سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۳:۰۸ - ۰۳ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۰۱۲۱
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

آیا این جواهر واقعا نفرین‌شده است؟!

جواهر,جواهر نفرین شده
در رمان پرفروش آنتونی دوئِر، «تمام نورهایی که نمی‌توانیم ببینیم»، هرج و مرج جنگ جهانی دوم در چشمان قهرمان نابینای کتاب منعکس می‌شود و با سنگی درخشان و ظاهراً نفرین‌شده در قلب داستان نشان داده می‌شود.

به گزارش فرادید، در رمان پرفروش آنتونی دوئِر، «تمام نورهایی که نمی‌توانیم ببینیم»، هرج و مرج جنگ جهانی دوم در چشمان قهرمان نابینای کتاب منعکس می‌شود و با سنگی درخشان و ظاهراً نفرین‌شده در قلب داستان نشان داده می‌شود.

جواهر «دریای شعله‌ها»، نقطه بسیار مهم داستان در رمان و سریال اقتباسی نتفلیکس بر اساس این کتاب، کاملا ساختگی هستند. اما نویسنده آن را بر اساس یک جواهر واقعی به نام یاقوت کبود دهلی یا «آمه‌تیست نفرین‌شده» ساخته است. 

اما آیا این یاقوت کبود واقعاً نفرین‌شده بود؟ صاحب آن، ادوارد هِرون آلن، ظاهراً چنین فکر می‌کرد. این نویسنده در نامه‌ای که این جواهر واقعی را به موزه تاریخ طبیعی لندن واگذار کرده بود، یاقوت کبود را «نفرین‌شده سه‌گانه و آغشته به خون» خواند و به صاحبان آینده آن توصیه کرد آن را به دریا بیندازند. 

آن‌ها این کار را نکردند و تا به امروز، این جواهر شهرت تاریکی دارد چون سنگی است که هر کسی که به آن دست بزند، نفرین می‌شود. اما آیا این نفرین واقعی است یا صرفاً جامعه‌ای را نشان می‌دهد که با گناه در مورد گذشته استعماری خود دست و پنجه نرم می‌کند؟ 

آمه‌تیست نفرین‌شده

این جواهر و نامه سال ۱۹۰۴ هرون آلن هنوز در موزه تاریخ طبیعی نگهداری می‌شود. در یادداشت، نویسنده ادعا کرده است که آمه‌تیست از معبد خدای ایندرا در کانپور در جریان شورش قرن نوزدهم که در آن سرخپوستان علیه مستعمرات بریتانیا شورش کردند، غارت شده است. هرون آلن ادعا کرده است که در جریان این خشونت، یک افسر سواره‌نظام بنگالی به نام دابلیو فِریس جواهر را برداشته و آن را به انگلستان آورده است، اما از آن پس، با بدبختی‌های مداومی مواجه می‌شود که گریبان خانواده و دوستانش را می‌گیرد و باعث خودکشی، بیماری و سایر تراژدی‌ها می‌شود. 

در نهایت، هرون آلن نوشته است که این سنگ قیمتی در اختیار او قرار گرفته است و او نیز به نفرین دچار شده است. هرون آلن توضیح داده که سعی کرده آن را ببخشد و حتی با قرار دادن آن کنار سایر جواهرات غارت‌شده‌ی باستانی از جمله دو تکه جواهر مصر باستان و حلقه‌ای که ادعا می‌کرد متعلق به یک ستاره‌شناس مشهور انگلیسی است، آن را «خنثی» کند. اما هر چه سعی کرده از شر آن خلاص شود، سنگ باز هم در اختیار او قرار می‌گرفته و موجب بدبختی‌های بیشتر او می‌شده است. او نومیدانه آن را داخل یک کانال پرتاب می‌کند اما پس از لایروبی کانال، سنگ دوباره به او بازگردانده میشود. 

هرون می‌نویسند: «احساس می‌کنم روی دختر تازه متولد شده‌ام تأثیر بدی گذاشته است، به همین دلیل آن را در هفت جعبه بسته‌بندی کردم و آن را نزد بانکدارانم سپرده‌ام، با این دستور که تا سی و سه سال دیگر نور به آن نخورد.» او توصیه می‌کند هر کس که گوهر را در اختیار دارد، آن را به دریا بیندازد. 

جواهر,جواهر نفرین شده

راز موزه

دختر هرون آلن به خواسته‌های پدرش در نامه پایبند نماند. سال ۱۹۴۴، کمتر از یک سال پس از مرگ پدرش، او جواهر و نامه را به موزه تاریخ طبیعی لندن داد که کتابخانه وسیع علمی پدرش آنجا نگهداری میشود. 

این نامه ترسناک و داستان هرون آلن در مورد جواهر نفرین‌شده جذاب هستند. فقط یک مشکل وجود دارد: این نامه احتمالاً بخشی از یک حقه‌ی پیچیده هرون آلن بوده که برای جلب توجه به «یاقوت بنفش» طراحی شده، رمانی که او سال ۱۹۲۱ با نام مستعار کریستوفر بلیر نوشته بود. 

این داستان در هیئت یک «نسخه خطی» توسط یک کارمند ثبت دانشگاه کشف شده و به دانشمندان برجسته سپرده شده است. جواهر این کتاب شبیه نامه واقعی هرون آلن است، از غارت فرضی آن گرفته تا بدبختی‌هایی که بر سر صاحبانش آورده است. 

متصدیان موزه تاریخ طبیعی لندن عقیده دارند وصیت پس از مرگ هرون آلن احتمالاً برای جلب توجه به رمان خودش طراحی شده است که تاریخ‌گذاری اشتباه آن از شورش واقعی در کاونپور (کانپور فعلی) را توضیح می‌دهد که سال ۱۸۵۷ رخ داد، نه ۱۸۵۵. 

جواهر,جواهر نفرین شده

امی فری‌بورن، بازاریاب موزه در وب‌سایت موزه تاریخ طبیعی می‌نویسد: «شاید ادوارد هرون آلن با یک سرهنگ یا ژنرال سابق ارتش یا در جریان کارش در لندن یا در یک باشگاه نجیب‌زاده در لویس ملاقات کرده باشد و داستان‌هایی از زندگی ارتش در هند شنیده باشد و با خودش فکر کرده باشد که اینها موضوع خوبی برای داستان هستند. سپس، سال‌ها بعد وقتی داستان را می‌نویسد، طلسم را ساخته تا داستان خودش را باورپذیر کند، اما نتوانسته یا قادر نبوده یک یاقوت کبود بزرگ تهیه کند، بنابراین به همین آمه‌تیست بسنده می‌کند.» 

نفرین ابدی؟ 

در طول سال‌ها، «یاقوت کبود بنفش» به «آمه‌تیست نفرین‌شده» معروف شد و هنوز هم در گالری پر زرق و برق موزه کنار سنگ‌ها و کانی‌های معروف، از جمله یکی از بزرگترین زمردهای جهان و مجموعه‌ای از ۲۹۶ رنگ کمیاب الماس معروف به هرم امید شفق قطبی نگهداری می‌شود.»

اگرچه این سنگ قیمتی در حال حاضر در معرض دید عموم نیست، اما با کتاب پرفروش دوئر دوباره مورد توجه عموم قرار گرفته است. 

جواهر,جواهر نفرین شده

دوئر سال ۲۰۱۴ به انجمن کتاب‌فروشان آمریکا گفته بود: «من همیشه به طرز رفتارم حول چیزهای کوچک با ارزش علاقه‌مندم. چه چیزی در ما هست که سبب می‌شود به این چیزها طمع پیدا کنیم و زیبایی را در آن‌ها بیابیم؟» 

روایت‌های دیگر از سنگ‌های قیمتی «نفرین‌شده» مانند الماس کوه نور، جواهر عظیمی که سال ۱۸۴۹ از صاحبان هندی آن مصادره شد و در نهایت به عنوان یکی از جواهرات تاج پادشاهی بریتانیا به‌کار گرفته شد، در همان دوره تکثیر شد و شایعاتی مبنی بر اینکه جواهرات دزدیده‌شده توانایی تخریب زندگی سارقان یا غارتگران را دارند تا به امروز ادامه دارد و این دلیلی بر تمایل ما به اختصاص معانی به اشیاء مادی است که اطلاعات بیشتری را در مورد ناامنی‌ها، علایق و تابوهای اجتماعی ما آشکار می‌کند. 

به نقل از هِتی جودا، منتقد هنری: «این طرز فکر که پایه و اساس ثروت و قدرت چیزی تاریک و پوسیده است، مقاومت‌ناپذیر است. الماس مرموز خیره‌کننده نمادی بلورین از ثروت باشکوه و شرارت است.»

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش