دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۶ - ۲۳ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۱۳۷۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

شناسایی «بیابانی از میکروب‌ها» در شمال آرژانتین

بیابان,بیابانی از میکروب‌ها
محققان اکوسیستمی از تالاب‌های بی‌نظیر شفاف و دشت‌های نمکی را در صحرای پونا دِ آتاکامای آرژانتین کشف کرده‌اند که می‌تواند پنجره‌ای به روی حیات اولیه در زمین و مریخ باشد.

به گزارش فرادید، به گفته محققان، مجموعه‌ای از تالاب‌های شفاف و دشت‌های نمکی وسیع در صحرای پونا دِ آتاکامای آرژانتین، یک اکوسیستم ماورایی شکل داده‌اند که با هر اکوسیستمی که هر دانشمندی تاکنون دیده، تفاوت دارد. 

این تالاب‌ها که قبلاً نظیرشان دیده نشده، میزبان تپه‌های سنگیِ لایه‌بندی‌شده با میکروب‌ها هستند که در نگاه نخست، شبیه برخی از نخستین اشکال شناخته‌شده حیات روی زمین هستند. محققان پس از شناسایی شبکه‌ای از برکه‌های عجیب در تصاویر ماهواره‌ای از بیابان در شمال غربی آرژانتین، این دنیای گمشده را به طور اتفاقی کشف کردند. 

پونا دِ آتاکاما فلات غول‌پیکری است که بیش از ۳۶۶۰ متر بالاتر از سطح دریا در مرز آرژانتین با شیلی است. آنجا، ارتفاع زیاد، خشکی شدید و آفتاب سوزان با هم ترکیب شده و محیطی خشن شکل می‌دهند که در آن گیاهان و حیوانات کمی زنده می‌مانند. 

برایان هاینِک، دانشیار علوم زمین‌شناسی و ماریا فاریاس، میکروبیولوژیست، قبل از اینکه تالاب‌ها را ببینند، چندین مایل میان مناظر بایر پیاده‌روی کردند. 

دوازده برکه حاوی آب کم‌عمق و کریستالی که کوه‌ها آن‌ها را احاطه کرده‌اند، این اکوسیستم بیگانه تازه کشف‌شده را شکل داده‌اند که در ۱۰ هکتار بیابان گسترش یافته‌اند. محققان زیر سطح تالاب‌ها، تپه‌های کوچکی را شناسایی کردند که با رویش‌های میکروبی سبز پوشیده شده بودند. 

هاینک گفت: «تعجب‌آور است که شما هنوز هم می‌توانید چیزهای غیرمستندی مانند آن را در سیاره ما پیدا کنید. 

تپه‌های زنده که حدود ۴.۶ متر عرض و چندین فوت ارتفاع دارند، نمایانگر نخستین مرحله حیات روی زمین و حتی حیات باستانی در مریخ هستند. مشاهدات اولیه نشان داد آن‌ها ممکن است استروماتولیت باشند (جوامع پیچیده‌ای از میکروب‌ها که دفع آن‌ها به لایه‌های سنگی جامد تبدیل می‌شود) شبیه آن‌ها که در دوره‌ای از تاریخ زمین به نام آرکئان (۴ میلیارد تا ۲.۵ میلیارد سال پیش) وجود داشتند، زمانی که جو فاقد اکسیژن بود. 

بیابان,بیابانی از میکروب‌ها

استروماتولیت‌ها هنوز هم در زیستگاه‌های مختلف دریایی و آب شیرین تشکیل می‌شوند، اما بسیار کوچکتر از همتایان باستانی خود رشد می‌کنند. تپه‌های موجود در تالاب‌های آتاکاما از نظر اندازه نزدیک به استروماتولیت‌های آرکئان بودند که اکتشافات فسیلی نشان داد ارتفاع آن‌ها به ۶ متر می‌رسیده است. استروماتولیت‌های آتاکاما عمدتاً از گچ ساخته می‌شدند، یک ماده معدنی رایج در استروماتولیت‌های فسیل‌شده که در نمونه‌های مدرن وجود ندارد. 

هاینک می‌گوید: «به گمان ما این تپه‌ها در واقع از میکروب‌ها ساخته شدند، چیزی که در قدیمی‌ترین تپه‌ها هم اتفاق افتاده است.» 

سازندهای تپه‌ای غوطه‌ور در آب‌های شور و اسیدی تالاب‌ها و پخته‌شده توسط تشعشعات شدید خورشیدی، میزبان دو نوع میکروب بودند، با لایه‌هایی از باکتری‌های فتوسنتزی به نام سیانوباکتری‌ها که بیرون را پوشانده و جوامعی از موجودات تک‌سلولی معروف به آرکیا که در هسته در حال رشد هستند. 

«اگر حیات در مریخ نیز تا حد فسیل‌ها تکامل یافته باشد، روند آن باید اینگونه بوده باشد. درک این جوامع میکروبی مدرن روی زمین، می‌تواند ما را آگاه می‌کند که در جستجوی چه ویژگی‌های مشابهی در صخره‌های مریخ باشیم.» 

اما اگر محققان بخواهند این مشاهدات اولیه را تأیید کنند، باید سریع عمل کنند، چون این سایت برای استخراج لیتیوم اجاره داده شده است. 

«کل این اکوسیستم منحصربه‌فرد ممکن است ظرف چند سال آینده از بین برود. ما امیدواریم بتوانیم از برخی از این سایت‌ها محافظت کنیم، یا دست‌کم آنچه را که آنجا وجود دارد، قبل از اینکه برای همیشه ناپدید یا مختل شود، به تفصیل توضیح دهیم.»

  • 17
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش