دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۱ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۳۰۱۲۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

خنده‌دارترین دایناسور جهان کشف شد؛ هیولایی با دست‌های عروسکی!

خنده‌دارترین دایناسور جهان, خنده‌دارترین دایناسور,کولِکِن ایناکایالی
تصویر بازسازی شده از «کولِکِن ایناکایالی» دایناسوری را نشان می‌دهد که علی‌رغم جثۀ بزرگی که دارد، برای دیدن دست‌هایش باید عینک به چشم بزنید! محققان می‌گویند این دست‌ها که ظاهر مضحکی هم دارند، نمی‌توانستند هیچ فایده‌ای برای شکار داشته باشند و بنابراین کارکرد واقعی آن‌ها هنوز مشخص نیست.

دست‌های کوتاه تی‌رکس را فراموش کنید! این دایناسورِ تازه کشف‌شده دست‌هایی به مراتب کوچک‌تر دارد. همه چیز با یک چنگال شروع شد. در حالی که دیرینه‌شناسان در حال جستجوی فسیل‌های جدید دایناسور در سازند لا کلونیا در آرژانتین بودند، متوجه استخوان انگشت تکی شدند که از سنگ‌های باستانی بیرون زده بود. هنگامی که بیشتر حفاری کردند، دایناسور جدیدی پیدا کردند؛ یک گوشتخوار که چندین میلیون سال قبل از برخورد سیارکی که دوران کرتاسه را به پایان رساند، در پاتاگونیای ماقبل تاریخ پرسه می‌زد.

به گزارش فرادید؛ دیرین‌شناسان این گونۀ جدید را Koleken inakayali نامگذاری کرده‌اند؛ گونه‌ای که قدمت آن به هفتاد میلیون سال قبل می‌رسد.

خنده‌دارترین دایناسور جهان, خنده‌دارترین دایناسور,کولِکِن ایناکایالی

تصویر بازسازی شده از کولکن ایناکایالی که دست‌های عروسکی این شکارچی گوشتخوار را نشان می‌دهد

این گونه جدید با دست‌های بسیار کوچکش تا حدی شبیه دایناسور Carnotaurus است که در فیلم دنیای ژوراسیک به تصویر کشیده شده بود. با این حال، Koleken با داشتن ویژگی‌های منحصر به فرد در جمجمه و جثه کوچک‌تر و همچنین نداشتن شاخ‌های جلویی که در Carnotaurus دیده می‌شود، متفاوت است.

شباهت این دایناسور با کارنوتاروس در دست‌های کوچک آن‌ها است، که یک ویژگی مشترک در بین ابلیساریدها به شمار می‌رود. Carnotaurus یک شکارچی کارآمد بود که تصور می‌شود از دست‌های کوچک عجیب و کمربند شانه‌ای ویژه‌اش برای به اهتزاز درآوردن لکه‌های آبی رنگ در هنگام جلب توجه جفت استفاده می‌کرده است، اما هنوز نمی‌دانیم Koleken از دست‌هایش برای چه کاری استفاده می‌کرده‌است.

ابلیساریدها از جمله قابل‌توجه‌ترین و جذاب‌ترین گوشتخواران کرتاسه هستند و تنوع منحصربه‌فردی در تزئینات جمجمه مانند تاج، گنبد و شاخ دارند.

در مقایسه با تیرانوسورهای شناخته‌شده‌تر، این گوشتخواران ظاهر تا حدی چاق و کوتاه داشتند. فِدریکو اگنولین، دیرینه‌شناس در موزه آرژانتین که در تحقیقات جدید نیز مشارکت نداشت، می‌گوید که در زندگی واقعی، بازوهای ابلیساریدها به سختی از بدن بیرون می‌زده‌اند.

ابلیساریدها جمجمه‌های کوتاه و عمیق، گردن‌های ضخیم و بازوهای قوی داشتند؛ ترکیبی غیرقابل انکار از ویژگی‌هایی که گوشتخواران را به طور فوری قابل تشخیص می‌کردند.

اگنولین خاطرنشان می‌کند: «ابلیساریدها حتی در مقایسه با تیرانوسورها بازوهای مضحکی داشتند. ابلیساریدها استخوان‌های شانه عظیمی داشتند، اما بازوهای بسیار کوتاهی با چندین انگشت کوچک داشتند که به وضوح در هر شکلی از شکار طعمه بی‌فایده بودند و با این حال تا حدودی انعطاف‌پذیر بودند. بنابراین ما هنوز نمی‌دانیم از اندام‌های جلویی خود برای چه کاری استفاده می‌کردند».

خنده‌دارترین دایناسور جهان, خنده‌دارترین دایناسور,کولِکِن ایناکایالی

بخش‌هایی از اسکلت کشف شدۀ کولِکِن

اسکلت نسبتا کامل Koleken که از سازند لاکلونیا به دست آمده شامل چندین استخوان جمجمه، تقریبا تمام مهره‌های پشت، یک لگن کامل، برخی از استخوان‌های دم و دو پای تقریبا کامل است. از این جهت این یک کشف بسیار قابل توجه است.

نام گونه جدید از زبان مردم تهوئلچه در پاتاگونیای مرکزی گرفته شده است و به معنی «آمده از خاک و آب» است. این دایناسور حدود ۷۰ میلیون سال پیش زندگی می‌کرد، یعنی همزمان با تیتاناسور کوچک Titanoomachya gimenezi که ماه گذشته شناسایی شده بود.

این اکتشافات به عنوان بخشی از پروژه‌ای که با حمایت انجمن ملی جغرافیا انجام می‌شود، در راستای بررسی پایان «عصر دایناسورها» در پاتاگونیا انجام شد. این پروژه بر روی ۱۵ میلیون سال پایانی دوره کرتاسه تمرکز دارد، دوره‌ای از زمین‌شناسی که به طور سنتی در مناطق شمالی بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

این پروژه در حال حاضر بینش‌هایی را در مورد منظر کلی دایناسورها در پاتاگونیا در اواخر کرتاسه ارائه می‌دهد و این کشف به این استدلال می‌افزاید که سازند لا کلونیا به عنوان یک منطقۀ حاوی فسیل‌های دایناسور از اهمیت جهانی برخوردار است.

دیگو پول، محقق دیرین‌شناس می‌گوید: «این یافته بر تنوع تروپودهای ابلیسارید در پاتاگونیا درست قبل از رویداد انقراض عظیم تأکید می‌کند. مطالعه ما همچنین تکامل ابلیساریدها و خویشاوندان آن‌ها را در طول زمان تجزیه و تحلیل می‌کند و ضربان‌های سرعت تکامل جمجمه در اوایل کرتاسه را شناسایی می‌کند. این کشف دانش ما را در مورد ابلیساریدهایی که در این منطقه در دوره کرتاسه زندگی می‌کردند گسترش می‌دهد و نشان می‌دهد که آن‌ها از آنچه قبلاً تصور می‌شد، تنوع بیشتری داشتند.»

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش