در انتهای آن است، و اینجا و آنجای آن بوته‌های گلدار است. انبوهی از سگ‌ها با سروصدا از ما استقبال می‌کنند. اینجا محل سکونت نهموارکی از مدولنیهمو است، نخست‌وزیری میان پنج رئیس اصلی سنتی که بر ساختار اجتماعی پیچیده‌ای که زیربنای فرهنگ بومی پر جنب و جوش پونپی است، ریاست می‌کنند. 

به غیر از جزیره ایستر، نان مادول سایت اصلی باستان‌شناسی در اقیانوسیه است که از صخره‌های عظیم تشکیل شده است. اما در حالی که جزیره ایستر سالانه ۵۰۰۰۰ بازدیدکننده دارد، نان مادول کمتر از ۱۰۰۰ بازدیدکننده دارد. پیش از رفتن من به این سفر، جِف مورگان، مدیر صندوق میراث جهانی پالو آلتو، کالیفرنیا، به من گفته بود که می‌خواهد بودجه یک برنامه ترویجی را تامین کند. اما قبل از اینکه بتوان کاری انجام داد، باید مسائل مالکیتی که تلاش‌های بازسازی قبلی را مسدود کرده بود، حل کرد، دولت ایالتی و نهموارکی هر دو ادعای حاکمیت بر این ویرانه‌ها را دارند. یک قطعنامه راه نان مادول را برای تبدیل شدن به یک سایت میراث جهانی یونسکو هموار می‌کند و جریان بازدیدکنندگان و کمک‌های مالی را افزایش می‌دهد. 

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

ریچارد انگلهارت، باستان‌شناس و مشاور سابق یونسکو برای آسیا و اقیانوسیه می‌گوید: «نان مادول یکی از مهم‌ترین مکان‌هایی است که هنوز در فهرست میراث جهانی قرار نگرفته است.» 

موریسیو توضیح داد که نان مادول از ۹۲ جزیره مصنوعی تشکیل شده که در ۲۰۰ هکتار مجاور ساحل پوشیده از کرنا گسترده شدند. قسمت اعظم آن از قرن ۱۳ تا ۱۷ توسط سادلرزها، نوادگان دو برادر با منشأ ناشناخته ساخته شد که در قرن ششم یک جامعه مذهبی تأسیس کردند که بر ستایش دریا متمرکز بود. آن‌ها در سومین تلاش خود برای ساختن یک مرکز سیاسی، مذهبی و مسکونی در این تکه از صخره‌های مرجانی مستقر شدند. آن‌ها و جانشینانشان از آن سوی جزیره، ستون‌هایی از سنگ گدازه سیاه به طول ۲۰ فوت که به طور طبیعی پنج ضلعی یا شش ضلعی و مستقیم بودند آوردند و از آن‌ها در یک ساختار کابین چوبی برای ساخت دیوارهای بیرونی و پایه‌های پرشده با توده‌های مرجانی برای ایجاد سکوهای مرتفع استفاده کردند، جایی که در آن سازه‌های کاهگلی سنتی به عنوان اقامتگاه استفاده می‌شد. حتی با وجود تابش نور خورشید روی جنگل‌های سبز انبوه و آب‌های کبودفام، این معماری سیاه بدون تزئینات ترسناک است. 

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

به گفته موریسیو، «ما نمی‌دانیم آن‌ها چگونه ستون‌ها را اینجا آوردند و نمی‌دانیم چگونه آن‌ها را برای ساختن دیوارها بلند کردند. بیشتر پونپئی‌ها باور دارند که از جادو برای بلند کردن آن‌ها استفاده شده است. 

بسیاری از دیوارهای بیرونی که معمولاً فقط چند فوت ارتفاع دارند، دست نخورده هستند. سپس از پیکاپو عبور می‌کنیم، جایی که ایسوهکلکل پس از سرنگونی آخرین سادلر در آن اقامت داشت. بر اساس تاریخ شفاهی، او سرانجام پس از اینکه با دیدن انعکاس خود در استخر دریافت چقدر سالخورده به نظر می‌رسد، خودکشی کرد. پس از مرگ او، نان مادول تا حد زیادی متروک شد، اگرچه مراسم مذهبی گهگاه تا اواخر قرن نوزدهم آنجا برگزار میشد. 

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

هرچه پیش می‌رویم، کانال باریک‌تر و کم‌عمق‌تر می‌شود. ما به عقب برمی‌گردیم تا دیوارهای بیرونی شهر را که هنوز محکم هستند کاوش کنیم و به سمت جزیره پهنوی (Pahnwi) که دیوار آن از سنگ‌های بزرگ و صاف ۵۸ فوتی بلند ساخته شده و مقبره‌ای را در برگرفته، می‌رویم. 

ایستگاه آخر ما ناندواس است که پیچیده‌ترین ساختمان است. اینجا یک سردخانه سلطنتی است با دو مجموعه دیوار به ارتفاع ۲۵ فوت که گوشه‌های زیبای آن‌ها فضایی بزرگ‌تر از زمین فوتبال را می‌پوشانند. وزن یک سنگ بنا ۵۰ تن تخمین زده می‌شود. پایین می‌روم و داخل قبر پوشیده از خزه‌ای می‌شوم. هشت ستون پایه سقفی را تشکیل می‌دهند که بارقه‌هایی از نور خورشید از آن‌ها به درون می‌تابد. خوشحالم که تنها نیستم. اجساد پادشاهان را اینجا می‌گذاشتند و بعداً در جای دیگری دفن می‌کردند. 

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

در راه بازگشت، موریسیو می‌گوید با توجه به اینکه جمعیت پونپئی آن زمان کمتر از ۳۰۰۰۰ نفر بوده، ساخت ساختمان نان مادول نسبت به اهرام برای مصری‌های مستلزم تلاش بسیار بزرگتری بوده است. وزن کلی سنگ‌های سیاه جابجاشده ۷۵۰۰۰۰ متریک تن تخمین زده می‌شود که به طور متوسط ۱۸۵۰ تن در سال طی چهار قرن است. موریسیو می‌گوید: «برای افرادی که هیچ قرقره، اهرم و فلزی نداشتند بد نیست.»

شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام
شهر صخره‌ای,راز شهره صخره ای در قلب اقیانوس آرام

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش